ID članka: 903275 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Verziju ovog članka koja se odnosi na 2007 Office potražite u sljedećem članku iz Microsoftove baze znanja:
919895 Kako otkloniti poteškoće do kojih može doći prilikom pokušaja aktivacije proizvoda iz sustava Office 2007
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

UVOD

Ovaj članak opisuje kako otkloniti poteškoće do kojih može doći prilikom pokušaja aktivacije proizvoda sustava Microsoft Office.

Kada aktivirate maloprodajnu licencu za Office, omogućujete sve značajke proizvoda. Uz to, od vas se više ne traži da pri svakom pokretanju proizvoda sustava Office aktivirate maloprodajnu licencu.

Kada pokušate pokrenuti ili aktivirati proizvod sustava Office, mogu se pojaviti simptomi koji upućuju na nešto od sljedećeg:
 • Proizvod sustava Office niste uspješno aktivirali.
 • Morate ponovno aktivirati proizvod sustava Office.
 • Dio prethodne instalacije sustava Office možda se nalazi u registru ili u mapama sustava Office.
Sljedeći simptomi upućuju na problem pri aktivaciji proizvoda sustava Office.

Proizvod sustava Office pokrenut je u načinu smanjene funkcionalnosti

Kada pokrenete proizvod sustava Office koji je prije ispravno funkcionirao, on funkcionira u načinu smanjene funkcionalnosti. Dodatne informacije o načinu smanjene funkcionalnosti potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod sljedećim brojem:
316032 Pri pokušaju uređivanja starih ili novih dokumenata u sustavima Office XP i Office 2003 pojavljuje se poruka o pogrešci "This command is not available because the document is locked for edit" ("Ova naredba nije dostupna jer je dokument zaključan za uređivanje") (Tekst je možda na engleskom)

Dosegnuli ste broj računala na kojima možete aktivirati proizvod

Kada pokušate aktivirati proizvod sustava Office, aktivacija ne uspijeva. Uz to, prikazuje se i poruka da ste dosegnuli broj računala na kojima možete aktivirati proizvod sustava Office.

Konfiguracija računala znatno je izmijenjena

Kada pokrenete proizvod sustava Office koji je prije ispravno funkcionirao, prikazuje se poruka o pogrešci u kojoj se navodi da je konfiguracija računala znatno izmijenjena. U tom ćete slučaju možda uočiti neki od sljedećih simptoma:
 • Kada pokrenete proizvod sustava Office, od vas će se zatražiti da unesete ključ proizvoda. Kada unesete ključ proizvoda, prikazat će se poruka o pogrešci "Invalid Product Key" (Ključ proizvoda nije valjan). Takvo se ponašanje pojavljuje čak i ako unesete ključ proizvoda isporučen uz proizvod sustava Office.
 • Kada pokušate aktivirati proizvod sustava Office, čarobnjak za aktivaciju će nestati.
 • Kada proizvod sustava Office pokušate aktivirati putem interneta, pojavljuje se pogreška vezana uz komunikacije
 • Kada pokušate aktivirati Microsoft Office 2003 nakon uspješne instalacije, čarobnjak za aktivaciju neće se pokrenuti. Ne dobivate nikakvu poruku o pogrešci.

Aktivacija telefonom nije uspjela

Proizvod sustava Office pokušavate aktivirati telefonom. No kada unesete ID potvrde koji vam je dalo osoblje za podršku, prikazuje se poruka o pogrešci u kojoj se navodi da ID potvrde nije valjan.

Čarobnjak za aktivaciju se ne pokreće

Kada pokrenete proizvod sustava Office ili kliknete Activate product (Aktiviraj proizvod) na izborniku Help (Pomoć), čarobnjak za aktivaciju neće se pokrenuti.

Dodatne informacije

Koristite sljedeće metode navedenim redoslijedom da biste riješili probleme s aktivacijom u proizvodima sustava Office.

Prva metoda: Općenito otklanjanje poteškoća

 • Provjerite jesu li datum i vrijeme ispravno postavljeni u operacijskom sustavu koji koristite.
 • Ako proizvod sustava Office funkcionira u načinu smanjene funkcionalnosti, možda koristite probnu verziju proizvoda sustava Office. Ako koristite probnu verziju proizvoda sustava Office, je li probna verzija istekla? Dodatne informacije o probnoj verziji proizvoda sustava Office potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
  831023 Kako pokusno izdanje sustava Office 2003 prebaciti u puno maloprodajno izdanje (Tekst je možda na engleskom)
  295167 Okolnosti instalacije za probnu verziju sustava Office XP (Tekst je možda na engleskom)
 • Provjerite internetsku vezu. Možete li povezati se s internetom? Imate li vatrozid ili proxy za koji je potrebna provjera autentičnosti? Dodatne informacije o mogućim komunikacijskim pogreškama koje se mogu pojaviti pri aktivaciji proizvoda sustava Office potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
  822519 Pri pokušaju aktivacije programa sustava Office putem interneta pojavljuje se poruka o pogrešci (Tekst je možda na engleskom)
 • Prikazuje li se poruka o pogrešci "invalid product key" (ključ proizvoda nije valjan) prilikom pokušaja aktivacije proizvoda sustava Office? Možda je ista verzija sustava Office više puta instalirana na računalo. Imate li, na primjer, na računalu instaliranu probnu verziju i maloprodajnu verziju sustava Office 2003? Ili je li zasebni program sustava Office, kao što je Microsoft Office Excel 2003, instaliran zajedno s cjelovitim izdanjem sustava Office 2003?

  Trebali biste imati samo jednu instalaciju iste verzije sustava Office instaliranu na računalo. Dodatne informacije o pogrešci "invalid product key" (ključ proizvoda nije valjan) potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
  836178 Prilikom pokretanja nekog od programa iz sustava Office 2003 nakon instalacije sustava Office Professional Edition 2003 pojavljuje se poruka o pogrešci "invalid product key" ("ključ proizvoda nije valjan")
  321346 Od vas se traži ključ proizvoda prilikom otvaranja programa sustava Office (Tekst je možda na engleskom)
 • Pokušavate li na drugo računalo instalirati verziju proizvoda sustava Office koju ste nabavili od proizvođača originalne opreme (OEM)? Možete imati samo jednu instalaciju OEM verzije proizvoda sustava Office instaliranu na jedno računalo. Dodatne informacije o instalaciji OEM verzije sustava Office na drugom računalu potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
  826526 Pri pokušaju aktivacije sustava Office 2003 pojavljuje se poruka o pogrešci "Instalacija se ne može aktivirati" (Tekst je možda na engleskom)
  300273 Verziju originalnog proizvođača softvera nije moguće aktivirati više puta u sustavu Office XP (Tekst je možda na engleskom)
 • Ako ste staro računalo zamijenili novim, proizvod sustava Office pokušajte aktivirati putem interneta. Ako proizvod sustava Office ne možete aktivirati putem interneta, pokušajte ga aktivirati telefonom.

  Napomena Probne verzije proizvoda sustava Office nije moguće aktivirati putem telefona.

Druga metoda: Ako je datoteka Opa11.dat ili Data.dat oštećena

Neki problemi pri aktivaciji ukazuju da je datoteka licence za proizvod sustava Microsoft Office 2003 ili Microsoft Office XP oštećena. Ako je datoteka licence oštećena, ne možete riješiti problem uklanjanjem i ponovnom instalacijom proizvoda iz sustava Office. Uklanjanjem proizvoda iz sustava Office nećete ukloniti i datoteku s licencom. Uz to, ponovnom instalacijom proizvoda iz sustava Office neće se prebrisati datoteka licence. Ako je datoteka licence oštećena, izbrišite je na jedan od sljedećih načina.

Da bismo obrisali datoteku licence umjesto vas, prijeđite na odjeljak "Popravite mi to". Ako biste radije sami obrisali datoteku licence, prijeđite na odjeljak"Popravit ću to sam".

Popravite mi to

Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets folding start expanded
Da biste izbrisali datoteku licence, kliknite gumb ili vezu Popravi taj problem. Zatim kliknite Pokreni u dijaloškom okviru Preuzmi datoteku te slijedite korake čarobnjaka Popravi.

Za sustav Windows 8
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets folding start expanded
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets fixit1
Riješi taj problem
Microsoftov popravak 20053
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets fixit2

Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets folding end

Za Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows Server 2008 ili Windows Server 2003
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets folding start expanded
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets fixit1
Riješi taj problem
Microsoftov popravak 50302
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets fixit2
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets folding end

Napomene
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets folding start collapsed
 • Čarobnjak je možda samo na engleskom jeziku. No automatski popravak funkcionira i u verzijama sustava Windows na drugim jezicima.
 • Ako trenutno ne radite na računalu na kojemu se pojavljuje problem, rješenje za popravak možete spremiti na izbrisivi memorijski pogon ili na CD, a zatim ga pokrenuti na računalu na kojem se problem pojavljuje
 • Voljeli bismo od vas dobiti povratne informacije. Da biste nam poslali povratne informacije ili prijavili eventualne probleme s ovim rješenjem, ostavite komentar na blogu "Popravite mi to" ili nam pošaljite poruku e-pošte.
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets folding end collapsed
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets folding end

Popravit ću to sam

Office 2003

 1. Kliknite Start, a zatim Run (Pokreni) te upišite C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Office\Data i kliknite OK (U redu).
 2. Desnom tipkom miša kliknite datoteku Opa11.dat, a zatim Delete (Izbriši).

  Važno Nemojte izbrisati datoteku opa11.bak.
 3. Zatvorite mapu.
 4. Pokrenite program sustava Office 2003 da biste pokrenuli čarobnjak za aktivaciju sustava Office 2003.

Office XP

 1. Kliknite Start, a zatim Run (Pokreni) te upišite C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Office\Data i kliknite OK (U redu).
 2. Desnom tipkom miša kliknite datoteku Data.dat, a zatim Delete (Izbriši).

  Važno Nemojte izbrisati datoteku data.bak.
 3. Zatvorite mapu.
 4. Pokrenite program sustava Office XP da biste pokrenuli čarobnjak za aktivaciju sustava Office XP.
875452 Čarobnjak za aktivaciju sustava Microsoft Office 2003 nestaje kada koristite mogućnost telefonske aktivacije licence sustava Microsoft Office 2003 (Tekst je možda na engleskom)
823761 Aktivacija proizvoda je neuspješna kada pokušate aktivirati licencu za pretplatu sustava Microsoft Office XP Enterprise (Tekst je možda na engleskom)
823527 Čarobnjak za aktivaciju ne pokreće se u sustavu Office 2003 (Tekst je možda na engleskom)
313938 Čarobnjak za aktivaciju ne uspijeva se pokrenuti (Tekst je možda na engleskom)

Treća metoda: Ako ste znatno izmijenili konfiguraciju računala

Ako ste znatno izmijenili konfiguraciju računala, promjene mogu utjecati na aktivaciju sustava Office XP. Kada pokrenete Office XP, može se prikazati poruka o pogrešci koja navodi da je Office XP otkrio znatnu izmjenu konfiguracije računala. Kada se pojavi takvo ponašanje, Office XP funkcionira u načinu smanjene funkcionalnosti. Dodatne informacije o rješavanju tog problema potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
296924 Prilikom pokretanja programa sustava Office prikazuje se poruka "Office je otkrio znatne promjene u konfiguraciji vašeg računala" (Tekst je možda na engleskom)

Četvrta metoda: Ako čarobnjak za aktivaciju sustava Office XP prestane reagirati

U takvom se scenariju dijaloški okvir čarobnjaka za aktivaciju pojavljuje kada pokušate aktivirati Office XP. No čarobnjak za aktivaciju prestaje reagirati. Taj se problem pojavljuje ako datoteka Windows Script nema ili ako su oštećene. Dodatne informacije o ovom problemu potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
303048 Kada se prikaže dijaloški okvir čarobnjaka za aktivaciju, prikazuje se poruka o pogrešci "Pričekajte dok se čarobnjak pokreće..." (Tekst je možda na engleskom)

Reference

Informacije o aktivaciji Microsoftovih proizvoda potražite na sljedećem Microsoftovu web-mjestu:
http://www.microsoft.com/piracy/mpa.aspx
Dodatne informacije o aktivaciji Microsoftovih proizvoda potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
302806 Opis aktivacije Microsoftovih proizvoda
Dodatne informacije o čarobnjaku za aktivaciju sustava Office potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
293151 Opis čarobnjaka za aktivaciju sustava Office
Dodatne informacije o aktivaciji proizvoda sustava Office potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem:
828958 Aktivacija licence programa sustava Office
Korištenjem čarobnjaka za aktivaciju programa Microsoft Visio možete u bilo kojem trenutku putem interneta ili telefonom ažurirati ili promijeniti osobne podatke klijenta koje Microsoft čuva.

Dodatne informacije o načinu smanjene funkcionalnosti potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod sljedećim brojem:
293466 Smanjena funkcionalnost, naredbe koje nedostaju na izborniku i nedostupne značajke u programu Visio (Tekst je možda na engleskom)
Dodatne informacije o pravilima privatnosti čarobnjaka za aktivaciju programa Microsoft Visio potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
293477 Informacije o pravilima privatnosti Microsoftova čarobnjaka za aktivaciju programa Visio (Tekst je možda na engleskom)
Dodatne informacije o aktivaciji trajne licence programa Visio 2002 ili Visio 2003 potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
297247 Aktivacija trajne licence programa Visio 2002 ili Visio 2003 (Tekst je možda na engleskom)
Dodatne informacije o aktivaciji Microsoftova proizvoda i o tome kako ga aktivirati telefonskim putem potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
326851 Aktivacija i registracija Microsoftova proizvoda (Tekst je možda na engleskom)

Svojstva

ID članka: 903275 - Posljednja izmjena: 12. veljače 2013. - Revizija: 5.0
Odnosi se na:
 • Microsoft Office Professional Edition 2003
 • Microsoft Office Small Business Edition 2003
 • Microsoft Office Access 2003
 • Microsoft Office OneNote 2003
 • Microsoft Office Outlook 2003
 • Microsoft Office Outlook 2003 with Business Contact Manager
 • Microsoft Office PowerPoint 2003
 • Microsoft Office Publisher 2003
 • Microsoft Office Visio Professional 2003
 • Microsoft Office XP Professional Edition
 • Microsoft Office XP Small Business Edition
 • Microsoft Office XP Standard Edition
 • Microsoft Access 2002 Standard Edition
 • Microsoft Excel 2002 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 2002 Standard Edition
 • Microsoft PowerPoint 2002 Standard Edition
 • Microsoft Publisher 2002 Standard Edition
 • Microsoft Visio 2002 Professional Edition
 • Microsoft Visio 2002 Standard Edition
 • Microsoft Word 2002 Standard Edition
Ključne riječi: 
kbmsifixme kbfixme kbwizard kblicensing kbactivation kbtshoot KB903275

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com