Az Általános Védelmi Hibák Oka és Hibaelhárító Tippek

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 82710 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Ezt a cikket korábban a következ? néven tették közzé: HU82710
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Az Intel 80286, 80386, és 80486 CPU-k fel tudják ismerni, amikor egy program valami rosszat csinál. A legáltalánosabb problémák a verem hibák, helytelen utasítások, osztási hibák (osztás 0-val) és általános védelmi hibák. Ezek általában nem szabványos kódot jeleznek egy programban.

További információ

Lehetséges Hiba Típusok

A következő hibák fordulnak elő egy Windows-alapú programban, magában a Windowsban vagy egy Windows eszközkezelőben (pl. videókártya meghajtójában).

Verem Hiba (12-s megszakítás)

A verem hiba oka lehet a következő:
 • Egy utasítás a Verem szegmens korlátján túl próbálja meg elérni a memóriát (POP, PUSH, ENTER, LEAVE vagy egy veremmel kapcsolatos elérés: MOV AX, [BP+6]).
 • Egy nem jelenlevő szelektorral jelölt SS betöltése, de másfelől érvényes (Ez nem történhet meg Windows alatt).
A Verem hibák mindig végzetesek az aktuális programra a Windowsban.

Érvénytelen Utasítás (6-s mgszakítás)

A CPU felismeri a legtöbb helytelen utasítást és egy megszakítási kérelmet generál.

Ez mindig végzetes a programra.

Osztás Hiba (0-s megszakítás)

Ez akkor következik be, amikor a cél regiszter nem tudja tárolni az osztás művelet eredményét. Ezt nullával való osztás megkísérlése okozhatja vagy osztás túlcsordulás.

Általános Védelmi Hiba (13-s megszakítás)

Minden védelem megsértése, ami nem okoz más kivételt egy általános védelmi kivétel Ez magában foglalja, de nem korlátozódok a következőkre:
 • Túllépi a szegmenshatárt, amikor a CS, DS, ES, FS vagy GS szegmenseket használja. Ez egy nagyon általános probléma a programokban; ez általában annak az elszámolásából ered, hogy mennyi memórifoglalásra van szükség.
 • Végrehajtás áthelyezése egy szegmensre, mely nem futtatható (pl. egy olyan helyre ugrás, ami szemetet tartalmaz).
 • Egy csak olvasható vagy egy kód szegmens írása.
 • Egy rossz érték betöltése egy szegmens számlálóba.
 • Egy null mutató használata. Egy nullás érték definiálva van mint egy null mutató. A Védett Módban, mindig helytelen egy olyan szegmens számláló használata, mely 0-t tartalmaz.

Általános Védelmi Hibák elhárítása

Először is le kell szűkíteni a hiba forrását. Mivel az Általános Védelmi hibát szoftver és hardver egyaránt okozhatja, az első lépés, hogy a számítógépet Csökkentett üzemmódban indítsa újra. A Csökkentett mód lehetővé teszi a számítógép tesztelését egy olyan állapotban, melyben csak a lényeges Windows összetevők töltődnek be. Ha Csökkentett módban újraindítja a számítógépet és a hibaüzenet nem jelentkezett akkor úgy néz ki, hogy a bajok forrása egy meghajtó vagy program lehet. Ha Csökkentett módban újraindítja a számítógépet és a hibaüzenet nem jelentkezik, akkor úgy néz ki, hogy a probléma forrása hardver eredetű vagy azt egy a Windows fő fájljainak sérülése okozza.
 1. Windows 95-nél, indítsa újra a számítógépet és nyomja meg az F8-t, amikor a "Windows 95 Indítása" üzenet jelenik meg, majd válassza a Csökkentett mód -t.

  Windows 98-nál, indítsa újra a számítógépet és nyomja le ill. tartsa lenyomva a CTRL billentyűt amíg a Windows 98 Indítómenü megjelenik, majd válassza a Csökkentett mód -t.
 2. Tesztelje a számítógépet Csökkentett módban. Ha a hiba nem jelentkezik, használja az alábbi lépések közül a legalkalmasabbat az Operációs rendszeréhez. Ha a hiba jelentkezik, akkor a Windows telepítéssel vagy valamilyen meghibásodott hardverrel van a probléma. Nézze meg a "Hardver Tesztelése" szakaszt, ebben a cikkben.

  Windows 98

  Miután a számítógép újraindult Csökkentett módban, használja a Rendszerbeállító segédprogramot (Msconfig.exe), hogy csökkentse a problémát okozó konfliktusok számát:

  1. Kattintson a Start -ra, mutasson a Programok -ra, majd a Kellékekre . Mutasson a Rendszereszközök re és kattintson a Rendszerinformáció -ra.
  2. Az Eszközök menüben kattintson a Rendszerbeállítás-szerkesztő -re
  3. Az Általános fülön kattintson a Szelektív Indítás -ra és utána kattintással törölje a következő bejelölőnégyzetekből a pipát:
   • Config.sys fájl végrehajtása
   • Autoexec.bat fájl végrehajtása
   • Winstart.bat fájl végrehajtása (ha elérhető)
   • System.ini fájl végrehajtása
   • Win.ini fájl végrehajtása
   • Indítópult elemeinek betöltése
  4. Kattintson az OK -ra és utána indítsa újra a számítógépet normál módban, amikor erre jelzést kap. Miután újraindította és tesztelte a számítógépet és még mindig nem kap hibaüzenetet, akkor a következő lépéssel folytassa.
  5. Futtassa a Rendszerbeállító segédprogramot, kattintással pipáljon be egy elemet a Szelektív indítás dobozai közül, majd kattintson az OK -ra és utána indítsa újra a számítógépet.
  6. Folytassa ezt a folyamatot addig, amíg minden elemet ki nem pipált a Szelektív Indítás dobozai közül. Ha kijelölt egy elemet és a probléma újra előjött, kattintson az adott elem fülére és törölje a bejelölőnégyzetek felét, kattintson az OK -ra, majd indítsa újra a számítógépet. Folytassa ezt az eljárást, amíg be nem határolja azt a beállítást, ami a problémát okozza.
  7. Ha sikeresen újraindította a számítógépet, amikor minden elemet kipipált, futtassa a Rendszerbeállító segédprogramot és kattintással válassza a Normal Indítás -t. Kattintson az OK -ra, és indítsa újra a számítógépet.
  További információt az Msconfig.exe használatáról, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:
  192926 How to Perform Clean-Boot Troubleshooting for Windows 98

  Windows 95

  A következő lépések segíteni tudnak annak eldöntésében, hogy a probléma a számítógép valós- módú konfigurációjában van-e. Ez magában foglalja a meghajtókat is, melyek a Config.sys és Autoexec.bat fájlokból kerülnek betöltésre.

  1. Indítsa újra a számítógépet. Amikor a "Windows 95 Indítása" üzenet megjelenik nyomja meg az F8-t és kattintson a Megerősítés lépésről lépésre opciót az Indító menüből.
  2. Amikor arra lehetőséget kap töltse be a következő elemeket (ha más elemek betöltésére kap lehetőséget, akkor noymja meg az N-t):
   • Dblspace driver.
   • Himem.sys.
   • Ifshlp.sys.
   • Dblbuff.sys.
   • A Windows 95 grafikus felületének (GUI) és az összes Windows-s meghajtó betöltése.
   MEGJEGYZÉS : A Windows 95 nem igényli a Config.sys és Autoexec.bat fájlok betöltését, de néhány a számítógépbe telepített eszköznek szüksége lehet azokra. Lehetőleg soha ne nevezze át a Config.sys és Autoexec.bat fájlokat, amíg végre nem hajtott egy sikeres párbeszédes indítást annak ellenőrzésére, hogy azokra valóban nincs szükség.

   Ha a tiszta indítás megszünteti a problémát, határolja be a konfliktust okozó memóriarezidens (TSR) programot vagy valós-módú eszközmeghajtót a Megerősítés lépésről-lépésre funkcióval.

   Indítsa a Windows 95-t parancssorban indítva és indítsa el a Windows 95-t a win parancs begépelésével. Tartsa lenyomva a SHIFT billentyűt az indítás ideje alatt. Ez magakadályoz bármilyen programot, hogy automatikusan betöltődjön az indításkor.

   Ha a probléma megoldódott azzal, hogy megakadályozta a programok betöltését az indításkor, akkor vizsgálja meg a következő lehetséges forrásokat.

  A Winstart.bat fájl

  A Winstart.bat fájlt lehet használni TSR-k betöltésére, melyeket a Windows alapú programok igényelnek és amelyekre nincs szükség az MS-DOS folyamatokban.

  További információt a Winstart.bat fájlról a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:
  134402 Some TSRs Moved from Autoexec.bat to Winstart.bat During Setup
  Az Indítópult

  Ha a probléma megoldódott az Indítópult elemeinek kihagyásával, távolítson el minden egyes programot az Indítópultból egyenként, ami a problémát okozhatja.

  A Run Kulcs a Rendszerleíró adatbázisban

  FIGYELMEZTETÉS : A Regisztrációs Adatbázis szerkesztő helytelen használata komoly, az egész rendszerre kiterjedő problémát okozhat, annak javítása pedig a Windows NT újratelepítéséhez is vezethet. A Microsoft nem garantálja, hogy bármilyen, a Regisztrációs Adatbázis szerkesztő használatából eredő problémát meg tud oldani. Ezt az Eszközt a Saját felelősségére használja.

  Információért az adatbázis szerkesztéséről, nézze meg a "Kulcsok, Értékek módosítása " Súgó témakört a Rendszerleíró adatbázis szerkesztőben (Regedit.exe) vagy "Információ hozzáadása és törlése" súgó témakörben a Regedt32.exe-ben. Megjegyeznénk, hogy készítsen biztonsági másolatot a rendszerleíró adatbázisról, mielőtt szerkesztené azt. Ha Windows NT vagy Windows 2000 fut, javasoljuk az Emergency Repair Disk (ERD) frissítését.

  Megakadályozhatja a programok betöltését azáltal, hogy eltávolítja a programok karakterlánc bejegyzéseit a következő rendszerleíró adatbázis kulcs alól:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices
  A következő rendszerleíró adatbázis kulcsból is betöltődhetnek programok:
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
  A Win.ini Fájl

  A "load=" és "run=" sorok a [Windows] szakaszban automatikusan tudnak programokat indítani. Nézze meg a következő szakaszt további információért.

  Tesztelje a Windows Konfigurációs Fájlokat

  A Windows konfigurációs fájlok teszteléséhez használja a következő lépéseket:

  1. Parancssorba indítás.
  2. Nevezze át a Win.ini fájlt a következő parancs begépelésével:
   ren c:\windows\win.ini *.bak
  3. Indítsa el a Windows 95-t a következők begépelésével win . Ha ez az eljárás javítja a problémát, ellenőrizze, hogy a "load=" és "run=" sorok a [Windows] szakaszban a Win.ini fájlban üres-e vagy pontosvesszővel kerül végrehajtásra, mely megakadályozz a sor végrehajtását és a futtatandó elemek betöltését.
  4. Nevezze át a System.ini fájlt a következő parancsok begépelésével:
   ren c:\windows\system.ini *.bak
  5. A Windows 95 megköveteli egy System.ini fájl jelenlétét a grafikus felhasználói felület betöltéséhez. Cserélje le az eredeti fájlt a következő parancsok begépelésével:
   copy c:\windows\system.cb c:\windows\system.ini
   MEGJEGYZÉS: A Windows 95, a System.cb fájlal indítva nem tölt be egérmeghajtót. Szerkessze az új System.ini fájlt, a következő sorok hozzáadásával:
   [386Enh]
   mouse=*vmouse, msmouse.vxd

   [boot]
   drivers=mmsystem.dll
   mouse.drv=mouse.drv
  6. A Windows 95, a System.cb fájlal indítva nem tölt be egérmeghajtót. Szerkessze az új System.ini fájlt, a következő sorok hozzáadásával: Indítsa el a Windows 95-t a következő begépelésével win a parancssorban. Ha lecseréli az eredeti System.ini fájlt a System.cb fájlal és az megoldja a problémát, akkor a probléma nagy valószínűséggel vagy a [boot] vagy a [386Enh] szakaszban található a System.ini fájlban. Állítsa vissza az eredeti fájlt a javításához.
  7. A Windows 95, a System.cb fájlal indítva nem tölt be egérmeghajtót. Szerkessze az új System.ini fájlt, a következő sorok hozzáadásával: A probléma okának behatárolásához helyezzen egy pontosvesszőt (;) egy sor elejére, hogy megakadályozza annak betöltését.
  További információt a System.ini fájlról és alapértelmezett bejegyzéseiről a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:
  140441 Creating a New System.ini File Without Third-Party Drivers
  Védett-Módú Eszközmeghajtók

  A Csökkentett mód letilt minden védett-módú eszközmeghajtót a Windows 95-ben. Az Eszközkezelőben a védett-módú meghajtó letiltásával elvégezhet egy tesztet a nem kompatibilis összetevők megkereséséhez.

  Védett-Módú Eszközmeghajtó Eltávolítása az Ütközések Behatároláshoz

  1. Kattintson a Start -ra, mutasson a Beállítások -ra, kattintson a Vezérlőpult -ra és utána duplán kattintson a Rendszer -re.
  2. Az Eszközkezelő fülön kattintson az Eszközök megjelenítése típus szerint opcióra.
  3. Tiltson le minden egyes védett-módú eszközmeghajtót. pl.;
   1. Duplán kattintson a Hajlékonylemez Vezérlő -re a csoport kinyitásához.
   2. Kattintson a Szabványos hajlékonylemez-vezérlő -re és utána a Tulajdonságok -ra.
   3. Az Általános fülön kattintással törölje a pipát a Tiltás ebben a hardverprofilban bejelölő négyzetet, majd kattintson az OK -ra.

    MEGJEGYZÉS: Ha engedélyezve vannak a Hardverprofilok, akkor van egy bejelölő négyzet minden egyes konfigurációhoz. Törölje ki a pipát annak a hardverprofilnak bejelölő négyzetéből, amelyikben a hibaelhárítást végzi.
   4. Ismételje meg az A - C lépéseket minden egyes Eszközzel az Eszközkezelőben.
  4. Kattintson a Bezárás -ra és utána indítsa újra a számítógépet.
  Ha megoldja a problémát a védett-módú meghajtók letiltásával, akkor egy hardveres konfliktusa van vagy egy meghajtó inkompatibilis a hardverével. További információt az erőforrásütközések hibaelhárításáról a Windows 95-ben a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:
  133240 Troubleshooting Device Conflicts with Device Manager
  Ha behatárolta, hogy egy Windows 95 védett-módú meghajtó inkompatibilis a hardverével, akkor vegye fel a kapcsolatot a gyártóval, új meghajtó beszerzésével kapcsolatban.

  A Video meghajtó lecserélése egy Szabványos VGA Meghajtóra

  MEGJEGYZÉS: Ha követte a " Védett-Módú Eszközmeghajtó Eltávolítása az Ütközések Behatároláshoz " szakasz irányítását, akkor lecserélte a video meghajtót VGA-ra és így kihagyhatja a következő szakaszt. A videokártya tiltása VGA meghajtó beállítását jelenti.

  A Csökkentett mód a Windows 95-t VGA videomeghajtóval indítja. A tapasztalt probléma a videomeghajtóval összefüggő-e vagy sem, megtudhatja, ha VGA meghajtóra vált tesztelés céljából.

  MEGJEGYZÉS: Ahhoz, hogy biztonságosan visszatérhessen az előző konfigurációjához, használja a következő lépéseket:

  1. Készítsen biztonsági másolatot a System.ini fájlról.
  2. Jegyezze meg a jelenlegi felbontást és színmélységet.
  3. Írja fel a jelenlegi videokártya nevét.
  A VGA videomeghajtóra váltáshoz a következő lépéseket tegye:

  1. Indítsa a Windows 95-t csökkentett módban.
  2. Kattintson a Start -ra és mutasson a Beállítások -ra. Kattintson a Vezérlőpultra , majd duplán kattintson a Képernyő -re.
  3. A Beállítások fülön kattintson a Képernyő Típus váltása -ra.
  4. A Kártyatípus területen kattintson a Módosítás gombra.
  5. Kattintson a Minden Eszköz Mutatása opcióra.
  6. A Gyártó dobozban kattintson a (Szabványos Videokártyák) -ra. A Modellek dobozban kattintson a Szabványos Videokártya (VGA) -ra és utána az OK -ra.
  7. Kattintson az OK vagy a Bezárás -ra, amíg vissza nem tér a vezérlőpulthoz.
  8. Indítsa újra a számítógépet.
  Ha úgy találja ezekután, hogy a videomeghajtó nem kompatibilis a Windows 95-l, vegye fel a kapcsolatot a hardver gyártójával frissebb meghajtó beszerzése céljából.

  Rendszerleíró Adatbázis Sérülés

  Amikor a Windows 95-t Csökkentett módban indítja a rendszerleíró adatbázis csak minimálisín kerül olvasásra. A rendszerleíró adatbázis sérülés csökkentett módban nem derül ki egyértelműen; szükség van a meglevő adatbázis (System.dat) cseréjére egy biztonsági másolatban levő adatbázissal, hogy eldönthessük, sérült-e a rendszerleíró adatbázis vagy sem. A Hibaelhárításhoz a következő lépéseket tegye:

  1. Parancssorban induljon.
  2. Távolítsa el fájljellemzőket a rendszerleíró adatbázis biztonsági másolatáról a következő parancs begépelésével:
   c:\windows\command\attrib -h -s -r c:\system.1st
  3. Távolítsa el a fájljellemezőket a jelenleg használt rendszerleíró adatbázisról a következő parancs begépelésével:
   c:\windows\command\attrib -h -s -r c:\windows\system.dat
  4. Nevezze át a rendszerleíró adatbázist a következő parancssal:
   ren c:\windows\system.dat *.dax
  5. Másolja a fájl biztonsági másolatát a következő parancs begépelésével:
   copy c:\system.1st c:\windows\system.dat
  6. Indítsa újra a számítógépet.
  MEGJEGYZÉS: A System.1st fájl a rendszerleíró adatbázis biztonsági másolata, mely a Windows 95 Telepítő végső fázisában kerül létrehozásra. Éppen ezért, a "A Windows 95 első Indítása" szalag jelenik meg és befejeződik a Windows 95 beállítása, mint ha telepítettük volna.

  Ha a System.dat fájl lecserélése a System.1st fájlra megoldja a problémát, lehet, hogy a rendszerleíró adatbázis sérült. A Windows 95 telepíte után felkerült programok és eszközmeghajtók újratelepítése szükséges a rendszerleíró adatbázis frissítéséhez.

  Ha a probléma nem oldódott meg, állítsa helyre az eredeti rendszerleíró adatbázist a következő lépések használatával:

  1. Indítsa újra a számítógépet parancssorban.
  2. Gépelje be a következő parancsokat, és nyomjon ENTERT minden egyes parancs után:
   c:\windows\command\attrib -s -h -r c:\windows\system.dat

   copy c:\windows\system.dax c:\windows\system.dat
   MEGJEGYZÉS: Írja felül a létező System.dat fájlt, ha arra alkalma nyílik.

  3. Írja felül a létező System.dat fájlt, ha arra alkalma nyílik. Indítsa újra a számítógépet.
  A Windows 95 CD-ROM tartalmaz a rendszerfájlok biztonsági másolatának (beleértve a rendszerleíró adatbázist is) elkészítéséhez használható eszközöket. További információt ezekről az eszközökről, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:
  139437 Windows 95 Emergency Recovery Utility
  135120 Configuration Backup Tool for Backing Up the Registry

Hardver Tesztelése

A hardver teszteléséhez a legmegfelelőbb módszer, hogy a Windows-t egy új, tiszta mappába feltelepíti. Ha a probléma a "Tiszta" telepítésnél is jelentkezik, a problémát a meghibásodott hardver okozza. Vegye fel a hardver gyártójával a kapcsolatot vagy ellenőriztesse azt egy hardver specialistával. A Windows új mappába történő telepítéséhez használja a következő Microsoft Knowledge Base cikkben található lépéseket:
193902 How to Install Windows 98 in a New Folder
142096 How to Install Windows 95 in a New Folder
Ha a probléma megoldódott, amikor a Windows-t egy "tiszta" mappába telepítette, akkor vagy a Windows lényeges fájljainak egyike megsérült vagy egy az eredeti telepítésben levő beállítás okozta a problémát. Azt is választhatja, hogy a Windows új telepítését használja tovább, de ekkor újra kell telepíteni a programokat. Ha vissza akar térni a Windows eredeti telepítéséhez és folytatni szeretné a hibaelhárítást, használja a következő Microsoft Knowledge Base cikkben található lépéseket:
193902 How to Install Windows 98 in a New Folder
142096 How to Install Windows 95 in a New Folder
192926 How to Perform Clean-Boot Troubleshooting for Windows 98
243039 How to Perform a Clean Boot in Windows 95

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 82710 - Utolsó ellenőrzés: 2006. július 26. - Verziószám: 2.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
Kulcsszavak: 
kbinfo kbgpf win98 win31 win95 KB82710
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com