ID članka: 313348 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

UVOD

V tem članku je opisano, kako trdi disk razdelite na particije (pripravite) in ga formatirate z namestitvenim programom sistema Windows XP, preden namestite sistem Windows XP. V članku so navedene tudi opombe, ki jih morate upoštevati, preden trdi disk razdelite na particije ali formatirate, in povezave do virov, s katerimi si lahko pomagate v primeru težav. Ta članek je namenjen izkušenim uporabnikom.

Preden trdi disk razdelite na particije in ga formatirate

Preden trdi disk razdelite na particije in ga formatirate, naredite to:

Pripravite trdi disk v skladu z navodili izdelovalca

Če uporabljate trdi disk SATA, preskočite ta korak in glejte razdelek »Določite vrsto datotečnega sistema, ki ga želite uporabiti«. Če uporabljate trdi disk IDE, nastavite mostičke in kable skladno z vlogo trdega diska (na primer glavni ali podrejeni) in po potrebi spremenite BIOS (ali CMOS). Za postopek nastavljanja mostičkov in kablov ter spreminjanja BIOS-a ali CMOS-a glejte dokumentacijo, ki ste jo dobili s trdim diskom in matično ploščo, ali se obrnite na izdelovalce.

Določite vrsto datotečnega sistema, ki ga želite uporabljati

Uporabite lahko datotečni sistem NTFS ali FAT. NTFS je priljubljen datotečni sistem za formatiranje trdih diskov, razen če želite uporabljati starejšo različico sistema Windows, ki ne bere particij NTFS. Če želite več informacij o razlikah med datotečnima sistemoma FAT in NTFS, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
100108 Pregled datotečnih sistemov FAT, HPFS in NTFS (Besedilo je morda v angleščini)
310525 Opis datotečnega sistema FAT32 v operacijskem sistemu Windows XP (Besedilo je morda v angleščini)

Če so na trdem disku že podatki, jih varnostno kopirajte

Preden nadaljujete, se prepričajte, da ste varnostno kopirali vse pomembne podatke. Ko trdi disk razdelite na particije in ga formatirate, so vsi podatki na tej particiji trajno izbrisani. Informacije o obstoječi particiji lahko pregledate, ne da bi izbrisali podatke. Če želite dodatne informacije o uporabi pripomočka za varnostno kopiranje ali čarovnika za prenos datotek in nastavitev, kliknite te številke člankov iz Microsoftove zbirke znanja:
320820 Varnostno kopiranje datotek in map s pripomočkom za varnostno kopiranje v računalniku s sistemom Windows XP Home Edition
309340 Obnovitev datotek in map s funkcijo za varnostno kopiranje v računalniku z operacijskim sistemom Windows XP (Besedilo je morda v angleščini)
293118 Uporaba čarovnika za prenos datotek in nastavitev
306186 Uporaba čarovnika za prenos datotek in nastavitev s CD-ja (Besedilo je morda v angleščini)
306187 Uporaba diska s čarovnikom za prenos datotek in nastavitev v operacijskem sistemu Windows XP (Besedilo je morda v angleščini)

Če je na trdem disku program za prekrivanje pogona ali upravljanje diska, se prepričajte, da je združljiv

Če računalnik uporablja program za prekrivanje pogona, ki podpira velike trde diske, ne uporabite namestitvenega programa sistema Windows XP za razdelitev pogona na particije ali formatiranje pogona, dokler se ne prepričate, da je Windows XP združljiv s programom. Če imate nameščen program za prekrivanje pogona, se obrnite na izdelovalca in se pozanimajte, ali je združljiv s sistemom Windows XP. Če želite ugotoviti, ali imate nameščen program za prekrivanje pogona, preberite članek iz Microsoftove zbirke znanja 186057: Kako ugotoviti, ali je program za prekrivanje pogona nameščen v operacijskem sistemu Windows (Besedilo je morda v angleščini)? Ali se obrnite na izdelovalca trdega diska ali matične plošče.

Če imate programe, ki jih želite znova namestiti, se prepričajte, da imate diske

Prepričajte se, da imate izvirne CD-je ali diskete, da lahko po razdelitvi pogona na particije in formatiranju znova namestite programe. Če ste kupili nadgradnjo nekega programa, se prepričajte, ali imate tudi polno različico izvirnega programa. Številne nadgradnje programov pred namestitvijo nadgrajenega izdelka zahtevajo preverjanje skladnosti. Če ne najdete izvirnih CD-jev ali disket, se obrnite na izdelovalca programov, preden nadaljujete.

Če ste posodobili gonilnike za zunanje naprave, jih varnostno kopirajte

Če ste namestili posodobljen gonilnik za zunanje naprave (na primer za modeme in tiskalnike), se prepričajte, da novi gonilnik varnostno kopirate na mesto zunaj pogona, ki ga želite formatirati in razdeliti na particije; tako ga boste po namestitvi operacijskega sistema lahko znova namestili.

Konfigurirajte računalnik za zagon s CD-ja ali DVD-ja

Če želite računalnik zagnati s CD-ja s sistemom Windows XP, ga morate konfigurirati za zagon s CD-ja ali DVD-ja. V nekaterih primerih boste za to konfiguracijo morda morali spremeniti nastavitve BIOS-a v računalniku. Več o tem, kako računalnik nastavite za zagon s pogona CD ali DVD, najdete v dokumentaciji, ki je priložena računalniku, ali pa se obrnite na izdelovalca računalnika.

Če v vašem računalniku ni mogoč zagon s CD-ja ali DVD-ja in ga morate zagnati z zagonskega diska, se prepričajte, da imate namestitvene diskete, da lahko z njim zaženete namestitveni program.

Zmanjšaj slikoRazširi sliko
2683283
Opomba Namestitvene diske za Windows XP dobite od podjetja Microsoft le s prenosom. Zagonske diske vam posredujemo, da lahko namestitveni program zaženete v računalnikih, ki nimajo možnosti uporabe zagonskega CD-ROM-a. Če lahko zaženete računalnik s CD-ROM-om ali namestitvijo iz omrežja, vam priporočamo, da uporabite ta načina namestitve. Prihodnji izdelki ne bodo več podpirali namestitve z zagonskimi disketami.

Več informacij o tem, kako pridobite namestitvene zagonske diske, najdete v članku iz Microsoftove zbirke znanja 310994: Pridobivanje namestitvenih diskov sistema Windows XP za namestitev z zagonsko disketo.

Razdelitev trdega diska na particije in formatiranje z namestitvenim programom sistema Windows XP

Za razdelitev trdega diska na particije in formatiranje lahko uporabite namestitveni program sistema Windows XP. Upoštevajte ta postopek:

1. korak: Razdelitev trdega diska na particije

 1. CD s sistemom Windows XP vstavite pogon za CD ali DVD ali pa prvo namestitveno disketo sistema Windows XP vstavite v disketni pogon in nato znova zaženite računalnik, da se zažene namestitveni program sistema Windows XP.

  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  2683283
  Opomba Če uporabljate namestitvene diskete za Windows XP, vstavite vsako naslednjo disketo, ko vas sistem pozove; vsakič pritisnite tipko ENTER za nadaljevanje.
 2. Če vas sistem pozove, izberite možnosti, ki so potrebne za zagon računalnik s CD-ja ali DVD-ja.
 3. Če krmilnik trdega diska zahteva gonilnik drugega izvirnega izdelovalca opreme (OEM), pritisnite F6, da določite gonilnik. Če želite več informacij o tem, kako s tipko F6 določite gonilnik naprave drugega izdelovalca, medtem ko se izvaja namestitveni program sistema Windows, kliknite spodnjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
  314859 Med namestitvijo operacijskega sistema Windows XP je prek tipke F6 na voljo omejena podpora za gonilnike izvirnih izdelovalcev opreme (Besedilo je morda v angleščini)
 4. Na strani Dobrodošli v namestitvenem programu pritisnite tipko ENTER.

  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  2683283
  Opomba Če uporabljate namestitvene diske (šest zagonskih diskov), vas namestitveni program pozove, da vstavite CD sistema Windows XP.
 5. Pritisnite tipko F8, da sprejmete licenčno pogodbo sistema Windows XP.
 6. Če je zaznana obstoječa namestitev sistema Windows XP, vas program pozove, da jo popravite. Če se želite izogniti popravljanju, pritisnite tipko ESC.
 7. Za vsak fizični trdi disk so navedene vse obstoječe particije in prostor, ki ni razdeljen na particije. S puščičnimi tipkami izberite obstoječo particijo ali ustvarite novo tako, da izberete prostor, ki ni dodeljen nobeni particiji, kjer želite ustvariti novo particijo. Če želite ustvariti novo particijo na nedodeljenem prostoru, lahko pritisnete tudi tipko C.

  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  2683283
  Opomba Če želite ustvariti particijo na mestu, kjer že obstaja ena ali več particij, najprej izbrišite obstoječe particije in nato ustvarite novo. Pritisnite tipko D, da izbrišete obstoječo particijo, in nato še tipko L (ali pa pritisnite tipko ENTER in nato tipko L, če gre za sistemsko particijo), da potrdite brisanje particije. Ta korak ponovite za vsako obstoječo particijo, ki jo želite vključiti v novo particijo. Ko so vse particije izbrisane, izberite preostali nedodeljeni prostor in pritisnite tipko C, da ustvarite novo particijo.
 8. Če želite ustvariti particijo z največjo velikostjo, pritisnite tipko ENTER. Če želite določiti velikost particije, vnesite velikost nove particije v megabajtih (MB) in pritisnite tipko ENTER.
 9. Če želite ustvariti dodatne particije, ponovite koraka g in h.
 10. Če želite fomatirati particijo in namestiti Windows XP, pojdite na 2. korak.

  Če ne želite namestiti sistema Windows XP, dvakrat pritisnite tipko F3, da zaprete namestitveni program sistema Windows, in ne izvedite preostalih korakov v tem članku.

  Če želite formatirati particijo, ne da bi namestili Windows XP, uporabite drug pripomoček.

2. korak: Formatirajte trdi disk in namestite Windows XP

 1. S puščičnimi tipkami izberite particijo, na katero želite namestiti Windows XP, in pritisnite tipko ENTER.
 2. Izberite možnost formatiranja, s katero želite formatirati trdi disk. Izberete lahko katero koli od teh možnosti:
  • Formatiranje particije z datotečnim sistemom NTFS (hitro)
  • Formatiranje particije z datotečnim sistemom FAT (hitro)
  • Formatiranje particije z datotečnim sistemom NTFS
  • Formatiranje particije z datotečnim sistemom FAT
  • Pusti trenutni datotečni sistem nedotaknjen (brez sprememb)
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  2683283
  Opombe
  • Če je izbrana particija nova particija, možnost, da pustite trenutni datotečni sistem nedotaknjen, ni na voljo.
  • Če je izbrana particija večja od 32 gigabajtov (GB), možnost datotečnega sistema FAT ni na voljo.
  • Če je izbrana particija večja od 2 GB, namestitveni program sistema Windows uporablja datotečni sistem FAT32 (za potrditev pritisnite tipko ENTER).
  • Če je particija manjša od 2 GB, namestitveni program sistema Windows uporablja datotečni sistem FAT16.
  • Če ste izbrisali sistemsko particijo in ustvarili novo, vendar boste Windows XP namestili na drugo particijo, vas program pozove, da izberete datotečni sistem za sistemsko in zagonsko particijo.
 3. Pritisnite tipko ENTER.
 4. Ko namestitveni program sistema Windows formatira particijo, upoštevajte navodila za namestitev sistema Windows XP. Ko namestitveni program sistema Windows konča opravila in znova zaženete računalnik, lahko z orodji za upravljanje diska v sistemu Windows XP ustvarite ali formatirate več particij. Če želite več informacij o tem, kako z orodji za upravljanje diskov v sistemu Windows XP razdelite trdi disk na particije in ga formatirate, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
  309000 Nastavitev osnovnih diskov v operacijskem sistemu Windows XP z upravljanjem diskov

Dodatne opombe

Preden lahko namestite operacijski sistem, kot je Windows XP, morate najprej ustvariti primarno particijo na prvem fizičnem trdem disku (Disk 0) v računalniku. Nato lahko formatirate datotečni sistem na tej particiji in ustvarite tako imenovano sistemsko particijo. 

Ali pa ustvarite ločeno particijo za operacijski sistem na poljubnem fizičnem trdem disku. Ta particija se imenuje zagonska particija. Tudi sistemsko particijo na disku 0 je mogoče uporabiti kot zagonsko particijo.

Pred namestitvijo sistema Windows XP lahko na druge načine razdelite trdi disk na particije in ga formatirate, na primer z orodjema Fdisk in Format. Če želite več informacij o tem, kako z orodjema Fdisk in Format razdelite trdi disk na particije in ga formatirate, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja: 255867Razdelitev trdega diska na particije z orodjema Fdisk in Format 

Če se v vašem računalniku že izvaja Windows XP in želite ustvariti še druge particije poleg sistemske in zagonske, lahko uporabite orodja za upravljanje diskov v sistemu Windows XP.  Če želite več informacij o tem, kako z orodji za upravljanje diskov v sistemu Windows XP razdelite trdi disk na particije in ga formatirate, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja: 309000Nastavitev osnovnih diskov v operacijskem sistemu Windows XP z upravljanjem diskov

ODPRAVLJANJE TEŽAV


Če želite več informacij o tem, kako odpravite težave s particijami v operacijskem sistemu Windows XP, kliknite te številke člankov iz Microsoftove zbirke znanja:
316505 Windows XP ne prepozna vsega razpoložljivega prostora na disku (Besedilo je morda v angleščini)
310359 Po uporabi orodja Fdisk si ni mogoče ogledati logičnega pogona NTFS (Besedilo je morda v angleščini)
310561 Največja velikost particije pri uporabi datotečnega sistema FAT16 v sistemu Windows XP (Besedilo je morda v angleščini)
314097 Pretvarjanje particije v datotečni sistem NTFS z ukazom Convert.exe (Besedilo je morda v angleščini)
301340 Med namestitvijo ni mogoče formatirati particije z obliko datotečne dodelitvene tabele (Besedilo je morda v angleščini)
307844 Kako spremeniti dodeljene črke pogona v operacijskem sistemu Windows XP
315224 Odstranjevanje zagonskega upravitelja Linux LILO (Besedilo je morda v angleščini)

SkliciČe želite dodatne informacije, kliknite te številke člankov iz Microsoftove zbirke znanja:
314470 Definicija sistemske in zagonske particije (Besedilo je morda v angleščini)
314878 Privzeta velikost gruče za datotečna sistema NTFS in FAT (Besedilo je morda v angleščini)
310525 Opis datotečnega sistema FAT32 v operacijskem sistemu Windows XP (Besedilo je morda v angleščini)
314081 Namen datoteke Boot.ini v operacijskem sistemu Windows XP (Besedilo je morda v angleščini)
Če želite dodatne informacije o ustvarjanju in upravljanju particij v sistemu Windows XP, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
307654 Namestitev in uporaba obnovitvene konzole v operacijskem sistemu Windows XP

Lastnosti

ID članka: 313348 - Zadnji pregled: 28. april 2014 - Revizija: 4.0
Velja za:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Ključne besede: 
kbpubtypekc kbfilesystems kbsetup kbtshoot kbhowtomaster kbenv KB313348

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com