ID članka: 310575 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Sažetak

U ovom se članku opisuje način otklanjanja poteškoća s uređajima s univerzalnom serijskom priključnicom (USB) u sustavu Windows XP.

Dodatne informacije

Budući da USB uređaji pripadaju vrsti uključi i radi, ne možete mnogo toga učiniti da biste njima upravljali ili ih konfigurirali. No, većinu problema s USB-om moguće je svesti na sljedeće uzroke:
 • neispravan ili nepravilno konfiguriran hardver
 • neispravan, nepravilno konfiguriran ili neinstaliran upravljački program uređaja
 • nepravilna upotreba kabela
 • zastarjeli firmver ili osnovni ulazno/izlazni sustav (BIOS)
 • nepravilno konfiguriran korijenski koncentrator.
Pomoću sljedećih savjeta za otklanjanje poteškoća možete provjeriti svaki od navedenih uzroka i riješiti probleme s USB uređajima.

Neispravan ili nepravilno konfiguriran hardver

Ako u USB priključnicu uključite uređaj koji je neispravan ili nepravilno konfiguriran, računalo će obično prestati reagirati ("smrznut će se"). U većini takvih slučajeva potrebno je fizički isključiti računalo i ponovo ga uključiti da biste sabirnicu vratili u početno stanje. Imajte na umu da ćete tako možda teže utvrditi koji je uređaj neispravan ili nepravilno konfiguriran. Ako na raspolaganju imate drugo računalo za koje pouzdano znate da radi ispravno, pokušajte na njega priključiti uređaj da biste provjerili pojavljuje li se isti problem.

Ako je uređaj priključen na sekundarni koncentrator, odspojite uređaj, a zatim ga priključite izravno na korijenski koncentrator.

Mnogi hardverski problemi (kao što su jako ili slabo napajanje, nedostatak propusnosti, neispravan ili nepravilno konfiguriran firmver i tako dalje) mogu izazvati pojavu ovakvih poteškoća.

Provjerite Device Manager (Upravitelj uređaja) da biste bili sigurni da korijenski koncentrator ispravno funkcionira. Ako je korijenski koncentrator prikazan s uskličnikom (!) u žutom krugu, provjerite dodjeljuje li BIOS zahtjev za prekidom (IRQ) korijenskom USB kontroleru. To je neophodno da bi se učitao upravljački program uređaja. Dodatne informacije o korištenju Upravitelja uređaja za otklanjanje poteškoća s hardverom potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
133240 Troubleshooting Device Conflicts with Device Manager (Rješavanje poteškoća sa sukobima uređaja pomoću Upravitelja uređaja) (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)
Ako nakon što povežete uređaje s korijenskim koncentratorom nijedan uređaj ne radi, provjerite nisu li premašeni zahtjevi napajanja sabirnice. USB uređaji mogu iskoristiti najviše 500 miliampera za svaku vezu. Ako uređaj pokuša iskoristiti više energije, u specifikacijama se preporučuje da se računalu dopusti onemogućivanje tog priključka sve dok se napajanje računala ne prekine i ponovo uspostavi (to se naziva "suspendiranje" priključka). Osim toga, ako uređaj koristi manje od 50 miliampera, priključnica nikada neće postati aktivna.

Na kartici Power (Napajanje) u svojstvima korijenskog USB koncentratora provjerite potrošnju energije USB sabirnice.

Neispravan, nepravilno konfiguriran ili neinstaliran upravljački program uređaja

Kada priključite USB uređaj, računalo bi ga trebalo učitati i zatim konfigurirati bez zahtjeva za upravljačkim programom uređaja (pod pretpostavkom da uređaj pripada definiranoj i priloženoj klasi upravljačkih programa). Ako računalo zatraži upravljački program uređaja, provjerite s proizvođačem uređaja je li upravljački program dostupan.

Nepravilna upotreba kabela

Postoje dvije vrste USB kabela: za velike i male brzine. Kabeli za male i velike brzine razlikuju se prvenstveno u oklopljenosti. Ako uređaj velike brzine povežete putem kabela za male brzine, možete izazvati distorziju signala na velikim udaljenostima.

Provjerite radi li cijeli USB lanac pravilno da biste bili sigurni da uređaj za koji je potrebna mogućnost korištenja napajanja iz koncentratora nije povezan s lancem na drugoj strani koncentratora koji nema napajanje. To zaustavlja rad koncentratora i svih uređaja u lancu. Ako koncentrator ima napajanje, provjerite je li ono ispravno konfigurirano.

Zastarjeli firmver ili BIOS

Ključ svih USB uređaja leži u firmveru. Firmver USB uređaja sadrži sve informacije o uređaju. Priključnica se neće vratiti na početnu vrijednost sve dok korijenski koncentrator ne učita i ne provjeri sve deskriptore u firmveru. To je izuzetno važno jer se odnosi na uređaje poput pisača i modema. Za BIOS vašeg računala i svaki pojedinačni uređaj svakako mora biti dostupan najnoviji firmver.

Simptomi neispravnosti ili pogrešno konfiguriranog firmvera mogu biti neuobičajeni. Kada uklonite i ponovo dodate USB uređaj, on obično opet postaje dostupan. No, uređaj se može pojaviti kao druga instanca tog uređaja i kao takva se učitati u Upravitelj uređaja. Ako vidite duplikate uređaja, provjerite imate li za njega najnoviji firmver. Ovaj je problem čest kod USB pisača i modema. Sličan problem s istim uzrokom pojavljuje se kada uređaj učita upravljački program uređaja, a zatim doda drugi uređaj za koji navodno ne postoji upravljački program. Drugi se uređaj u Upravitelju uređaja prikazuje s uskličnikom u žutom krugu. Uređaj će možda raditi ispravno, ali nećete moći ukloniti "prividni" uređaj sve dok ne odspojite nadređeni uređaj koji je generirao taj prividni uređaj. Osim toga, ovaj problem možda možete riješiti ažuriranjem firmvera ili upravljačkog programa uređaja.

Nepravilno konfiguriran korijenski koncentrator

USB kontrolori zahtijevaju dodjeljivanje IRQ-a. Redak s IRQ-om dodjeljuje se BIOS-u računala, a obično je to IRQ 9.

Web-prijenosi vezani uz podršku

Web-prijenosi vezani uz podršku predstavljaju uslugu pružanja informacija o podršci za proizvode koja se nudi svim korisnicima mrežne podrške. Da biste pogledali osnovni web-prijenos o otklanjanju poteškoća s USB uređajima u sustavu Windows XP, posjetite sljedeće Microsoftovo web-mjesto:
http://support.microsoft.com/servicedesks/webcasts/seminar/shared/asp/view.asp?url=/servicedesks/webcasts/en/wcd100801/manifest.xml

Uklanjanje i ponovno instaliranje svih USB kontrolera

Da biste uklonili i ponovo instalirali sve USB kontrolere, učinite sljedeće:
 1. Kliknite Start, zatim Control Panel (Upravljačka ploča), a potom Performance and Maintenance (Rad i održavanje).
 2. Kliknite System (Sustav), a zatim karticu Hardware (Hardver).
 3. Kliknite gumb Device Manager (Upravitelj uređaja).
 4. Proširite stavku Universal Serial Bus Controllers (Kontroleri univerzalne serijske sabirnice).
 5. Desnom tipkom miša kliknite svaki uređaj u čvoru Universal Serial Bus controllers, a zatim kliknite Uninstall (Deinstaliraj) da biste uklonili svaku pojedinačno.
 6. Ponovo pokrenite računalo, a zatim ponovo instalirajte USB kontrolere.
 7. Priključite izmjenjivi USB uređaj za pohranu i provjerite je li problem riješen.

Svojstva

ID članka: 310575 - Posljednja izmjena: 7. lipnja 2013. - Revizija: 4.4
Odnosi se na:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Ključne riječi: 
kbenv kbhardware kbinfo kbtshoot KB310575

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com