Životni ciklus Microsoftove podrške

Pomoć i podrška uz smjernice o životnom ciklusu Microsoftove podrške. Servisni paket, sigurnosno ažuriranje i resursi osnovne i proširene podrške.

Informacije o web-mjestu za životni ciklus podrške

Microsoftova pravila o životnom ciklusu podrške nude dosljedne i predvidljive smjernice o dostupnosti podrške za proizvod u trenutku objave proizvoda i tijekom njegova čitavog vijeka trajanja. Ako su upućeni u dostupnu podršku za proizvod, korisnici su u stanju maksimalno poboljšati upravljanje svojim IT investicijama i strateški planirati uspješnu budućnost IT-a.

Pretraživanje po životnom ciklusu proizvoda

Ako se vaš proizvod ne nalazi na popisu, provjerite postoje li informacije o životnom ciklusu na stranici Dodatni proizvodi i/ili na stranici Zastarjeli proizvodi.

Pravila životnog ciklusa Microsoftove podrške

Pravilnik životnog ciklusa Microsoftove podrške

Pravilnik Microsoftova životnog ciklusa podrške odnosi se na većinu proizvoda koji su trenutno dostupni putem maloprodajnih kanala ili količinskog licenciranja, kao i na većinu proizvoda koji će se objaviti u budućnosti. U nastavku su navedeni trenutni Microsoftovi pravilnici koji nude minimalno:

 • 10 godina podrške (5 godina osnovne i 5 godina proširene podrške) na razini podržanog servisnog paketa za poslovne i razvojne operacijske sustave te sustave za radne površine.
 • 5 godina osnovne podrške na razini podržanog servisnog paketa za potrošačke i multimedijske proizvode
 • 4 godine osnovne podrške za potrošačke hardverske proizvode

Razdoblja životnog ciklusa za poslovni, inženjerski, potrošački i multimedijski softver

 
Vrsta podrške Razdoblje osnovne podrške Razdoblje proširene podrške Samopodrška putem interneta
Zahtjev za promjenom dizajna ili značajki proizvoda Dostupno Nije dostupno Besplatan pristup elektroničkom sadržaju kao što su članci Baze znanja, informacije o proizvodu i web-prijenosi podrške
Sigurnosne nadopune Dostupno Dostupno
Prilagodbeni popravci koji nemaju veze sa sigurnošću Dostupno Dostupno samo uz sklapanje ugovora Extended Hotfix Support Agreement
Besplatna podrška 1 obuhvaćena licencom, programom licenciranja 2 i drugim besplatnim programima podrške Dostupno Nije dostupno
Plaćena podrška (uključujući podršku kategorije Premier i Essential s plaćanjem po događaju) Dostupno Dostupno
Dostupno Dostupno Nije dostupno Nije dostupno Dostupno samo uz ugovor o proširenoj podršci za hitne popravke Dostupno samo uz ugovor o proširenoj podršci za hitne popravke
Nije dostupno za operacijske sustave za stolna računala
*Imajte na umu: Microsoftov pravilnik životnog ciklusa podrške ne odnosi se na sve proizvode. Da biste vidjeli konkretne datume početka i završetka podrške po dostupnom proizvodu, pretražite bazu podataka o životnom ciklusu podrške.

1 Odnosi se na telefonsku podršku i mogućnosti internetske podrške.
2 Primjerice, podrška pružena putem programa Software Assurance za poslužiteljske proizvode.

Razdoblja životnog ciklusa podrške za potrošački hardver


Vrsta podrškeRazdoblje osnovne podrškeSamopodrška putem interneta
Popravak hardveraPopravci ili zamjene hardvera i dijelovi dostupni su tijekom cijelog životnog ciklusa podrške. Usluge su besplatne za proizvode pokrivene jamstvom, a za proizvode bez jamstva dostupne su uz naknadu.Pristup besplatnom sadržaju na internetu, npr. člancima baze znanja, informacijama o proizvodu i web-prijenosima podrške.
Plaćena i internetska podrškaDostupno, možda se naplaćuju naknade, a mogućnosti pogledajte u dokumentu o telefonskoj i internetskoj podršci.
Softverska i sigurnosna ažuriranjaAžuriranja su dostupna za softver/firmver i OS ugrađen u hardver (osim za Surface, što je pokriveno pravilnikom životnog ciklusa podrške za operacijski sustav na tom uređaju).  

Osnovna podrška

Osnovna podrška prva je etapa životnog ciklusa podrške za proizvod.
Na razini podržanog servisnog paketa osnovna podrška za softverske proizvode obuhvaća:

 • podršku u slučaju incidenta (besplatna podrška u slučaju incidenta, plaćena podrška u slučaju incidenta, podrška koja se plaća po satu, podrška za reklamacije u jamstvenom roku)
 • podršku za sigurnosna ažuriranja
 • mogućnost traženja hitnih popravaka koji nisu povezani sa sigurnošću
Imajte na umu:
 • Da bi se ostvarile pogodnosti za određene proizvode, možda je obavezna prijava u program održavanja.
Osnovna podrška za potrošačke hardverske proizvode obuhvaća:
 • hardverske popravke ili zamjene i dijelove
 • besplatne usluge za proizvode pod jamstvom
 • naplatu podrške po isteku jamstva
 • softverska i sigurnosna ažuriranja

Proširena podrška

Razdoblje proširene podrške slijedi osnovnu podršku za poslovne i razvojne operacijske sustave i sustave za radne površine.
Na razini podržanog servisnog paketa Proširena podrška obuhvaća:

 • plaćenu podršku
 • podršku za sigurnosna ažuriranja bez dodatnih troškova
 • Podršku u vidu hitnih popravaka koji nemaju veze sa sigurnošću, za koju je potrebno sklopiti zaseban ugovor o proširenoj podršci za hitne popravke (primjenjuju se i naknade po popravku). Ovaj ugovor nije dostupan za operacijske sustave za stolna računala. Dodatne informacije potražite ovdje.
Imajte na umu:
 • Microsoft neće prihvatiti zahtjeve za jamstvenom podrškom, projektantskim promjenama ili novim značajkama tijekom razdoblja proširene podrške
 • Proširena podrška nije dostupna za potrošačke, hardverske potrošačke i multimedijske proizvode.
 • Da bi se ostvarile pogodnosti za određene proizvode, možda je obavezna prijava u program održavanja.

Samopodrška putem interneta

Samopodrška putem interneta dostupna je tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda i još najmanje 12 mjeseci nakon što se okonča razdoblje podrške za proizvod. Pri rješavanju uobičajenih problema korisnicima mogu pomoći članci iz Baze znanja najčešća pitanja, alati za rješavanje problema i ostali resursi.

Imajte na umu:
 • Da bi se ostvarile pogodnosti za određene proizvode, možda je obavezna prijava u program održavanja.

Podrška za servisne pakete

Podrška za servisne pakete

U stalnom nastojanju da poboljša svoj softver Microsoft stvara i objavljuje ažuriranja i popravke za prepoznate probleme. Mnogi od tih popravaka redovito se objedinjuju u jedinstvene pakete (pod nazivom servisni paketi), koji su potom raspoloživi za instalaciju. Da bi se pružala potpuna podrška, i tijekom razdoblja osnovne i tijekom razdoblja proširene podrške za softver moraju biti instalirani podržani servisni paketi za proizvod (uključujući sigurnosna ažuriranja i ažuriranja ljetnog računanja vremena).

Pravila o podršci za servisne pakete

 • Kad se objavi novi servisni paket, Microsoft će za stariji servisni paket nuditi podršku tijekom 12 ili 24 mjeseca, ovisno o obitelji proizvoda (primjerice, Windows, Office, poslužitelji ili razvojni alati)
 • Kad se obustavi podrška za servisni paket, Microsoft za taj servisni paket više neće pružati nova sigurnosna ažuriranja, ažuriranja ljetnog računanja vremena, hitne popravke ni druga ažuriranja. I dalje će biti dostupna ograničena podrška, kao što je opisano u nastavku.
 • Kada završi podrška za neki proizvod, završit će i podrška za sve servisne pakete za taj proizvod. Životni ciklus podrške za proizvod nadjačava pravilnik o podršci za servisni paket
 • Trajanje podrške za servisne pakete dosljedno je unutar obitelji proizvoda
 • Kada objavi novi servisni paket, Microsoft će objaviti i specifično trajanje podrške za prethodni servisni paket

Korisnicima se preporučuje da koriste podržane servisne pakete da bi bili sigurni da imaju najnoviju i najsigurniju verziju proizvoda. Korisnicima koji koriste nepodržane verzije servisnih paketa Microsoft nudi ograničeno otklanjanje poteškoća:

 1. Putem Microsoftove službe za korisnike i podrške te putem Microsoftove ponude upravljane podrške (kao što je podrška Premier) nudit će se ograničena podrška za popravke i otklanjanje poteškoća.
 2. Neće postojati mogućnosti angažiranja Microsoftovih resursa za razvoj proizvoda, a tehnička zaobilaza rješenje bit će ograničena ili neće biti moguća.
 3. Ako je za određeni incident potreban savjet razvojnih inženjera, hitni popravak ili sigurnosno ažuriranje, od korisnika će se zatražiti da proizvod nadograde na podržani servisni paket.

Matrica obitelji Microsoftovih proizvoda i trajanje podrške za servisne pakete svake obitelji proizvoda navedeni su kako slijedi:

Obitelj proizvoda

12 mjeseci

24 mjeseca

Windows

Da

Dynamics

Da

Office

Da

Poslužitelji

Da

Alati za razvojne inženjere

Da

Potrošački, softver

Da

Ta pravila o podršci korisnicima dopuštaju primanje postojećih hitnih popravaka ili traženje novih hitnih popravaka za podržane servisne pakete tijekom razdoblja Osnovne podrške.

Hitni popravci razvijeni nakon početnog datuma objave servisnog paketa ne uvrštavaju se automatski u taj paket. Stariji servisni paket moguće je izmijeniti da bi obuhvatio hitne popravke nakon objave servisnog paketa. Obratite se tvrtki Microsoft i zatražite izmjenu.

Sigurnosna ažuriranja objavljena uz biltene koje izdaje Microsoft Security Response Center bit će pregledana i pripremljena za uvrštavanje samo u podržane servisne pakete. Ažuriranja vezana uz ljetno računanje vremena i vremenske zone ugrađuju se samo za potpuno podržane servisne pakete.

Microsoft korisnicima izričito savjetuje da pravovremeno procijene i instaliraju trenutne servisne pakete da bi bili sigurni da će njihovi sustavi biti u skladu s najnovijim sigurnosnim softverom.

Sigurnosna ažuriranja

Sigurnosna ažuriranja

Microsoft predano radi na poboljšanju sigurnosti svojih proizvoda. Naš je dugoročni cilj ukloniti sigurnosne slabe točke iz svih naših proizvoda prije njihova objavljivanja. Ključni element naše vizije jest ostvarenje sna o računalstvu dostojnom povjerenja (engl.). Premda se trudimo ukloniti slabe točke tijekom razvoja, one su u današnjem softveru životna činjenica na koju moramo biti spremni odgovoriti čim je otkrijemo.

Pravila o sigurnosnim ažuriranjima

Microsoft će ponuditi najmanje 10 godina podrške putem sigurnosnih ažuriranja (uključujući razdoblje proširene podrške) za poslovne i razvojne operacijske sustave i sustave za radne površine. Sigurnosna ažuriranja primijenit će se samo na razini podržanog servisnog paketa za te proizvode.

Microsoft će osigurati podršku putem sigurnosnih ažuriranja u razdoblju osnovne podrške za potrošačke i multimedijske proizvode. Sigurnosna ažuriranja primijenit će se samo na razini podržanog servisnog paketa za te proizvode.

 • I razdoblje osnovne i razdoblje proširene podrške zahtijevaju da je razina podržanog servisnog paketa za proizvod instalirana da bi se nastavilo primanje i instaliranje sigurnosnih ažuriranja.
 • Sigurnosna će ažuriranja biti dostupna na web-mjestu Windows Update (engl.) tijekom faze Osnovne podrške i faze Proširene podrške (ako je dostupna). Imajte na umu da je zbog tehničkih ograničenja sustav Microsoft Office 2000 izuzet iz ovog postupka. Ažuriranja će biti pružena samo putem Microsoftova Centra za preuzimanje tijekom trajanja životnog ciklusa podrške.
 • Microsoft korisnicima savjetuje da instaliraju najnovije verzije proizvoda, sigurnosnih ažuriranja i servisnih paketa da bi ostvarili maksimalnu sigurnost. Stariji proizvodi, na primjer Microsoft Windows NT 4.0, možda neće moći zadovoljiti današnje zahtjevnije sigurnosne preduvjete. Microsoft možda neće biti u mogućnosti osigurati sigurnosne ažuriranja za starije proizvode.

Ažuriranja za potrošačke hardverske proizvode dostupna su za softver/firmver i operacijski sustav ugrađen u Microsoftov hardver s iznimkom uređaja Surface. Sigurnosna ažuriranja za Surface pokrivena su pravilnikom životnog ciklusa podrške za operacijski sustav na tom uređaju.

Posjetite Microsoftovo web-mjesto Sigurnost i privatnost da biste doznali najnovije podatke o Microsoftovim pravilima o privatnosti, pročitali najnovije sigurnosne biltene i obavijesti o virusima te preuzeli datoteke povezane sa sigurnošću.

Pravilnik životnog ciklusa podrške za internetske servise

Pravila životnog ciklusa podrške za servis Microsoft Online Services

Za poslovne mrežne servise i mrežne servise za razvojne inženjere

Servis Online Services omogućuje korisnicima nove načine implementiranja promjena u IT okruženjima. Te su promjene često brže i zahtijevaju od korisnika da bude spreman na predstojeće izmjene servisa u oblaku.

Microsoft priznaje da je servis Online Services inherentno dinamičniji te da iako tvrtkama omogućuje veću pokretnost, zahtijeva pravila životnog ciklusa podrške kako bi osigurao predvidivost servisa. IT organizacije koje su upoznate sa standardnim Microsoftovim životnim ciklusom podrške za lokalni softver vidjet će da mrežna pravila pružaju dosljedno i predvidivo iskustvo životnog ciklusa podrške koje očekuju od tvrtke Microsoft.

Dodatne informacije o pravilniku za Microsoft Azure Cloud Services potražite na stranici Microsoft Azure Cloud Services FAQ (engl.).

Pravila životnog ciklusa podrške za servis Microsoft Online Services za poslovanje i razvojne inženjere

Pravilo za poslovanje i razvojne inženjere za mrežne servise nudi tri ključne značajke:

Dostupnost podrške

 • Microsoftovi servisi podrške bit će dostupni tijekom trajanja korisnikovog ugovora s Microsoftom za mrežni servis.

Obavijest

 • Ako nije drugačije navedeno, Microsoft će poslati prethodnu obavijest u vremenskom roku od minimalno 12 mjeseci za sve Microsoftove mrežne servise prije nego što korisnici moraju prihvatiti "značajnu izmjenu".
  • Za korisnike servisa CRM Online Microsoft će osigurati šestomjesečno razdoblje obavješćivanja, osim u slučaju uklanjanja podrške za osnovni sistemski preduvjet, u kojem će se slučaju Microsoft pridržavati standardnog dvanaestomjesečnog pravila obavješćivanja.  Za informacije o iznimci za servis CRM Online pogledajte najčešća pitanja o pravilniku na mreži (http://support.microsoft.com/gp/OsslFaq/hr).
 • "Značajna izmjena" je izmjena koja zahtijeva da korisnik ili administrator poduzme određene akcije kako bi se izbjegla značajna degradacija normalnog funkcioniranja mrežnog servisa.
 • Razdoblje obavješćivanja neće se odnositi na promjene ili ažuriranja vezana uz sigurnost.

Kontinuitet i migracija servisa

 • Microsoft će poslati prethodnu obavijest u vremenskom roku od minimalno 12 mjeseci prije obustavljanja mrežnog servisa za korisnike poslovnih servisa i servisa za razvojne inženjere.
 • Microsoft će zadržati korisničke podatke najmanje 30 dana da bi olakšao korisničke migracije ili aktivnosti obnove prije oduzimanja ovlasti za mrežni servis.

Podaci na toj stranici podliježu izjavi Microsoft Policy Disclaimer and Change Notice. Povremeno se vratite na tu web-stranicu da biste pregledali eventualne promjene.