A Linux LILO rendszertöltés-vezérlő programjának eltávolítása

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 315224 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk azt ismerteti, hogy miként távolítható el a Linux LILO rendszertöltés-vezérlő programja a fő rendszertöltő rekordból (MBR).

További információ

Ha a számítógépen telepítve van a Linux operációs rendszer, az közvetlenül a fő rendszertöltő rekordba tölti be a LILO nevű rendszertöltés-vezérlő programot, lehetővé téve ezzel a kettős rendszerindítást. A LILO eltávolításához hajtsa végre a megfelelő eljárás lépéseit.

Ha a Linux még telepítve van

Futtassa a parancssorból a lilo parancsot a -u vagy a -U kapcsolóval. Második paraméterként az eszköznevet kell megadni. A két kapcsoló között az az egyetlen különbség, hogy a -u kapcsoló alkalmazása esetén a program ellenőrzi az aktuális és a biztonsági másolatban szereplő fő rendszertöltő rekord időbélyegzőjét, a -U kapcsoló esetén pedig nem.
 • Ha a LILO program az elsődleges IDE-vezérlő Mester üzemmódban működő meghajtójának fő rendszertöltő rekordjába van telepítve, írja be a következő parancsot:
  lilo -u /dev/hda
  A parancsban a dev az eszközök fájlrendszerbeli neve, a hd azt jelzi, hogy IDE típusú merevlemezről van szó, az a pedig az elsődleges IDE-csatornán lévő, Mester üzemmódban működő lemezt jelöli.

 • Ha SCSI meghajtón szeretné használni a parancsot, írja be a következőt:
  lilo -u /dev/sda
  A parancsban az sd a SCSI meghajtót jelenti, az a pedig az első meghajtót az SCSI-eszközláncban.

 • Ha a lemezen több partíció található, a meghajtópartíció számának (ahol az első partíció száma 1, és nem 0) megadásával jelezheti, hogy mely partícióról kívánja eltávolítani a LILO programot. Az első SCSI meghajtó első partíciója esetén például a következőt parancsot kell beírnia:
  lilo -u /dev/sda1
  Az sda paraméter és az SCSI azonosítószáma között nincs összefüggés.

Ha a Linux már nincs telepítve

Megjegyzés: Az alábbi eljárást a Microsoft nem támogatja, a felhasználó szigorúan csak a saját felelősségére végezheti el. Az esetleges adatvesztésekért a Microsoft nem vállal felelősséget. Ez az eljárás csak végső esetben használandó, ha más módszer alkalmazása nem lehetséges.

Fontos: Az fdisk /mbr parancs eltávolítja a lemez aláírását a fő rendszertöltő rekordból. Ha a meghajtó egy Windows hibatűrő készlet része, a továbbiakban a rendszer nem ismeri fel azt a készlet részeként.
 1. Indítsa el az MS-DOS rendszert, majd írja be a következő parancsot:
  fdisk /mbr
 2. Indítsa újra a számítógépet.
A cikkben említett, külső gyártóktól származó termékek a Microsofttól független gyártók termékei, melyek teljesítményére és megbízhatóságára a Microsoft sem törvényi, sem másféle garanciát nem vállal.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 315224 - Utolsó ellenőrzés: 2008. március 27. - Verziószám: 1.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Kulcsszavak: 
kbinfo kbsetup kb3rdparty KB315224
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com