A Windows XP FAT32 fájlrendszerének ismertetése

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 310525 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk a Microsoft Windows XP rendszer FAT32 fájlrendszerét ismerteti.

További információ

A Windows XP a FAT fájlrendszer frissített változatát tartalmazza. E frissített változatot nevezik FAT32 fájlrendszernek. A FAT32 fájlrendszerben az alapértelmezett szektorcsoportméret csupán 4 KB is lehet, de a rendszer az akár 2 gigabájtot (GB) is meghaladó méretű EIDE rendszerű merevlemezeket is támogatja.

Vegye figyelembe a következőket:
 • A FAT32 fájlrendszert a Microsoft Windows 2000, a Windows Millennium Edition, a Windows 98 és a Windows 95 OSR2 rendszer is támogatja.
 • A Microsoft Windows NT 4.0 rendszer nem támogatja a FAT32 fájlrendszert.

  A Windows NT 4.0 rendszerben támogatott fájlrendszerekről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
  100108 A FAT, a HPFS és az NTFS fájlrendszer áttekintése

A FAT32 fájlrendszer jellemzői

A FAT fájlrendszer korábbi változataihoz képest a FAT32 az alábbi továbbfejlesztett funkciókat tartalmazza:
 • A FAT32 fájlrendszer akár 2 terabájt méretű meghajtókat is támogat.
 • A FAT32 fájlrendszer hatékonyabban használja a lemezterületet. A FAT32 kisebb szektorcsoportokat használ (azaz 4 KB méretű szektorcsoportokat az akár 8 GB méretű meghajtókhoz), így a lemezterület használata 10-15 százalékkal hatékonyabb, mint a FAT vagy FAT16 fájlrendszerű meghajtók esetében.
 • A FAT32 biztonságosabb. A FAT32 a gyökérmappa áthelyezésével az alapértelmezett másolat helyett a fájlallokációs tábla biztonsági másolatát is képes használni. A FAT32 fájlrendszerű meghajtók rendszertöltő rekordja továbbá a fontos adatstruktúrák biztonsági másolatát is tartalmazza. Ezért a FAT32 fájlrendszerű meghajtók kevésbé érzékenyek az egy ponton előforduló hibákkal szemben, mint a meglévő FAT16 rendszerű meghajtók.
 • A FAT32 rugalmasabb. A FAT32 meghajtó gyökérmappája egy egyszerű szektorcsoport, így az a meghajtón belül bárhová helyezhető. A gyökérmappa bejegyzéseinek számára vonatkozó korábbi korlátozások már nem léteznek. A fájlallokációs tábla tükrözésének letiltásával továbbá lehetővé válik a fájlallokációs tábla elsőtől eltérő másolatának aktiválása. E szolgáltatásokkal a FAT32 rendszerű partíciók dinamikusan átméretezhetők.

A FAT32 fájlrendszer kompatibilitásával kapcsolatos észrevételek

A meglévő programokkal, hálózatokkal és eszközillesztőkkel való legnagyobb kompatibilitás érdekében a FAT 32 fájlrendszert úgy fejlesztették ki, hogy az a lehető legkisebb mértékben térjen el a Windows meglévő architektúrájától, belső adatstruktúráitól, alkalmazásprogramozási felületeitől (API) és lemezformátumától. Mivel azonban a szektorcsoport értékeinek tárolásához csupán 4 bájt szükséges, számos belső és a lemezen lévő adatstruktúra, valamint közzétett API módosítására vagy bővítésére volt szükség. Néhány esetben a meglévő API-k nem működnek a FAT32 rendszerű meghajtókon. A legtöbb programot azonban nem érintik ezek a változások. A meglévő eszközök és illesztőprogramok a FAT32 rendszerű meghajtókon továbbra is működni fognak. Az MS-DOS blokk alapú eszközillesztőit (például az Aspidisk.sys fájlt) és lemezeszközeit a FAT32 rendszerű meghajtók támogatásához ugyanakkor módosítani kell.

A Microsoft a rendszereihez tartozó összes lemezeszközt módosította a FAT32 fájlrendszerben való működés érdekében. A Microsoft továbbá vezető eszközillesztő- és lemezeszközgyártókat támogatva segíti elő, hogy azok termékei támogassák a FAT32 fájlrendszert.

MEGJEGYZÉS: A FAT32 rendszerű kötetek a Microsoft DriveSpace vagy DriveSpace 3 használatával nem tömöríthetők.

Két operációs rendszerrel rendelkező számítógépek

Windows XP, Windows 2000, Windows Me, Windows 98 és Windows 95 OSR2 rendszerrel hozzáférhetők a FAT32 rendszerű kötetek. Az MS-DOS, a Windows 95 eredeti verziója és a Windows NT 4.0 rendszer nem ismeri fel a FAT32 rendszerű partíciókat, és nem képes rendszerbetöltésre FAT32 rendszerű kötetről. A FAT32 rendszerű kötetek akkor sem férhetők hozzá megfelelően, ha a számítógépet más operációs rendszer (például Windows 95 vagy MS-DOS indítólemez) segítségével indítja el.

FAT32 rendszerű kötetek létrehozása

A Windows XP rendszer Lemezkezelés beépülő modulja a merevlemezek és az azokon található kötetek és partíciók kezelésére szolgáló eszköz. A Lemezkezelés modullal új, FAT32 rendszerű kötetek hozhatók létre, illetve meglévő kötetek formázhatók a FAT32 fájlrendszer használatára. Alap- és dinamikus köteteket egyaránt formázhat a FAT32 fájlrendszer használatára.

FAT32 rendszerű partíció vagy logikai meghajtó létrehozása

Új, FAT32 rendszerű partíció vagy logikai meghajtó Windows XP rendszerben történő létrehozásához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Jelentkezzen be rendszergazdaként vagy a Rendszergazda csoport tagjaként.
 2. Kattintson jobb gombbal a Start menü Sajátgép elemére, majd kattintson a Kezelés parancsra.
 3. Kattintson a konzolfa Lemezkezelés elemére.
 4. A Lemezkezelés ablakban hajtsa végre az alábbi lépések egyikét:
  • Új partíció létrehozásához kattintson jobb gombbal azon alaplemez szabad területére, amelyen létre kívánja hozni a partíciót, majd kattintson az Új partíció parancsra.

   – vagy –
  • Amennyiben kiterjesztett partíción kíván új logikai meghajtót létrehozni, kattintson jobb gombbal azon kiterjesztett partíció szabad lemezterületére, amelyen létre szeretné hozni a logikai meghajtót, majd kattintson a helyi menü Új logikai meghajtó parancsára.
 5. Kattintson az Új partíció varázsló Tovább gombjára.
 6. Jelölje be a létrehozandó partíció típusa (Elsődleges partíció, Kiterjesztett partíció vagy Logikai meghajtó) melletti választógombot, majd kattintson a Tovább gombra.
 7. Adja meg a partíció méretét a Partíció mérete (MB) mezőben, majd kattintson a Tovább gombra.
 8. Rendeljen meghajtóbetűjelet vagy elérési utat az új partícióhoz vagy logikai meghajtóhoz, majd kattintson a Tovább gombra.
 9. Jelölje be a Formázás a következő beállításokkal választógombot, majd hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  • Kattintson a Fájlrendszer mező FAT32 elemére.
  • Írja be a kötet nevét a Kötetcímke mezőbe.

   Szükség esetén módosíthatja a lemez foglalásiegység-méretét, vagy megadhatja, hogy kíván-e gyorsformázást végrehajtani.
 10. Kattintson a Tovább gombra.
 11. Ellenőrizze a beállítások helyességét, majd kattintson a Befejezés gombra.
A program létrehozza az új partíciót vagy logikai meghajtót, amely a Lemezkezelés ablak megfelelő alaplemezénél jelenik meg.

Meglévő kötet formázása a FAT32 fájlrendszer használatára

A kötet formázásához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson jobb gombbal a Start menü Sajátgép elemére, majd kattintson a Kezelés parancsra.
 2. Kattintson a konzolfa Lemezkezelés elemére.
 3. Kattintson a Lemezkezelés ablakban jobb gombbal a formázni vagy az újraformázni kívánt kötetre, majd kattintson a Formázás parancsra.
 4. A Formázás párbeszédpanelen hajtsa végre az alábbi műveleteket:
  • Kattintson a Fájlrendszer mező FAT32 elemére.
  • Írja be a kötet nevét a Kötetcímke mezőbe.

   Szükség esetén módosíthatja a lemez foglalásiegység-méretét, vagy megadhatja, hogy kíván-e gyorsformázást végrehajtani.
  Kattintson az OK gombra.

 5. A kötetformázás megerősítését kérő párbeszédpanelen kattintson az OK gombra.
Megkezdődik a formázási folyamat.

A támogatás korlátjai

A FAT32 rendszerű kötetekre nem telepíthető vagy a fájlokat nem megfelelően mentő vagy olvasó régebbi programokkal kapcsolatban a program gyártójától kérhet felvilágosítást.

MEGJEGYZÉS: Habár a FAT32 fájlrendszer akár 2 terabájt méretű merevlemezeket is támogat, előfordulhat, hogy egyes merevlemezek nem képesek 7,8 GB-nál nagyobb méretű rendszerindító partíciót tartalmazni a számítógépen lévő bemeneti/kimeneti alaprendszer (BIOS) INT13 felületének korlátozásai miatt. Annak megállapításához, hogy a számítógép BIOS rendszere támogatja-e az INT13 frissített bővítményeit, lépjen kapcsolatba a hardver gyártójával.

Hivatkozások

A FAT16 és a FAT32 fájlrendszerről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
184006 A FAT32 fájlrendszer korlátai (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
310561 Maximális partícióméret a FAT16 fájlrendszer használata esetén Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A FAT16 vagy FAT32 típusú kötetek Windows XP rendszerben, NTFS fájlrendszerűvé történő átalakításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
307881 FAT16 vagy FAT32 típusú kötet átalakítása NTFS fájlrendszerűvé Windows XP rendszerben
140365 Az NTFS és a FAT fájlrendszer alapértelmezett szektorcsoportmérete (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Az alapszintű és a dinamikus tárolásról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
175761 Az alapszintű és a dinamikus tárolás összevetése Windows 2000 esetén (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A Lemezkezelés eszköz használatáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
309000 Útmutató: Alaplemezek konfigurálása Windows XP rendszerben a Lemezkezelés eszköz segítségével
308424 Dinamikus lemezek konfigurálása Windows XP rendszerben a Lemezkezelés eszköz segítségével (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 310525 - Utolsó ellenőrzés: 2005. december 2. - Verziószám: 2.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbinfo kbfilesystems kbenv KB310525
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com