ID članka: 317371 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

POVZETEK

V tem članku je opisano, kako z orodjem za oddaljeno zaustavitev (Shutdown.exe) zaustavite in znova zaženete lokalni ali oddaljeni računalnik, v katerem je nameščen operacijski sistem Windows 2000 ali Windows NT.40.

Orodje Shutdown.exe je na voljo v kompletu Microsoft Windows 2000 Resource Kit. To je orodje ukazne vrstice, s katerim lahko zaustavite ali znova zaženete lokalni ali oddaljeni računalnik, v katerem je nameščen operacijski sistem Windows 2000 ali Windows NT 4.0. Če želite nastaviti računalnik, da se bo zaustavil in znova zagnal ob določenem času, uporabite orodje Shutdown.exe v kombinaciji z ukazom at ali razporejevalnikom opravil.

Opis orodja Shutdown.exe

Orodje Shutdown.exe uporablja to sintakso:
shutdown \\imeračunalnika /l /a /r /t:xx "msg" /y /c
V orodju Shutdown.exe je mogoče uporabiti ta stikala:
 • \\imeračunalnika: S tem stikalom določite, naj se oddaljeni računalnik zaustavi. Če ta parameter izpustite, je uporabljeno ime lokalnega računalnika.
 • /l (ne pozabite, da je črka »L« zapisana z malo začetnico): S tem stikalom zaustavite lokalni računalnik.
 • /a: S tem stikalom prekličete zaustavitev. To lahko naredite samo v času časovne omejitve. Če uporabite to stikalo, so vsi drugi parametri prezrti.
 • /r: S tem stikalom znova zaženete računalnik, namesto da bi ga zaustavili v celoti.
 • /t:xx: S tem stikalom določite čas (v sekundah), po katerem bo računalnik zaustavljen. Privzeti čas je 20 sekund.
 • "msg": S tem stikalom določite sporočilo med postopkom zaustavitve. Sporočilo je lahko dolgo največ 127 znakov.
 • /y: S tem stikalom vsilite odgovor »da« vsem poizvedbam iz računalnika.
 • /c: S tem stikalom zaprete vse programe, ki se izvajajo. Če uporabite to stikalo, operacijski sistem Windows vsili vsem programom, ki se izvajajo, naj se zaprejo. Možnost shranjevanja vseh podatkov, ki so se morda spremenili, je prezrta. S tem lahko izgubite podatke v vseh programih, za katere podatkov niste prej shranili.

Primeri

 • Če želite zaustaviti lokalni računalnik v dveh minutah in prikazati sporočilo »The computer is shutting down« (Računalnik se zaustavlja), uporabite vrstico v paketni datoteki ali pa to vrstico vnesite v ukazni poziv in pritisnite tipko ENTER:
  shutdown /l /t:120 "The computer is shutting down" /y /c
  Če želite preklicati zaustavitev, vnesite to vrstico v ukazni poziv in pritisnite tipko ENTER.
  shutdown /l /a /y
 • Če želite zaustaviti in znova zagnati oddaljeni računalnik, ki se imenuje »Podpora«, uporabite to vrstico v paketni datoteki ali pa jo vnesite v ukazni poziv in pritisnite tipko ENTER:
  shutdown \\podpora /r
 • Če želite nastaviti, naj se lokalni računalnik zaustavi in znova zažene ob 22:00, vnesite to vrstico v ukazni poziv in pritisnite tipko ENTER:
  at 22:00 shutdown /l /r /y /c
 • Če želite nastaviti, naj se lokalni računalnik zaustavi in znova zažene vsak delovnik ob 18:00, vnesite to vrstico v ukazni poziv in pritisnite tipko ENTER:
  at 18:00 /every:M,T,W,Th,F shutdown /l /r /y /c

Odpravljanje težav

Ko želite z orodjem Shutdown.exe zaustaviti računalnik, se navedeni računalnik morda noče zaustaviti. Do te težave lahko pride, če je na namizju prikazano pogovorno okno Unlock Computer (Odkleni računalnik) ali če je računalnik zaklenjen. Če želite dodatne informacij o tem, kako odpravite to težavo, kliknite te številke člankov iz Microsoftove zbirke znanja:
307635 Ko je prikazano pogovorno okno »Unlock computer« (Odkleni računalnik), oddaljena zaustavitev povzroči odjavo (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)
288180 Funkcija »ExitWindowsEx()« ne odjavi uporabnika ali zaustavi računalnika, če je računalnik zaklenjen (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)

SKLICI

Če želite več informacij o orodju Shutdown.exe, vnesite shutdown /? v ukazni poziv in pritisnite tipko ENTER.

Če želite dodatne informacije o uporabi ukaza AT za razporejanje opravil v operacijskem sistemu Windows 2000, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
313565 Razporejanje opravil z ukazom AT (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)
Če želite dodatne informacije o uporabi razporejevalnika opravil za razporejanje opravil v operacijskem sistemu Windows 2000, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
300160 Razporejanje procesov strežnika v operacijskem sistemu Windows 2000 (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)
Če želite več informacij o kompletu Windows 2000 Resource Kit, obiščite to Microsoftovo spletno mesto:
http://www.microsoft.com/windows2000/techinfo/reskit/default.mspx

Lastnosti

ID članka: 317371 - Zadnji pregled: 27. september 2006 - Revizija: 6.0
VELJA ZA
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Ključne besede: 
kbhowto kbhowtomaster KB317371

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com