Cikk azonosítója: 310560 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Bevezető

A cikk bemutatja, hogyan deríthetők fel a Windows XP rendszerkonfigurációs problémái a Rendszerkonfigurációs segédprogram (Msconfig.exe) segítségével.

További információ

A Rendszerkonfigurációs segédprogram a Microsoft terméktámogatási szolgálatának szakemberei által a rendszerkonfigurációs problémák felderítésére alkalmazott hibaelhárítási rutinlépések automatizálására szolgál. Ha ezt a segédprogramot használja a rendszerkonfiguráció módosítására, jelölőnégyzetek bejelölésével kiiktathatja a kérdéses konfigurációra nem vonatkozó problémákat. Ezzel az eljárással csökkentheti azon gépelési hibák előfordulásának esélyét, amelyeket szövegszerkesztő (például a Microsoft Jegyzettömb) használatával elkövethetne. A Rendszerkonfigurációs segédprogram használatához rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként kell bejelentkezve lennie.

A Rendszerkonfigurációs segédprogram elindításához válassza a Start menü Futtatás parancsát, írja be az msconfig parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.

A Rendszerkonfigurációs segédprogram használatával egyszerűen alaphelyzetbe állíthatja vagy módosíthatja a Windows konfigurációs beállításait a következő fájlok és beállítások befoglalása érdekében:
 • A System.ini fájl
 • A Win.ini fájl
 • A Boot.ini fájl
 • A rendszerindítási folyamat során betöltendő fájlok (ezek a programok az indítómappában és rendszerleíró adatbázisban adhatók meg)
 • Környezeti beállítások
 • Nemzetközi beállítások
Ha a számítógép újraindításakor meg szeretné akadályozni ezen elemek bármelyikének betöltését, a következő két módszer valamelyikét használhatja:
 • Kattintson az Általános fülre, majd jelölje be a Hibakeresési indítás – csak az alapvető illesztőprogramok és szolgáltatások betöltése választógombot. Ha ezt a lehetőséget használja, az eszközillesztők és a szoftverek interaktívan töltődnek be a számítógép újraindításakor.

  Megjegyzés: E módszer használata esetén egyes Microsoft-szolgáltatások – így a hálózati, Plug and Play, eseménynaplózási és hibajelentési szolgáltatás – ideiglenesen le vannak tiltva. Ezenfelül a Rendszer-visszaállítás segédprogram összes visszaállítási pontja is véglegesen törlődik. Nem szabad tehát ezt a módszert használni, ha meg szeretné őrizni a Rendszer-visszaállítás alkalmazás visszaállítási pontjait, illetve ha a probléma vizsgálatához Microsoft-szolgáltatást kell futtatni.
 • Kattintson az Általános fülre, majd jelölje be a Szelektív indítás választógombot. Ekkor kiválaszthatja, hogy mely fájlokat és beállításokat szeretne betölteni a számítógép újraindításakor. A következő lehetőségek közül választhat:
  • A SYSTEM.INI fájl feldolgozása
  • A WIN.INI fájl feldolgozása
  • Rendszerszolgáltatások betöltése
  • Indítási elemek betöltése

  E lehetőségekre a következő beállítások érvényesek:
  • Ha egy jelölőnégyzet be van jelölve, a hozzá tartozó konfigurációs fájlt feldolgozza a számítógép újraindításkor.
  • Ha egy jelölőnégyzet nincs bejelölve, a hozzá tartozó konfigurációs fájlt nem dolgozza fel a számítógép újraindításkor.
  • Ha egy jelölőnégyzet be van jelölve, de nem használható, akkor a számítógép újraindításakor a konfigurációs fájl egyes elemei betöltődnek.
  • Ha egy jelölőnégyzet nincs bejelölve, és nem is használható, akkor a konfigurációs fájl nem található meg a számítógépen.
  • Az Eredeti BOOT.INI fájl használata jelölőnégyzetből nem törölhető a jel.
  Megjegyzés: Ha törli a jelet a Rendszerszolgáltatások betöltése jelölőnégyzetből, ezzel letilt egyes Microsoft-szolgáltatásokat – így a hálózati, Plug and Play, eseménynaplózási és hibajelentési szolgáltatást. Ezenfelül a Rendszer-visszaállítás segédprogram összes visszaállítási pontja is véglegesen törlődik. Nem szabad tehát törölni a jelet a jelölőnégyzetből, ha meg szeretné őrizni a Rendszer-visszaállítás alkalmazás visszaállítási pontjait, illetve ha a probléma vizsgálatához Microsoft-szolgáltatást kell futtatni.
A hibaelhárítási munkamenet megkezdése előtt a Rendszerkonfigurációs segédprogram segítségével kezdeményezhet rendszer-visszaállítási műveletet. Ehhez kattintson az Általános fülre, majd A rendszer visszaállítása gombra. Ezután létrehozhat egy rendszer-visszaállítási pontot, amely alapján visszaállíthatja a számítógépet egy korábbi állapotba.

Ha meg szeretné akadályozni, hogy a számítógép újraindításakor a konfigurációs fájlok egyes elemei vagy sorai betöltődjenek, kattintson a megfelelő fájlt jelző fülre, majd kattintással törölje a jelet a betölteni nem kívánt elem vagy sor jelölőnégyzetéből. A SYSTEM.INI és WIN.INI lapon szereplő, nem használható jelölőnégyzetek azt jelzik, hogy a megfelelő sorokat ideiglenesen eltávolította a Rendszerkonfigurációs segédprogram.
 • Ha másik sort vagy elemet szeretne aktívvá tenni, kattintson rá, illetve az elemek sorrendjének megváltoztatására használja a Fel és Le gombot.
 • Ha valamelyik konfigurációs fájlhoz új bejegyzést szeretne adni, kattintson az Új gombra.
 • Az aktuálisan kijelölt sor szerkesztéséhez kattintson a Szerkesztés gombra.
Megjegyzés: Ha törli a jelet egy sor vagy elem jelölőnégyzetéből, az Általános lap Szelektív indítás választógombját automatikusan bejelöli a rendszer.

Miután elvégezte a kívánt műveleteket, kattintson az OK gombra; ekkor a rendszer felszólítja a számítógép újraindítására a módosítások alkalmazása érdekében.

Ha közvetlenül a kabinetfájlokból szeretne kicsomagolni egyedi Windows-fájlokat, kattintson az Általános lapon a Fájl kibontása gombra.

Annak érdekében, hogy az összes konfigurációs fájl, valamint a fájlokban felsorolt összes elem betöltődjön, kattintson az Általános fülre, majd jelölje be a Szokásos indítás választógombot.

Hivatkozások

További információt a Windows XP indításával kapcsolatos hibák elhárításáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
308041 A Windows XP indítási problémáinak elhárításával kapcsolatos tudnivalók (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A Windows XP csak alapvető szolgáltatásokkal való elindításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
310353 Rendszerindítás csak a szükséges szolgáltatásokkal Windows XP rendszerben
A Windows XP korábbi állapotának a Rendszer-visszaállítás eszköz segítségével történő visszaállításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
306084 HOGYAN Lehet: a Windows XP Előző Állapotát Visszaállítani

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 310560 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 7. - Verziószám: 3.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbhowto kbtshoot kbenv kbinfo KB310560
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com