Az energiagazdálkodási szolgáltatásokat támogató többprocesszoros rendszereken csökkenhet a Windows XP Service Pack 2 rendszer teljesítménye

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 896256 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

A jelenség

Az energiagazdálkodási szolgáltatásokat (például ACPI-alapú teljesítményállapotokat) támogató többprocesszoros számítógépeken futó Microsoft Windows XP rendszereket frissíteni kell a Service Pack 2 (SP2) szervizcsomaggal. A Windows XP SP2 rendszert futtató számítógépekhez további teljesítmény- és működésoptimalizáló frissítések is rendelkezésre állnak. E frissítések nélkül az energiagazdálkodási szolgáltatásokat támogató kétmagos mobilprocesszorokkal ellátott számítógépek lelassulhatnak vagy szokatlanul viselkedhetnek.

Megjegyzés: A hiba a Microsoft Windows Server 2003 rendszerek x64-alapú változataiban is előfordul. Ez a cikk és a hozzá tartozó speciális gyorsjavítás nem nyújt megoldást a játékokban és az AMD-alapú kétmagos számítógépeken futó egyéb alkalmazásokban fellépő időzítési problémákra. A kétmagos processzorral rendelkező számítógépek teljesítményproblémáiról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
909944 Játékok futtatásakor alacsony teljesítmény tapasztalható a kétmagos processzorral rendelkező, Windows XP-alapú számítógépeken

A megoldás

Frissítési információk

Az alábbi fájl letölthető a Microsoft letöltőközpontjából:

A kép összecsukásaA kép kibontása
Letöltés
A WindowsXP-KB896256-v4-x86-ENU.exe csomag letöltése

Kiadás dátuma: 2006. december 19.

A Microsoft terméktámogatási fájljainak letöltéséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
119591 Microsoft terméktámogatási fájlok beszerzése az online szolgáltatások segítségével
A Microsoft ellenőrizte a fájl vírusmentességét. Az ellenőrzéshez a kiadás napján rendelkezésre álló legújabb víruskereső szoftvert használta. A fájlt biztonságos kiszolgálók tárolják, megakadályozva annak jogosulatlan módosítását.

Előfeltételek

Nincsenek előfeltételek.

Újraindítás szükségessége

A frissítés telepítését követően újra kell indítani a számítógépet.

Frissítések helyettesítése

Ez a frissítés nem helyettesít más frissítést.

Fájlinformációk

A frissítés angol nyelvű változata a következő táblázatban található fájlattribútumokkal (vagy újabbakkal) rendelkezik. A fájlok dátuma és időpontja az egyezményes világidő (UTC) szerint van megadva. A fájlinformációk megtekintése során ezek helyi időre konvertálódnak. A helyi idő és az egyezményes világidő közötti különbségről a Vezérlőpultról elérhető Dátum és idő párbeszédpanel Időzóna lapján tájékozódhat.
A táblázat összecsukásaA táblázat kibontása
File nameFile versionFile sizeDateTimePlatformSP requirement
Halmacpi.dll5.1.2600.3023134,40030-Oct-200611:27x86SP2
Ntkrnlmp.exe5.1.2600.30232,137,60030-Oct-200612:11x86SP2
Ntkrnlpa.exe5.1.2600.30232,059,26429-Oct-200619:27x86SP2
Ntkrpamp.exe5.1.2600.30232,017,28030-Oct-200611:27x86SP2
Ntoskrnl.exe5.1.2600.30232,182,01630-Oct-200612:13x86SP2

Állapot

A Microsoft megerősítette a hiba létezését a cikk elején felsorolt Microsoft-termékekben.

További információ

A processzor ACPI-alapú teljesítményállapotait támogató többprocesszoros számítógépeken a Windows XP rendszerhez telepíteni kell az SP2 szervizcsomagot. Ez a követelmény az alábbi szolgáltatásokat támogató számítógépekre vonatkozik:
 • Több fizikai szoftvercsatorna
 • Többmagos architektúra
 • Több logikai szál feldolgozása – például az Intel többszálú feldolgozást lehetővé tevő (Hyper-Threading) technológiája
Mivel a Windows XP rendszer eredetileg nem támogatta a többprocesszoros konfigurációk teljesítményállapotait, a többprocesszoros rendszerek támogatásához különféle változtatásokra van szükség. A Windows XP Service Pack 2 tartalmazza a kernel energiagazdálkodásával kapcsolatos szükséges változtatásokat. A módosítások biztosítják, hogy a Windows XP a különböző teljesítményállapotokat támogató többprocesszoros rendszerekben is megfelelően működjön.

Ez a gyorsjavítás a különböző teljesítményállapotokat támogató többprocesszoros számítógépek alábbi problémáira is megoldással szolgál:
 • A processzor igény szerinti teljesítményállapot-váltásai az egyszálú processzorfolyamatok teljesítménycsökkenéséhez vezethetnek.
 • A Time Stamp Counter (TSC) regiszterek több processzor közötti szinkronizálási problémája az ACPI energiagazdálkodási időzítőjének használata esetén.
 • Az ACPI C állapotai közötti váltás problémái a kernel energiagazdálkodási szolgáltatásában.

Részletes tudnivalók a frissítéssel kapcsolatban

Csökkenő teljesítmény igény szerinti váltás esetén

Az igény szerinti váltás (Demand-Based Switching, DBS) a processzor különböző ACPI-teljesítményállapotainak a rendszer dinamikus feszültség- és frekvenciaméréssel megállapított terheltségétől függő használatát jelenti. A Windows XP processzor-energiagazdálkodási szolgáltatása a processzorteljesítmény adaptív szabályozásával valósítja meg az igény szerinti váltást. A szabályozó algoritmus dinamikusan és automatikusan (felhasználói beavatkozás nélkül) igazítja a processzor aktuális teljesítményállapotát a rendszer processzorterhelésének mértékéhez.

Amikor többmagos konfigurációt is tartalmazó többprocesszoros rendszerekben egyszálú processzorfolyamatok futnak, a folyamatok okozta terhelés vándorolhat a rendelkezésre álló processzormagok között. Ez a viselkedés természetes velejárója annak az algoritmusnak, mellyel a Windows a rendelkezésre álló processzor-erőforrások között elosztja a feladatokat. A processzor teljesítményállapotai között a processzor teljesítményének adaptív szabályozásával váltó rendszerekben azonban a szálvándorlás következtében előfordulhat, hogy a Windows-kernel energiagazdálkodási algoritmusa helytelenül számítja ki a processzor optimális teljesítményállapotát. Ennek oka, hogy egy fizikai vagy logikai processzormag terhelése néha kisebbnek tűnik, mint a teljes processzorcsomag valós terheltsége. Az egyszálú processzorfolyamatokat alkalmazó teljesítményértékelő szoftverekben mindez teljesítményromlás vagy több egymást követő azonos teszt nagymértékben eltérő eredményének formájában jelentkezik.

A kernel e gyorsjavításban módosított energiagazdálkodási algoritmusa a processzorhasználatot az egész processzorcsomagban nyomon követi. A módosítás láthatóvá teszi a processzorcsomagok valós terhelésének szintjét, és ily módon segítséget nyújt a megnövekedett teljesítményállapoti cél kiszámításában.

Megjegyzés: Ez a megoldás a teljesítménynövekedést előnyben részesíti az energiatakarékossággal szemben. Bár a teljesítménymérés során kapott értékek javulhatnak, az akkumulátor élettartamára mindez negatív hatással lehet. A maximális rugalmasság érdekében ez a kernelszintű processzorszabályozási algoritmus egy beállításkulcson (korábbi nevén rendszerleíró kulcs) keresztül letiltható.

Az új teljesítményállapot-szabályozási algoritmus használatának letiltása

Fontos: Az alábbi bekezdés, módszer, illetve feladat a beállításjegyzék (korábbi nevén rendszerleíró adatbázis) módosítását is magában foglaló lépéseket tartalmaz. A beállításjegyzék helytelen módosítása azonban komoly problémákat okozhat, ezért ügyeljen az utasítások pontos betartására. A beállításjegyzékről módosítása előtt készítsen biztonsági másolatot, hogy szükség esetén visszaállíthassa azt. A beállításjegyzék biztonsági mentéséről és visszaállításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
322756 A beállításjegyzék biztonsági mentése és visszaállítása Windows XP rendszerben


A cikkben közzétett gyorsjavítás telepítése után a beállításjegyzékben letilthatja az új teljesítményállapot-szabályozási algoritmust.

Ha azt szeretné, hogy az új teljesítményállapot-szabályozási algoritmus letiltása automatikusan történjen, ugorjon az Automatikus javítás című részre. A probléma saját kezű javításáról a Kézi javítás című szakaszban tájékozódhat.

Automatikus javításA probléma automatikus javításához kattintson A probléma javítása hivatkozásra vagy a fölötte látható gombra. Ezután kattintson a Futtatás gombra a Fájl letöltése párbeszédpanelen, és kövesse az automatikus javítási varázsló lépéseit.


A probléma javítása
Microsoft Fix it 50608

Megjegyzések
 • A csomag futtatása előtt telepítse a jelen cikkben ismertetett gyorsjavítást.
 • Előfordulhat, hogy a varázsló csak angol nyelven érhető el. Az automatikus javítás ugyanakkor a Windows többi nyelvi változatával is működik.
 • Ha a jelen cikket nem azon a számítógépen tekinti meg, amelyen a problémát tapasztalja, mentse az automatikus javítást egy USB-meghajtóra vagy CD lemezre, és azon a számítógépen futtassa, amelyen a hiba jelentkezik.

Ezt követően ugorjon a Megoldódott a probléma? című szakaszra.Kézi javítás

Az új teljesítményállapot-szabályozási algoritmus rendszer-beállítási bejegyzésekkel való letiltásához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, a megjelenő párbeszédpanel beviteli mezőjébe írja be a regedit parancsot, majd kattintson az OK gombra.
 2. Kattintson a jobb gombbal a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager kulcsra, és kattintson a helyi menü Új pontjának Kulcs parancsára.
 3. Az új kulcs neveként írja be a Throttle szót.
 4. Kattintson a jobb gombbal a Throttle kulcsra, és kattintson a helyi menü Új pontjának Duplaszó parancsára.
 5. Írja be a PerfEnablePackageIdle azonosítónevet.
 6. Kattintson a jobb gombbal a PerfEnablePackageIdle azonosítóra, és kattintson a helyi menü Módosítás parancsára.
 7. Az Érték mezőbe írja be a 0 értéket. A Duplaszó szerkesztése párbeszédpanelen ellenőrizze, hogy a Hexadecimális választógomb van-e bejelölve, és kattintson az OK gombra.

  Megjegyzés: Az Érték mezőben az 1 érték megadásával engedélyezhető az új teljesítményállapot-szabályozási algoritmus használata.
 8. Lépjen ki a beállításszerkesztőből.

Megoldódott a probléma?

 • Ellenőrizze, hogy megoldódott-e a probléma. Ha igen, nincs más teendője. Ha a probléma nem szűnt meg, lépjen kapcsolatba a támogatási szolgálattal.
 • Örömmel várjuk visszajelzését. Ha az itt ismertetett megoldással kapcsolatban visszajelzést küldene, illetve problémát szeretne bejelenteni, szóljon hozzá az automatikus javítással foglalkozó bloghoz, vagy küldjön egy e-mailt.

A TSC-szinkronizálás javítása

Egyes operációs rendszerekben megváltozhat a processzor TSC regiszterének számlálási sebessége, illetve bizonyos energiagazdálkodási szolgáltatások használatakor a processzor TSC regiszterében le is állhat a számlálás. A többprocesszoros számítógépeken a TSC regiszter rendszerint az operációs rendszer KeQueryPerformanceCounter kernelfüggvényt támogató hardveres időzítője. Ha a TSC regiszter értéke nem monoton módon növekszik, a kernel KeQueryPerformanceCounter függvényét használó rendszerösszetevők helytelenül működhetnek. E probléma megoldása érdekében a Microsoft lehetővé teszi, hogy az ACPI energiagazdálkodási időzítője vegye át az operációs rendszer KeQueryPerformanceCounter kernelfüggvényt támogató időzítőjének szerepét. Egyes programok azonban megkerülik a Windows időzítőjének alkalmazásprogramozási felületeit, és közvetlenül férnek hozzá a TSC regiszterhez. A többprocesszoros hardverabsztrakciós réteg (HAL) biztosítja, hogy a többprocesszoros számítógépek processzorainak TSC regiszterei folyamatosan szinkronban legyenek egymással. Így a különböző processzorokhoz irányított rendszerprogramok azonos eredményeket adnak vissza. Mindezek eredményeképp a többprocesszoros hardverabsztrakciós réteg akkor is megfelelően szinkronizálja a számítógép TSC regisztereit, ha az ACPI energiagazdálkodási időzítője átvette az operációs rendszer hardveres időzítőjének szerepét.

A C állapotok közötti váltás problémájának javítása

Ez a módosítás azt a hibát javítja ki, amely miatt a kernel energiagazdálkodási funkciója többprocesszoros rendszerekben helytelenül kezeli az ACPI C állapotai közötti váltásokat.

További információ

A kapcsolódó témakörökről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
835730 A hanglejátszás lassú vagy a zene szaggatottan hallatszik a Windows XP vagy a Windows 2000 rendszerben
További információt a Microsoft szoftverfrissítéseinek ismertetéseiben szereplő szabványos terminológiáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
824684 A Microsoft szoftverfrissítéseinek leírásához használt szabványos terminológia bemutatása
A cikkben említett, külső gyártótól származó termékek a Microsofttól független cégek termékei, amelyek teljesítményére és megbízhatóságára a Microsoft sem törvényi, sem másféle garanciát nem vállal.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 896256 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 10. - Verziószám: 7.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard x64 Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise x64 Edition
Kulcsszavak: 
atdownload kbwinserv2003sp2fix kbqfe kbhotfixserver kbfix kbbug kbfixme kbmsifixme KB896256
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com