A Windows nem indul el a Windows egy korábbi verziójának kettős rendszerindítású konfigurációban történő telepítése után

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 919529 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

A jelenség

Miután a Windows operációs rendszer egy korábbi verzióját kettős rendszerindítású konfigurációban telepíti egy Microsoft Windows Vista vagy Windows 7 rendszerű számítógépen, az alábbi problémák egyikét tapasztalhatja:
 • Ha a Windows egy korábbi verzióját egy Windows Vista vagy Windows 7 rendszerű számítógépen telepíti, a Windows Vista nem indul el többé. Ebben az esetben csak a Windows korábbi verziója indítható.
 • Ha a Microsoft Windows XP egy újabb példányát telepíti egy olyan számítógépre, amelyen a Windows XP és a Windows Vista már telepítve van kettős rendszerindítású konfigurációban, a következő hibaüzenet jelenhet meg:
  Lemezolvasási hiba történt.

Oka

E problémák előfordulásának oka, hogy a Windows operációs rendszer korábbi verziói nem kompatibilisek az Windows Vista új rendszerindítási módjával. A Windows Vista új tárolót használ a rendszerindítási konfigurációs adatbázishoz (BCD). Ez a tároló egy rendszerindítási menüt és a számítógépre telepített operációs rendszerek adatait tartalmazza. Ezért a Windows korábbi verzióiból származó Boot.ini fájl nem használható a Windows Vista indításához.

A Windows operációs rendszer BIOS-alapú, például Windows XP rendszerű számítógépen futó korábbi verziói esetén a rendszerindítási folyamat a BIOS rendszerrel indul. A BIOS meghatározza a rendszerindítási eszközt, majd betölti az első fizikai szektort. A fizikai szektor neve fő rendszertöltő rekord (MBR). A fő rendszertöltő rekord tartalmazza a partíciós táblát és a szükséges rendszertöltési végrehajtási kódot. Ez a kód a partíciós táblában megkeresi az aktív partíciót, majd átadja a vezérlést az aktív partíción található rendszerindítási szektornak. Ezt követően az aktív partíción lévő rendszerindítási szektor betölti az Ntldr programot. Az Ntldr program értelmezi a Boot.ini fájlt. A fájl a telepített operációs rendszerek számbavételéhez használatos.

Amikor a Windows Vista vagy a Windows 7 elindul egy BIOS-alapú számítógépen, a BIOS betölti a fő rendszertöltő rekordot, majd a rendszerindítási szektort. A rendszertöltési kód azonban az új Windows Rendszertöltés-vezérlő (Bootmgr) programot tölti be. A Windows Rendszertöltés-vezérlő értelmezi a rendszerindítási konfigurációs adatokat tartalmazó fájlt, számba veszi a telepített operációs rendszereket, majd megjeleníti a rendszerindítási menüt. Ha a számítógépen a Windows operációs rendszer egy korábbi verziója a Windows Vista vagy a Windows 7 rendszerrel együtt van telepítve kettős rendszerindítású konfigurációban, akkor a Windows Rendszertöltés-vezérlő program a Windows korábbi verziójának vezérlését átadja az Ntldr programnak. A Windows Rendszertöltés-vezérlő program akkor tesz így, ha a rendszerindítási menüben a Windows Vista lehetőséget választja.

Ha a Windows operációs rendszer egy korábbi verzióját egy Windows Vista vagy Windows 7 rendszerű számítógépen telepíti, a telepítőprogram mindent felülír a fő rendszertöltő rekordban, a rendszerindítási szektorban és a rendszerindító fájlokban. Emiatt megszűnik a Windows operációs rendszer korábbi verziója és a Windows Vista közötti kompatibilitás.

A megoldás

A probléma megoldásához hajtsa végre az alábbi lépéseket.

Megjegyzés: A parancsokat parancssor segítségével futtathatja a következő eljárás szerint. Ha e parancsokat a Windows Vista rendszerben futtatja, akkor a futtatást magasabb szintű felhasználói jogosultságokkal rendelkező parancssorban végezze. Ehhez kattintson a Start menü Kellékek pontjára, kattintson a jobb gombbal a parancssor megnyitására szolgáló parancsikonra, majd válassza a Futtatás rendszergazdaként parancsot.
 1. A Bootsect.exe programmal állítsa helyre a Windows Vista fő rendszertöltő rekordját és a vezérlést a Windows Rendszertöltés-vezérlő programnak átadó rendszertöltési kódot. Ehhez írja be a parancssorba a következő parancsot: Meghajtó:\boot\Bootsect.exe /NT60 All

  Ebben a parancsban a Meghajtó azt a meghajtót jelzi, amelyen a Windows Vista telepítési adathordozója található.

  Megjegyzés: Az ehhez a lépéshez szükséges rendszerindítási mappa a DVD-meghajtón található.
 2. A Bcdedit.exe segédprogrammal manuálisan hozhat létre bejegyzést a binárisan kódolt decimális Boot.ini fájlban a Windows operációs rendszer korábbi verziói esetén. Ehhez írja be a parancssorba a következő parancsokat.

  Megjegyzés: Az alábbi parancsokban a Meghajtó az a meghajtó, amelyen a Windows Vista telepítve van.
  • Meghajtó:\Windows\system32\Bcdedit /create {ntldr} /d "A Windows korábbi verziójának leírása"

   Megjegyzés: A parancsban szereplő A Windows korábbi verziójának leírása bármely tetszőleges szöveg lehet. A Windows korábbi verziójának leírása lehet például a következő: "Windows XP" vagy "Windows Server 2003".
  • Meghajtó:\Windows\system32\Bcdedit /set {ntldr} device partition=x:

   Megjegyzés: Ebben a parancsban az x: az aktív partíció meghajtóbetűjele.
  • Meghajtó:\Windows\system32\Bcdedit /set {ntldr} path \ntldr
  • Meghajtó:\Windows\system32\Bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast
 3. Indítsa újra a számítógépet.

További információ

A Windows operációs rendszer Microsoft Windows NT rendszeren alapuló verzióinak indításához a következő fájlokra van szükség:
 • Ntldr
 • Boot.ini
 • Bootfont.bin

  Megjegyzés: E fájlok a Windows kelet-ázsiai nyelvű változatainak telepítése esetén szükségesek.
 • NTDetect.com
Windows XP rendszerben ezek a fájlok az aktívként megjelölt rendszerpartíción találhatók. E fájlok a Windows XP rendszerben alapértelmezés szerint rejtett rendszerfájlok. A felhasználók e fájlokat a Helyreállítási konzol segítségével lecserélhetik, vagy az operációs rendszer indításához a Windows NT rendszerindító lemezét használhatják. A Windows Vista nem használja ezt a három fájlt. A Windows Vista indítása a Bootmgr rejtett rendszerfájl és további szükséges, a \Boot könyvtárban található fájlok segítségével történik

A Windows Vista rendszert is tartalmazó többszörös rendszerindítású konfiguráció létrehozása

Működőképes többszörös rendszerindítású konfiguráció létrehozásához először telepítse a Windows operációs rendszer legrégebbi verzióját. Ezt követően sorrendben telepítse az újabb verziókat. A Windows minden egyes új verziója megőrzi a Windows korábbi verzióinak indításához szükséges visszamenőleges kompatibilitást.

A Windows Vista rendszert is tartalmazó többszörös rendszerindítású konfiguráció létrehozásához a Windows minden egyes telepített korábbi verziójához legalább egy partícióra van szükség. Járjon el az alábbi általános utasítások szerint:
 • Hozzon létre legalább két partíciót. Használjon egy partíciót a Windows Vista telepített példányához.

  Megjegyzés: Ha a Windows Vista partíciója már formázva van, győződjön meg arról, hogy a formázás az NTFS fájlrendszerrel történt. Ajánlott ugyanakkor a következő módszerek közül választani:
  • Hozza létre a második, nem formázott partíciót.
  • Ne hozza létre a második partíciót, és hagyja a területet szabadon. Ehelyett a második partíciót a Windows Vista telepítése során hozza létre.
 • Ha a számítógépen nincs operációs rendszer telepítve, telepítse először a Windows legrégebbi verzióját.

  Megjegyzés: A Windows XP rendszert a Windows Server 2003 rendszer előtt telepítse.
 • Futtassa a Windows Vista telepítőprogramját. Telepítse a Windows Vista rendszert a szabad területen vagy a meglévő partíción. Futtathatja a telepítőprogramot a Windows korábbi verziójában, vagy elindíthatja a számítógépet, miközben a CD- vagy DVD-meghajtóban a Windows Vista lemez van.
A Windows Vista telepítésének végeztével megfelelően konfigurált, többszörös rendszerindítású, a Windows Vista rendszert és a Windows korábbi verzióit tartalmazó környezettel fog rendelkezni. A Bootmgr megjelenő rendszerindítási menüje a következőhöz hasonló:
Microsoft Windows – Korábbi Windows operációs rendszer

A Windows Vista eltávolítása kettős rendszerindítású konfigurációból

Ha a Windows Vista rendszert el szeretné távolítani egy, a Windows egy korábbi verzióját tartalmazó, kettős rendszerindítású környezetből, hajtsa végre az alábbi lépéseket.

Megjegyzés: Az alábbi lépéseket a Windows korábbi verziójában és a Windows Vista rendszerben egyaránt végrehajthatja. Ha a lépéseket a Windows Vista rendszerben hajtja végre, akkor a parancsok futtatását magasabb szintű felhasználói jogosultságokkal rendelkező parancssorban végezze. Ehhez kattintson a Start menü Kellékek pontjára, kattintson a jobb gombbal a parancssor megnyitására szolgáló parancsikonra, majd válassza a Futtatás rendszergazdaként parancsot.
 1. A Bootsect.exe fájllal állítsa helyre az Ntldr programot. Az ellenőrzéshez a következő parancsot írja be: Meghajtó:\Boot\Bootsect.exe /NT52 All

  Megjegyzés: A parancsban szereplő Meghajtó az a meghajtó, amelyen a Windows Vista adathordozója található.

  A számítógép újraindulását követően a rendszer nem tölti be a Windows Rendszertöltés-vezérlő programot. Ehelyett a Netldr.exe és a Boot.ini fájl töltődik be.
 2. Törölje vagy távolítsa el azt a partíciót, amelyen a Windows Vista telepítve van.

  Fontos! Csak akkor törölhető az a partíció, amelyen a Windows Vista telepítve van, ha az adott partíció nem aktív partíció a rendszeren. Ilyen például a következő eset:
  • A Windows Vista a C meghajtóra van telepítve. A C meghajtó az első és egyben az aktív partíció.
  • A Windows XP a D meghajtóra van telepítve. A D meghajtó a második és egyben a nem aktív partíció.
  Ebben az esetben futtathatja a bootsect parancsot, nem törölheti azonban azt a partíciót, amelyen a Windows Vista telepítve van. A partíció törlése esetén a számítógép nem indítható állapotba kerül, mert a Windows XP rendszerindító fájljai törlődtek.

Hivatkozások

A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikkei:
314079 Rendszerindító lemez készítésének módja rendszerfájlokból a Windows XP esetleges indítási problémáinak esetére (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
911080 Lemezolvasási hibáról tájékoztató üzenet jelenik meg, amikor a Winnt32.exe segédprogrammal telepíti újra a Windows XP rendszert egy olyan számítógépen, amelyen a Windows XP és a Windows Vista is telepítve van (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A rendszerindítási konfigurációs adatokról további tájékoztatást a Microsoft alábbi webhelyén talál:
http://msdn.microsoft.com/hu-hu/library/aa362692(VS.85).aspx
Ha többet szeretne megtudni a Windows Vista rendszer Extensible Firmware Interface (EFI) szabványáról, látogasson el a Microsoft Developer Network (MSDN) alábbi webhelyére:
http://download.microsoft.com/download/9/c/5/9c5b2167-8017-4bae-9fde-d599bac8184a/UEFI_Windows.docx

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 919529 - Utolsó ellenőrzés: 2011. szeptember 25. - Verziószám: 10.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Home Premium
 • Windows Vista Ultimate
 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows Vista Starter
 • Windows Vista Home Basic 64-bit edition
 • Windows Vista Home Premium 64-bit edition
 • Windows Vista Ultimate 64-bit edition
 • Windows Vista Business 64-bit edition
 • Windows Vista Enterprise 64-bit edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Windows 7 Enterprise
 • Windows 7 Enterprise N
 • Windows 7 Home Basic
 • Windows 7 Home Premium
 • Windows 7 Home Premium N
 • Windows 7 Professional
 • Windows 7 Professional N
 • Windows 7 Starter
 • Windows 7 Starter N
 • Windows 7 Ultimate
 • Windows 7 Ultimate N
Kulcsszavak: 
kbsetup kbtshoot kbexpertiseinter kbprb KB919529
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com