A Windows XP váratlanul újraindul vagy leállás helyett újraindul

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 320299 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Lehetséges, hogy miután leállítja a Windows XP alapú számítógépet, az leállás helyett újraindul. A számítógép váratlanul újraindulhat akkor is, miközben bizonyos műveleteket végez. A számítógép újraindulásakor kék képernyős hibaüzenet jelenhet meg.

Oka

Ez a viselkedés akkor jelentkezik, ha a Windows lefagy egy szokásos művelet vagy a leállítási folyamat közben. A számítógép alapértelmezés szerint úgy van beállítva, hogy automatikusan újrainduljon a Windows lefagyása esetén. A beállítás megjelenítéséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson jobb gombbal a Start menü Sajátgép parancsára, válassza a Tulajdonságok parancsot, majd kattintson a Speciális lapra, és végül kattintson a Beállítások gombra a Indítás és helyreállítás területen.
 2. A Rendszerhiba területen tekintse meg az Automatikus újraindítás jelölőnégyzetet. Ha az Automatikus újraindítás jelölőnégyzet be van jelölve, a Windows automatikusan újraindul, ha a számítógép váratlanul leáll.

A megoldás

Ha a számítógép többször újraindul használat közben, vagy pedig ki szeretné kapcsolni a számítógépet váratlan leállás esetén, törölje a jelet az Automatikus újraindítás jelölőnégyzetből. Ha törli a jelet a jelölőnégyzetből, hibaüzenet jelenik meg, ha a számítógép lefagy. Lehetséges, hogy ez a hibaüzenet megjelöli a hiba okát. Amikor a számítógép újraindul, megtekintheti a rendszernaplót is az Eseménynapló alkalmazásban abból a célból, hogy meghatározza a kritikus leállási hiba okát. További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
308427 Útmutató: Események megtekintése és kezelése a Windows XP rendszer Eseménynapló segédprogramjával (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Ha meg szeretné változtatni a Windows viselkedését a számítógép váratlan leállása esetén, hajtsa végre a következő lépéseket.

Megjegyzés: A művelet végrehajtásához rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként kell bejelentkeznie. Ha a számítógép hálózathoz van csatlakoztatva, a hálózati házirendek meggátolhatják a beállítások elvégzését.
 1. Jelentkezzen be a gazdaszámítógépre rendszergazdaként vagy tulajdonosként.
 2. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára.
 3. A Válasszon kategóriát listában kattintson a Teljesítmény és karbantartás hivatkozásra.
 4. A vagy válasszon egy ikont a Vezérlőpulton szakaszban kattintson a Rendszer hivatkozásra.
 5. Kattintson a Speciális lapra, majd az Indítás és helyreállítás területen a Beállítások gombra.
 6. Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetek valamelyikét a Rendszerhiba csoportban:
  • Az esemény bejegyzése a rendszernaplóba
  • Felügyeleti riasztás küldése
  • Automatikus újraindítás

Állapot

Ez a jelenség tudatos tervezési döntés következménye.

További információ

Az Automatikus újraindítás jelölőnégyzet alapértelmezés szerint azért van bejelölve, hogy tovább folytathassa a számítógép használatát kritikus leállási hiba esetén. A Microsoft szolgáltatásai elindulnak még a bejelentkezés előtt, ezért a számítógép működőképes az újraindítást követően. Ha a számítógép kritikus hiba miatt leáll, minden szolgáltatás működésképtelenné válik, ide értve a távelérési szolgáltatást is. Miután a számítógép újraindul, kiderítheti a hiba okát.

A STOP hibaüzenet csak a kritikus leállás lehetséges okát jelzi. A legtöbb esetben a hiba a rendszernaplóban megtalálható.

Állítsa be a Windows rendszert oly módon, hogy a következő műveleteket hajtsa végre, amennyiben súlyos hiba (például végzetes vagy STOP hiba) lép fel:
 • A hiba bejegyzése a rendszernaplóba
 • A rendszergazdák értesítése
 • A számítógép automatikus újraindítása
 • A rendszermemória kiírása képfájlba, amelyet a tapasztalt felhasználók hibakeresésre használhatnak
Legalább 2 megabájt (MB) méretű lapozófájlra van szükség a számítógép rendszerindítási kötetén ahhoz, hogy a számítógép bejegyzést készítsen az eseménynaplóba vagy értesítsen egy rendszergazdát. Ha beállítja, hogy a Windows létrehozzon egy memóriaképfájlt a rendszermemóriáról, a STOP hiba okára esetleg választ találhat.

A memóriaképfájl elkészítéséhez hajtsa végre az alábbi lépéséket:
 1. Jelentkezzen be a gazdaszámítógépre rendszergazdaként vagy tulajdonosként.
 2. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára.
 3. A Válasszon kategóriát listában kattintson a Teljesítmény és karbantartás hivatkozásra.
 4. A vagy válasszon egy ikont a Vezérlőpulton szakaszban kattintson a Rendszer hivatkozásra.
 5. Kattintson a Speciális fülre, majd az Indítás és helyreállítás területen a Beállítások gombra.
 6. A Hibakereső információ írása területen válassza az alábbi lehetőségek egyikét:
  • Kis memóriakép: Ha ezt a beállítást választja, a lehető legkevesebb információ fog rendelkezésére állni a rögzített hiba azonosításához. A beállítás használatához legalább 2 MB területnek rendelkezésre kell állni a számítógép rendszerindítási kötetén a lapozófájl részére. Ha ezt a beállítást választja, a Windows új fájlt hoz létre a számítógép minden egyes váratlan leállásakor. E fájlok listája a Memóriakép fájlja mezőben feltüntetett mappában tárolódik.
  • Kernel memóriaképe: Ha ezt a beállítást választja, csak a kernel-memória képét rögzíti a számítógép. Ez felgyorsítja a naplóírási folyamatot a számítógép váratlan leállásakor. A számítógép RAM-mennyiségétől függően 50–800 MB szabad hely szükséges a rendszerindítási köteten a lapozófájl céljára. E fájl a Memóriakép fájlja mezőben feltüntetett mappában tárolódik.
  • Teljes memóriakép: Ha ezt a beállítást választja, a számítógép váratlan leálláskor kiírja a teljes rendszermemória képét. A beállítás használatához elegendő szabad területnek kell rendelkezésre állni a rendszerindítási köteten a fizikai RAM teljes tartalmának és még 1 MB adatnak a tárolására. E fájl a Memóriakép fájlja mezőben feltüntetett mappában tárolódik.
A Windows mindig ugyanazon nevű fájlba végzi az írást. Ha inkább egyedi memóriaképfájlokat szeretne létrehozni, törölje a jelet A már létező fájl felülírása jelölőnégyzetből, és változtassa meg a fájlnevet minden egyes leállás után.

A memóriahasználat csökkentése érdekében törölje a jelet Az esemény bejegyzése a rendszernaplóba és a Felügyeleti riasztás küldése jelölőnégyzetből is. A mentett memóriaterület az egyes számítógépeken különbözhet. A hibakeresési szolgáltatások működéséhez általában 60-70 KB méretű RAM-terület szükséges.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 320299 - Utolsó ellenőrzés: 2005. június 15. - Verziószám: 2.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbenv kbeventlog kbprb KB320299
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com