Življenjski cikel Microsoftove podpore

Pomoč in podpora za življenjski cikel Microsoftovih izdelkov. Servisni paketi, varnostne posodobitve in viri za splošno osnovno in podaljšano podporo.

Informacije o življenjskem ciklu podpore

Pravilnik o življenjskem ciklu Microsoftove podpore zagotavlja dosledne in predvidljive smernice za razpoložljivost podpore za izdelke, ko so ti izdani in tudi skozi celotno njihovo življenjsko dobo. Če se stranke zavedajo, kdaj bo podpora za izdelek na voljo, lahko izboljšajo upravljanje naložb v informacijsko tehnologijo in uspešno strateško načrtujejo prihodnost programske opreme.

Iskanje življenjskega cikla izdelkov

Če na seznamu ne najdete želenega izdelka, preberite informacije o življenjskem ciklu, ki jih najdete na straneh Dodatni izdelki in/ali Zastareli izdelki.

Pravilnik življenjskega cikla Microsoftove podpore

Pravilnik življenjskega cikla Microsoftove podpore

Pravilnik o življenjskem ciklu Microsoftove podpore velja za večino izdelkov, ki so trenutno na voljo v prodaji na drobno ali programih količinskega licenciranja oziroma bodo šele izdani. Spodaj so podrobnosti o trenutnih Microsoftovih pravilnikih, ki ponujajo najmanj:

 • 10 let podpore (5 osnovne in 5 let podaljšane) za izdelke za poslovne uporabnike in razvijalce s podprtimi servisnimi paketi za poslovne izdelke, izdelke za razvijalce in namizne operacijske sisteme
 • pet let osnovne podpore za izdelke na podprti ravni servisnega paketa za potrošniške izdelke in večpredstavnostne izdelke;
 • štiri leta osnovne podpore za potrošniške izdelke strojne opreme.

Faze življenjskega cikla podpore za poslovno, razvojno, potrošniško in večpredstavnostno programsko opremo

 
Vrsta podporeObdobje osnovne podporeObdobje podaljšane podporeSpletna samopomoč
Zahteva za spremembo delovanja ali funkcij izdelka Na voljo Ni na voljo Brezplačen dostop do spletne vsebine, kot so članki zbirke znanja, spletne informacije o izdelkih in spletne oddaje za podporo
Varnostne posodobitve Na voljo Na voljo
Drugi sprotni popravki, ki niso varnostni Na voljo Na voljo samo z nakupom pogodbe za podaljšano podporo sprotnih popravkov
Brezplačna podpora1 vključena v licenco ali program licenciranja2 in drugi brezplačni programi podpore Na voljo Ni na voljo
Plačljiva podpora (vključno s podporo Premier in Essential, ki se plača za posamezen primer) Na voljo Na voljo
Na voljo Na voljo Ni na voljo Ni na voljo Na voljo samo v okviru podaljšane podpore s sprotnimi popravki Na voljo samo v okviru podaljšane podpore s sprotnimi popravki
Ni na voljo za potrošniške izdelke namiznih operacijskih sistemov
*Opomba: pravilnikom o življenjskem ciklu Microsoftove podpore ne velja za vse izdelke. Če si želite ogledati posamezne datume začetka in konca podpore za posamezen izdelek, preiščite zbirko podatkov o življenjski dobi podpore za izdelke.

1 Velja za možnosti telefonske in spletne podpore.
2 Na primer podpora v posameznih primerih, kupljena v programu Software Assurance za strežniške izdelke.

Faze življenjskega cikla podpore za potrošniško strojno opremo


Vrsta podporeObdobje osnovne podporeSpletna samopomoč
Popravilo strojne opremePopravila strojne opreme ali zamenjava in deli so na voljo skozi celoten življenjski cikel podpore. Za izdelke, ki so v garanciji, so storitve na voljo brezplačno, proti plačilu pa so na voljo tudi za izdelke, za katere garancija ne velja večDostop do brezplačne vsebine v spletu, kot so članki zbirke znanja, spletne informacije o izdelkih in spletne oddaje za podporo
Plačljiva in spletna podporaNa voljo, nekatere storitve so lahko plačljive, možnosti najdete v telefonski in spletni podpori
Posodobitve programske opreme in varnostne posodobitvePosodobitve so na voljo za programsko opremo/vdelano programsko opremo in operacijski sistem, ki je vdelan v strojno opremo (razen za naprave Surface, za katere velja pravilnik za življenjski cikel podpore za operacijski sistem v napravi)  

Osnovna podpora

Osnovna podpora je prva faza življenjskega cikla izdelka.
Osrednja podpora za izdelke programske opreme na ravni podprtega servisnega paketa vključuje:

 • Podporo v nujnih primerih (brezplačna in plačljiva pomoč, plačljive ure pomoči, podpora pri uveljavljanju garancije)
 • Varnostne posodobitve
 • Možnost zahtevanja sprotnih popravkov, ki niso povezani z varnostjo
Opomba:
 • Če boste želeli te prednosti dobiti za določene izdelke, se boste morali morda včlaniti v program vzdrževanja
Osnovna podpora za potrošniške izdelke strojne opreme vključuje:
 • Popravilo strojne opreme ali zamenjava in deli
 • Za izdelke v garanciji so storitve brezplačne
 • Po poteku garancijskega obdobja je podpora na voljo za plačilo
 • Posodobitve programske opreme in varnostne posodobitve

Podaljšana podpora

Obdobju osnovne podpore za operacijske sisteme za poslovne in domače uporabnike ter razvijalce sledi obdobje podaljšane podpore.
Podaljšana podpora na ravni podprtih servisnih paketov vsebuje:

 • Plačljiva podpora
 • Varnostne posodobitve brez doplačila
 • Za sprotne popravke, ki niso povezani z varnostjo, je treba kupiti ločeno pogodbo o podaljšani podpori s sprotnimi popravki (in popravke plačati). Ta pogodba ni na voljo za potrošniške izdelke namiznih operacijskih sistemov. Dodatne podrobnosti najdete tukaj.
Opomba:
 • Microsoft v obdobju podaljšane podpore ne bo ugodil zahtevam za podporo v zvezi z garancijo, za spremembe delovanja programske opreme ali za nove funkcije.
 • Podaljšana podpora za potrošnika, potrošniško strojno opremo in večpredstavnostne izdelke.
 • Če boste želeli te prednosti dobiti za določene izdelke, se boste morali morda včlaniti v program vzdrževanja

Spletna samopomoč

Spletna samopomoč je na voljo v celotnem življenjskem ciklu izdelka in še najmanj 12 mesecev po tem, ko se podpora za izdelek izteče. Strankam so za odpravljanje pogostih težav na voljo članki Microsoftove internetne zbirke znanja, odgovori na pogosta vprašanja, orodja za odpravljanje težav in drugi viri.

Opomba:
 • Če boste želeli te prednosti dobiti za določene izdelke, se boste morali morda včlaniti v program vzdrževanja

Podpora za servisne pakete

Podpora za servisne pakete

V nenehnih prizadevanjih, da bi izboljšali Microsoftovo programsko opremo, za vse ugotovljene težave izdajamo posodobitve in popravke. Številne popravke redno združujemo v pakete, ki jim pravimo servisni paketi in ki jih je zelo preprosto namestiti. Tako v obdobju osnovne kot v obdobju podaljšane podpore morate namestiti podprti servisni paket za izdelke programske opreme, da boste lahko še naprej prejemali polno podporo (vključno z varnostnimi posodobitvami in posodobitvami ure v poletnem/zimskem času).

Pravilnik o podpori za servisne pakete

 • Ko je izdan nov servisni paket, bo Microsoft podporo za prejšnji servisni paket zagotavljal 12 ali 24 mesecev, odvisno od družine izdelkov (na primer Windows, Office, strežniki ali orodja za razvijalce)
 • Ko se podpora za servisni paket konča, Microsoft ne zagotavlja več novih varnostnih posodobitev, posodobitev DST, sprotnih popravkov ali drugih posodobitev za ta servisni paket. Še naprej je na voljo omejena podpora, kot je opisano spodaj.
 • Ko podpora za izdelek ni več na voljo, ni na voljo več niti podpor za nobene servisne pakete tega izdelka. Pravilnik o življenjskem ciklu podpore za izdelek namreč obvelja pred pravilnikom o podpori za servisne pakete.
 • Časovna obdobja podpore za servisne pakete so enaka kot za družino izdelkov
 • Microsoft ob izidu novega servisnega paketa objavi posamezna časovna obdobja podpore za prejšnji servisni paket.

Strankam močno priporočamo, da obdržijo podprti servisni paket in si tako zagotovijo najnovejšo in najbolj varno različico svojega izdelka. Strankam, ki imajo nepodprte različice servisnih paketov, Microsoft ponuja podporo z omejenim odpravljanjem težav, kot je opisano spodaj:

 1. Primeri omejene podpore z odpravljanjem napak bodo omogočeni prek Microsoftove podpore za stranke in prek ponudb podpore družbe Microsoft (kot je podpora Premier).
 2. Na voljo ne bo nobena možnost, da bi pridobili vire za razvijalce Microsoftovih izdelkov in pridobivanje tehničnih začasnih rešitev bo omejeno ali ne bo na voljo.
 3. Če je za primer podpore potrebna pomoč razvoja z nadaljnjimi navodili, hiter popravek ali varnostna posodobitev, bomo stranke prosili, naj izdelek nadgradijo na podprti servisni paket.

Matrika z obdobji podpore za servisne pakete za vse Microsoftove družine izdelkov je navedena spodaj:

Družina izdelkov

12 mesecev

24 mesecev

Windows

Da

Dynamics

Da

Office

Da

Strežniki

Da

Orodja za razvijalce

Da

Potrošnik, programska oprema

Da

Pravilnik o podpori uporabnikom dovoljuje, da v obdobju običajne podpore prejemajo obstoječe nujne popravke ali zahtevajo nove nujne popravke za podprte servisne pakete.

Servisni paketi niso samodejno nadgrajeni z nujnimi popravki, razvitimi po izdaji servisnega paketa. V starejši servisni paket lahko vključite nujne popravke, razvite po njegovi izdaji. Obrnite se na Microsoft in zahtevajte spremembo.

Varnostne posodobitve, objavljene v biltenih Microsoftovega centra za varnostne ukrepe, bomo pregledali in pripravili za izdajo samo za podprite servisne pakete. Posodobitve preklopa na poletni/zimski čas in časovnih pasov so ustvarjeni le za polno podprte servisne pakete.

Microsoft toplo priporoča, da uporabniki še pravočasno pregledajo in namestijo trenutne servisne pakete, da bodo njihovi računalniki posodobljeni z najnovejšimi varnostnimi posodobitvami.

Varnostne posodobitve

Varnostne posodobitve

Pri Microsoftu si prizadevamo, da bi ponujali čim varnejše izdelke. Naš dolgoročni cilj je, da iz vseh izdelkov odpravimo vse varnostne pomanjkljivosti še pred izdajo. Prav to je ključna sestavina naše vizije – uresničiti sanje o zaupanja vrednem računalništvu (angl.). Čeprav si prizadevamo, da bi odstranili šibke točke že med razvojem programske opreme, jih ne moremo povsem izkoreniniti, zato moramo biti pripravljeni na ukrepanje, ko jih končno odkrijemo.

Pravilnik o varnostnih posodobitvah

Za operacijske sisteme za poslovne in domače uporabnike ter razvijalce Microsoft varnostne posodobitve zagotavlja najmanj 10 let (tudi v obdobju podaljšane podpore). Varnostne posodobitve veljajo le za izdelke s podprtimi servisnimi paketi.

Microsoft zagotavlja varnostne posodobitve za potrošniške in večpredstavnostne izdelke v obdobju običajne podpore. Varnostne posodobitve veljajo le za izdelke s podprtimi servisnimi paketi.

 • Tako v obdobju osnovne kot v obdobju podaljšane podpore morate namestiti podprti servisni paket za izdelke, da boste lahko še naprej prejemali podporo (vključno z varnostnimi posodobitvami).
 • Varnostne posodobitve so na spletnem mestu Windows Update (angl.) na voljo v obdobju osnovne in podaljšane podpore (le za nekatere izdelke). Kljub temu bo zaradi tehničnih omejitev zbirke Microsoft Office 2000 to izjema v tem procesu. Posodobitve bodo posredovane le prek Microsoftovega centra za prenose v času trajanja življenjskega cikla podpore.
 • Microsoft uporabnikom svetuje, naj namestijo najnovejše izdaje izdelkov, varnostne posodobitve in servisne pakete, da bodo lahko računalnike uporabljali karseda varno. Starejši izdelki, na primer Microsoft Windows NT 4.0, namreč večinoma ne ustrezajo današnjim strožjim varnostnim zahtevam, Microsoft morda ne bo mogel zagotoviti varnostnih posodobitev za starejše izdelke.

Posodobitve za izdelke potrošniške strojne opreme so na voljo za programsko opremo/vdelano programsko opremo in operacijski sistem, ki je vdelan v Microsoftovo strojno opremo, z izjemo naprav Surface. Varnostne posodobitve za naprave Surface so vključene v pravilnik življenjskega cikla podpore operacijskega sistema v napravi.

Če želite več informacij o Microsoftovi politiki zasebnosti ali si želite ogledati najnovejše varnostne biltene, opozorila o virusih in varnostne prenose, obiščite Microsoftovo spletno mesto za varnost in zasebnost.

Pravilnik o življenjskem ciklu podpore za spletne storitve

Pravilnik o življenjskem ciklu podpore za Microsoftove spletne storitve

Za spletne storitve za podjetja in razvijalce

Spletne storitve ponujajo strankam nove načine za uvajanje sprememb v njihovih okoljih informacijske tehnologije. Te spremembe so pogosto precej hitre in od strank zahtevajo, da spremljajo prihodnje spremembe njihove storitve v oblaku.

Microsoft priznava, da so spletne storitve same po sebi bolj dinamične; ker podjetjem omogočajo večjo prilagodljivost, zahtevajo pravilnike o življenjskem ciklu podpore, s katerimi se zagotovi predvidljivost storitve. IT-organizacije, ki poznajo standardne pravilnike o življenjskem ciklu Microsoftove podpore za programsko opremo na mestu uporabe, bodo videle, da spletni pravilniki zagotavljajo dosleden in predvidljiv življenjski cikel podpore, ki ga pričakujejo od družbe Microsoft.

Če želite več podrobnosti o pravilniku za storitve v oblaku Microsoft Azure, glejte pogosta vprašanja o storitvah v oblaku Microsoft Azure (angl.).

Pravilnik o življenjskem ciklu podpore za spletne storitve za podjetja in razvijalce

Pravilnik za spletne storitve za podjetja in razvijalce ponuja tri ključne funkcije:

Razpoložljivost podpore

 • Storitve Microsoftove podpore bodo na voljo med trajanjem pogodbe med stranko in družbo Microsoft za spletne storitve.

Obvestilo

 • Če ni navedeno drugače, bo Microsoft pri vseh Microsoftovih spletnih storitvah stranke obvestil o »moteči spremembi« vsaj 12 mesecev pred obvezno uvedbo spremembe.
  • Uporabnikom storitve CRM Online bo Microsoft zagotovil 6-mesečno obdobje obveščanja, razen pri ukinjanju podpore za osnovno sistemsko zahtevo, pri čemer bo Microsoft sledil standardnemu pravilniku o 12-mesečnem obdobju obveščanja. Informacije o izjemi storitve CRM Online najdete v pogostih vprašanjih o spletnem pravilniku (http://support.microsoft.com/gp/OsslFaq/sl).
 • »Moteča sprememba« pomeni spremembo, ki zahteva ukrepanje uporabnika ali skrbnika, da se izognete občutno slabšemu delovanju spletne storitve.
 • Obdobje obveščanja ne velja za spremembe ali posodobitve, ki so povezane z varnostjo.

Nadaljevanje in selitev storitve

 • Microsoft bo stranke o ukinitvi spletne storitve za podjetja in razvijalce obvestil najmanj 12 mesec prej.
 • Microsoft bo hranil podatke o stranki najmanj 30 dni, da pospeši selitve strank in obnavljanje pred ukinitvijo spletne storitve.

Za informacije na tej strani velja Microsoftovo obvestilo o odpovedi odgovornosti in spremembah pravilnikov, zato redno obiskujte to stran in preverite, ali vsebuje spremembe.