ID članka: 310560 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

UVOD

V tem članku je opisano, kako v operacijskem sistemu Windows XP s pripomočkom za konfiguracijo sistema (Msconfig.exe) odpravite napake pri konfiguraciji.

DODATNE INFORMACIJE

Pripomoček za konfiguracijo sistema avtomatizira korake za odpravljanje težav, s katerimi Microsoftovi strokovnjaki za podporo izdelkom prepoznajo težave pri konfiguraciji sistema. Kadar s tem pripomočkom spremenite konfiguracijo sistema, lahko potrdite potrditvena polja in tako izločite težave, ki ne veljajo za vašo konfiguracijo. Ta postopek zmanjšuje tveganje tipkarskih napak, ki jih naredite, kadar uporabljate urejevalnik besedil, kot je na primer Beležnica. Če želite uporabiti pripomoček za konfiguracijo sistema, morate biti v računalnik prijavljeni kot skrbnik ali kot član skupine skrbnikov.

Če želite zagnati pripomoček za konfiguracijo sistema, kliknite Start, Zaženi, v polje Odpri vnesite msconfig in kliknite V redu.

S pripomočkom za konfiguracijo sistema lahko preprosto ponastavite ali spremenite nastavitve konfiguracije v operacijskem sistemu Windows, da vključite svoje nastavitve v naslednje datoteke in nastavitve:
 • Datoteko System.ini
 • Datoteko Win.ini
 • Datoteko Boot.ini
 • Programe, ki ste jih nastavili tako, da se naložijo med zagonom (ti programi so navedeni v zagonski mapi in v registru)
 • Nastavitve okolja
 • Mednarodne nastavitve
Če želite preprečiti, da bi se kateri koli od teh elementov naložil med vnovičnim zagonom računalnika, uporabite enega od teh načinov:
 • Kliknite jeziček Splošno in nato kliknite Diagnostičen – naložene bodo samo osnovne naprave in storitve. Kadar uporabite to možnost, se pri vnovičnem zagonu računalnika gonilniki naprav in programska oprema naložijo interaktivno.

  OpombaKadar uporabite ta način, so Microsoftove storitve, kot so na primer omrežje, Plug and Play, zapisovanje dogodkov v dnevnik in poročanje o napakah, začasno onemogočene. Prav tako pa trajno izbrišete vse obnovitvene točke za pripomoček za obnovitev sistema. Tega načina ne uporabite, če želite obdržati obnovitvene točke za obnovitev sistema ali če morate uporabiti Microsoftovo storitev, da bi preizkusili težavo.
 • Kliknite jeziček Splošno in nato kliknite Selektiven. Izberete lahko datoteke in nastavitve, ki naj jih računalnik naloži pri vnovičnem zagonu. Izberete lahko katero koli od naslednjih možnosti:
  • Obdelava datoteke SYSTEM.INI
  • Obdelava datoteke WN.INI
  • Nalaganje sistemskih storitev
  • Nalaganje zagonskih elementov

  Za te možnosti veljajo naslednje nastavitve:
  • Če potrdite potrditveno polje, računalnik pri vnovičnem zagonu obdela konfiguracijsko datoteko.
  • Če potrditveno polje počistite, računalnik pri vnovičnem zagonu ne obdela konfiguracijske datoteke.
  • Če potrdite potrditveno polje, vendar ta ni voljo, se nekaj elementov iz te konfiguracijske datoteke pri vnovičnem zagonu računalnika še vedno naloži.
  • Če potrditvenega polja ne potrdite in če to polje ni na voljo, te konfiguracijske datoteke ni v računalniku.
  • Potrditvenega polja Uporabi izvirno datoteko BOOT.INI ni mogoče počistiti.
  OpombaKo počistite potrditveno polje Nalaganje sistemskih storitev, onemogočite Microsoftove storitve, kot so na primer omrežje, Plug and Play, zapisovanje dogodkov v dnevnik in poročanje o napakah. Prav tako pa trajno izbrišete vse obnovitvene točke za pripomoček za obnovitev sistema. Tega potrditvenega polja ne počistite, če želite obdržati obnovitvene točke za obnovitev sistema ali če morate uporabiti Microsoftovo storitev, da bi preizkusili težavo.
Preden začnete odpravljati težave, lahko s pripomočkom za konfiguracijo sistema zaženete operacijo obnovitve sistema. To naredite tako, da kliknete jeziček Splošno in nato še gumb Zaženi Obnovitev sistema. Nato lahko ustvarite obnovitveno točko, na katero želite obnoviti računalnik na prejšnje stanje.

Če želite preprečiti, da bi se pri vnovičnem zagonu računalnika posamezni elementi ali vrstice iz določene konfiguracijske datoteke naložili, kliknite jeziček te določene konfiguracijske datoteke in počistite potrditveno polje za posamezen element ali vrstico, ki naj se ne naloži. Potrditvena polja, ki niso na voljo na karticah SYSTEM.INI in WIN.INI, nakazujejo, da je pripomoček za konfiguracijo sistema začasno odstranil te vrstice.
 • Če želite spremeniti trenutno aktivno vrstico ali element, kliknite drugo vrstico ali element ali pa kliknite Premakni gor ali Premakni dol, da se pomaknete med vrsticami.
 • Če želite ustvariti nov vnos v kateri koli konfiguracijski datoteki, kliknite Nova.
 • Če želite urediti trenutno izbrano vrstico, kliknite Urejanje.
Opomba Ko počistite potrditveno polje za element ali vrstico, je na kartici Splošno možnost Selektiven izbrana samodejno.

Ko izberete želene elemente, kliknite V redu in znova zaženite računalnik, ko vas računalnik vpraša, ali želite zagnati spremembe.

Če želite ekstrahirati posamezne datoteke programa Windows neposredno iz kabinetnih datotek, kliknite jeziček Splošno in nato še gumb Razširi datoteke.

Če želite preveriti, ali je računalnik pri vnovičnem zagonu naložil vse konfiguracijske datoteke in vse elemente, ki so navedeni v teh datotekah, kliknite jeziček Splošno in nato kliknite Navaden.

SKLICI

Če želite več informacij o odpravljanju težav pri zagonu operacijskega sistema Windows XP, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
308041 Viri za odpravljanje težav pri zagonu operacijskega sistema Windows XP (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)
Če želite več informacij o čistem zagonu operacijskega sistema Windows XP, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
310353 Kako izvesti čisti zagon operacijskega sistema Windows XP
Če želite več informacij o uporabi pripomočka Obnovitev sistema v operacijskem sistemu Windows XP, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
306084 Uporaba Obnovitve sistema za obnovitev Windows XP

Lastnosti

ID članka: 310560 - Zadnji pregled: 1. december 2007 - Revizija: 3.1
VELJA ZA
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Ključne besede: 
kbhowto kbinfo kbtshoot kbenv KB310560

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com