4 GB RAM memória telepítése esetén a Windows Vista Rendszerinformáció párbeszédpanelén megjelenített rendszermemória-érték a vártnál kevesebb

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 929605 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

A jelenség

Ha 4 gigabájt (GB) közvetlen elérésű memória (RAM) van telepítve a számítógépen, a Windows Vista Rendszerinformáció párbeszédpanelén megjelenített rendszermemória-érték a vártnál kevesebb.

A Rendszerinformáció párbeszédpanelen például 3120 megabájt (MB) rendszermemória-érték jelenhet meg egy olyan számítógép esetén, amelyen 4 GB (4096 MB) memória van telepítve.

Megjegyzés: A Rendszerinformáció párbeszédpanel az alábbi módokon érhető el:
 • Kattintson a Start gombra, írja be a Rendszer parancsot a Keresés megkezdése mezőbe, majd a Programok listában kattintson a Rendszer elemre.
 • A Vezérlőpulton kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 • Kattintson a jobb gombbal a Start menü Számítógép elemére, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 • A Windows Vista Kezdőpont ablakában kattintson a További részletek megjelenítése lehetőségre.
Megjegyzés: A Windows Vista Service Pack 1 (SP1) szervizcsomagban módosult annak módja, hogy a felhasználói felület összetevői hogyan jelenítik meg a memóriára vonatkozó adatokat. A Windows Vista SP1 felhasználói felületének egyes összetevői például jelzik, ha a számítógépben 4 GB vagy több fizikai memória található.

A Windows Vista Service Pack 1 szervizcsomag memóriajelzéséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
946003 A Windows Vista Service Pack 1 szervizcsomag 4 GB rendszermemóriát (RAM) jelez a 4 GB memóriával rendelkező rendszerekben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Oka

Ez a viselkedés egyes hardver- és szoftvertényezők várt eredménye.

Az átlagos számítógépekben számos eszközhöz szükséges memóriába leképezett hozzáférés, más néven memóriába ágyazott I/O. A memóriába ágyazott I/O-területnek a címtartomány első 4 gigabájtjában (GB) kell elhelyezkednie ahhoz, hogy a 32 bites operációs rendszerek esetén elérhető legyen.

Egy 256 MB méretű beépített memóriával rendelkező videokártya esetén például a memóriát a címtartomány első 4 gigabájtján (GB) belül kell leképezni. Ha már telepítve van 4 GB rendszermemória, a címtartomány részét a grafikus memória leképezésének kell lefoglalni. A grafikus memória leképezése felülírja a rendszermemória egy részét. Ezek a feltételek csökkentik az operációs rendszer számára rendelkezésre álló rendszermemória teljes méretét.

A rendelkezésre álló rendszermemória csökkenése a számítógépen telepített eszközöktől függ. A lehetséges illesztőprogram-kompatibilitási problémák elkerülése érdekében a Windows Vista 32 bites verziói 3,12 gigabájtra (GB) korlátozzák a rendelkezésre álló teljes memóriát. A lehetséges illesztőprogram-kompatibilitási problémákról egyéb tudnivalókat a „További információ” című részben talál.

Ha a számítógépen számos eszköz van telepítve, a rendelkezésre álló memória 3 gigabájtra (GB) vagy az alá csökkenhet. A Windows Vista 32 bites verzióiban rendelkezésre álló memória maximális mérete általában 3,12 GB.

Kerülő megoldás

Ahhoz, hogy a Windows Vista egy 4 GB memóriával rendelkező számítógépen az összes memóriát használja, a számítógépnek az alábbi követelményeknek kell megfelelnie:
 • A lapkakészletnek legalább 8 GB címtartományt kell támogatnia. Az ilyen lapkakészletek közé tartoznak az alábbiak:
  • Intel 975X
  • Intel P965
  • Intel 955X Socket 775 foglalaton
  • Socket F, Socket 940, Socket 939 vagy Socket AM2 foglalatot használó AMD processzort támogató lapkakészletek. Ezen lapkakészletek tartalmazzák bármely AMD foglalat és processzor kombinációját, amelyben a memóriavezérlő a processzorban található.
 • A processzornak támogatnia kell az x64-es utasításkészletet. Az AMD64 és az Intel EM64T processzor támogatja ezt az utasításkészletet.
 • A BIOS támogatja a memória ismételt leképezésére szolgáló funkciót. Ez a funkció lehetővé teszi a PCI konfigurációs terület által előzőleg felülírt rendszermemória szegmensének ismételt leképezését a 4 GB címsor fölött. Ezt a funkciót a számítógép BIOS konfigurációs segédprogramjában kell engedélyezni. A funkció engedélyezésére vonatkozó utasítások a számítógép dokumentációjában találhatók. Előfordulhat, hogy számos kereskedelmi célú számítógép nem támogatja a memória ismételt leképezésére szolgáló funkciót. A dokumentációban vagy a BIOS konfigurációs segédprogramokban a funkcióhoz nem található szabványos terminológia, ezért érdemes elolvasnia a rendelkezésre álló különböző BIOS konfigurációs beállítások leírását annak meghatározásához, hogy a beállítások valamelyike engedélyezi-e a memória ismételt leképezésére szolgáló funkciót.
 • A Windows Vista x64-alapú (64 bites) verzióját kell használni.
Forduljon a számítógép forgalmazójához annak meghatározásához, hogy a számítógép megfelel-e ezeknek a követelményeknek.

Megjegyzés: Ha a számítógépen telepített fizikai memória megegyezik a lapkakészlet által támogatott címtartománnyal, az operációs rendszer számára elérhető teljes rendszermemória mindig kevesebb a telepített fizikai RAM memóriánál. Egy 8 gigabájtos címtartományt támogató Intel 975X lapkakészlettel rendelkező számítógép esetén például ha 8 GB RAM memóriát telepít, az operációs rendszerhez rendelkezésre álló rendszermemória a PCI konfigurációs követelmények szerint csökken. Ebben az esetben a PCI konfigurációs követelmények az operációs rendszerhez rendelkezésre álló rendszermemóriát megközelítőleg 200 MB és 1 GB közötti mennyiséggel csökkentik. A csökkentés a konfigurációtól függ.

További információ

Fizikai címkiterjesztési üzemmód által kiváltott illesztőprogram-kompatibilitási problémák

Az adatvégrehajtás megakadályozásával (DEP) kapcsolatos illesztőprogram-kompatibilitási problémák általában a fizikai címkiterjesztési (PAE) üzemmód által kiváltott kompatibilitási hibák.

Megjegyzés: A fizikai címkiterjesztés csak a hardver által kényszerített adatvégrehajtás-megakadályozást támogató processzorokkal rendelkező számítógépeken szükséges.

Az adatvégrehajtás-megakadályozás a kódlétrehozást végrehajtó, illetve a végrehajtható kódok valós idejű létrehozásához egyéb technikákat használó minden illesztőprogram esetén kompatibilitási problémákat okozhat. Az említett hibákat okozó illesztőprogramok közül már sokat javítottak. Mivel az adatvégrehajtás-megakadályozás mindig be van kapcsolva a Windows 64 bites verzióin található illesztőprogramokhoz, ezeknél az illesztőprogramoknál általában fellépnek a kompatibilitási problémák. Arra azonban nincs biztosíték, hogy minden illesztőprogram frissült a fizikai címkiterjesztési üzemmód által kiváltott kompatibilitási hibák javítására. Ezeket a technikákat azonban csak nagyon kevés illesztőprogram használja. Az adatvégrehajtás-megakadályozás önmagában általában nem okoz illesztőprogram-kompatibilitási hibát.

Az elsődleges illesztőprogram lehetséges kompatibilitási hibái a fizikai címkiterjesztési üzemmód 32 bites számítógépeken való használatakor fordulnak elő. A fizikai címkiterjesztési üzemmód lehetővé teszi, hogy a processzorok 4 gigabájtnál (GB) több memóriát használjanak. A fizikai és a nem fizikai címkiterjesztés memórialapozási sémái közötti elsődleges különbség a fizikai címkiterjesztési üzemmódban szükséges további lapozási szint. A fizikai címkiterjesztési üzemmód a lapozás két szintje helyett három szintet igényel.

Előfordulhat, hogy néhány illesztőprogram nem töltődik be a fizikai címkiterjesztési üzemmód engedélyezése esetén, mert az eszköz nem képes a 64 bites címzést végrehajtani, illetve az illesztőprogram írásakor azt feltételezhették, hogy a fizikai címkiterjesztési üzemmódhoz 4 gigabájtnál több memória szükséges. Ezen illesztőprogramok írásakor arra számítottak, hogy azok mindig 64 bites címeket kapnak fizikai címkiterjesztési üzemmódban, és az illesztőprogram vagy az eszköz nem tudja értelmezni a címet.

Előfordulhat, hogy más illesztőprogramok betöltődnek fizikai címkiterjesztési üzemmódban, azonban a rendszer laptáblabejegyzéseinek (PTE) közvetlen módosításával a rendszer instabilitását okozzák. Ezek az illesztőprogramok a fizikai címkiterjesztési üzemmódban a várt 32 bites laptáblabejegyzések helyett 64 bites bejegyzéseket kapnak.

Az illesztőprogramok leggyakoribb fizikai címkiterjesztési hibái közé tartoznak a közvetlen memória-hozzáférési átvitelek és a leképezési regiszter lefoglalása. A közvetlen memória-hozzáférést támogató számos eszköz (jellemzően a 64 bites adapterek) nem tud 64 bites fizikai címzést végrehajtani. Ha ezek az eszközök 32 bites módban futnak, a teljes fizikai címtartomány címzésére képesek. A fizikai címkiterjesztési módban a 4 gigabájtnál (GB) nagyobb fizikai címeknél lehetnek jelen az adatok. Annak engedélyezéséhez, hogy az ilyen korlátozásokkal rendelkező eszközök ebben az esetben is működjenek, a Microsoft Windows 2000 Server és a Windows újabb verziói dupla pufferelést biztosítanak a közvetlen memória-hozzáférésű tranzakciókhoz. A Windows 2000 Server és a Windows újabb verzió ezt egy leképezési regiszterben jelzett 32 bites cím biztosításával valósítják meg. Az eszköz képes végrehajtani a közvetlen memória-hozzáférésű tranzakciót a 32 bites címhez. A kernel az illesztőprogram által biztosított 64 bites címre másolja a memóriát. Ha a számítógép működésekor a fizikai címkiterjesztési mód le van tiltva, a 32 bites eszközök illesztőprogramjaihoz nem szükséges a leképezési regiszterekhez lefoglalni a rendszermemóriát. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség dupla pufferelésre, mert minden eszköz és minden illesztőprogram a 32 bites címtartományon belül található. A 32 bites eszközillesztők 64 bites processzoralapú számítógépeken való tesztjei szemléltették, hogy az ügyfelek által tesztelt közvetlen memória-hozzáférésre alkalmas illesztőprogramok általában korlátlan leképezési regisztereket várnak el.

A cikkben említett, külső gyártóktól származó termékek a Microsofttól független gyártók termékei, amelyek teljesítményére és megbízhatóságára a Microsoft sem törvényi, sem másféle garanciát nem vállal.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 929605 - Utolsó ellenőrzés: 2011. szeptember 25. - Verziószám: 3.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Home Premium
 • Windows Vista Starter
 • Windows Vista Ultimate
 • Windows Vista Enterprise 64-bit edition
 • Windows Vista Home Basic 64-bit edition
 • Windows Vista Home Premium 64-bit edition
 • Windows Vista Ultimate 64-bit edition
 • Windows Vista Business 64-bit edition
Kulcsszavak: 
kbtshoot kbprb KB929605
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com