A Diskpart.exe használata adattárolásra használt kötetek kiterjesztésére Windows Server 2003, Windows XP és Windows 2000 rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 325590 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

A cikk bemutatja, hogyan használhatja a Diskpart.exe parancssori segédprogramot adatkötetek kihasználatlan területekre történő kiterjesztésére.

További információ

A Diskpart.exe segédprogrammal parancssori felületen kezelhet lemezeket, partíciókat és köteteket. Alaplemezeken és dinamikus lemezeken is használhatja a Diskpart.exe programot. Ha NTFS-kötet van egy bővíthető hardveres RAID 5 tárolón, a Diskpart.exe segédprogrammal úgy terjesztheti ki az NTFS-kötetet, hogy a lemez alaplemez marad.

Megjegyzés: Javasoljuk, hogy a Diskpart.exe programmal csökkentett módban, vagy az Active Directory helyreállító módjában terjessze ki az NTFS-partíciókat. Ezzel megakadályozhatja a lemezt érintő leírók megnyitását, ez ugyanis a folyamat sikertelenségéhez vezet.

Az extend paranccsal úgy kapcsolhatja hozzá a le nem foglalt területeket létező kötetekhez, hogy az adatokat a rendszer megőrzi.

Az extend parancs használatának követelményei a következők:
 • A köteteknek NTFS fájlrendszerűnek kell lenniük.
 • Alapkötetek esetében a kiterjesztéshez használt szabad területnek a kötet után kell következnie ugyanazon a lemezen, és összefüggőnek kell lennie.
 • Dinamikus köteteknél a le nem foglalt terület a rendszer bármelyik dinamikus lemezének bármelyik üres területe lehet.
 • Csak az adatkötetek kiterjesztése támogatott. A rendszerindító kötetek kiterjesztése blokkolva van, és az alábbi hibaüzenet jelenhet meg:
  A DiskPart nem tudta kiterjeszteni a kötetet. Ellenőrizze, hogy a kötet kiterjeszthető.
 • Nem terjeszthető ki a partíció, ha a rendszer lapozófájlja a partíción van. Helyezze át a lapozófájlt egy olyan partícióra, amelyet nem szeretne kiterjeszteni.
Először meg kell adnia, hogy melyik partíciót vagy kötetet szeretné kiterjeszteni, majd a kiterjesztés mértékét is meg kell határoznia. Kötet kiterjesztéséhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Nyisson meg egy parancssorablakot, és írja be a parancssorba: diskpart.exe.
 2. Írja be a list volume parancsot a számítógépen lévő kötetek megjelenítéséhez.
 3. Írja be a Select volume kötet száma parancsot. A kötet száma a kiterjesztendő kötet száma.
 4. Írja be: extend [size=n] [disk=n] [noerr]. Az alábbi listában találja a paraméterek leírását:
  size=n
  Az aktuális partícióhoz hozzáadandó terület mérete megabájtban (MB) kifejezve. Ha nem ad meg méretet, akkor a rendszer a lemezen következő teljes összefüggő szabad területet használja a kiterjesztéshez.

  disk=n
  Azt adja meg, hogy melyik dinamikus lemezen lévő szabad területet adja hozzá a kötethez. A size=n paraméterrel megadott méretű terület lesz lefoglalva. Ha nincs lemez megadva, akkor az aktuális lemezen foglal területet.

  noerr
  Csak parancsfájlban történő felhasználáskor szükséges. Ha futás közben hiba történik, a paraméter hatására a Diskpart folytatja a parancsok feldolgozását, mintha a hiba nem jelentkezett volna. Ha nincs megadva a noerr paraméter, hiba esetén a Diskpart futása hibaüzenettel megszakad.
 5. Írja be az exit parancsot a Diskpart.exe programból való kilépéshez.
Ha az extend parancs futása befejeződik, üzenetet kap arról, hogy a Diskpart sikeresen elvégezte a kötet kiterjesztését. Az új területet a rendszer hozzáadta a létező meghajtóhoz, és a köteten az adatok megmaradtak.

Megjegyzés: Microsoft Windows XP és Microsoft Windows 2000 rendszerben nem használhatja a Diskpart.exe segédprogramot eredetileg alaplemezen létrehozott egyszerű kötet dinamikus lemezre történő kiterjesztésére. Egyszerű köteteket csak akkor terjeszthet ki, ha azok a lemez dinamikussá alakítása után lettek létrehozva. Ha eredetileg alaplemezen létrehozott egyszerű kötetet szeretne dinamikus lemezen kiterjeszteni, akkor az alább olvasható hibaüzenetet kapja. Ez a korlátozás a Microsoft Windows Server 2003 rendszerre nem vonatkozik.
A DiskPart nem tudta kiterjeszteni a kötetet.
Ellenőrizze, hogy a kötet kiterjeszthető.
Megjegyzés: Windows Server 2003 és Windows XP operációs rendszerben a Diskpart.exe segédprogram a rendszer alapszolgáltatásai közé tartozik.

Windows 2000 rendszerben a Diskpart.exe parancssori eszköz letöltéséhez látogassa meg a Microsoft következő webhelyét:
http://www.microsoft.com/windows2000/techinfo/reskit/tools/new/diskpart-o.asp
Megjegyzés: Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a számítógép forgalmazójával a BIOS, a belső vezérlőprogram, az illesztőprogramok és az ügynökök legújabb verzióinak beszerzéséhez, mielőtt dinamikus lemezeket hozna létre.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 325590 - Utolsó ellenőrzés: 2005. december 2. - Verziószám: 9.4
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Web Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition for Itanium-based Systems
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Kulcsszavak: 
kbinfo w2000ft w2000basic w2000fs KB325590
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com