FDISK/MBR rescrie sectorul principal de încărcare (MBR)

Traduceri articole Traduceri articole
ID articol: 69013 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

În această pagină

REZUMAT

Utilitarul Fdisk MS-DOS actualizează de obicei sectorul principal de încărcare (MBR) numai dacă nu există un sector principal de încărcare. Repartiționarea cu Fdisk nu rescrie aceste informații.

Fdisk are un parametru nedocumentat, denumit /mbr, care provoacă scrierea sectorului principal de încărcare pe hard disk fără a modifica informațiile din tabelul de partiții.

Avertisment Scrierea sectorului principal de încărcare pe hard disk în acest mod poate face ca unele hard diskuri partiționate cu SpeedStor să devină inutilizabile. De asemenea, pot apărea probleme pentru unele programe de încărcare duală și pentru discuri cu mai mult de patru partiții.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Ce este MBR?

La terminarea rutinei de încărcare (bootstrap) ROM BIOS, BIOS-ul citește și execută primul sector fizic al primei dischete sau hard disk din sistem. Acest prim sector al hard diskului se numește sector principal de încărcare (sau, uneori, tabel de partiții sau bloc principal de încărcare). La începutul acestui sector al hard diskului există un program mic. Informațiile de partiție, sau tabelul de partiții, sunt stocate la sfârșitul acestui sector. Acest program utilizează informațiile de partiție pentru a determina care partiție este cea de încărcare (de obicei, prima partiție primară DOS) și încearcă să încarce de pe ea.

Acest program este scris pe disc de către comanda fdisk /mbr și se numește de obicei sector principal de încărcare. În timpul operării tipice, Fdisk scrie acest program pe disc numai dacă nu există un sector principal de încărcare.

NOTĂ: Comanda fdisk /mbr rescrie doar MBR-ul pe unitatea de sistem (DISK-0) utilizând apelări BIOS. Nu este posibilă specificarea unei alte unități pe care comanda fdisk /mbr să opereze, în afară de DISK-0.

De ce se schimbă MBR în timpul instalării?

În timpul instalării upgrade-ului Microsoft MS-DOS, programul de instalare înlocuiește sectorul principal de încărcare de pe hard disk cu un cod ce va afișa un mesaj similar cu:
The MS-DOS 5.0 Setup was not completed.
Insert the UNINSTALL #1 diskette in drive A.
Press the ENTER key to continue.
Acest mesaj trebuie șters și codul sectorului principal trebuie rescris înainte de terminarea programului de instalare. Dacă în timpul instalării se produce o problemă și vă întoarceți la versiunea MS-DOS anterioară, programul de dezinstalare ar trebui să elimine și acest mesaj. Cu toate acestea, dacă programul de instalare sau dezinstalare nu elimină acest mesaj sau dacă sectorul principal de încărcare se deteriorează, se poate scrie pe disc un nou sector principal de încărcare utilizând următoarea comandă:
fdisk /mbr

AVERTISMENTE

Nu utilizați această comandă în oricare dintre următoarele condiții:
  • Discul a fost partiționat cu utilitarul Storage Dimensions SpeedStor cu opțiunea /bootall.
  • Există mai mult de patru partiții.
  • Se utilizează anumite programe de încărcare duală.
Utilitarul Storage Dimensions SpeedStor cu opțiunea /bootall redefinește parametrii fizici ai unității (cilindru, cap și sector). Parametrul /bootall stochează informații despre modul în care s-a modificat unitatea într-o zonă a sectorului principal de încărcare pe care MS-DOS nu o utilizează. Comanda fdisk /mbr șterge aceste informații, discul devenind astfel inutilizabil.

Unele versiuni OEM mai vechi de MS-DOS și unele utilitare terțe de partiționare pot să creeze mai mult de patru partiții. Informațiile suplimentare de partiție se stochează de obicei pe partiții într-o zonă pe care comanda fdisk /mbr o suprascrie.

Unele programe de încărcare duală au un MBR special care vă întreabă la pornire ce sistem de operare doriți să utilizați. Comanda fdisk /mbr șterge acest program. Sistemele cu încărcare duală, care pornesc oricare dintre partițiile marcate ca active, nu sunt afectate de comanda fdisk /mbr.

Pentru informații suplimentare despre cum se partiționează un hard disk, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
255867 Cum se utilizează instrumentul Fdisk și instrumentul Format pentru a partiționa și repartiționa discul fix
Produsele producătorilor terți care sunt discutate în acest articol sunt fabricate de firme independente de Microsoft. Microsoft nu garantează în niciun fel, implicit sau în alt mod, funcționarea sau fiabilitatea acestor produse.

REFERINȚE

Mai multe informații despre partiționare, organizarea unui disc și despre secvențele de încărcare se găsesc și în capitolele 3 și 8 din DOS Programmer's Reference de Terry Dettmann, publicat de QUE Corporation; în capitolele 2 și 10 din Advanced MS-DOS Programming de Ray Duncan și în articolul 3 din The MS-DOS Encyclopedia, ambele publicate de Microsoft Press.

Proprietă?i

ID articol: 69013 - Ultima examinare: 15 iunie 2007 - Revizie: 2.5
SE APLICĂ LA
  • Microsoft MS-DOS 6.22 Standard Edition
  • Microsoft Windows 95
  • Microsoft Windows 98 Standard Edition
  • Microsoft Windows Millennium Edition
Cuvinte cheie: 
kbinfo KB69013

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com