ID članka: 330182 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Simptomi

Nakon što nadogradite računalo na Windows XP, možda ćete dobiti sljedeću poruku o pogrešci STOP:
STOP: 0x0000007E (0xC0000005, 0x804E518E, 0xFC938104, 0xFC937E04)
SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
Napomena Četiri parametra u ovoj poruci o pogrešci mogu varirati ovisno o uzroku pogreške STOP.

Uzrok

Do tog problema može doći ako nit sustava generira iznimku koju program za rad s pogreškama ne primijeti. Taj se problem može pojaviti ako postoji jedan od sljedećih uvjeta ili više njih:
 • Ako se taj problem pojavi nakon prvog ponovnog pokretanja za vrijeme instalacije programa Windows ili nakon što se instalacija završi, računalo možda neće imati dovoljno prostora na tvrdom disku za pokretanje sustava Windows.
 • Ako se taj problem pojavi nakon prvog ponovnog pokretanja za vrijeme instalacije sustava Windows ili nakon što se instalacija završi, BIOS računala možda neće biti kompatibilan sa sustavom Windows.
 • Nekompatibilni upravljački programi videoprilagodnika.
 • Oštećeni RAM.
 • Oštećeni upravljački program uređaja ili sistemski servis.
 • Ako je problem vezan uz datoteku Win32k.sys, može biti uzrokovan programom za daljinsko upravljanje drugih proizvođača.

Rješenje

Da biste otklonili taj problem, poslužite se sljedećim metodama.

Prva metoda: Provjera ima li dovoljno prostora na tvrdom disku

Provjerite imate li dovoljno prostora na tvrdom disku. Da biste riješili probleme prilikom instalacije sustava Windows koji su povezani s nedostatkom dostupnog prostora na tvrdom disku, morate osloboditi prostor na tvrdom disku. Obrišite sve nepotrebne privremene datoteke, internetske datoteke predmemorije, datoteke sigurnosnih kopija programa i .chk datoteke koje sadrže spremljene fragmente pregledavanja diska. Možete koristiti i drugi tvrdi disk na kojem ima više slobodnog prostora za instalaciju.

Druga metoda: Ažuriranje BIOS-a računala

Provjerite je li vaša verzija BIOS-a računala ažurna. Obratite se proizvođaču računala da biste dobili najnoviju nadopunu BIOS-a za računalo. Možda ćete morati privremeno onemogućiti mogućnosti memorije BIOS-a, kao što su predmemoriranje ili preslikavanje.

Dodatne informacije o načinu na koji možete kontaktirati s proizvođačem računalnog hardvera potražite u člancima iz Microsoftove baze znanja pod sljedećim brojevima:
65416 Popis kontaktnih podataka nezavisnih dobavljača hardvera i softvera, A – K (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)

60781 Popis kontaktnih podataka nezavisnih dobavljača hardvera i softvera, L – P (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)

60782 Popis kontaktnih podataka nezavisnih dobavljača hardvera i softvera, Q – Z (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)

Treća metoda: Onemogućivanje ili ažuriranje upravljačkih programa za uređaje

Pogledajte Microsoftov popis kompatibilnog hardvera (HCL) da biste odredili jesu li PCI uređaji na računalu kompatibilni sa sustavom Windows XP.

Dodatne informacije o nabavi najnovijeg popisa kompatibilnog hardvera za Windows XP potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
314062 Najnoviji popis kompatibilnog hardvera (HCL) za Windows XP (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)
Ažurirajte upravljačke programe videoprilagodnika na najnovije verzije. Ako je upravljački program u poruci o STOP pogrešci naveden prema nazivu, onemogućite ili uklonite taj upravljački program. Onemogućite ili uklonite sve upravljačke programe ili servise koje ste nedavno dodali. Ako dođe do pogreške prilikom pokretanja, a sistemska particija koristi datotečni sustav NTFS, vjerojatno ćete moći koristiti siguran način rada da biste preimenovali ili izbrisali neispravan upravljački program. Ako se upravljački program koristi kao dio postupka pokretanja sustava u sigurnom načinu rada, pokrenite računalo uz pomoć konzole za oporavak da biste koristili datoteku.

Ako je problem vezan uz datoteku Win32k.sys, može biti uzrokovan programom drugih proizvođača za daljinsko upravljanje. Da biste servis uklonili, za pokretanje računala upotrijebite konzolu za oporavak, a zatim izbrišite navedenu datoteku sistemskog servisa.

Četvrta metoda: Uklanjanje upravljačkih programa koji nisu potpisani

Ako Windows ne možete pokrenuti u sigurnom načinu rada, uklonite sve upravljačke programe koje Microsoft nije digitalno potpisao.

Dodatne informacije o tome potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
316434 Kako izvesti napredno otklanjanje poteškoća "čistim" pokretanjem računala u sustavu Windows XP (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)

Peta metoda: Uklanjanje svih upravljačkih programa drugih proizvođača

U rijetkim slučajevima možda nećete moći odrediti koji upravljački program drugih proizvođača uzrokuje pogrešku. Da biste otklonili taj problem, prebacite sve datoteke upravljačkih programa drugih proizvođača iz mape Windows\System32\Drivers na drugo mjesto. Da biste to učinili, slijedite ove korake:
 1. Upotrijebite konzolu za oporavak da biste pokrenuli računalo ili pokrenite računalo s druge instalacije sustava Windows ako ste obavili paralelnu instalaciju sustava Windows.
 2. Prebacite iz mape Windows\System32\Drivers sve datoteke koje nemaju kao datum nastanka za Windows XP 13. 8. 2001. Ako računalo za pravilan rad ovisi o upravljačkim programima kontrolera IDE ili SCSI, morate pronaći te datoteke upravljačkog programa i zatim ih staviti u mapu Windows\System32\Drivers.
 3. Ponovo pokrenite računalo.
 4. Nastavite program instalacije sustava Windows.
Dodatne informacije o onemogućivanju servisa koji sprječava pokretanje sustava Windows potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
310602 Onemogućivanje servisa ili uređaja koji sprječava pokretanje sustava Windows (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)

Dodatne informacije

U sljedećim okolnostima problem je možda u nekompatibilnosti hardvera sa sustavom Windows XP jer su svi instalirani upravljački programi namijenjeni sustavu Windows XP:
 • Kada prvi put pokrenete računalo, pojavljuje se poruka o pogrešci STOP 0x7E.
 • Kada prvi put pokrenete instalacijski program, pojavljuje se poruka o pogrešci STOP 0x7E.
 • Niste instalirali nijedan upravljački program drugih proizvođača za vrijeme instalacije sustava Windows.
No ako primite poruku o pogrešci STOP 0x7E nakon što nadogradite na Windows 2000 Professional ili ako ste pak nedavno dodali novi hardverski uređaj, uzrok može biti nekompatibilan upravljački program ili hardverski uređaj.

Dodatne informacije o srodnim temama potražite u člancima iz Microsoftove baze znanja pod sljedećim brojevima:
315222 Opis mogućnosti pokretanja sustava Windows XP u sigurnom načinu rada
314058 Opis konzole za oporavak u sustavu Windows XP (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)
308041 Resursi za otklanjanje poteškoća s pokretanjem sustava Windows XP (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)
Dodatne informacije o drugim koracima otklanjanja poteškoća koje vam mogu biti korisne potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod sljedećim brojem:
314063 Otklanjanje poteškoća s pogreškom Stop 0x0000000A u sustavu Windows XP

Svojstva

ID članka: 330182 - Posljednja izmjena: 7. lipnja 2013. - Revizija: 2.2
Odnosi se na:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Ključne riječi: 
kbenv kberrmsg kbprb KB330182

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com