ID članka: 320820 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Sažetak

U ovom se članku govori o korištenju uslužnog programa Backup (Sigurnosna kopija), sadržanog u sustavu Windows XP, za sigurnosno kopiranje datoteka i mapa na računalu.

Dodatne informacije

Uslužni program Backup u sustavu Windows XP možete koristiti da biste zaštitili podatke za slučaj kvara tvrdog diska ili nehotičnog brisanja datoteka. Backup možete koristiti da biste stvorili kopiju svih podataka s tvrdog diska i arhivirali je na nekom uređaju za pohranu, kao što su tvrdi disk ili traka.

Ako se izvorni podaci na tvrdom disku nehotično izbrišu ili prebrišu ili ako im se uslijed kvara tvrdog diska ne može pristupiti, pomoću značajke Restore Wizard (Čarobnjak za vraćanje) možete ih jednostavno vratiti s diska ili iz arhivirane kopije.

Uslužni program Backup nije dio zadane instalacije sustava Windows XP Home Edition. U sustavu Windows XP Home Edition ikona Backup ne nalazi se na izborniku Start, a sam program Backup ne nalazi se na popisu alata Add or Remove Programs (Dodaj ili ukloni programe). Uslužni program Backup nalazi se na CD-ROM-u Windows XP Home Edition u mapi ValueAdd. Da biste koristili Backup, morate ga ručno instalirati.

Dodatne informacije o instaliranju uslužnog programa Backup u sustavu Windows XP Home Edition potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
302894 KAKO: Instalirati program Backup (Sigurnosna kopija) s CD-ROM-a u sustavu Windows XP Home Edition
NAPOMENA: Ako koristite Backup u sustavu Windows XP Home Edition, značajka ASR (Automated System Recovery – automatski oporavak sustava) nije podržana. Pomoću trenutne verzije sustava Windows XP Home Edition možete započeti proces konfiguriranja značajke ASR, ali ga ne možete dovršiti.

Dodatne informacije o pogreškama do kojih dolazi kada pokušate koristiti značajku ASR u sustavu Windows XP Home Edition potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
302700 Kada pokušate koristiti Čarobnjak za automatski oporavak sustava, prikazuje se poruka o pogrešci (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)

Kako sigurnosno kopirati datoteke i mape

Kada s CD-a instalirate uslužni program Backup, provedite sljedeći postupak i stvorite sigurnosnu kopiju svojih mapa i datoteka.

NAPOMENA: Da biste sigurnosno kopirali datoteke i mape, na računalu morate imate administratorska prava.
 1. Kliknite Start, pokažite na All Programs (Svi programi), zatim na Accessories (Pomagala) pa na System Tools (Alati sustava), a zatim kliknite Backup (Sigurnosna kopija).
 2. Kada se pokrene Backup or Restore Wizard (Čarobnjak za sigurnosno kopiranje ili vraćanje), kliknite Advanced Mode (Dodatni način).

  NAPOMENA: Ako se Backup or Restore Wizard ne pokrene automatski, na izborniku Tools (Alati) kliknite Backup Wizard (Čarobnjak za sigurnosno kopiranje).
 3. Kliknite karticu Backup (Sigurnosna kopija).
 4. Na izborniku Job (Posao) kliknite New (Novo).
 5. Potvrdite okvire uz pogone koje želite sigurnosno kopirati.

  Ako želite odabrati određene datoteke ili mape, proširite pogon na kojem se nalaze, a zatim potvrdite okvire uz datoteke ili mape koje želite sigurnosno kopirati.
 6. Potvrdite okvir System State (Stanje sustava) u odjeljku My Computer (Moje računalo) u lijevom oknu.

  NAPOMENA: Ako želite sigurnosno kopirati postavke računala i podatkovne datoteke, Microsoft preporučuje da sigurnosno kopirate sve podatke s računala te podatke o stanju sustava, koji obuhvaćaju i stavke kao što su registar, baza podataka registracije COM+ klasa, datoteke zaštićene značajkom Windows File Protection (Zaštita datoteka sustava Windows) i datoteke za pokretanje sustava.
 7. Na popisu Backup destination (Odredište sigurnosne kopije) kliknite željeno odredište sigurnosne kopije.
 8. Ako ste u prethodnom koraku kliknuli File (Datoteka), u okvir Backup media or file name (Medij sigurnosne kopije ili ime datoteke) upišite puni put i naziv datoteke u koju želite sigurnosno kopirati podatke.

  NAPOMENA: Kao odredište za datoteku sigurnosne kopije možete navesti i dijeljeno mrežno mjesto. Datoteke sigurnosne kopije obično imaju datotečni nastavak .bkf, ali moguće je koristiti bilo koji datotečni nastavak.
 9. Kliknite Start Backup (Pokreni sigurnosno kopiranje).
 10. U odjeljku If the media already contains backups (Ako medij već sadrži sigurnosne kopije) napravite jedan od sljedećih koraka:
  • Ako želite dodati ovu datoteku sigurnosne kopije prethodnim datotekama sigurnosnih kopija, kliknite Append this backup to the media (Dodaj ovu sigurnosnu kopiju na medij).
  • Ako želite prebrisati postojeće datoteke sigurnosnih kopija ovom datotekom sigurnosne kopije, kliknite Replace the data on the media with this backup (Zamijeni podatke na mediju ovom sigurnosnom kopijom).
 11. Kliknite Advanced (Dodatno).
 12. Potvrdite okvir Verify data after backup (Provjeri podatke nakon sigurnosnog kopiranja).
 13. U okviru Backup Type (Vrsta sigurnosne kopije) kliknite željenu vrstu sigurnosne kopije.

  Možete odabrati bilo koju od sljedećih vrsta sigurnosne kopije:

  • Normal (Obično)
  • Copy (Kopiraj)
  • Differential (Razlikovno)
  • Incremental (U koracima)
  • Daily (Dnevno)

  Kada kliknete neku vrstu sigurnosne kopije, njezin se opis pojavljuje u odjeljku "Description" (Opis).
 14. Kliknite OK (U redu), a zatim Start Backup (Pokreni sigurnosno kopiranje).
 15. Nakon završetka sigurnosnog kopiranja kliknite Close (Zatvori).
Backup možete koristiti za sigurnosno kopiranje i vraćanje podataka na FAT16, FAT32 ili NTFS jedinicama. Ako, međutim, sigurnosno kopirate podatke s neke NTFS jedinice koja se koristi u sustavu Windows XP, Microsoft preporučuje da podatke i vratite na neku NTFS jedinicu koja se koristi u tom sustavu. Ako to ne učinite, mogli biste izgubiti neke značajke datoteka i mapa.

Neki datotečni sustavi možda ne podržavaju sve značajke drugih datotečnih sustava. Ako, na primjer, sigurnosno kopirate podatke s neke NTFS jedinice koja se koristi u sustavu Windows XP, a zatim ih vraćate na neku FAT jedinicu ili NTFS jedinicu koja se koristi u sustavu Windows NT 4.0, gube se sljedeće značajke:
 • dozvole
 • postavke EFS-a (Encrypting File System – šifrirni datotečni sustav)
 • informacije o diskovnim kvotama
 • informacije o postavljenim jedinicama
 • informacije o daljinskoj pohrani
Ako želite sigurnosno kopirati računalo, Microsoft preporučuje da sigurnosno kopirate sve podatke s njega, kao i podatke o stanju sustava, što obuhvaća i registar. Stanje sustava možete sigurnosno kopirati samo na lokalnom računalu. Stanje sustava ne možete sigurnosno kopirati na udaljenom računalu.

Reference

Dodatne informacije o korištenju programa Backup za vraćanje datoteka i mapa potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
309340 KAKO: Vraćanje datoteka i mapa na računalu pomoću sigurnosne kopije u sustavu Windows XP (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)

Svojstva

ID članka: 320820 - Posljednja izmjena: 7. lipnja 2013. - Revizija: 1.6
Odnosi se na:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Ključne riječi: 
kbacwsurvey kbfilesystems kbhowto kbinfo KB320820

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com