ID članka: 330182 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

Simptomi

Ko nadgradite računalnik na operacijski sistem Windows XP, ob zagonu računalnika morda prejmete to sporočilo o prekinitveni napaki:
STOP: 0x0000007E (0xC0000005, 0x804E518E, 0xFC938104, 0xFC937E04)
SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED

WUSB54GCx86.sys- Address 92D89498 base at 92D7c000, Datestamp 45c04cc9
Opomba Parametri in imena datotek v tem sporočilu o napaki se lahko razlikujejo, odvisno od vzroka prekinitvene napake. Ime datoteke v drugi vrstici sporočila o napaki (WUSB54GCx86.sys) je primer datoteke gonilnika, ki morda povzroča napako.

V tem članku je opisanih sedem načinov za odpravljanje te težave. Prvi način je namenjen računalniškim začetnikom in manj izkušenim uporabnikom računalnikov. Preostalih šest načinov je namenjenih izkušenim uporabnikom.

Ker so v tem članku navedeni koraki, ki vključujejo ponovni zagon računalnika, jih boste morda lažje izvedli, če članek natisnete.

Vzrok

Do težave lahko pride, če sistemska nit ustvari izjemo, ki je rutina za obravnavo napak ne ujame. To izjemo lahko povzroči karkoli od tega:
 • Če do težave pride po prvem ponovnem zagonu med nameščanjem sistema Windows ali ko je namestitev končana, na trdem disku v računalniku morda ni dovolj prostora za zagon sistema Windows XP.
 • BIOS v računalniku morda ni združljiv s sistemom Windows XP ali ga je morda treba posodobiti.
 • Gonilniki grafične kartice morda niso združljivi s sistemom Windows XP.
 • Gonilnik naprave ali sistemska storitev je morda poškodovana.
 • Če je težava povezana z datoteko Win32k.sys, jo je morda povzročil program za oddaljeni nadzor drugega izdelovalca.

Rešitev

Uporaba orodja za poročanje sistema Windows o napakah

Z orodjem za poročanje sistema Windows o napakah nam lahko pošljete informacije o napaki in pridobite informacije o razpoložljivem popravku ali nadomestni rešitvi. Če želite uporabiti orodje za poročanje sistema Windows o napakah, sledite tem korakom:
 1. Ko se na zaslonu prikaže okno poročanja sistema Windows o napakah, kliknite Pošlji poročilo o napaki, da nam pošljete poročilo o napaki.
 2. V oknu za potrditev, ki se prikaže po tem, ko nam pošljete poročilo o napaki, kliknite Več informacij. Tako lahko najdete morebitne razpoložljive popravke za težavo ali informacije o nadomestnih rešitvah za težavo.
 3. Če popravek ali nadomestna rešitev ni na voljo, lahko to težavo poskusite odpraviti z informacijami v razdelku »Napredno odpravljanje težav«. Če ne znate uporabljati naprednega odpravljanja težav, se obrnite na službo za podporo. Če želite več informacij o tem, kako se obrnete na podporo, obiščite to Microsoftovo spletno mesto:
  http://support.microsoft.com/contactus/?ln=sl

Napredno odpravljanje težav

Spodaj navedene načine za odpravljanje težav uporabite v takšnem vrstnem redu, kot so navedeni.

1. način: prepričajte se, da imate na trdem disku dovolj prostora

Najprej se prepričajte, da imate na trdem disku dovolj prostora. Prekinitveno napako lahko povzroča nezadostna količina prostora na trdem disku.

Če lahko računalnik zaženete v varnem načinu ali z obnovitveno konzolo, izbrišite nepotrebne začasne datoteke, predpomnjene internetne datoteke, varnostne kopije programov in datoteke, ki vsebujejo shranjene delce datotek s pregledov diska (datoteke .chk). Poleg tega lahko Windows XP namestite na drug trdi disk, na katerem je več nezasedenega prostora.

Če računalnika ne morete zagnati, nadaljujte z naslednjim načinom, s katerim posodobite BIOS računalnika.

Če želite več informacij o varnem načinu ali obnovitveni konzoli, kliknite te številke člankov iz Microsoftove zbirke znanja:
315222 Opis možnosti v načinu varnega zagona v operacijskem sistemu Windows XP
314058 Opis obnovitvene konzole v operacijskem sistemu Windows XP

2. način: posodobite BIOS računalnika

Če ste sprostili nekaj prostora na trdem disku in s tem niste odpravili težave, je morda treba posodobiti BIOS. V člankih, ki so navedeni v razdelku »Reference«, poiščite kontaktne podatke prodajalcev strojne in programske opreme ter se obrnite na proizvajalca svojega računalnika, ki vam bo posredoval najnovejšo posodobitev BIOS-a.

Opomba Med posodabljanjem BIOS-a boste morda morali začasno onemogočiti pomnilniške možnosti BIOS-a, na primer predpomnjenje ali senčenje.

3. način: onemogočite ali posodobite gonilnike naprav

Če ste uspešno posodobili BIOS in s tem niste odpravili težave, je morda treba posodobiti ali onemogočiti gonilnik grafične kartice v računalniku. Če želite odpraviti težave z gonilniki grafične kartice, sledite tem korakom:
 1. Če je v sporočilu o prekinitveni napaki gonilnik naveden z imenom, ga onemogočite ali odstranite.
  • Če do napake pride med zagonskim zaporedjem in sistemska particija uporablja datotečni sistem NTFS, boste mogoče lahko uporabili varen način in preimenovali ali izbrisali neustrezen gonilnik.
  • Če je gonilnik uporabljen kot del zagonskega postopka sistema v varnem načinu, morate računalnik zagnati z obnovitveno konzolo.
 2. Če v sporočilu o prekinitveni napaki gonilnik ni naveden, posodobite gonilnike grafične kartice na najnovejše različice.
 3. Onemogočite ali odstranite vse gonilnike ali storitve, ki ste jih dodali pred kratkim.
 4. Oglejte si Microsoftov seznam združljive strojne opreme in ugotovite, ali so naprave PCI v računalniku združljive z operacijskim sistemom Windows XP. Če želite več informacij o seznamu združljive strojne opreme, obiščite to Microsoftovo spletno mesto:
  http://www.microsoft.com/whdc/hcl/default.mspx

4. način: odstranite nepodpisane gonilnike

Če ste posodobili gonilnike grafične kartice in s tem niste odpravili težave ali sistema Windows ne morete zagnati v varnem načinu, težavo morda povzroča drug, nepodpisan gonilnik. Odstranite vse gonilnike, ki jih Microsoft ni digitalno podpisal. Če želite več informacij o tem, kako to naredite, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
316434 Napredno odpravljanje težav s čistim zagonom operacijskega sistema Windows XP

5. način: odstranite vse gonilnike drugih izdelovalcev

Morda ne boste mogli ugotoviti, kateri gonilnik drugega izdelovalca povzroča napako. Če odstranite nepodpisane gonilnike in s tem ne odpravite težave, poskusite vse datoteke gonilnikov drugih izdelovalcev premakniti iz mape %Windir%\System32\Drivers na drugo mesto. Če želite premakniti datoteke gonilnikov drugih izdelovalcev, sledite tem korakom:
 1. Zaženite računalnik z obnovitveno konzolo ali ga zaženite v drugi namestitvi operacijskega sistema Windows, če ste izvedli vzporedno namestitev.
 2. Ustvarite začasno mapo, v katero boste premaknili datoteke gonilnikov. Ustvarite lahko na primer mapo c:\DriverTemp.
 3. Vse datoteke, katerih datum nastanka za Windows XP ni 13. 8. 2001, premaknite iz mape %Windir%\System32\Drivers v začasno mapo, ki ste jo ustvarili v 2. koraku.

  Pozor Če je pravilno delovanje računalnika odvisno od gonilnikov krmilnika IDE ali SCSI zunanjega izdelovalca, morate datoteke teh gonilnikov prepoznati in jih pustiti v mapi %Windir%\System32\Drivers.
 4. Znova zaženite računalnik.
 5. Nadaljujte namestitveni program operacijskega sistema Windows. Datoteke gonilnikov lahko dodajate nazaj eno po eno in tako prepoznate poškodovani gonilnik.

6. način: odstranite storitve za oddaljeni nadzor drugih izdelovalcev

Če z izvedbo prejšnjih načinov težave niste odpravili in je v sporočilu o prekinitveni napaki namesto imena datoteke gonilnika navedeno ime datoteke Win32k.sys, težavo morda povzroča program za oddaljeni nadzor drugega izdelovalca. Če želite odstraniti storitev, zaženite računalnik z obnovitveno konzolo in izbrišite datoteko storitve za oddaljeni nadzor drugega izdelovalca.

NASLEDNJI KORAKI

Če imate še vedno težave, ki so podobne tistim, opisanim v tem članku, jih morda povzroča nekaj, kar ni opisano v tem članku. Vključili smo seznam člankov, v katerih so opisane podobne težave in ki si jih lahko ogledate ter z njihovo pomočjo poskusite odpraviti težavo:
315222 Opis možnosti v načinu varnega zagona v operacijskem sistemu Windows XP
314058 Opis obnovitvene konzole v operacijskem sistemu Windows XP
308041 Viri za odpravljanje težav pri zagonu operacijskega sistema Windows XP
Če želite dodatne informacije o drugih korakih za odpravljanje težav, ki jih lahko uporabite, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
314063 Odpravljanje prekinitvene napake 0x0000000A v sistemu Windows XP
Če z zgoraj navedenimi članki težave ne morete odpraviti težave ali če prihaja do težav, ki so drugačne od težav, opisanih v tem članku, lahko več informacij poiščete v Microsoftovi zbirki znanja. Če želite preiskati Microsoftovo zbirko znanja, obiščite to Microsoftovo spletno mesto:
http://support.microsoft.com/?ln=sl
Nato vnesite besedilo prikazanega sporočila o napaki ali vnesite opis težave v polje »Iskanje podpore (KB)«.

Če težave tudi po uporabi teh načinov in s pomočjo teh člankov ne odpravite, kliknite navedeno povezavo in se obrnite na podporo:
http://support.microsoft.com/contactus/?ln=sl

Dodatne informacije

Če spodnji pogoji držijo, je težava morda v nezdružljivosti strojne opreme z operacijskim sistemom Windows XP, saj so nameščeni samo gonilniki operacijskega sistema Windows XP:
 • Napako STOP 0x7E prejmete, ko prvič zaženete računalnik.
 • Napako STOP 0x7E prejmete, ko zaženete namestitveni program.
 • Med nameščanjem operacijskega sistema Windows niste namestili nobenih gonilnikov drugih izdelovalcev.
Če pa napako STOP 0x7E prejmete po nadgradnji iz operacijskega sistema Windows 2000 Professional ali če ste pred kratkim dodali novo strojno opremo, je težava morda v nezdružljivem gonilniku ali nezdružljivi strojni opremi.

Sklici

Če želite več informacij o tem, kako vzpostavite stik z izdelovalcem računalnika, na spodnjem seznamu kliknite ustrezno številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
65416 Podatki za stik z izdelovalci strojne in programske opreme A–K

60781 Podatki za stik z izdelovalci strojne in programske opreme L–P

60782 Podatki za stik z izdelovalci strojne in programske opreme Q–Z
Če želite več informacij o onemogočanju storitve, ki preprečuje zagon operacijskega sistema Windows XP, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
310602 Onemogočanje storitve ali naprave, ki operacijskemu sistemu Windows preprečuje zagon
Če želite več informacij o gonilnikih grafične kartice v varnem načinu, kliknite spodnjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
292460 Odpravljanje težav z gonilnikom grafične kartice v varnem načinu sistema Windows XP
Opomba To je članek za »HITRO OBJAVO«, ki je ustvarjen neposredno v Microsoftovi organizaciji za podporo. Informacije v tem članku so na voljo »takšne kot so« in kot odziv na težave. Zaradi hitrosti pri objavljanju članka so v gradivu lahko tipografske napake, ki se jih lahko popravi kadar koli brez obvestila. Za dodatne informacije glejte Pogoje uporabe.

Lastnosti

ID članka: 330182 - Zadnji pregled: 27. junij 2014 - Revizija: 1.0
Velja za:
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Ključne besede: 
kbtshoot kbresolve kbenv kberrmsg kbprb KB330182

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com