Környezeti változók kezelése a Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 310519 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk lépésenként ismerteti a környezeti változók kezelését Windows XP rendszerben. A környezeti változók olyan karakterláncok, amelyek a rendszer környezetéről, valamint az aktuálisan bejelentkezett felhasználókról tartalmaznak adatokat. Bizonyos programok ezeknek az adatoknak a segítségével határozzák meg, hogy hová helyezzék a fájlokat (például az ideiglenes fájlokat). A telepítés során a Windows XP telepítője beállítja az alapértelmezett rendszerváltozókat (például a Windows fájlok elérési útját).

Környezeti változók kezelése

Rendszerváltozók

A rendszer környezeti változóinak módosítására csak a rendszergazda jogosult. A rendszer környezeti változóit a Windows definiálja és a számítógép összes felhasználójára érvényesek. A rendszer környezetének módosításai beíródnak a rendszerleíró adatbázisba, és általában újraindítás szükséges az érvénybe lépésükhöz.

Felhasználónév felhasználói változói

Felhasználói környezeti változók hozzáadására, módosítására és eltávolítására bármelyik felhasználó jogosult. Ezeket a változókat a Windows XP telepítője, bizonyos programok, valamint a felhasználók hozzák létre. A módosítások beíródnak a rendszerleíró adatbázisba, és általában azonnal érvénybe lépnek. A felhasználói környezeti változók módosítása után azonban minden megnyitott programot újra kell indítani, hogy beolvassák a rendszerleíró adatbázis új értékeit. A változók hozzáadásának leggyakoribb oka a parancsfájlokban használni kívánt változók számára szükséges adatok megadása.

Környezeti változók megtekintése és módosítása:
 1. Kattintson a jobb gombbal a Sajátgép elemre, és kattintson a Tulajdonságok parancsra.
 2. Kattintson a Speciális fülre.
 3. Kattintson a Környezeti változók gombra.
 4. Felhasználói és rendszerváltozók esetében egyaránt az alábbi lehetőségek közül választhat:
  • Új változónév és érték hozzáadásához kattintson az Új gombra.
  • Már létező változó nevének és értékének módosításához kattintson a változó nevére, majd a Szerkesztés gombra.
  • Már létező változó eltávolításához kattintson a változó nevére, majd a Törlés gombra.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 310519 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 7. - Verziószám: 1.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhowtomaster KB310519
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com