Artikel ID: 321305 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.

Zorg dat Windows XP wordt uitgevoerd met Service Pack 3 (SP3) als u beveiligingsupdates voor Windows wilt blijven ontvangen. Raadpleeg de volgende Microsoft-webpagina voor meer informatie: Voor sommige versies van Windows wordt de ondersteuning beëindigd

Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Inleiding

Als u uw wachtwoord van Windows bent vergeten of als uw wachtwoord is verlopen, kunt u zich pas weer bij uw computer aanmelden als u uw wachtwoord opnieuw hebt ingesteld.
U kunt het wachtwoord opnieuw instellen als een van de volgende voorwaarden van toepassing is:
  • U kunt zich aanmelden als beheerder om een nieuw wachtwoord aan uw account toe te kennen. Maak hiertoe gebruik van Methode 1.

Opmerking Bij het installeren van Windows wordt automatisch een account Beheerder ingesteld, met een leeg wachtwoord.
  • U kunt gebruikmaken van een wachtwoordhersteldiskette, die u eerder voor de computer hebt gemaakt. Maak hiertoe gebruik van Methode 2.
Als u geen wachtwoordhersteldiskette hebt gemaakt of u niet als een beheerder kunt aanmelden, kunt u de computer helaas pas weer gebruiken nadat u Windows XP evenals alle andere programma's die op deze computer waren geïnstalleerd, opnieuw hebt geïnstalleerd. Dit is uit veiligheidsoverwegingen. Zonder deze beveiligingsmaatregelen zou iedereen het wachtwoord op andermans computer kunnen wijzigen en toegang kunnen krijgen tot privégegevens.

Meer informatie

Opmerking Als u met Windows XP Home Edition werkt, kunt u misschien beter eerst de stappen in het volgende artikel uitvoeren voordat u de stappen in dit artikel probeert:

Methode 1: U aanmelden als beheerder om uw wachtwoord opnieuw in te stellen

De stappen hiervoor verschillen, afhankelijk van of de computer een zelfstandige computer is, deel uitmaakt van een werkgroep van twee of meer computers of van een domein. Selecteer hieronder de juiste methode om te proberen om u als de beheerder aan te melden om het wachtwoord opnieuw in te stellen.
Windows XP Home Edition of Windows XP Professional Edition
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding start collapsed
Voer de volgende stappen uit om u bij de computer aan te melden als de beheerder om een wachtwoord opnieuw in te stellen.
  1. Meld u aan als beheerder.
    1. Start de computer opnieuw op.
    2. Druk tweemaal op Ctrl+Alt+Delete en typ de naam van de beheerdersaccount.

Opmerking Als u niet weet wat de naam van de beheerdersaccount is, typt u Administrator in het vak Gebruikersnaam om te kijken of dat werkt.
    3. Typ het beheerderswachtwoord in het vak Wachtwoord en klik op OK.

Opmerking Als u niet weet wat het beheerderswachtwoord is, laat u het leeg en klik u op OK.
  2. Stel het wachtwoord opnieuw in.
    1. Klik op Start en klik op Uitvoeren.
    2. Typ control userpasswords2 en klik op OK.
    3. Klik op het tabblad Gebruikers op de naam van de gebruikersaccount waarvan u het wachtwoord opnieuw wilt instellen en klik vervolgens op Wachtwoord opnieuw instellen.
    4. Typ een nieuw wachtwoord in het vak Nieuw wachtwoord en typ het wachtwoord nogmaals in het vak Nieuw wachtwoord bevestigen. Klik op OK.
    5. Start de computer opnieuw op en probeer u nogmaals aan te melden bij Windows XP.
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding end collapsed
Windows XP Home Edition of Windows XP Professional Edition in een werkgroep
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding start collapsed
Voer de volgende stappen uit om u als beheerder op de computer aan te melden en het wachtwoord opnieuw in te stellen wanneer de computer deel uitmaakt van een werkgroep met meer dan één computer:
  1. Meld u aan als beheerder.
    1. Start de computer opnieuw op, druk op F8 en houd deze toets ingedrukt totdat het Windows-menu Geavanceerde opties wordt weergegeven.
    2. Gebruik in het Windows-menu Geavanceerde opties de pijltoetsen om Veilige modus te selecteren en druk op Enter.
    3. Selecteer Microsoft Windows XP editie en druk op Enter.

Opmerking Hierbij geeft editie de juiste editie van Windows aan.
    4. Klik in het scherm Klik op uw gebruikersnaam om te beginnen op Administrator en geef het beheerderswachtwoord op.
    5. Druk op Enter en klik op Ja.
  2. Stel het wachtwoord opnieuw in.
    1. Klik op Start en klik op Uitvoeren.
    2. Typ control userpasswords2 en klik op OK.
    3. Klik op de naam van de gebruikersaccount waarvan u het wachtwoord opnieuw wilt instellen.
    4. Klik op Het wachtwoord wijzigen en typ een nieuw wachtwoord.

Opmerking Als u geen wachtwoord wilt gebruiken, klikt u op Wachtwoord verwijderen en gaat u door met stap 'e'.
    5. Klik op Wachtwoord wijzigen.
    6. Start de computer opnieuw op en probeer u nogmaals aan te melden bij Windows XP.
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding end collapsed
Windows XP Professional Edition in een domein
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding start collapsed
Voer de volgende stappen uit om u als beheerder op de computer aan te melden en het wachtwoord opnieuw in te stellen wanneer de computer deel uitmaakt van een domein:
  1. Meld u aan als beheerder.
    1. Druk in het venster Welkom bij Windows op Ctrl+Alt+Delete en geef de naam van de beheerdersaccount op.
    2. Typ het beheerderswachtwoord in het vak Wachtwoord en klik op OK.

Opmerking Als het beheerderswachtwoord leeg is, typt u geen wachtwoord voordat u op OK klikt.
  2. Stel het wachtwoord opnieuw in.
    1. Klik op Start en klik op Uitvoeren.
    2. Typ compmgmt.msc en klik op OK.
    3. Vouw Lokale gebruikers en groepen uit in het dialoogvenster Computerbeheer (lokaal).
    4. Klik op de map Gebruikers en klik met de rechtermuisknop op de gebruikersaccount waarvan u het wachtwoord opnieuw wilt instellen.
    5. Klik op Wachtwoord instellen en klik op Doorgaan.
    6. Typ een nieuw wachtwoord in het vak Nieuw wachtwoord, typ nogmaals het wachtwoord in het vak Wachtwoord bevestigen en klik tweemaal op OK.
    7. Start de computer opnieuw op en probeer u nogmaals aan te melden bij Windows XP.
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding end collapsed

Video: Het wachtwoord van een gebruiker wijzigen in Windows XP (video is in het Engels)

Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets video1
uuid=eed432c0-4f5d-4219-9eb1-9834849c69d6
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets video2

Methode 2: Een wachtwoordhersteldiskette gebruiken

Voer de volgende stappen uit om u bij de computer aan te melden met behulp van een wachtwoordhersteldiskette. Als uw computer onderdeel deel uitmaakt of uitmaakte van een domein, gaat u naar de sectie 'Windows XP Professional in een domein' en volgt u de stappen die daar worden beschreven.
Windows XP Home Edition of Windows XP Professional Edition
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding start collapsed

1. Start de computer opnieuw op.
  2. Klik in het aanmeldingsvenster van Windows XP op de gewenste gebruikersnaam en druk op Enter.

Opmerking Het volgende foutbericht wordt weergegeven:
    Wachtwoord vergeten? Klik op '?' als u de geheugensteun wilt bekijken. U kunt ook gebruikmaken van uw wachtwoordhersteldiskette. Geef uw wachtwoord nogmaals op. Let erop of u kleine letters of hoofdletters opgeeft.
  3. Klik op Wachtwoordhersteldiskette gebruiken. De wizard Wachtwoord opnieuw instellen wordt gestart. U kunt nu een nieuw wachtwoord maken voor uw gebruikersaccount.
  4. Klik op Volgende in het dialoogvenster Wizard Wachtwoord opnieuw instellen.
  5. Plaats de wachtwoordhersteldiskette in het cd-station en klik op Volgende.
  6. Typ een nieuw wachtwoord in het vak Geef een nieuw wachtwoord op en typ het wachtwoord nogmaals in het vak Geef het wachtwoord ter bevestiging nogmaals op.
  7. Typ in het vak Bedenk een nieuwe geheugensteun een geheugensteun voor het wachtwoord en klik op Volgende.
  8. Klik op Voltooien en probeer nogmaals om u aan te melden bij Windows XP.
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding end collapsed
Windows XP Professional Edition in een domein
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding start collapsed
Voer de volgende stappen om u via een wachtwoordhersteldiskette op de computer aan te melden wanneer de computer deel uitmaakt van een domein of is losgekoppeld van een domein:
  1. Start de computer opnieuw op.
  2. Druk in het dialoogvenster Welkom bij Windows op Ctrl+Alt+Delete.
  3. In het dialoogvenster Aanmelden bij Windows typt u een onjuist wachtwoord in het vak Wachtwoord en klikt u op OK.
  4. In het dialoogvenster Aanmelden is mislukt, klikt u op Opnieuw instellen. De wizard Wachtwoord opnieuw instellen wordt gestart. Met de wizard Wachtwoord opnieuw instellen kunt u een nieuw wachtwoord voor uw lokale account maken.
  5. Klik op de welkomstpagina van de wizard Wachtwoord opnieuw instellen op Volgende.
  6. Plaats de wachtwoordhersteldiskette in het cd-station en klik op Volgende.
  7. Typ een nieuw wachtwoord in het vak Geef een nieuw wachtwoord op en typ het wachtwoord nogmaals in het vak Geef het wachtwoord ter bevestiging nogmaals op.
  8. Typ in het vak Bedenk een nieuwe geheugensteun een geheugensteun voor het wachtwoord en klik op Volgende.
  9. Klik op Voltooien en probeer nogmaals om u aan te melden bij Windows XP.
Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
assets folding end collapsed

Volgende stappen

Als u uw wachtwoord niet opnieuw kunt instellen, kan dit artikel u helaas niet verder helpen. Mogelijk kunt u voor uw volgende stappen iemand anders om hulp vragen of contact opnemen met de ondersteuningsservice. Op de volgende Microsoft-website vindt u informatie over de manier waarop u contact kunt opnemen met de ondersteuningsservice:
Klik op het volgende artikelnummer in de Microsoft Knowledge Base voor meer informatie over de wachtwoordhersteldiskette:
306214 Een wachtwoordhersteldiskette maken en gebruiken voor een computer in een domein in Windows XP

Eigenschappen

Artikel ID: 321305 - Laatste beoordeling: zaterdag 8 maart 2014 - Wijziging: 3.0
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
  • Microsoft Windows XP Home Edition
  • Microsoft Windows XP Professional
  • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition
  • Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 Update Rollup 2
Trefwoorden:
kbresolve kbexpertisebeginner kbceip kbpubtypekc kbhowto kbenv kbinfo kbcip kbvideocontent KB321305