A Linux rendszer eltávolítása és a Windows XP telepítése

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 314458 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
A cikkben foglaltak Microsoft Windows 2000 rendszerre vonatkozó verziója (előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat): 247804.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk a Linux operációs rendszer számítógépről való eltávolítását és a Windows XP telepítését ismerteti. A cikk feltételezi, hogy a Linux telepítve van a számítógép merevlemezén, a Linux natív és lapozó partíciói (amelyek nem kompatibilisek a Windows XP rendszerrel) használatban vannak, valamint a merevlemezen nincs már szabad lemezterület.

MEGJEGYZÉS: Egyazon számítógépen lehet Windows XP és Linux operációs rendszer is. További információ a Linux-dokumentációban található.

További információ

Ha olyan számítógépre telepíti a Windows XP rendszert, amelyen jelenleg a Linux van telepítve (és feltéve, hogy a Linux rendszert el szeretné távolítani), kézzel kell törölnie a Linux operációs rendszer által használt partíciókat. A Windows-kompatibilis partíció a Windows XP telepítésekor automatikusan létrehozható.

FONTOS: A cikk lépéseinek végrehajtása előtt kérjük ellenőrizze, hogy rendelkezik-e indítólemezzel vagy rendszerindításra alkalmas CD-ROM-mal a Linux operációs rendszerhez, mert ezek a lépések teljesen eltávolítják a Linux operációs rendszert a számítógépéről. Ha a későbbiekben szeretné visszaállítani a Linux operációs rendszert, ellenőrizze, hogy a számítógép tárol működőképes biztonsági másolatot az összes szükséges információról. A telepítéshez rendelkeznie kell továbbá a Windows XP teljes eredeti kiadásával. Ha verziófrissítő Windows XP CD-ROM-ot szeretne használni, egy telepítésre jogosító Windows-termék CD-ROM-jára lesz szükség. A verziófrissítő Windows XP CD-ROM telepítője kérni fogja ennek a CD-ROM-nak a behelyezését.

A Linux-alapú fájlrendszerek egy a lemezpartíciók elején elhelyezett szuperblokkban tárolják a fájlrendszer alapméretét, formáját és állapotát leíró adatokat.

A Linux operációs rendszert általában 83-as típusú (Linux natív) vagy 82-es típusú (Linux lapozó) partícióra telepítik. A Linux betöltéskezelő segédprogramja (LILO) az alábbi helyekről való indulásra állítható be:
 • a merevlemez fő rendszertöltő rekordja (MBR)

  – vagy –
 • a Linux partíció gyökérmappája
A partíciók törlésére a Linux részét képező Fdisk eszköz használható. (Erre a célra más segédprogramok is alkalmazhatók, például az MS-DOS 5.0-s és újabb verzióinak Fdisk eszköze, de a telepítési folyamat során is lehetséges a partíciók törlése.)

A Linux eltávolításához és a Windows XP telepítéséhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Távolítsa el a Linux által használt natív, lapozó és rendszerindító partíciókat:
  1. Indítsa el a számítógépet a Linux telepítésére szolgáló hajlékonylemezről, írja be az fdisk parancsot a parancssorba, majd nyomja le az ENTER billentyűt.

   MEGJEGYZÉS: Az Fdisk eszköz használatával kapcsolatos súgó megjelenítéséhez írja be a parancssorba az m parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
  2. A partíció adatainak megjelenítéséhez írja be a p parancsot a parancssorba, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Az első helyen a hard disk 1, partition 1 information (1. merevlemez 1. partíciójának adatai), a második helyen pedig a hard disk 1, partition 2 information (1. merevlemez 2. partíciójának adatai) elem látható.
  3. Írja be a parancssorba a d parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. A program ekkor kéri a törölni kívánt partíció számát. Írja be az 1 értéket, majd nyomja le az ENTER billentyűt az 1. számú partíció törléséhez. A lépés ismétlésével törölje sorban az összes többi partíciót.
  4. Az adatoknak a partíciós táblára való írásához írja be a w parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. A művelet néhány hibaüzenetet eredményezhet (mivel adatot ír a partíciós táblába), ám ezek jelentősége ezen a ponton csekély, mert a következő lépés a számítógép újraindítása és az új operációs rendszer telepítése.
  5. Az Fdisk eszközből való kilépéshez írja be a parancssorba a q parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
  6. Helyezzen be egy rendszerindító hajlékonylemezt vagy a rendszerindító Windows XP CD-ROM-ot, majd nyomja le a CTRL+ALT+DELETE billentyűkombinációt a számítógép újraindításához.
 2. A képernyőn megjelenő utasítások alapján telepítse a Windows XP rendszert.

  A telepítési folyamat segítséget nyújt a megfelelő partíciók létrehozásához is.

Linux partíciós mintatáblák

Egy SCSI-meghajtó

  Device Boot Start End Blocks Id System
  /dev/sda1 * 1 500 4016218 83 Linux native (SCSI hard drive 1, partition 1)
  /dev/sda2 501 522 176715 82 Linux swap (SCSI hard drive 1, partition 2)
				

Több SCSI-meghajtó

  Device Boot Start End Blocks Id System
  /dev/sda1 * 1 500 4016218 83 Linux native (SCSI hard drive 1, partition 1)
  /dev/sda2 501 522 176715 82 Linux swap (SCSI hard drive 1, partition 2)
  /dev/sdb1 1 500 4016218 83 Linux native (SCSI hard drive 2, partition 1)
				

Egy IDE-meghajtó

  Device Boot Start End Blocks Id System
  /dev/hda1 * 1 500 4016218 83 Linux native (IDE hard drive 1, partition 1)
  /dev/hda2 501 522 176715 82 Linux swap (IDE hard drive 1, partition 2)
				

Több IDE-meghajtó

  Device Boot Start End Blocks Id System
  /dev/hda1 * 1 500 4016218 83 Linux native (IDE hard drive 1, partition 1)
  /dev/hda2 501 522 176715 82 Linux swap (IDE hard drive 1, partition 2)
  /dev/hdb1 1 500 4016218 83 Linux native (IDE hard drive 2, partition 1)
				
Továbbá a Linux több mint 40 különböző partíciót megkülönböztet, ideértve a következőket is:
 • FAT 12 (01. típus)
 • FAT 16 > 32 M Primary (06. típus)
 • FAT 16 Extended (05. típus)
 • FAT 32 w/o LBA Primary (0b típus)
 • FAT 32 w/LBA Primary (0c típus)
 • FAT 16 w/LBA (0e típus)
 • FAT 16 w/LBA Extended (0f típus)
Vegye figyelembe, hogy más módon is lehetséges a Linux operációs rendszer eltávolítása és a Windows XP telepítése. A fenti módszert azzal a feltételezéssel közöljük e cikkben, hogy a Linux operációs rendszer már működik, és nincs több hely a merevlemezen. Lehetőség van a partíciók méretének megváltoztatására is partíciókezelésre szolgáló szoftverek használatával. A lemezparticionáló szoftverek instabillá tehetik a Windows XP telepítését. A Microsoft nem támogatja a Windows XP telepítését az így módosított partíciókon.

Az operációs rendszer merevlemezről való eltávolításához és egy másik operációs rendszer telepítéséhez MS-DOS 5.0-s vagy későbbi verziójú rendszerindító lemez, Microsoft Windows 95 indítólemez, vagy Microsoft Windows 98 indítólemez is használható, amennyiben azon megtalálható az Fdisk segédprogram. Ha több meghajtó működik a számítógépben, az Fdisk elindítása után öt lehetőség közül választhat; a törölni kívánt partíciót tartalmazó merevlemez kiválasztásához használja az 5. lehetőséget. Ezután (illetve abban az esetben, ha csak egy merevlemez van a gépben), válassza a 3. lehetőséget (Partíció vagy logikai DOS meghajtó törlése), majd válassza a 4. lehetőséget (Nem DOS partíció törlése). Ekkor a törölni kívánt nem MS-DOS-partíciók jelennek meg. Általában a Linux operációs rendszernek két nem MS-DOS rendszerű partíciója van, de ennél több is lehet. Egy partíció törlése után ugyanezeket a lépéseket követve törölhet más nem MS-DOS partíciókat is.

Az Fdisk eszköz használatáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
255867 Hogyan lehet használni az Fdisk és Format segédprogramokat a particionáláshoz vagy egy merevlemez újraparticionálásához
A partíciók törlése után létrehozhat új partíciókat és telepítheti a kívánt operációs rendszert. Az MS-DOS 5.0-s vagy későbbi verziójában, valamint a Windows 95 és Windows 98 rendszerekben megtalálható Fdisk eszközt használva csak egy elsődleges partíciót és egy több logikai meghajtót tartalmazó kiterjesztett partíciót hozhat létre. A FAT16 fájlrendszerben az elsődleges partíció maximális mérete 2 gigabájt (GB). A FAT16 rendszer legnagyobb logikaimeghajtó-mérete 2 GB.

A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikke:
105074 Kérdések és válaszok az MS-DOS 6.2 rendszerbeli particionálásról (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A Windows XP telepítése során lehetősége lesz a Linux-partíciók eltávolítására, valamint új partíciók létrehozására és a megfelelő típusú fájlrendszerrel történő formázására. A Windows XP egynél több elsődleges partíció létrehozását is lehetővé teszi. A Windows XP felismeri a FAT32 fájlrendszert. A Windows XP telepítése során nagyon nagy méretű FAT32-meghajtó is létrehozható. A FAT32-meghajtót a telepítés befejezése után igény szerint NTFS rendszerre lehet konvertálni.

A Windows XP alóli többszörös rendszertöltés lehetőségről bővebben a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
306559 ÚTMUTATÓ: Többszörös rendszertöltési konfiguráció létrehozása Windows XP rendszeren
 
Megjegyzés: Ez egy „GYORS KÖZZÉTÉTELŰ” cikk, amelyet maga Microsoft támogatási csoportja készített. A benne fogalt információkat a jelentkező problémákra válaszul, az adott állapotukban biztosítjuk. Az anyagok a közzétételük gyorsaságából következően tartalmazhatnak sajtóhibákat, illetve külön értesítés nélkül bármikor átdolgozáson eshetnek át. További tudnivalók olvashatók a felhasználási feltételek között.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314458 - Utolsó ellenőrzés: 2014. január 27. - Verziószám: 1.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbhowto kbinfo kbsetup KB314458
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com