Opțiuni disponibile prin utilizarea parametrilor pentru fișierele Boot.ini în Windows XP și Windows Server 2003

Traduceri articole Traduceri articole
ID articol: 833721 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

În această pagină

REZUMAT

Aveți posibilitatea să adăugați mai mulți parametri diferiți la fișierul Boot.ini, care vor schimba modul în care pornesc Microsoft Windows XP sau Microsoft Windows Server 2003.

Pentru informații suplimentare, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
102873 Convenții de numire și utilizare a căilor Boot.ini și ARC (articolul poate să fie în limba engleză)

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Aveți posibilitatea să adăugați următorii parametri la fișierul Boot.ini.

Notă Acești parametri se aplică pentru Microsoft Windows XP și Microsoft Windows Server 2003, în afara cazului în care se specifică altceva.

/basevideo

Parametrul /basevideo impune sistemului modul standard VGA 640x480 cu 16 culori prin utilizarea unui driver video compatibil cu orice adaptor video. Acest parametru permite sistemului să se încarce dacă ați selectat rezoluția video greșită sau o rată de reîmprospătare greșită. Utilizați acest parametru împreună cu parametrul /sos. Dacă instalați un driver nou video și nu funcționează corect, aveți posibilitatea să utilizați acest parametru pentru a porni sistemul de operare. Aveți posibilitatea să eliminați, să actualizați driverul video problemă sau să reveniți la driverul video anterior.

/baudrate=număr

Acest parametru setează rata baud a portului de depanare utilizat pentru depanarea kernel. De exemplu, tastați /baudrate=9600. Rata baud implicită este de 9600 de kilobiți pe secundă (Kbps) dacă este atașat un modem. Rata baud implicită este de 115.200 Kbps pentru un cablu modem nul. 9.600 este rata normală pentru depanarea la distanță printr-un modem. Dacă acest parametru se află în fișierul Boot.ini, parametrul /debug se activează automat.

Pentru informații suplimentare privind configurarea modemului, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
148954 Configurarea unei sesiuni de depanare la distanță cu ajutorul unui modem (articolul poate să fie în limba engleză)
Pentru informații suplimentare privind configurarea modemului nul, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
151981 Configurarea unei sesiuni de depanare la distanță cu ajutorul unui modem cu cablu nul (articolul poate să fie în limba engleză)

/crashdebug

Acest parametru încarcă depanatorul kernel când porniți sistemul de operare. Parametrul rămâne inactiv până la apariția unui mesaj de eroare Stop. /crashdebug este util dacă apar erori kernel aleatorii. Cu acest parametru, aveți posibilitatea să utilizați portul COM pentru operațiuni normale în timp ce se execută Windows. Dacă Windows se blochează, parametrul efectuează conversia portului într-un port de depanare. (Această acțiune activează depanarea la distanță.)

Pentru mai multe informații, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a-l vedea în Baza de cunoștințe Microsoft:
151981 Configurarea unei sesiuni de depanare la distanță cu ajutorul unui modem cu cablu nul (articolul poate să fie în limba engleză)

/debug

Acest parametru activează depanatorul kernel când porniți Windows. Parametrul poate fi activat oricând de un depanator gazdă conectat la computer, dacă doriți să activați depanarea la distanță în direct pentru un sistem Windows prin porturile COM. Spre deosebire de parametrul /crashdebug, /debug utilizează COM indiferent dacă depanați sau nu. Utilizați acest parametru atunci când depanați probleme care pot fi reproduse.

Pentru informații suplimentare despre depanarea la distanță, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
121543 Configurarea pentru depanarea la distanță (articolul poate să fie în limba engleză)

/debugport=comnumăr

Acest parametru specifică portul de comunicații de utilizat pentru portul de depanare, unde număr este portul de comunicații, cum ar fi COM1, pe care doriți să-l utilizați. Implicit, /debugport utilizează COM2, dacă există. Altfel, parametrul utilizează COM1. Dacă includeți acest parametru în fișierul Boot.ini, parametrul /debug devine activ.

Pentru informații suplimentare, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
151981 Configurarea unei sesiuni de depanare la distanță cu ajutorul unui modem cu cablu nul (articolul poate să fie în limba engleză)

/maxmem=număr

Acest parametru se referă la cantitatea de RAM, în octeți, care poate fi utilizată de Windows. De exemplu, dacă doriți ca Windows să utilizeze mai puțin de 64 MO de memorie, utilizați parametrul /maxmem=64.

Însă, parametrul /maxmem nu include găurile de memorie. De aceea, se recomandă să utilizați în schimb parametrul /burnmemory. Parametrul /burnmemory include găurile de memorie.

De exemplu, dacă utilizați parametrul /Maxmem=64 și sistemul necesită 64 MO pentru a se încărca, este posibil să nu existe de fapt 64 MO disponibili în sistem, datorită unei găuri de memorie. În acest scenariu, Windows nu ar porni.

Pentru mai multe informații, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a-l vedea în Baza de cunoștințe Microsoft:
108393 Opțiunea MAXMEM în fișierul Boot.ini din Windows NT (articolul poate să fie în limba engleză)

/noguiboot

Acest parametru dezactivează bitmapul care afișează bara de progres pentru pornirea Windows. (Bara de progres apare chiar înainte de promptul de Log on.)

/nodebug

Acest parametru dezactivează depanarea. Acest scenariu poate provoca o eroare Stop dacă un program are un punct de întrerupere a depanării codificat fizic în software-ul său.

/numproc=număr

Acest parametru setează numărul de procesoare care vor fi executate de Windows la pornire. Cu acest parametru, aveți posibilitatea să impuneți unui sistem multiprocesor să utilizeze numai cantitatea de procesoare (număr) pe care o specificați. Acest parametru poate ajuta la depanarea problemelor de performanță și CPU-urilor deteriorate.

/pcilock

Pentru sistemele x86, acest parametru oprește sistemul de operare de la atribuirea dinamică a intrărilor hardware, ieșirilor hardware și a resurselor de solicitări de întrerupere către dispozitivele PCI (interconectare de componente periferice). Cu acest parametru, BIOS-ul configurează dispozitivele.

/fastdetect:comnumăr

Acest parametru dezactivează detectarea serială și magistrală de mouse în fișierul Ntdetect.com pentru portul specificat. Utilizați acest parametru dacă aveți o altă componentă decât un mouse atașată la un port serial în timpul procesului de pornire. De exemplu, tastați /fastdetect:comnumăr, unde număr este numărul portului serial. Separați porturile prin virgule pentru a dezactiva mai multe porturi. Dacă utilizați /fastdetect și nu specificați un port de comunicații, detectarea mouse-ului serial se dezactivează pe toate porturile de comunicații.

Notă În versiunile anterioare de Windows, inclusiv Windows NT 4.0, acest parametru era denumit /noserialmice.

Pentru mai multe informații, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a-l vedea în Baza de cunoștințe Microsoft:
131976 Dezactivarea detectării dispozitivelor pe porturi seriale (articolul poate să fie în limba engleză)

/sos

Parametrul /sos afișează numele driverelor de dispozitiv în timp ce se încarcă. Implicit, ecranul de încărcare Windows afișează numai punctele de progres al ecoului. Utilizați acest parametru cu parametrul /basevideo pentru a determina driverul care declanșează o eroare.

Pentru mai multe informații, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a-l vedea în Baza de cunoștințe Microsoft:
99743 Scopul fișierului Boot.ini în Windows 2000 sau Windows NT (articolul poate să fie în limba engleză)

/PAE

Utilizați parametrul /PAE cu intrarea corespondentă din Boot.ini pentru a permite pornirea normală a unui computer care acceptă modul PAE (extensia adreselor fizice). În Safe Mode (Modul protejat), computerul pornește utilizând kerneluri normale, chiar dacă este specificat parametrul /PAE.

/HAL=numefișier

Cu acest parametru, aveți posibilitatea să definiți nivelul de abstractizare hardware (HAL) încărcat la pornire. De exemplu, tastați /HAL=halmps.dll pentru a încărca Halmps.dll în folderul System32. Acest parametru este util pentru a încerca un alt HAL înainte să redenumiți fișierul în Hal.dll. Acest parametru este util și când încercați comutarea între pornirea în modul multiprocesor și pornirea în modul cu un singur procesor. Pentru aceasta, utilizați acest parametru cu parametrul /kernel.

/kernel=numefișier

Cu acest parametru, aveți posibilitatea să definiți kernelul care se încarcă la pornire. De exemplu, tastați /kernel=ntkrnlmp.exe pentru a încărca fișierul Ntkrnlmp.exe în folderul System32. Cu acest parametru, aveți posibilitatea să comutați între un kernel activat pentru depanare care este plin cu cod de depanare și un kernel normal.

/bootlog

Acest parametru activează înregistrarea în jurnal a încărcării într-un fișier denmit rădăcinăsistem\Ntbtlog.txt. Pentru mai multe informații despre înregistrarea în jurnal a încărcării, consultați Windows Help (Ajutor Windows).

/burnmemory=număr

Acest parametru stabilește cantitatea de memorie, în megaocteți, pe care Windows nu o poate utiliza. Utilizați acest parametru pentru a confirma o problemă de performanță sau alte probleme asociate epuizării memoriei RAM. De exemplu, tastați /burnmemory=128 pentru a reduce memoria fizică disponibilă programului Windows la 128 MO.

/3GB

Acest parametru impune sistemelor x86 să aloce 3 GO de spațiu de adrese virtuale programelor și 1 GO kernelului și componentelor de executare. Un program trebuie să fie proiectat să profite de spațiul suplimentar de adrese de memorie. Cu acest parametru, programele cu mod de utilizator pot accesa 3 GO în loc de cei 2 GO obișnuiți pe care Windows îi alocă programelor cu mod de utilizator. Parametrul mută punctul de pornire al memoriei kernel la 3 GO. Anumite configurații Microsoft Exchange Server 2003 și Microsoft Windows Server 2003 pot necesita acest parametru.

Pentru mai multe informații, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a-l vedea în Baza de cunoștințe Microsoft:
823440 Trebuie să utilizați parametrul /3GO când instalați Exchange Server 2003 pe un sistem Windows Server 2003 (articolul poate să fie în limba engleză)


Pentru mai multe informații, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a-l vedea în Baza de cunoștințe Microsoft:
171793 Informații despre utilizarea de către aplicații a reglării RAM 4GT (articolul poate să fie în limba engleză)

/safeboot:parametru

Acest parametru provoacă pornirea Windows în Safe Mode (Modul protejat). Acest parametru utilizează următorii parametri:
 • minimal
 • network
 • safeboot:minimal(alternateshell)
Aveți posibilitatea să combinați alți parametri Boot.ini cu /safeboot:parameter. Următorul exemplu ilustrează parametrii care sunt în efect atunci când selectați o opțiune Safe Mode (Mod protejat) din meniul de recuperare a pornirii.
 • Safe Mode with Networking
  /safeboot:minimal /sos /bootlog /noguiboot
 • Safe Mode with Networking
  /safeboot:network /sos /bootlog /noguiboot
 • Safe Mode with Command Prompt
  /safeboot:minimal(alternateshell) /sos /bootlog /noguiboot
Notă Parametrii /sos, /bootlog și /noguiboot nu sunt necesari cu niciuna dintre aceste setări, însă pot ajuta la depanare. Acești parametri se includ dacă apăsați F8, apoi selectați unul dintre aceste moduri.

/userva

Utilizați acest parametru pentru a particulariza cantitatea de memorie alocată proceselor când utilizați parametrul /3GB. Acest parametru permite mai multă memorie kernel PTE (intrare în tabelul de pagini), dar menține aproape 3 GO de spațiu de memorie pentru procese.

Notă Serviciile de asistență pentru produsele Microsoft recomandă insistent să utilizați un interval de memorie pentru parametrul /USERVA care se află în intervalul 2900-3030. Acest interval este suficient de larg pentru a furniza o rezervă suficient de mare de intrări în tabelul de pagini pentru toate problemele observate în mod curent. De obicei, setarea /userva=2900 va furniza un număr de intrări în tabelul de pagini apropiat de numărul maxim de intrări disponibile.

Pentru informații suplimentare privind utilizarea parametrului /USERVA, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
316739 Cum se utilizează parametrul /USERVA în fișierul Boot.ini pentru a regla configurațiile /3GB (articolul poate să fie în limba engleză)
Pentru informații suplimentare, faceți clic pe următoarele numere de articole pentru a le vizualiza în Baza de cunoștințe Microsoft:
810371 Utilizarea parametrului /userva pe serverele Exchange bazate pe Windows Server 2003 (articolul poate să fie în limba engleză)
323427 Editarea manuală a fișierului Boot.ini într-un mediu Windows Server 2003 (articolul poate să fie în limba engleză)
317526 Editarea fișierului Boot.ini în Windows Server 2003 (articolul poate să fie în limba engleză)
317521 Descrierea comenzii Bootcfg și a utilizărilor sale (articolul poate să fie în limba engleză)
289022 Cum se editează fișierul Boot.ini în Windows XP
291980 O discuție despre comanda Bootcfg și la ce folosește aceasta (articolul poate să fie în limba engleză)

/redirect

Utilizați acest parametru pentru a activa EMS (Emergency Management Services) pe un computer Windows Server 2003 Enterprise Edition. Pentru informații suplimentare despre EMS, căutați în „Emergency Management Services” în Ajutor și asistență Windows.

Pentru a activa EMS editând Boot.ini pe un computer x86, editați secțiunea [boot loader] și secțiunea [operating systems] din fișierul Boot.ini. Pentru aceasta, configurați următoarele intrări:
 • Sub [boot loader], adăugați una dintre următoarele declarații necesare:
  redirect=COMx
  În această declarație, înlocuiți x cu unul dintre următoarele numere de port COM:
  1
  2
  3
  4
  redirect=USEBIOSSETTINGS
  Această declarație permite BIOS-ului computerului să determine portul COM de utilizat pentru EMS.
 • Sub [boot loader], adăugați una următoarea declarație de opțiune:
  redirectbaudrate=baudrate
  Înlocuiți ratabaud cu una dintre următoarele valori:
  9600
  19200
  57600
  115200
  Implicit, EMS utilizează setarea de rată baud de 9600 Kbps.
 • Sub [operating systems], adăugați opțiunea /redirect la intrarea sistemului de operare pe care doriți să îl configurați pentru a utiliza EMS. Următorul exemplu ilustrează utilizarea acestor parametri:
  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  redirect=COM1
  redirectbaudrate=19200
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Server 2003, Enterprise" /fastdetect
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Server 2003, EMS" /fastdetect /redirect

/channel

Utilizați acest parametru împreună cu parametrul /debug și parametrul /debugport pentru a configura Windows să trimită informații de depanare printr-un port IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) 1394. Pentru a accepta depanarea printr-un port 1394 , ambele computere trebuie să execute Microsoft Windows XP sau o versiune mai recentă. Portul 1394 are un număr maxim de 63 de canale de comunicații independente care sunt numerotate de la 0 la 62. Implementările hardware diferite acceptă numere diferite de canale pentru o magistrală. Windows XP are o limită de patru computere destinație. Însă, această limitare este eliminată în Windows Server 2003. Pentru a efectua depanarea, selectați un număr de canal comun pentru a se utiliza atât pe computerul pe care se execută depanatorul, denumit și computer gazdă, cât și pe computerul pe care doriți să-l depanați, denumit și computer destinație. Aveți posibilitatea să utilizați orice număr de la 1 la 62.

Pentru a configura computerul destinație

 1. Editați fișierul Boot.ini pentru a adăuga opțiunea /CHANNEL=x la intrarea sistemului de operare pe care ați configurat-o pentru depanare. Înlocuiți x cu numărul de canal pe care doriți să-l utilizați. De exemplu, configurați zona [operating systems] din fișierul Boot.ini pentru a arăta similar cu următoarele:
  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Server 2003, Enterprise" /fastdetect /debug /debugport=1394 /CHANNEL=3
 2. Conectați cablul 1394 la unul dintre porturile 1394.
 3. Dezactivați controlerul gazdă 1394 pe computerul destinație. Pentru aceasta, porniți Device Manager (Manager dispozitive), faceți clic cu butonul din dreapta pe dispozitiv, apoi faceți clic pe Disable (Dezactivare) .
 4. Reporniți computerul.

Pentru a configura computerul gazdă

 1. Conectați cablul 1394 la unul dintre porturile 1394.
 2. Instalați fișierele binare ale depanatorului kernel.
 3. Porniți un prompt de comandă. Apăsați ENTER după ce tastați fiecare dintre următoarele comenzi:
  set_NT_DEBUG_BUS=1394
  set_NT_DEBUG_1394_CHANNEL=x
  kd -k
 4. Deplasați-vă la folderul unde ați instalat depanatorul kernel, apoi tastați următoarea comandă:
  kd.exe
Când porniți prima oară depanatorul, se instalează un driver virtual 1394. Driverul permite depanatorului să comunice cu computerul destinație. Trebuie să fi făcut Log on cu drepturi de administrator pentru ca această instalare de driver să se termine cu succes.

Proprietă?i

ID articol: 833721 - Ultima examinare: 14 mai 2011 - Revizie: 6.0
SE APLICĂ LA:
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Web Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Cuvinte cheie: 
KB833721

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com