Lapozófájlok konfigurálása optimalizáláshoz és helyreállításhoz Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 314482 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
A jelen cikk Microsoft Windows NT és Windows 2000 rendszerre vonatkozó verzióját a következő cikkben olvashatja: 197379 (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.).
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

A lapozófájl (Pagefile.sys) a számítógép merevlemezén található rejtett fájl, amelyet a Windows XP RAM memóriaként használ. A virtuális memória a lapozófájl és a fizikai memória együttese. Alapértelmezésben a Windows a lapozófájlt a rendszerindító partíción tárolja (azon a partíción, amely az operációs rendszert és annak segédfájljait tartalmazza). A lapozófájl alapértelmezett mérete a teljes RAM memória másfélszerese. Az alapértelmezett beállítás azonban nem minden esetben optimális. A cikk leírja, hogyan kell konfigurálni a lapozófájlt a rendszer optimalizálásához és helyreállításához.

A hatékonyság növelése érdekében érdemes a lapozófájlt másik partícióra és másik fizikai lemezmeghajtóra helyezni. Így a Windows a többszörös I/O-kérelmeket sokkal gyorsabban tudja kezelni. Ha a lapozófájl a rendszerindító partíción található, a Windows rendszernek a rendszermappában és a lapozófájlban is lemezolvasási és -írási kérelmeket kell teljesítenie. Ha a lapozófájl egy másik partícióra kerül, csökken az olvasási és az írási kérelmek közötti versengés mértéke.

Ha azonban eltávolítja a lapozófájlt a rendszerindító partícióról, a Windows nem tud memóriaképfájlt (Memory.dmp) létrehozni, amelybe a kernel üzemmódú Stop hibaüzenetek esetén létrejövő hibakeresési információ íródhatna. Ez megnövelheti Stop hibaüzenet esetén a hibaelhárításra fordított időt.

Az ideális megoldás: egy lapozófájlt a rendszerindító partíción kell létrehozni, egy másikat pedig egy másik, ritkábban használt, lehetőleg másik fizikai merevlemezen lévő partíción. A legjobb megoldás az, ha ez a második lapozófájl saját különálló partícióján helyezkedik el, ahol semmilyen adat- vagy operációsrendszer-fájl nem található. A Windows eredeti tervezése szerint a ritkábban használt partíción lévő lapozófájlt előnyben részesíti a sűrűbben használt rendszerindító partíción lévővel szemben. Egy belső algoritmus dönti el, hogy melyik lapozófájl szolgáljon a virtuális memória kezelésére.

A különálló partícióra helyezett lapozófájl nem töredezik, ami szintén igen komoly előnynek számít. Ha a lapozófájl más adatokat is tartalmazó partícióra kerül, valószínűleg töredezni fog, amikor a megnövekedett virtuálismemória-igény kielégítésére növeli méretét. A töredezetlen lapozófájl gyorsabb virtuálismemória-elérést tesz lehetővé, és megnöveli annak az esélyét, hogy jelentősebb hibáktól mentes memóriaképfájl jöjjön létre.

Ha az itt ismertetett javaslatoknak megfelelően jár el, az optimalizálás és helyreállítás érdekében az alábbi lapozófájl-konfigurációs célokat éri el:
  • A rendszer megfelelően lesz konfigurálva ahhoz, hogy kernel üzemmódú Stop hibaüzenetek jelentkezése esetén memóriaképfájlt (Memory.dmp) tudjon írni.
  • A rendszer a ritkábban használt partíción lévő lapozófájlt fogja gyakrabban használni, mert az a legkisebb adatforgalmú partíción helyezkedik el.

További információ

További információt a Windows XP lapozófájljának áthelyezéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
307886 A lapozófájl áthelyezése Windows XP rendszerben
A Windows XP teljesítményének szabályozásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
308417 A Windows XP teljesítményének szabályozása
A Windows XP rendszerhibákkal és helyreállítással kapcsolatos beállításainak konfigurálásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
307973 A Windows rendszerhibákkal és rendszerhelyreállítással kapcsolatos beállításainak konfigurálása

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314482 - Utolsó ellenőrzés: 2008. április 15. - Verziószám: 3.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
  • Microsoft Windows XP Home Edition
  • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbhowto kbinfo kbenv KB314482
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com