Datamaskinen slutter å svare med en svart skjerm når du starter Windows XP

Artikkeloversettelser Artikkeloversettelser
Artikkel-ID: 314503 - Vis produkter som denne artikkelen gjelder for.
Denne artikkelen ble tidligere utgitt under NO314503
Vis alt | Skjul alt

På denne siden

Symptom

Når du prøver å starte Windows XP, kan det se ut til at datamaskinen slutter å svare (henger) med en tom, svart skjerm like etter at selvtesten (POST) er fullført og før Windows XP-logoen vanligvis vises på skjermen.

Årsak

Dette problemet kan oppstå hvis et av følgende forhold er til stede:

Årsak 1

Dette problemet kan oppstå hvis du har en CD, en DVD eller en diskett i CD-, DVD- eller diskettstasjonen når du starter datamaskinen.

Årsak 2

Dette problemet kan oppstå hvis et eller flere av følgende elementer er skadet, og ikke vil lastes under oppstartssekvensen for datamaskinen:
 • Hovedoppstartssektoren
 • Partisjonstabeller
 • Oppstartssektor
 • NTLDR-fil

Løsning

Hvis du vil løse dette problemet, følger du fremgangsmåten nedenfor.

Løsning for årsak 1

Hvis du vil løse dette problemet, fjerner du mediet i CD-, DVD- eller diskettstasjonen og starter deretter datamaskinen på nytt.

Avansert feilsøking

Denne delen er beregnet på avanserte databrukere. Hvis du ikke har god forståelse for avansert feilsøking, er det kanskje best å be noen om hjelp eller ta kontakt med brukerstøtte. Hvis du vil ha informasjon om hvordan du gjør dette, går du til følgende Microsoft-webområde:
http://support.microsoft.com/contactus/

Løsning for årsak 2

Hvis du vil løse dette problemet, må du ha Windows XP CD-ROMen. Hvis du ikke har Windows XP CD-ROMen tilgjengelig, må du ringe datamaskinprodusenten for å feilsøke problemet.

Hvis du har Windows XP CD-ROMen, bruker du én av metodene nedenfor.
Metode 1: Feilsøk det bestemte elementet som forårsaker at Windows ikke lastes inn
Obs!  Dette alternativet krever at du utfører flere trinn for å finne det nøyaktige elementet som forårsaker problemet. Det kan hende at dette alternativet tillater at du beholder tilpasninger i Windows.
 1. Start datamaskinen i sikkermodus. Du gjør dette ved å trykke F8 mens Windows starter. Deretter oppretter du en Windows XP-oppstartsdiskett for å starte datamaskinen.

  Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du oppretter en Windows XP-oppstartsdiskett, klikker du følgende artikkelnummer for å vise artikkelen i Microsoft Knowledge Base:
  305595 Slik oppretter du en oppstartsdiskett for en NTFS- eller FAT-partisjon i Windows XP
  315222 En beskrivelse av oppstartsalternativer i sikkermodus i Windows XP
  Hvis du kan starte datamaskinen fra oppstartsdisketten uten å motta en feilmelding, er skaden begrenset til hovedoppstartssektoren, oppstartssektoren eller NTLDR-filen. Når Windows XP kjører, må du øyeblikkelig sikkerhetskopiere alle dataene før du prøver å reparere oppstartssektoren.

  Bruk Diskbehandling til å vise partisjonsinformasjonen og kontrollere at diskpartisjonen (eller partisjoner) er riktig. Bruk følgende fremgangsmåte for å bruke Diskbehandling:
  1. Klikk Start, høyreklikk Min datamaskin, og klikk deretter Behandle.
  2. Utvid Lagringsplass, og klikk deretter Diskbehandling.
  Hvis det finnes ugyldige partisjoner, eller du ikke kan starte datamaskinen ved hjelp av en oppstartsdiskett, bør du vurdere å installere Windows XP på nytt på datamaskinen, og gjenopprette dataene og konfigurasjonsinformasjonen fra en nylig sikkerhetskopi.

  Hvis du ikke har en gjeldende sikkerhetskopi av dataene på datamaskinen, kan du kontakte en dataspesialist for å finne den beste metoden for datagjenoppretting og konfigurasjon.
 2. Kjør et antivirusprogram for å kontrollere at det ikke finnes virus.
 3. Reparer hovedoppstartssektoren ved hjelp av FIXMBR-kommandoen fra gjenopprettingskonsollen i Windows XP.

  Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du bruker gjenopprettingskonsollen, kan du klikke følgende artikkelnummer for å vise artikkelen i Microsoft Knowledge Base:
  307654 Slik installerer og bruker du gjenopprettingskonsollen i Windows XP
  Obs!   Hvis du vil ha mer informasjon om en feilmelding du kan få når du bruker FIXMBR-kommandoen, klikker du følgende artikkelnummer for å vise artikkelen i Microsoft Knowledge Base:
  266745 Feilmelding når du kjører fixmbr-kommandoen (denne artikkelen kan være på engelsk)
  Advarsel!  Hvis datamaskinen er infisert av et virus og du bruker FIXMBR-kommandoen, er det ikke sikkert at du kan starte datamaskinen. Før du bruker denne kommandoen, må du kontrollere at datamaskinen ikke er infisert av et virus.
 4. Hvis den primære oppstartspartisjonen er en FAT-partisjon, bruker du FIXBOOT-kommandoen fra gjenopprettingskonsollen i Windows XP til å skrive en ny oppstartssektor på systempartisjonen, og deretter bruker du FIXMBR-kommandoen til å reparere hovedoppstartssektoren.
Metode 2: Reparer Windows-installasjonen
Obs!  Hvis du reparerer Windows-installasjonen, kan konfigurasjonen av Windows endres. Det kan også hende at du må følge denne fremgangsmåten hvis du fullfører alle feilsøkingstrinnene i alternativ 1 og problemet ikke løses.
 1. Bruk CD-ROMen for Windows XP til å starte datamaskinen. På skjermbildet Velkommen til installasjonsprogrammet trykker du ENTER for å installere Windows XP.
 2. Trykk F8 for å godta lisensavtalen.
 3. Bruk piltastene til å velge Windows XP-installasjonen du vil reparere, og trykk deretter R.

  Installasjonsprogrammet for Windows XP reparerer installasjonsfilene, starter Windows XP automatisk på nytt, og deretter fullfører installasjonsprogrammet reparasjonen av Windows XP-installasjonen.
 4. Følg resten av trinnene for å installere Windows.

  Obs!  Du må produktnøkkelen på 25 tegn for å fullføre denne fremgangsmåten.
 5. Når dette problemet er løst, må du kontrollere at brannmuren er aktivert og deretter gå til følgende Microsoft-webområde for å installere de seneste oppdateringene på nytt:
  http://update.microsoft.com/windowsupdate/v6/default.aspx?ln=nb-no
 6. Kjør et antivirusprogram på datamaskinen, fordi problemer med skadede elementer kan være forårsaket av virus.

Mer informasjon

Hvis du vil ha mer informasjon om gjenopprettingskonsollen, klikker du følgende artikkelnummer for å vise artikkelen i Microsoft Knowledge Base:
229716 Beskrivelse av Windows 2000-gjenopprettingskonsollen
235364 Beskrivelse av SET-kommandoen i gjenopprettingskonsollen (denne artikkelen kan være på engelsk)
310497 Utvide rettighetene du har i gjenopprettingskonsollen ved hjelp av gruppepolicy i Windows XP Professional (denne artikkelen kan være på engelsk)
Hvis artiklene som vises her, ikke hjelper deg med å løse problemet, eller hvis du opplever symptomer som er forskjellige fra de som er beskrevet i denne artikkelen, kan du søke i Microsoft Knowledge Base hvis du vil ha mer informasjon. Hvis du vil søke i Microsoft Knowledge Base, kan du gå til følgende Microsoft-webområde:
http://support.microsoft.com/?ln=no
Deretter skriver du inn teksten i feilmeldingen du mottar, eller skriver en beskrivelse av problemet i feltet Søk i støtte (KB).

Egenskaper

Artikkel-ID: 314503 - Forrige gjennomgang: 10. desember 2007 - Gjennomgang: 3.2
Informasjonen i denne artikkelen gjelder:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Nøkkelord: 
kbresolve kbvirus kbenv kbfaq kbprb kbusage KB314503

Gi tilbakemelding

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com