Alaplemezzé és dinamikus lemezzé konvertálás a Windows XP Professional rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 309044 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk ismerteti, hogyan konvertálhat alaplemezt dinamikus lemezzé, valamint dinamikus lemezt hogyan konvertálhat vissza alaplemezzé a Windows XP Professional rendszer Lemezkezelés beépülő modulja segítségével.

A Windows XP Professional rendszer a lemezes adattárolás két típusát támogatja: az alapszintű és a dinamikus tárolást. Az alaplemezekkel történő adattárolás partíciókra osztott lemezeket használ. Az alaplemez alapköteteket (elsődleges partíciókat, kiterjesztett partíciókat, logikai meghajtókat) tartalmaz.

A dinamikus lemezekkel történő adattárolás kötetekre osztott lemezeket használ, és tartalmaz olyan szolgáltatásokat, amelyeket az alaplemezek nem tartalmaznak, mint például a több lemezre átnyúló (átnyúló és sávos) kötetek létrehozása.

Általános megjegyzések

Alaplemez dinamikus lemezzé konvertálása előtt vegye figyelembe a következőket:
 • A fő rendszertöltő rekordot tartalmazó konvertálandó lemeznek legalább 1 megabájt (MB) szabad területtel kell rendelkeznie. Partíció vagy kötet létrehozásakor a Microsoft Windows 2000 és a Windows XP Professional rendszer automatikusan fenntart ekkora területet. Előfordulhat azonban, hogy nem használható olyan partíciókon vagy köteteken, amelyeket más operációs rendszer hozott létre.
 • Dinamikus lemezzé konvertáláskor az alaplemez már meglévő partíciói és logikai meghajtói a dinamikus lemez egyszerű köteteivé konvertálódnak.
 • Dinamikus lemezzé konvertálás után a dinamikus kötetek nem állíthatók vissza partíciókká, csak úgy, ha előbb törli a dinamikus köteteket, majd a dinamikus lemezt visszakonvertálja alaplemezzé. Ha meg kívánja őrizni a lemezen tárolt adatokat, készítsen róluk biztonsági másolatot, vagy helyezze át az adatokat egy másik kötetre.
 • Dinamikus lemezzé konvertálás után a dinamikus lemezhez a helyi számítógépen csak Windows XP Professional vagy Windows 2000 operációs rendszer használatával lehet hozzáférni.
 • Amennyiben egy lemezre a Windows XP Professional vagy a Windows 2000 többször lett telepítve, ne konvertálja dinamikus lemezzé. A konverziós művelet az aktuális operációs rendszer rendszerkötete és rendszerindító kötete kivételével eltávolítja a lemez összes partíciójának partíciós bejegyzését.
 • A dinamikus lemezeket nem támogatják a hordozható számítógépek, valamint a Windows XP Home Edition operációs rendszer.
Dinamikus lemez alaplemezzé való visszakonvertálásakor ne felejtse el az összes meglévő kötetet letörölni a lemezről az alaplemezzé konvertálás előtt. Ha meg kívánja őrizni a lemezen tárolt adatokat, készítsen róluk biztonsági másolatot, vagy helyezze át az adatokat egy másik kötetre.

Alaplemez dinamikus lemezzé konvertálása

Alaplemez dinamikus lemezzé konvertálásához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Jelentkezzen be rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként.
 2. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára.
 3. Kattintson a Teljesítmény és karbantartás, majd a Felügyeleti eszközök hivatkozásra. Kattintson duplán a Számítógép-kezelés ikonra.
 4. A bal oldali ablaktáblában kattintson a Lemezkezelés elemre.
 5. A jobb oldali alsó ablaktáblában kattintson a jobb gombbal az átkonvertálni kívánt alaplemezre, majd kattintson a Konvertálás dinamikus lemezzé parancsra.

  Megjegyzés: A jobb gombbal arra a szürke területre kell kattintani, amely a részletek ablaktáblájában a lemez nevét (például Lemez 0) tartalmazza.
 6. Győződjön meg arról, hogy a konvertálni kívánt lemez neve melletti jelölőnégyzet be van jelölve, majd kattintson az OK gombra.
 7. Ha meg kívánja tekinteni a lemezen található kötetek listáját, akkor kattintson a Részletek gombra.
 8. Kattintson a Konvertálás gombra.
 9. A konvertálás megerősítését kérő párbeszédpanelen kattintson az Igen, majd kattintson az OK gombra.

Dinamikus lemez alaplemezzé konvertálása

Dinamikus lemez alaplemezzé való visszakonvertálásához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Készítsen biztonsági másolatot annak a lemeznek a kötetein tárolt összes adatról, amelyet alaplemezzé kíván konvertálni.
 2. Jelentkezzen be rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként.
 3. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára.
 4. Kattintson a Teljesítmény és karbantartás, majd a Felügyeleti eszközök hivatkozásra. Kattintson duplán a Számítógép-kezelés ikonra.
 5. A bal oldali ablaktáblában kattintson a Lemezkezelés elemre.
 6. Kattintson jobb gombbal a dinamikus lemez azon kötetére, amelyet alaplemezzé kíván konvertálni, majd kattintson a Kötet törlése parancsra.
 7. Amikor a számítógép a kötet törlésének megerősítését kéri, kattintson az Igen gombra.
 8. Ismételje meg a 4. és 5. lépést a dinamikus lemez minden kötete esetében.
 9. A dinamikus lemez összes kötetének törlése után kattintson jobb gombbal arra a dinamikus lemezre, amelyet alaplemezzé kíván konvertálni, majd kattintson a Konvertálás alaplemezzé parancsra.

  Megjegyzés: A jobb gombbal arra a szürke területre kell kattintani, amely a részletek ablaktáblájában a lemez nevét (például Lemez 1) tartalmazza.


Hivatkozások

A dinamikus lemezekkel kapcsolatos műveletekről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
175761 Az alapszintű és a dinamikus tárolás összevetése Windows 2000 és Windows XP esetén (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
222189 A Windows Lemezkezelés eszközében használt lemezcsoportok ismertetése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
254105 A dinamikus lemezek hardveres korlátai (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A lemezek Diskpart parancssori segédprogrammal történő kezeléséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
300415 A Diskpart parancssori segédprogram ismertetése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Az alaplemezek konfigurálásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
309000 Útmutató: Alaplemezek konfigurálása Windows XP rendszerben a Lemezkezelés eszköz segítségével
A dinamikus lemezek konfigurálásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
308424 Dinamikus lemezek konfigurálása Windows XP rendszerben a Lemezkezelés eszköz segítségével (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A tükrözött kötetek létrehozásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
307880 Tükrözött kötet létrehozása Windows XP alapú számítógéppel egy távoli, Windows 2000 alapú számítógépen (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A RAID-5 kötetek létrehozásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
309043 RAID-5 kötet létrehozása Windows XP alapú számítógéppel egy távoli, Windows 2000 alapú számítógépen (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 309044 - Utolsó ellenőrzés: 2006. augusztus 14. - Verziószám: 3.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbhowtomaster KB309044
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com