A Windows XP Service Pack 1 csomag Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatásának használata

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 328326 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

A cikk a Windows XP Service Pack 1 (SP1) szervizcsomag részeként szállított Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatást ismerteti. A cikket haladó szintű felhasználóknak és informatikai szakembereknek ajánljuk. A Windows XP SP1 szervizcsomaggal szállított Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatásra vonatkozó alapvető tudnivalókat is magába foglaló további tájékoztatást a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál, a cikk számára kattintva:
332003 Az alapértelmezett programok módosítása és a Microsoft Windows rendszerben található, illetve külső gyártótól származó programok hozzáférésének engedélyezése vagy letiltása
Megjegyzés: A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései lapon csak a regisztrált alkalmazások jelennek meg. A Microsoft következő webhelyén találhat arra vonatkozó információt, hogy a szoftverforgalmazók miként regisztrálhatják programjaikat:
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa969350.aspx

Alapértelmezett programok megadása

A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései ikon a Start menüben és a Vezérlőpult Programok telepítése és törlése párbeszédpanelén jelenik meg. A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatás segítségével rendszergazdaként alapértelmezett alkalmazásokat rendelhet bizonyos tevékenységekhez, például a webböngészéshez, az e-mail üzenetek küldéséhez és a médiafájlok lejátszásához. Az alkalmazások ikonjainak, parancsikonjainak és menübejegyzéseinek megjelenési módja is testreszabható.

Az alapértelmezett programok megadásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
332003 Az alapértelmezett programok módosítása és a Microsoft Windows rendszerben található, illetve külső gyártótól származó programok hozzáférésének engedélyezése vagy letiltása
Megjegyzés: A Microsoft Windows Messenger, a Microsoft Windows Media Player és a Microsoft virtuális gép (VM) nem része a Windows XP 64-bit Edition operációs rendszernek. Az említett programok Windows XP 64-bit Edition operációs rendszerben nem jelennek meg a Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései lapon.

A Microsoft Windows programok hozzáférhetőségének eltávolítása

A Microsoft Internet Explorer, a Microsoft Outlook Express, a Windows Media Player, a Windows Messenger és a hasonló alkalmazásokhoz való hozzáférés eltávolításához rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként egyaránt használhatja a Vezérlőpultot (a fentebb leírt módon), a felügyelet nélküli telepítést, illetve a telepítést követően a Sysprep és a Gyári eszközök programot.

E módszerek használata az alkalmazások elérhetőségének eltávolítására az érintett alkalmazások alapértelmezett parancsikonjainak és alkalmazásikonjainak a Start menüből, az asztalról és egyéb helyekről való eltávolításával jár. Ezek a módszerek nem távolítják el a programokhoz tartozó futtatható (.exe vagy .dll kiterjesztésű) fájlokat, és nem törlik a program által esetlegesen regisztrált fájl- és protokoll-hozzárendeléseket sem. A megfelelő fájltípusok és protokollok más programmal való társításához az adott programot kell alapértelmezettként beállítani. A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései lapon nem regisztrált programok esetén a szoftver gyártójától tudhatja meg, hogyan teheti az adott programot alapértelmezett programmá, illetve hogyan társíthat fájltípusokat és protokollokat a szóban forgó programmal.

Felügyelet nélküli telepítés végrehajtása

Rendszergazdaként a felügyelet nélküli telepítés részeként, illetve a telepítési eljárást követően a Sysprep vagy a Gyári eszközök programok használatával is eltávolíthatja az Internet Explorer, az Outlook Express, a Windows Media Player és a Windows Messenger program elérhetőségét. A módszerek feltételezik az integrált telepítési módszer használatát. Ezzel a módszerrel egyszerre telepítheti a Windows XP operációs rendszert és szervizcsomagját.

Az Internet Explorer, az Outlook Express, a Windows Media Player és a Windows Messenger elérhetőségének a felügyelet nélküli telepítéssel vagy a Sysprep program használatával való eltávolításához az Unattend.txt fájlt ki kell egészítenie az alábbi tartalommal rendelkező [Components] szakasszal:
[Components]
IEAccess = Off
OEAccess = Off
WMPOCM = Off
WMAccess = Off
A módszerrel kapcsolatos további tájékoztatás céljából szerezze be a Deploy.cab fájlt. A tömörített fájl egy eszközgyűjteményt tartalmaz. A Deploy.cab fájl a Windows XP SP1 CD Support\Tools mappájában található. A központi telepítés eszközeiről további információt a „Microsoft Windows vállalati központi telepítőeszközök – felhasználói kézikönyv” című súgófájlban (Deploy.chm) talál. A fájl a Deploy.cab fájlban található. A súgófájl tartalmazza az eszközök listáját, a használatukra vonatkozó útmutatásokat, valamint további információkat a szervizcsomag előtelepítéséről, testreszabásáról és központi telepítéséről.

A Sysprep vagy a Gyári eszközök program futtatása a telepítést követően

Az Internet Explorer, az Outlook Express, a Windows Media Player és a Windows Messenger programok elérhetőségének a Windows telepítését követő eltávolításához hajtsa végre az alábbi szakaszban ismertetett módszerek valamelyikét.

Hozzáférés eltávolítása a Sysprep használatával

Az Internet Explorer, az Outlook Express, a Windows Media Player és a Windows Messenger elérhetőségének eltávolítása a Sysprep program használatával:
 1. Az Unattend.txt fájlt egészítse ki az alábbi beállításokat tartalmazó [Components] szakasszal:
  [Components]
  IEAccess = Off
  OEAccess = Off
  WMPOCM = Off
  WMAccess = Off
 2. A Sysprep parancs futtatása előtt adja hozzá az alábbi sort a Sysprep.inf fájl [GuiRunOnce] szakaszához:
  [GuiRunOnce]
  
  sysocmgr /i:%windir%\inf\sysoc.inf /u:unattend.txt /q /r /c /x
  
Elérhetőség eltávolítása a Winbom.ini fájl és a Gyári eszközök program segítségével
 1. Hozzon létre egy Winbom.ini nevű fájlt, amely a fentebb ismertetett [Components] szakasz bejegyzéseivel azonos bejegyzéseket tartalmaz.
 2. A sysprep -factory parancs futtatása előtt adja hozzá az alábbi sort a Sysprep.inf fájl [GuiRunOnce] szakaszához:
  [GuiRunOnce]
  sysocmgr /i:%windir%\inf\sysoc.inf /u:winbom.ini /q /r /c /x
A módszerrel kapcsolatos további tájékoztatás céljából szerezze be a Deploy.cab fájlt. A tömörített fájl egy eszközgyűjteményt tartalmaz. A Deploy.cab fájl a Windows XP SP1 CD Support\Tools mappájában található. A központi telepítés eszközeiről további információt a „Microsoft Windows vállalati központi telepítőeszközök – felhasználói kézikönyv” című súgófájlban (Deploy.chm) talál. A fájl a Deploy.cab fájlban található. A súgófájl tartalmazza az eszközök listáját, a használatukra vonatkozó útmutatásokat, valamint további információkat a szervizcsomag előtelepítéséről, testreszabásáról és központi telepítéséről.

A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatásra vonatkozó felügyeleti házirendek

A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatás szabályozására két felügyeleti házirend szolgál. Az egyik házirend eltávolítja a szolgáltatás ikonját a Start menüből, míg a másik a Vezérlőpult Programok telepítése és törlése eszközének Programok hozzáférhetősége és alapértelmezése szakaszát rejti el.

A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései ikon eltávolítása a Start menüből

Figyelmeztetés: A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztővel vagy más eszközzel helytelenül módosított rendszerleíró adatbázis komoly problémákat okozhat, amelyek akár az operációs rendszer újratelepítését is szükségessé tehetik. A Microsoft nem garantálja az ilyen jellegű problémák megoldhatóságát, ezért a rendszerleíró adatbázist csak saját felelősségére módosíthatja.
A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezése ikon az alábbi módszerekkel távolítható el a Start menüből:
 • Ha azt szeretné, hogy a művelet minden felhasználót érintsen, adja hozzá az 1 értékű, NoSMConfigurePrograms nevű duplaszót a következő rendszerleíró kulcshoz:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
 • Ha csak az aktuális felhasználóra vonatkozóan kívánja elvégezni a műveletet, adja hozzá az 1 értékű, NoSMConfigurePrograms nevű duplaszót a következő rendszerleíró bejegyzéshez:
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
A rendszerleíró értékek hozzáadása:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 2. Keresse meg a következő rendszerleíró kulcsot, majd kattintson rá:
  • Az összes felhasználó számára:
   HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
  • Az aktuális felhasználó számára:
   HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
 3. Ha még nem található meg az Explorer alkulcs a rendszerleíró adatbázisban:
  1. Mutasson a Szerkesztés menü Új pontjára, majd kattintson a Kulcs parancsra.
  2. Írja be az új alkulcsnak az Explorer nevet, és kattintson az OK gombra.
 4. Mutasson a Szerkesztés menü Új pontjára, és kattintson a Duplaszó parancsra.
 5. Írja be az új duplaszónak a NoSMConfigurePrograms nevet, és kattintson az OK gombra.
 6. Kattintson a jobb gombbal a NoSMConfigurePrograms elemre, és válassza a Módosítás parancsot.
 7. Az Érték mezőbe írja be az 1 értéket, majd kattintson az OK gombra.
 8. Lépjen ki a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőből.
 9. Indítsa újra a számítógépet.

A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatás elrejtése a Programok telepítése és törlése párbeszédpanelen

A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatás az alábbi módszerekkel távolítható el a Vezérlőpult Programok telepítése és törlése eszközéből:
 • Ha azt szeretné, hogy a művelet minden felhasználót érintsen, adja hozzá az 1 értékű, NoChooseProgramsPage nevű duplaszót a következő rendszerleíró kulcshoz:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Uninstall
 • Ha csak az aktuális felhasználóra vonatkozóan kívánja elvégezni a műveletet, adja hozzá az 1 értékű, NoChooseProgramsPage nevű duplaszót a következő rendszerleíró bejegyzéshez:
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Uninstall
A rendszerleíró értékek hozzáadása:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 2. Keresse meg a rendszerleíró adatbázis következő kulcsát, majd kattintson rá:
  • Az összes felhasználó számára:
   HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies
  • Az aktuális felhasználó számára:
   HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies
 3. Ha még nem található meg az Uninstall alkulcs a rendszerleíró adatbázisban:
  1. Mutasson a Szerkesztés menü Új pontjára, majd kattintson a Kulcs parancsra.
  2. Írja be az új alkulcsnak az Uninstall nevet, és kattintson az OK gombra.
 4. Kattintson az Uninstall alkulcsra, majd mutasson a Szerkesztés menü Új elemére, és kattintson a Duplaszó parancsra.
 5. Írja be az új duplaszónak a NoChooseProgramsPage nevet, és kattintson az OK gombra.
 6. Kattintson a jobb gombbal a NoChooseProgramsPage azonosítóra, és válassza a Módosítás parancsot.
 7. Az Érték mezőbe írja be az 1 értéket, majd kattintson az OK gombra.
 8. Lépjen ki a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőből.

Problémamegoldás

Az alábbi lista olyan ismert problémákat tartalmaz, melyekkel a Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatás Windows XP SP1 operációs rendszerben való használata során találkozhat.
 • Előfordulhat, hogy a következő hibaüzenet jelenik meg:
  Nincs engedélye a programok hozzáférhetőségének és alapértelmezéseinek beállításához
  A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatás csak rendszergazdák számára érhető el. Segítségért lépjen kapcsolatba a rendszergazdával.
 • A különböző felhasználóknak nem adhat meg különböző alapértelmezett beállításokat.

  A Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatás a számítógép összes felhasználóját érinti. A különböző felhasználók számára nem határozhat meg különböző alapértelmezett beállításokat, és nem lehetséges csak néhány felhasználó számára eltávolítani a programokhoz való hozzáférést.
 • A Windows Messenger az Outlook Express indítását követően abban az esetben is elindul, ha a Windows Messenger elérhetőségét eltávolította.

  A Windows Messenger abban az esetben is elindul az Outlook Express megnyitását követően, ha annak elérhetőség eltávolította. Ilyen eset akkor fordulhat elő, ha az alábbi lépések valamelyikét hajtja végre:
  • Törli a jelet a Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései lapon A program elérhetőségének engedélyezése jelölőnégyzetből.
  • A Programok telepítése és törlése eszköz Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása szolgáltatásával törli a Windows Messenger elérhetőségét.
  Erről a problémáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
  327390 A Windows Messenger akkor is elindul az Outlook Express megnyitását követően, ha a Windows Messenger elérhetőségét eltávolította (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Hivatkozások

A Windows XP SP1 Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései szolgáltatásáról a Microsoft következő webhelyein tájékozódhat:
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa969379.aspx
http://www.microsoft.com/about/legal/consentdecree
A Windows XP operációs rendszer SP1 szervizcsomagjának beszerzéséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
322389 A Windows XP rendszer legújabb szervizcsomagjának beszerzése
A cikkben említett, harmadik féltől származó termékek a Microsofttól független gyártók termékei. A Microsoft sem közvetve, sem más módon nem vállal garanciát ezeknek a termékeknek a teljesítményére vagy a megbízhatóságára vonatkozóan.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 328326 - Utolsó ellenőrzés: 2007. október 29. - Verziószám: 5.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP 64-Bit Edition SP1
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbhowtomaster kbregistry kbenv kbproductlink KB328326
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com