A Convert.exe segédprogram használata partíciók NTFS fájlrendszerűre alakításához

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 314097 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
A cikk Microsoft Windows 2000 verzióra vonatkozó változata a következő cikkszámra kattintva olvasható: 214579 (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

A Windows XP két fájlrendszer használatát támogatja a lemezeken: a FAT (fájlallokációs tábla) fájlrendszer és az NTFS fájlrendszer használatát. Ez a cikk leírja, hogy miként lehet a FAT-partíciókat NTFS-partíciókká alakítani, valamint ismerteti az átalakításkor figyelembe veendő szempontokat.

További információ

A Windows XP egy Convert.exe nevű segédprogramot tartalmaz a FAT-partíciók NTFS-partíciókká alakítására. A Convert.exe segédprogram használata egyszerű, de az eszköz használatát megelőzően figyelembe kell venni annak néhány korlátját.

A FAT-partíciók NTFS-partíciókká alakításakor a következő korlátozásokat kell figyelembe venni:
 • Az átalakítás csak egy irányban lehetséges. Ha egy partíciót NTFS fájlrendszerűvé alakított, azt már nem alakíthatja vissza FAT rendszerűvé. A partíció FAT-partícióként való visszaállításához ugyanis a partíciót formázni kellene a FAT fájlrendszer szerint, amely a partíción tárolt összes adat törlésével jár. Az adatokat ezután biztonsági másolatból lehetne visszaállítani.
 • Windows XP rendszerről a Windows 98 vagy Windows Millennium Edition (Me) rendszerre való visszaállás nem lehetséges a számítógép bármelyik meghajtójának NTFS fájlrendszerűvé való konvertálását követően.
 • A RISC alapú számítógépek rendszerpartíciója nem alakítható NTFS fájlrendszerűvé. Az ARC specifikáció előírja, hogy a rendszerpartíció FAT fájlrendszerű legyen. Lehetőség van egy kisebb (1 megabájtos) FAT-partíció létrehozására is rendszerpartíciónak, amelyet követően a Windows operációs rendszer NTFS-partícióra telepíthető (ez lesz a rendszerindító partíció).
 • A Convert.exe segédprogramnak bizonyos mennyiségű szabad területre van szüksége a meghajtón a fájlrendszer átalakításához.További információt az átalakításhoz szükséges szabad lemezterületről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
  156560 A FAT fájlrendszer NTFS fájlrendszerré konvertálásához szabad lemezterület szükséges (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
Megjegyzés: Habár a FAT fájlrendszer NTFS fájlrendszerré alakítása során kicsi az adatok sérülésének vagy elvesztésének esélye, a convert parancs futtatása előtt érdemes teljes biztonsági másolatot készíteni az átalakítani kívánt meghajtó adatairól. Mielőtt folytatná, ellenőrizheti is a biztonsági másolat sértetlenségét.

FAT-partíció NTFS fájlrendszerűvé alakításához hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a cmd parancsot, végül kattintson az OK gombra.
 2. A parancssorba írja be a következő parancsot: CONVERT meghajtó_betűjele: /FS:NTFS.
 3. A Convert.exe program megkezdi a partíció NTFS fájlrendszerűvé alakítását.
A Convert eszköz futása közben a következő hibaüzenet jelenhet meg:
A Convert program nem tud kizárólagos joggal hozzáférni a meghajtóhoz (meghajtóbetűjel:), így az most nem konvertálható. Kívánja végrehajtani a meghajtó konvertálását a rendszer újraindításakor (I/N)?
Ez a hibaüzenet az alábbi esetekben jelenhet meg:
 • A CONVERT parancs futtatása közben az aktuális könyvtár az átalakítandó meghajtón található (ha például a CONVERT F: /FS:NTFS parancsot az F:\> parancssorba írja).

  A hiba elhárításához kattintson a hibaüzenet paneljén az Igen gombra, majd indítsa újra a számítógépet; vagy pedig váltson egy másik meghajtón található könyvtárra, és írja be a parancsot újra.
 • Egy programban meg van nyitva az átalakítandó meghajtón található egyik fájl.

  A probléma megoldásához kattintson az üzenetpanelen az Igen gombra, és hagyja, hogy a meghajtót a számítógép újraindításakor alakítsa át a program; vagy pedig zárja be az összes programot, amely esetleg fájlokat használhat a meghajtón. Ne feledje, hogy az előbbiek a fájlokhoz a hálózaton kapcsolódó felhasználókra, valamint a meghajtón található lapozófájlra is vonatkoznak.
 • Azt a partíciót próbálja átalakítani, amelyről az operációs rendszer fut.

  Nem lehet átalakítani a rendszerindító partíciót az operációs rendszer futása közben. A rendszerindító partíció átalakításához a CONVERT parancs futtatását követően mindig az Igen gombra kell kattintani a hibaüzenet paneljén, majd újra kell indítani a számítógépet. A partíciót a számítógép következő indításakor alakítja át a program. Alternatív megoldásként elindíthatja a számítógépet a Windows XP egy más partíción lévő példányából is, majd abból átalakíthatja az eredeti rendszerindító partíciót.
Ha további információt szeretne a FAT és az NTFS fájlrendszer különbségeiről, valamint az egyes fájlrendszerek előnyeiről és hátrányairól, kattintson az alábbi cikkszámra a Microsoft Tudásbázis vonatkozó cikkének megnyitásához:
100108 A FAT, a HPFS és az NTFS fájlrendszerek áttekintése (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314097 - Utolsó ellenőrzés: 2007. október 29. - Verziószám: 1.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbinfo kbenv kbsetup kbproductlink KB314097
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com