Cikk azonosítója: 314106 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
E cikk Windows 2000 rendszerre vonatkozó változata az 165214 számú cikkben található meg.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk ismerteti a Windows rendszerben futtatott MS-DOS alapú programokban felmerülő problémák elhárításának módját.

További információ

Az Ntvdm alrendszer tesztelése

MS-DOS alapú programokkal kapcsolatban észlelt problémák esetén az első ellenőrizendő dolog a Windows Virtual DOS Machine (NTVDM, virtuális DOS-gép) nevű alrendszer. A Command.com segédprogrammal ellenőrizheti, hogy az NTVDM alrendszer megfelelően fut-e. A Command.com indításához hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Kattintson a Start gombra, majd a Futtatás parancsra.
 2. Írja be a Megnyitás mezőbe a command.com parancsot, majd kattintson az OK gombra.
Ekkor meg kell jelennie egy parancssorablaknak. Ha ez nem történik meg, az azt jelenti, hogy probléma van az NTVDM alrendszerrel, és az alábbiak ellenőrzésére van szükség:
 • Ellenőrizze, hogy a SystemRoot%\System32 mappában lévő Config.nt és Autoexec.nt fájl tartalmaz-e a szokásostól eltérő beállításokat.

  A fájlokban a REM utasítás segítségével alakítsa megjegyzéssé az összes bejegyzést az alábbiak kivételével:
    Config.nt
    ---------
    dos=high, umb
    device=%SystemRoot%\System32\Himem.sys
    files=20
  
    Autoexec.nt
    -----------
  
    lh %SystemRoot%\System32\Mscdexnt.exe
    lh %SystemRoot%\System32\Redir
    lh %SystemRoot%\System32\Dosx
    lh %SystemRoot%\System32\Nw16 (only if CSNW is installed)
    lh %SystemRoot%\System32\Vwipxspx (only if CSNW is installed)
  						
  Ugyanezt eredményezi az is, ha a Windows CD-ROM-on található Autoexec.nt_ and Config.nt_ fájlt kibontja a %SystemRoot%\System32 mappába.
 • A CTRL+SHIFT+ESC kombináció megnyomásával indítsa el a Feladatkezelőt, abban zárjon be minden futó programot, és gondoskodjon arról, hogy nem fut semmilyen más NTVDM folyamat.
 • Tiltsa le minden program rendszerindításkori indulását. A programok rendszerindításkor három helyről indíthatók el: az Indítópult programcsoportokból, a rendszerleíró adatbázis Run és RunOnce soraiból és a Win.ini fájl "run=" és "load=" kezdetű soraiból. Ezeket a helyeket a következő módon ellenőrizheti:
  1. Az Indítópult csoportok a helyi merevlemezen található mappák. Ezek a mappák az alábbi helyeken találhatók:
   • %SystemRoot%\Profiles\felhasználónév\Start menu\Programs
   • %SystemRoot%\Profiles\Default user\Start menu\Programs
  2. A Run és RunOnce sorok a rendszerleíró adatbázisban, az alábbi rendszerleíró kulcson belül találhatók:
   HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
  3. A Win.ini fájlt a Jegyzettömb segítségével szerkesztheti. A Win.ini fájl a %SystemRoot% mappában helyezkedik el.
 • Vizsgálja meg a %SystemRoot%\System32 mappában található NTVDM-rendszerfájlokat. Ellenőrizze, hogy az alábbi fájlok verziója a helyes verzió-e a méret és a dátum megvizsgálásával:
    Ntio.sys
    Ntdos.sys
    Ntvdm.exe
    Ntvdm.dll (Windows NT 3.1 only)
    Redir.exe
  					
 • Az NTVDM alrendszerrel kapcsolatos rendszerleíró kulcsok a következők:
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment
   Ez a kulcs tárolja a Config.sys és az Autoexec.bat fájlban megadott környezeti változókat a Windows rendszerbeli használatra.
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\ VirtualDeviceDrivers
   Ez a kulcs tárolja az NTVDM-munkamenetekben használt eszközillesztőket. Ezeket a bejegyzéseket a Windows Telepítő hozza létre minden újabb eszközillesztő telepítésekor.

Adott programokra jellemző problémák ellenőrzése

Az alábbi függvények nem működnek Windows XP rendszerben:
 • A feladatok közötti váltásért felelős API- (alkalmazásprogramozói felület) függvények kivételével az összes MS-DOS rendszerbeli függvény működőképes.
 • A blokk-üzemmódú eszközillesztők nem használhatók. A blokk üzemmódú eszközök nem használhatók, ezért az MS-DOS alrendszernek azok az I/O-vezérlési (IOCTL) API-jai, amelyek blokk üzemmódú eszközökkel és SETDPB-függvényekkel kapcsolatosak, nem használhatók.
 • A 10-es megszakítás 1A függvénye 0 értéket ad vissza; minden más függvényt a csak olvasható memóriába (ROM) továbbít a rendszer.
 • A 13-as megszakítás tiltott lemezhozzáféréssel kapcsolatos hívásai nem használhatók.
 • A 18-as megszakítás (ROM BASIC) egy üzenetet generál, mely szerint a ROM BASIC nem támogatott.
 • A 19-es megszakítás nem indítja újra a számítógépet, de maradéktalanul lezárja az aktuálisan futó virtuális DOS-gépet (VDM).
 • A 2F megszakítás, mely a DOSKEY program callout funkcióihoz (AX = 4800) kapcsolódik, nem használható.
 • A Microsoft CD-ROM Extensions (MSCDEX) 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 8-as, valamint E és F függvényei nem használhatók.
 • Az x86-os rendszerű számítógépeken működő 16 bites Windows alrendszer támogatja a fejlett módú programokat; nem támogatja azonban a 16 bites virtuálisgép-illesztőprogramokat (VxD-ket). Az x86-ostól eltérő rendszerű számítógépeken futó alrendszer az Intel 40486-os utasításkészletet emulálja, amelynek révén a számítógép képes fejlett módú programokat, mint például a Microsoft Visual Basic programot, csökkentett utasításkészletű számítógépeken (RISC) futtatni.
Ez azt jelenti, hogy a Windows nem támogat olyan 16 bites programokat, amelyek a hardverhez korlátozás nélküli hozzáférést igényelnek. Ha ilyen programja van, az nem fog futni Windows NT, Windows 2000 és Windows XP rendszereken.

Ezután ellenőrizze, hogy helyesek-e az Autoexec.nt és a Config.nt fájlban megadott beállítások. Mindig próbálja ki a jelen cikk korábbi részében ismertetett alapértelmezett beállításokat. Egyes programok futtatásához speciális beállítások vagy illesztőprogramok megadására van szükség a Config.sys vagy az Autoexec.bat fájlban. Ilyen esetben kétféle módon inicializálhatja ezeket a fájlokat a program indításakor:
 • Beírhatja a fenti sorokat a %SystemRoot%\System32 mappában található Config.nt és Autoexec.nt fájlokba.
 • Új Config és Autoexec fájlt hozhat létre, melyet a program indítását megelőzően futtat. Ehhez tegye a következőket:
  1. Hozza létre a fájlokat, majd mentse őket .nt kiterjesztéssel egy a %SystemRoot%\System32 mappától különböző helyre (ezeket a fájlokat általában a hozzájuk tartozó program mappájába helyezik).
  2. Kattintson a jobb gombbal az asztalra, mutasson az Új pontra, és válassza a Parancsikon lehetőséget.
  3. Írja be az Adja meg az elem helyét mezőbe a futtatandó fájl teljes elérési útját, majd kattintson a Tovább gombra.
  4. Írja be az Adja meg a parancsikon nevét mezőbe a kívánt nevet, majd kattintson a Befejezés gombra. Ezzel egy új parancsikon jön létre az asztalon.
  5. Kattintson a jobb gombbal az új parancsikonra, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.
  6. A Program lapon kattintson a Windows elemre az Autoexec és Config fájlok megadására szolgáló párbeszédpanel megnyitásához.
  7. Írja be a két létrehozott fájl teljes elérési útvonalát, és kattintson az OK gombra mindkét párbeszédpanelen.
  Erre az ikonra kattintva a programot a hozzá megadott Autoexec és Config fájlok futtatásával indíthatja el. Ezekre a beállításokra ugyanazok a korlátozások érvényesek, amelyek az MS-DOS alapú programokra általában.
Egy adott program tulajdonságai számos más beállítást is tartalmaznak. Ha egy programja nem működik megfelelően, ellenőrizze a tulajdonságpanel összes lapját, és ügyeljen arra, hogy minden beállítás a program gyártója által előírt módon legyen megadva. Ha a program ezek után sem működik, érdeklődje meg a program gyártójától, hogy a program futtatható-e Windows rendszerben.

További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
171940 MS-DOS alapú alkalmazások I/O-műveletei során a hajlékonylemez-meghajtó elérésére történik kísérlet (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
156687 A CONFIG.NT vagy az AUTOEXEC.NT bejegyzései NTVDM-hibákat okoznak (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
102418 NTVDM-hiba: Nincs lemez a meghajtóban (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
142026 Hibaüzenet: 16 bites vagy DOS alapú alkalmazás futtatásakor rejtett WOW VDM-konzolra utaló hibaüzenet jelenik meg (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A cikkben említett, harmadik féltől származó termékek a Microsofttól független gyártók termékei. A Microsoft sem közvetve, sem más módon nem vállal szavatosságot ezen termékek teljesítményére és megbízhatóságára vonatkozóan.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314106 - Utolsó ellenőrzés: 2004. december 27. - Verziószám: 2.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbinfo kbtshoot kbregistry kbenv KB314106
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com