Cikk azonosítója: 946765 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk a Windows Vista 32 és 64 bites változata közötti különbségeket ismerteti.

Megjegyzés: A Windows Vista 64 bites változatának használatához 64 bites processzorral rendelkező számítógép szükséges. Ezenkívül a számítógép eszközei is csak 64 bites eszközillesztőkkel működnek.

BEVEZETÉS

Érdemes megállapítania, hogy a Windows Vista platform van-e telepítve.

Ha azt szeretné, hogy a számítógépen telepített platform megállapítása automatikusan történjen, lépjen tovább az Automatikus javítás című részhez. Ha a probléma javítását saját kezűleg kívánja elvégezni, ugorjon a Kézi javítás című részhez.

Automatikus javítás

A telepített platform automatikus megállapításához kattintson A probléma javítása hivatkozásra. Ezután kattintson a Futtatás gombra a Fájl letöltése párbeszédpanelen, és kövesse a varázsló lépéseit.

A probléma javítása
Microsoft Fix it 50525


Megjegyzés: Előfordulhat, hogy a varázsló csak angol nyelven jelenik meg, az automatikus javítás azonban a Windows más nyelvi változatain is használható.

Megjegyzés: Ha a jelen cikket nem azon a számítógépen tekinti meg, amelyen a problémát tapasztalja, mentse az automatikus javítást egy USB-meghajtóra vagy CD lemezre, majd futtassa azon a számítógépen, amelyen a hiba jelentkezik.

Kézi javítás

Ha saját kezűleg szeretné megállapítani, hogy a számítógépen melyik Windows Vista-platform van telepítve, kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start gombra, kattintson a jobb gombbal a Számítógép elemre, és kattintson a Tulajdonságok parancsra.
 2. Az operációs rendszer típusa az alábbi módon jelenik meg:
  • 64 bites operációs rendszer esetében a „64 bites operációs rendszer” felirat jelenik meg a Rendszer típusa mellett a Rendszer területen.
  • 32 bites operációs rendszer esetében a „32 bites operációs rendszer” felirat jelenik meg a Rendszer típusa mellett a Rendszer területen.
Megjegyzés: A Microsoft Win32 az x86 processzort kizárólag 32 bites módban használja. Éppen ezért az x86-alapú verzió 32 bites operációs rendszert jelent.

További információ

A Windows Vista 32 és 64 bites változata közötti leglényegesebb különbségek a memóriaelérés, a memóriakezelés és a fokozott biztonsági szolgáltatások területén találhatók. A Windows Vista 64 bites változatában többek között az alábbi biztonsági szolgáltatások érhetők el:
 • Kernel javításvédelem
 • Hardveres adatvégrehajtás-védelem (DEP) támogatása
 • Illesztőprogram kötelező aláírása
 • 32 bites illesztőprogramok támogatásának eltávolítása
 • 16 bites alrendszer eltávolítása
A Windows Vista 64 bites változatának egyik legnagyobb előnye, hogy képes a fizikai memória (RAM) 4 gigabájtos (GB) tartományon kívüli részének elérésére. Ez a fizikai memória a Windows Vista 32 bites változatánál nem címezhető.

A Windows Vista telepített változatától függően a 64 bites változat 1 GB és több mint 128 GB közötti RAM memóriát támogat. A nagyobb fizikai memória címzésével a Windows Vista csökkenteni tudja a folyamatok fizikai memóriába, illetve onnan való olvasásának idejét. A Windows Vista emiatt a folyamatok sokkal hatékonyabb kezelésére képes. Ez a memóriakezelési szolgáltatás az egész Windows Vista teljesítményét növeli.

A Windows Vista 64 bites változata telepítésének előnyei

 • A 32 bites operációs rendszer 4 GB címezhető memóriaterületét meghaladó memóriatámogatás
 • A 64 bites operációs rendszerek előnyeinek kihasználására tervezett programok teljesítményének növekedése
 • Fokozott biztonsági szolgáltatások

A Windows Vista 64 bites változatának telepítésekor figyelembe veendő szempontok

 • Előfordulhat, hogy a számítógép valamely összetevőjéhez nem áll rendelkezésre 64 bites eszközillesztő.
 • Az eszközillesztőknek digitális aláírással kell rendelkezniük.
 • A 32 bites eszközillesztőkhöz nincs támogatás.
 • Nem minden 32 bites program kompatibilis a 64 bites operációs rendszerekkel.
 • A kifejezetten 64 bites operációs rendszerekhez készített programok megkeresése időnként nehézségekbe ütközhet.
 • Előfordulhat, hogy nem minden hardvereszköz kompatibilis a Windows Vista 64 bites változatával.

A Windows Vista 32 és 64 bites változata közötti fő különbségek

A táblázat összecsukásaA táblázat kibontása
ArchitektúraA Windows Vista 32 bites változatai esetén A Windows Vista 64 bites változatai esetén
Rendszerkövetelmények1 GHz-es 32 bites (x86) processzor vagy 1 GHz-es 64 bites (x64) processzor, 512 MB RAM 1 GHz-es 64 bites (x64) processzor, 1 GB RAM (4 GB ajánlott)
MemóriaelérésA Windows Vista 32 bites változata legfeljebb 4 GB RAM memóriát ér el.A Windows Vista 64 bites változata 1 GB és több mint 128 GB közötti méretű RAM memóriát ér el.
Memóriaelérés kiadás szerintA Windows Vista valamennyi 32 bites változata legfeljebb 4 GB RAM memóriát ér el.Windows Vista Home Basic – 8 GB RAM
Windows Vista Home Premium – 16 GB RAM
Windows Vista Business – legalább 128 GB RAM
Windows Vista Enterprise – legalább 128 GB RAM
Windows Vista Ultimate – legalább 128 GB RAM
DEPA Windows Vista 32 bites változata szoftveres adatvégrehajtás-védelmet használ.A Windows Vista 64 bites változata hardveres adatvégrehajtás-védelmet támogat.
Kernel javításvédelem (PatchGuard)Ez a szolgáltatás nem használható a Windows Vista 32 bites változataiban.Ez a szolgáltatás használható a Windows Vista 64 bites változataiban. A Kernel javításvédelem használatával megakadályozható, hogy kártevő programok módosítsák a Windows Vista rendszermagját. A szolgáltatás segítségével megakadályozható, hogy egy kernel módú illesztőprogram bővüljön, illetve más kernelszolgáltatást helyettesítsen. A szolgáltatással az is elérhető, hogy külső gyártóktól származó programok ne frissítsék (javítsák) a kernel egyetlen részét sem.
Illesztőprogram aláírásaA Windows Vista 32 bites változataiban használhatók aláíratlan illesztőprogramok.A Windows Vista 64 bites változataival csak a fejlesztők digitális aláírásával ellátott illesztőprogramok használhatók.
32 bites illesztőprogram-támogatásA Windows Vista 32 bites változatai támogatják a Windows Vista rendszerhez készült 32 bites illesztőprogramokat.A Windows Vista 64 bites változatai nem támogatnak 32 bites illesztőprogramokat.
16 bites programok támogatásaA Windows Vista 32 bites változatai részben támogatják a 16 bites programokat.A Windows Vista 64 bites változatai nem támogatnak 16 bites programokat.

Hivatkozások

További információkért kattintson az alábbi cikkszámokra a Microsoft Tudásbázis megfelelő cikkének megtekintéséhez:
932795 Telepítési lehetőségek a Windows Vista 64 bites kereskedelmi kiadásai esetén
932616 Telepítési lehetőségek a Windows Vista kereskedelmi kiadásai esetén (csak 32 bites változatokhoz)

A Windows Vista operációs rendszer 64 bites változatairól a Microsoft alábbi webhelyén tájékozódhat:
http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows-vista/products/compare

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 946765 - Utolsó ellenőrzés: 2011. szeptember 25. - Verziószám: 4.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Home Premium
 • Windows Vista Ultimate
 • Windows Vista Enterprise 64-bit edition
 • Windows Vista Home Basic 64-bit edition
 • Windows Vista Home Premium 64-bit edition
 • Windows Vista Ultimate 64-bit edition
 • Windows Vista Business 64-bit edition
Kulcsszavak: 
kbexpertisebeginner kbhowto kbinfo kbfixme kbmsifixme KB946765
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com