Cikk azonosítója: 308421 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

Ez a cikk leírja, hogyan vehet saját tulajdonba olyan fájlokat vagy mappákat, amelyekhez nincs hozzáférése.

Ha olyan fájlhoz vagy mappához kell hozzáférnie, amelyhez nincsen hozzáférési joga, akkor saját tulajdonba kell vennie a fájlt vagy a mappát. Ilyenkor lecseréli a fájl vagy mappa számára eredetileg létrehozott biztonsági engedélyeket.

További információ

Előfeltételek

Rendszergazdai bejelentkezés

Egy fájl vagy mappa biztonsági engedélyeinek módosításához rendszergazdaként kell bejelentkeznie a Windows rendszerbe. Ha a saját személyi számítógépéről van szó, akkor valószínűleg már rendszergazdai fiókkal van bejelentkezve. Ha a számítógép egy munkahelyi hálózat része, akkor lehetséges, hogy segítséget kell kérnie a rendszergazdától. Annak ellenőrzésére, hogy a Windows rendszerbe a számítógép rendszergazda felhasználójaként jelentkezett be, keresse fel a Microsoft következő webhelyét:
http://support.microsoft.com/gp/admin

Indítsa el csökkentett módban a Windows XP Home Edition rendszert

Ha a számítógép a Windows XP Home Edition rendszert futtatja, a számítógépet csökkentett módban indítsa el, majd jelentkezzen be egy rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező fiókkal a Biztonság laphoz való hozzáférés érdekében. A biztonsági engedélyek módosításához a Biztonság laphoz való hozzáférés szükséges. Ha Windows XP Professional rendszert futtat, nem kell csökkentett módban indítania a számítógépet. A Windows XP csökkentett módban való indításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
304449 A Rendszer-visszaállítás segédprogram indítása parancssorból Windows XP rendszerben

Az Egyszerű fájlmegosztás letiltása a Windows XP Professional rendszerben

Ha Windows XP Professional rendszert használ, akkor le kell tiltania az Egyszerű fájlmegosztás beállítást. Alapértelmezés szerint a Windows XP Professional Egyszerű fájlmegosztást használ, amikor nem csatlakozik tartományhoz. A műveletről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
307874 Az egyszerűsített megosztás letiltása, és a megosztott mappák engedélyeinek beállítása Windows XP rendszerben

Fájl vagy mappa saját tulajdonba vétele

Fájl saját tulajdonba vétele

A védett fájlokhoz való hozzáféréshez a fájlnak a saját tulajdonában kell lennie. Ha egy másik felhasználó korlátozta a hozzáférést, és Ön a számítógép rendszergazdája, akkor a fájl saját tulajdonba vételével hozzáférhet a fájlhoz.

A fájlok saját tulajdonba vételéhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a jobb gombbal a fájlra, amelyet saját tulajdonba kíván venni, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 2. Kattintson a Biztonság fülre, majd a biztonsági üzeneten (ha megjelenik) kattintson az OK gombra.
 3. Kattintson a Speciális gombra, majd a Tulajdonos fülre.
 4. A Név listában kattintson a Rendszergazda elemre, vagy kattintson a Rendszergazdák csoportra, végül kattintson az OK gombra.

  A rendszergazda vagy a rendszergazdák csoportja a fájl tulajdonosa lett.
A saját tulajdonba vett fájl engedélyeinek módosításához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Hozzáadás gombra.
 2. Az Írja be a kijelölendő objektum nevét (példák) mezőbe írja be azt a felhasználói vagy csoportfiókot, amely számára engedélyezni szeretné a fájlhoz való hozzáférést. Írja be például a Rendszergazda értéket.
 3. Kattintson az OK gombra.
 4. A Csoport vagy felhasználó neve listában kattintson a kívánt fiókra, majd jelölje be a felhasználónak biztosítani kívánt engedélyek jelölőnégyzeteit.
 5. Ha elkészült az engedélyek hozzárendelésével, kattintson az OK gombra.
 6. Most már hozzá tud férni a fájlhoz.

Mappa saját tulajdonba vétele

A védett mappákhoz való hozzáféréshez a mappának saját tulajdonában kell lennie. Ha egy másik felhasználó korlátozta a hozzáférést és Ön a számítógép rendszergazdája, akkor a mappa saját tulajdonba vételével hozzáférhet a mappához.

A mappák tulajdonbavételét az alábbiak szerint végezheti el:
 1. Kattintson a jobb gombbal a mappára, amelyet tulajdonba kíván venni, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.
 2. Kattintson a Biztonság fülre, majd a biztonsági üzeneten (ha megjelenik) kattintson az OK gombra.
 3. Kattintson a Speciális gombra, majd a Tulajdonos fülre.
 4. A Név listában kattintson a felhasználónevére, vagy kattintson a Rendszergazda elemre, ha rendszergazdaként jelentkezett be, vagy kattintson a Rendszergazdák csoportra. Amennyiben a mappa tartalmát is saját tulajdonba kívánja venni, jelölje be a Tulajdonos cseréje az altárolókon és objektumokon is jelölőnégyzetet.
 5. A következő üzenet megjelenésekor kattintson az OK gombra, majd kattintson az Igen gombra:
  Nincs engedélye ahhoz, hogy a(z) mappa neve könyvtár tartalmát olvassa. Módosítja a könyvtár engedélyeit úgy, hogy Önnek teljes elérése legyen?
  Ha az Igen gombra kattint, akkor az összes engedély felül lesz írva.

  Megjegyzés Amappa neve annak a mappának a neve, amelyet saját tulajdonba kíván venni.
 6. Kattintson az OK gombra, majd alkalmazza újra a mappához és az abban található tartalmakhoz használni kívánt engedélyeket és biztonsági beállításokat.

TOVÁBBI LÉPÉSEK

Ha a fenti módszerek egyike sem működött, a problémára további megoldásokat kereshet a Microsoft ügyfél-támogatási szolgálatának webhelyén. Néhány a Microsoft ügyfél-támogatási szolgálatának webhelye által nyújtott szolgáltatások közül:
 • Kereshető Tudásbázis: Műszaki tanácsadási információk és Microsoft-termékekhez készült segítségnyújtó eszközök keresése.
 • Megoldásközpontok: Az egyes termékekkel kapcsolatos gyakori kérdések és az azokra adott válaszok megtekintése.
 • Egyéb támogatási lehetőségek: Kérdések feltevése a weben keresztül, telefonos kapcsolatfelvétel a Microsoft ügyfél-támogatási szolgáltatásával, illetve visszajelzés küldése.
Ha továbbra is problémákat tapasztal, célszerű felvenni a kapcsolatot a támogatási szolgálattal:
http://support.microsoft.com/contactus

Hivatkozások

A fájl- és mappaengedélyekről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
161275 Az NTFS-kötetek fájl- és mappabiztonsága közötti összefüggések (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 308421 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 6. - Verziószám: 4.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbacwsurvey kbhowtomaster KB308421
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com