A Windows rendszer TCP/IP-problémáinak elhárítása a TRACERT paranccsal

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 314868 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
A cikk Microsoft Windows 2000 rendszerre vonatkozó változata a Tudásbázis következő számú cikke: 162326 (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.).
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikkből megismerheti a TRACERT parancssori segédprogramot, amelynek segítségével nyomon követheti az IP-csomagokat azok célpontjáig.

A cikkben érintett témakörök:
 • A TRACERT segédprogram használata
 • A TRACERT használata hibaelhárításhoz
 • A TRACERT paramétereinek használata

További információ

A TRACERT segédprogram használata

A TRACERT diagnosztikai segédprogram meghatározza a csomagok útvonalát azok célpontjáig. Ehhez ICMP echo csomagot küld a célpontba. Ezekben a csomagokban a TRACERT változó IP-élettartamértékeket használ. Mivel az útvonalon található minden útválasztó a csomag továbbítása előtt legalább 1-gyel csökkenti a csomag élettartamértékét, ez az érték ugrásszámlálóként is használható. Amikor egy csomag élettartamértéke eléri a nullát (0), az útválasztó időtúllépési ICMP-üzenetet küld vissza a forrásszámítógépnek.

A TRACERT az első echo csomagot 1 élettartamértékkel küldi el, és minden további átvitel alkalmával 1-gyel növeli, amíg a célszámítógép válaszol, vagy amíg az élettartam eléri a maximális értéket. A köztes útválasztók által visszaküldött időtúllépési ICMP-üzenetek jelzik az útvonalat. Ne feledje azonban, hogy egyes útválasztók a lejárt élettartamú csomagokat értesítés nélkül törlik, és ezek a csomagok a TRACERT számára nem láthatók.

A TRACERT megjeleníti az időtúllépési ICMP-üzenetet visszaadó köztes útválasztók rendezett listáját. Ha a tracert parancshoz megadja a -d paramétert, a TRACERT nem végez DNS-címkeresést minden IP-cím esetében, így az útválasztók közelebbi kapcsolatát jeleníti meg.

A tracert parancs és kimenetének alábbi példájában a csomag két útválasztón (157.54.48.1 és 11.1.0.67) halad keresztül, majd megérkezik a 11.1.0.1 című állomáshoz. Ebben a példában az alapértelmezett átjáró a 157.54.48.1, a 11.1.0.0 hálózatban található útválasztó IP-címe pedig 11.1.0.67.

A parancs:
C:\>tracert 11.1.0.1
A parancs kimenete:
  Útvonal követése a következőhöz: 11.1.0.1, legfeljebb 30 ugrással.
  ---------------------------------------------------
  1   2 ms    3 ms    2 ms   157.54.48.1
  2   75 ms   83 ms   88 ms   11.1.0.67
  3   73 ms   79 ms   93 ms   11.1.0.1

  Az útvonalkövetés elkészült.
				

A TRACERT használata hibaelhárításhoz

A TRACERT segédprogrammal megállapíthatja, hogy a csomag hol akadt el a hálózatban. Az alábbi példában az átjáró megállapította, hogy nincs érvényes útvonal a 22.110.0.1 című állomáshoz. Az útválasztó konfigurációja valószínűleg hibás, vagy a 22.110.0.0 című hálózat nem létezik, ezért hibás IP-címet ad vissza.

A parancs:
C:\>tracert 22.110.0.1
A parancs kimenete:
  Útvonal követése a következőhöz: 22.110.0.1, legfeljebb 30 ugrással.
  -----------------------------------------------------
  1 157.54.48.1 jelentés: A célhálózat nem érhető el.

  Az útvonalkövetés elkészült.
				
A TRACERT főként nagy hálózatok esetében hasznos, ahol egy adott ponthoz több útvonal vezet, illetve amelyben sok köztes összetevő (útválasztó és híd) található.

A TRACERT paramétereinek használata

A TRACERT segédprogramhoz számos parancssori paramétert használhat, bár ezek általában nem szükségesek a szokásos hibaelhárításhoz.

Az alábbi példaparancs szintaxisában az összes lehetséges paraméter szerepel:
tracert -d -h ugrások_maximális_száma -j állomáslista -w időtúllépés célállomás
A paraméterek funkciója:
  -d 
   A rendszer a címeket nem oldja fel állomásnévvé.

  -h ugrások_maximális_száma
   A cél keresése során végrehajtható ugrások maximális számát adja meg.

  -j állomáslista
   Laza forrásútvonalat ad meg az állomáslistához.

  -w időtúllépés
   A rendszer a megadott számú ezredmásodpercig várakozik az egyes
   válaszokra.

  célállomás
   A célállomás neve vagy IP-címe.
				

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314868 - Utolsó ellenőrzés: 2008. április 28. - Verziószám: 1.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbinfo kbnetwork KB314868
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com