Az FDISK /MBR felülírja a fő rendszertöltő rekordot (MBR)

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 69013 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Az MS-DOS Fdisk segédprogramja általában csak akkor frissíti a fő rendszertöltő rekordot (MBR), ha az még nem létezik. Az Fdisk újraparticionáláskor nem írja felül a rekordot.

Az Fdisk a nem dokumentált /mbr paraméterrel úgy írja a merevlemezre a fő rendszertöltő rekordot, hogy nem módosítja közben a partíciós tábla adatait.

Figyelmeztetés: Ha ezzel a paraméterrel írja a merevlemezre a fő rendszertöltő rekordot, akkor a SpeedStor programmal particionált lemezek használhatatlanná válhatnak Hibás működés két operációs rendszert használó, és négy partíciónál többel rendelkező számítógépek esetén is előfordulhat.

További információ

Mi az MBR?

A ROM BIOS betöltőrutin végén a BIOS beolvassa és végrehajtja az első hajlékony- vagy merevlemez első fizikai szektorát. A merevlemez első fizikai szektorát nevezzük fő rendszertöltő rekordnak (esetleg partíciós táblának vagy fő rendszertöltő blokknak). A merevlemez első szektorának elején van egy rövid program. A partíciók adatai (a partíciós tábla) a szektor végén vannak tárolva. A program a partíciós táblát használja annak megállapítására, hogy mely partíción van indítható rendszer (általában az első elsődleges DOS partíción), amelyet megpróbál elindítani.

Ezt a programot az fdisk /mbr paranccsal lehet a lemezre írni, és általában fő rendszertöltő rekordnak hívjuk. Szokásos működés során az Fdisk csak akkor írja a lemezre ezt a programot, ha a fő rendszertöltő rekord nem létezik.

MEGJEGYZÉS: Az fdisk /mbr parancs BIOS rendszerhívások segítségével csak a rendszermeghajtón (DISK-0) írja felül a fő rendszertöltő rekordot. Nem adhat meg más meghajtót a fdisk /mbr parancs számára, mint a DISK-0 meghajtót.

Miért változik meg telepítés során a fő rendszertöltő rekord?

A Microsoft MS-DOS frissítésekor a telepítő felülírja a fő rendszertöltő rekordot az alábbihoz hasonló üzenetet megjelenítő programkóddal:
Az MS-DOS 5.0 telepítése nem fejeződött be.
Helyezze be az UNINSTALL #1 lemezt az A meghajtóba.
Nyomja meg az ENTER billentyűt a folytatáshoz.
A telepítés befejezése csak az üzenet törlése és a fő rendszertöltési kód felülírása után lehetséges. Ha a telepítés során hiba jelentkezik, és visszatér az MS-DOS korábbi verziójához, akkor az eltávolító programmal szintén törölheti az üzenetet. Ha azonban a telepítő- vagy az eltávolítóprogram nem szünteti meg az üzenet megjelenítését, vagy ha a fő rendszertöltési rekord megsérül, akkor az alábbi paranccsal írhat a lemezre új rekordot:
fdisk /mbr

FIGYELMEZTETÉSEK:

Ne használja a parancsot, ha az alábbi feltételek valamelyike teljesül:
  • A lemezt a Storage Dimensions SpeedStor segédprogrammal particionálták, a /bootall paraméter megadásával.
  • Négynél több partíció van.
  • Bizonyos kettős rendszerindító programok vannak használatban.
A Storage Dimensions SpeedStor segédprogram /bootall paraméterrel indítva újradefiniálja a meghajtó fizikai paramétereit (sáv, fej és szektor). A /bootall kapcsolóval adatokat lehet tárolni a meghajtó változásairól a fő rendszertöltési rekord MS-DOS által nem hasznát részében. Az fdisk /mbr parancs törli ezeket az adatokat, a lemezt használhatatlanná téve.

Néhány eredetiberendezés-gyártónak (OEM) készült korábbi MS-DOS verzió és külső cég által készített particionálóprogram négynél több partíciót is létrehozhat. A négy feletti partíciókról a rendszer olyan helyen tárol információkat, amelyet az fdisk /mbr parancs felülír.

Néhány kettős rendszerindító program olyan fő rendszertöltő rekorddal rendelkezik, amely rákérdez, hogy melyik operációs rendszert szeretné indítani. Az fdisk /mbr parancs törli ezt a programot. Két operációs rendszert használó számítógépekre, amelyeknél az Aktív állapottal jelölt partícióról indul az operációs rendszer, az fdisk /mbr parancs nincs hatással.

További információt a merevlemezek particionálásáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
255867 Hogyan Lehet Használni az Fdisk és Format Segédprogramokat a Partícionáláshoz vagy egy Merevlemez Újrapartícionálásához
A cikkben említett, harmadik féltől származó termékek a Microsofttól független gyártók termékei. A Microsoft sem közvetve, sem más módon nem vállal szavatosságot ezen termékek teljesítményére és megbízhatóságára vonatkozóan.

Hivatkozások

További információt a particionálásról, a lemezkezelésről és a rendszerindítási sorrendről Terry Dettmann DOS Programmer's Reference című könyvének (kiadta a QUE Corporation) 3. és 8. fejezetében, Ray Duncan Advanced MS-DOS Programming című könyvének (kiadó: Microsoft Press) 2. és 10. fejezetében, valamint a The MS-DOS Encyclopedia (Microsoft Press) 3. cikkében talál.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 69013 - Utolsó ellenőrzés: 2005. december 2. - Verziószám: 2.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
  • Microsoft MS-DOS 6.22 Standard Edition
  • Microsoft Windows 95
  • Microsoft Windows 98 Standard Edition
  • Microsoft Windows Millennium Edition
Kulcsszavak: 
kbinfo KB69013
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com