Internet-verbinding delen activeren op een thuisnetwerk of klein bedrijfsnetwerk met Windows XP

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 314066 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Zie 237254 voor een Microsoft Windows 2000-versie van dit artikel.
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Samenvatting

In dit artikel wordt beschreven hoe u één internetverbinding kunt delen in een thuisnetwerk of klein bedrijfsnetwerk.

Meer informatie

Via de functie Internet-verbinding delen voor netwerk- en inbelverbindingen kunt u Microsoft Windows XP gebruiken om vanaf uw thuisnetwerk of kleine bedrijfsnetwerk verbinding te maken met internet. Stel dat u een thuisnetwerk hebt waarin u vanaf een computer met Windows XP via een inbelverbinding een verbinding met internet kunt maken. Als u Internet-verbinding delen activeert op de computer met de inbelverbinding, kunt u alle computers in het netwerk services voor omzetting van netwerkadressen, adressering en naamomzetting bieden.

Internet-verbinding delen kan alleen worden geactiveerd als in de Windows XP-computer twee netwerkadapters zijn geïnstalleerd, één voor het thuisnetwerk of kleine bedrijfsnetwerk en één voor de internetverbinding.

Setup-procedures

Ga als volgt te werk om de functie Internet-verbinding delen in te schakelen voor een netwerkverbinding:
  1. Klik op Start, Configuratiescherm en dubbelklik op Netwerkverbindingen.
  2. Klik op de LAN-verbinding of inbelnetwerkverbinding die u wilt delen (de verbinding waarmee verbinding met internet wordt gemaakt) en klik vervolgens onder Netwerktaken op Instellingen van deze verbinding wijzigen.
  3. Schakel op het tabblad Geavanceerd het selectievakje Andere netwerkgebruikers mogen via de Internet-verbinding van deze computer verbinding maken in.
  4. Als het een inbelnetwerkverbinding betreft en de verbinding automatisch moet worden gekozen wanneer een andere computer in het netwerk verbinding wil maken met internet, schakelt u het selectievakje Een inbelverbinding maken als een computer in het netwerk verbinding met internet probeert te maken in.
  5. Schakel het selectievakje Andere netwerkgebruikers mogen de gedeelde Internet-verbinding beheren of uitschakelen in als u andere netwerkgebruikers de mogelijkheid wilt geven om de gedeelde internetverbinding in of uit te schakelen.
  6. Selecteer onder Internet-verbinding delen in Verbinding via thuisnetwerk de verbinding tussen de computer waarvan de internetverbinding wordt gedeeld en de andere computers in het netwerk.
U kunt in Windows XP de optie Internet-verbinding delen alleen inschakelen als u beschikt over beheerdersrechten.

Belangrijk Als u de functie Internet-verbinding delen inschakelt, krijgt de netwerkadapter die met het thuisnetwerk of kleine bedrijfsnetwerk is verbonden, een nieuw statisch IP-adres (192.168.0.1), met het subnetmasker 255.255.255.0. Bestaande TCP/IP-verbindingen in het netwerk kunnen hierbij verloren gaan en moeten dan opnieuw tot stand worden gebracht.

Configuratie- en gebruiksaspecten

De functie Internet-verbinding delen is bedoeld voor gebruik in een klein bedrijfsnetwerk of een thuisnetwerk waarin de netwerkconfiguratie en de internetverbinding worden beheerd door de computer met Windows XP waarop zich de gedeelde verbinding bevindt. Er wordt vanuit gegaan dat in dit netwerk deze computer de enige verbinding met internet biedt, de enige gateway naar internet is en dat deze computer alle interne netwerkadressen instelt. Alle hosts in het netwerk, behalve de host van Internet-verbinding delen, moeten zo zijn geconfigureerd dat ze automatisch een IP-adres en DNS-configuratie krijgen toegewezen.

U kunt de standaardnetwerkconfiguratie niet meer wijzigen nadat Internet-verbinding delen is ingeschakeld. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is het bereik van particuliere IP-adressen te wijzigen die worden toegewezen (via DHCP), DNS in of uit te schakelen, en een bereik van openbare IP-adressen te configureren.

Als gebruikers van het thuisnetwerk toegang moeten hebben tot een bedrijfsnetwerk dat via een tunnelserver met internet is verbonden, moeten de gebruikers een VPN-verbinding (virtueel particulier netwerk) opzetten om vanaf de computer in het netwerk voor Internet-verbinding delen via een tunnel toegang te krijgen tot de tunnelserver in het bedrijfsnetwerk en vandaar tot internet. De VPN-verbinding is geverifieerd en veilig. Bij het maken van de tunnelverbinding worden juiste IP-adressen, DNS-serveradressen en WINS-serveradressen aan het bedrijfsnetwerk toegewezen.

Als u meer informatie wilt over het configureren van een VPN, klikt u op het volgende artikelnummer in de Microsoft Knowledge Base:
305550 Procedure: Een VPN-verbinding met het bedrijfsnetwerk configureren in Windows XP Professional


Wellicht moet u programma's en services configureren om goed te kunnen werken via internet. Als gebruikers van het thuisnetwerk bijvoorbeeld een spel willen spelen met andere gebruikers op internet, moet het spel worden geconfigureerd op de verbinding waarop Internet-verbinding delen is ingeschakeld. Services die u aanbiedt, moeten zo zijn geconfigureerd dat internetgebruikers er toegang toe hebben.

Eigenschappen

Artikel ID: 314066 - Laatste beoordeling: dinsdag 22 februari 2005 - Wijziging: 2.1
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
  • Microsoft Windows XP Home Edition
  • Microsoft Windows XP Professional Edition
Trefwoorden: 
kbenv kbhowto kbinfo kbnetwork KB314066

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com