Kako pretvoriti nosilec FAT16 ali FAT32 v datotečni sistem NTFS v operacijskem sistemu Windows XP

Prevodi člankov Prevodi člankov
ID članka: 307881 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

POVZETEK

V članku je opisano, kako pretvoriti nosilec FAT16 ali FAT32 v datotečni sistem NTFS v operacijskem sistemu Windows XP. Najprej so opisane zahteve ali pogoji za pretvarjanje datotečnega sistema, da bi možnost težav zmanjšale na minimum. Na koncu članka je razdelek za odpravljanje težav, če med pretvarjanjem naletite na težave.

UVOD

Microsoft Windows XP podpira te tri datotečne sisteme za trde diske:
 • FAT16
 • FAT32
 • NTFS
Priporočamo, da zaradi izboljšane varnost, zanesljivosti in učinkovitosti z operacijskim sistemom Windows XP uporabljate datotečni sistem NTFS. V tem članku je opisano, kako nosilec FAT16 ali FAT32 pretvorite v NTFS.

Zahteve

Preden začnete nosilec FAT16 ali FAT32 pretvarjati v NTFS, razmislite o teh omejitvah in zahtevah:
 • Datotečna sistema UDF in CDFS se uporabljata le za optične medije in ju ni mogoče pretvoriti v NTFS.
 • FAT12 je edini datotečni sistem, ki se uporablja za diskete.
 • Nekateri starejši programi, ki niso bili napisani za Microsoft Windows NT 4.0 ali Microsoft Windows 2000, lahko po pretvarjanju datotečnega sistema FAT32 v NTFS delujejo počasi. To se lahko zgodi na čistih particijah z datotečnim sistemom NTFS.
 • Za pretvarjanje nosilca FAT ali FAT32 v NTFS lahko uporabite ukaz za pretvarjanje (Convert.exe). Ker ta pretvorba ohrani vse datoteke (za razliko od formatiranja), ukaz Convert.exe uporabite, če želite obdržati datoteke, ki so na nosilcih.
 • Pretvarjanje v NTFS je enosmeren proces. Ko pogon ali particijo pretvorite v NTFS, ga ne morete pretvoriti nazaj v FAT ali FAT32. Če želite nosilec obnoviti na prejšnji datotečni sistem, ga morate znova formatirati kot FAT ali FAT32. S tem izbrišete vse obstoječe podatke, vključno s programskimi in osebnimi datotekami. V tem primeru morate podatke obnoviti iz varnostne kopije ali pa znova namestiti operacijski sistem in programe.
 • Orodje Convert.exe zahteva, da je na trdem disku ali particiji dovolj prostega prostora za pretvarjanje. Če orodje Convert.exe ugotovi, da na nosilcu ni dovolj prostora, ga ne pretvori.
 • Če v računalniku zraven operacijskega sistema Windows XP uporabljate tudi druge operacijske sisteme, upoštevajte te težave:
  • Le operacijska sistema Windows 2000 in Windows XP imata poln dostop do nosilca NTFS.
  • Windows NT 4.0 Service Pack 4 (SP4) ali poznejša različica lahko dostopa do datotek na nosilcu NTFS. Obstajajo pa določene omejitve glede datotek, ki so shranjene s funkcijami najnovejših različic datotečnega sistema NTFS.
  • Microsoft Windows Millennium Edition (Me), Microsoft Windows 98 Second Edition in prejšnje različice ter MS-DOS ne morejo dostopati do datotek na nosilcu NTFS.

Kako pretvoriti nosilec FAT ali FAT32 v NTFS

Opomba Čeprav je možnost poškodbe ali izgube podatkov med pretvarjanjem minimalna, priporočamo, da pred začetkom varnostno kopirate podatke na nosilcu, ki ga želite pretvoriti.

Če želite obstoječ nosilec FAT ali FAT32 pretvoriti v NTFS, sledite tem korakom:
 1. Kliknite Start, pokažite na Vsi programi, pokažite na Pripomočki in nato kliknite Ukazni poziv.
 2. V ukazni poziv vnesite to: črka pogona predstavlja pogon, ki ga želite pretvoriti:
  convert črka pogona: /fs:ntfs
  Če želite na primer pretvoriti pogon E v NTFS, vnesite ta ukaz:
  convert e: /fs:ntfs
  Opomba Če je operacijski sistem na pogonu, ki ga želite pretvoriti, vas računalnik pozove, da opravilo načrtujete ob vnovičnem zagonu računalnika, ker pretvarjanja ni mogoče dokončati, dokler se operacijski sistem izvaja. Ko vas računalnik k temu pozove, kliknite DA.
 3. Ko se v ukaznem pozivu prikaže to sporočilo, vnesite oznako nosilca, ki ga pretvarjate, in pritisnite ENTER:
  Vrsta datotečnega sistema je FAT.
  Vnesite trenutno oznako nosilca za pogon črka pogona
 4. Ko se pretvarjanje v NTFS dokonča, se v ukaznem pozivu prikaže to sporočilo:
  Pretvorba dokončana
 5. Zaprite ukazni poziv.

Odpravljanje težav

 • Ko poskusite neki nosilec pretvoriti v NTFS, se v ukaznem pozivu prikaže to sporočilo o napaki:
  »CONVERT« ne more pridobiti izključnega dostopa do pogona črka pogona, zato ga zdaj ne more pretvoriti. Ali ga želite določiti za pretvorbo ob naslednjem vnovičnem zagonu sistema? <(D/N)>
  To se lahko zgodi, če je nosilec, ki ga poskušate pretvoriti, v uporabi (če je to na primer pogon, na katerem se izvaja operacijski sistem Windows XP).

  To težavo odpravite tako, da v ukazni poziv vnesete D. Nosilec ali pogon se v NTFS pretvori ob naslednjem zagonu računalnika.
 • Ko poskusite neki nosilec pretvoriti v NTFS, se v ukaznem pozivu prikaže to sporočilo o napaki:
  Pretvorba (»Convert«) se ne more zagnati, ker nosilec uporablja drug proces. Preverjanje diska se lahko zažene, če najprej izpnete ta nosilec. VSE ODPRTE KODE ZA DOSTOP NA TEM NOSILCU BODO NATO NEVELJAVNE. Ali želite izsiliti izpetje na tem nosilcu? <(D/N)>
  To se lahko zgodi, če se na nosilcu, ki ga poskušate pretvoriti, uporabljajo datoteke. To vključuje tudi datoteke, do katerih uporabniki dostopajo prek omrežja.

  To težavo odpravite na enega od teh načinov:
  • Zaprite vse programe, ki uporabljajo datoteke na pogonu, in nato v ukazni poziv vnesite d, da pogon pretvorite v NTFS.
  • V ukazni poziv vnesite D.
Prikaže se tako sporočilo o napaki:
»CONVERT« ne more pridobiti izključnega dostopa do pogona črka pogona, zato ga zdaj ne more pretvoriti. Ali ga želite določiti za pretvorbo ob naslednjem vnovičnem zagonu sistema? <(D/N)>
V ukazni poziv vnesite D. Nosilec ali pogon se v NTFS pretvori ob naslednjem zagonu računalnika.

SKLICI

Če želite več informacij o orodju Convert.exe, sledite tem korakom, da si ogledate seznam parametrov za ukazno vrstico:
 1. Kliknite Start, pokažite na Vsi programi, pokažite na Pripomočki in nato kliknite Ukazni poziv.
 2. V ukazni poziv vnesite help convert in pritisnite tipko ENTER.
Prikaže se seznam parametrov za ukazno vrstico za orodje Convert.exe. Če želite več informacij o količini prostora na disku, ki je potrebna za pretvarjanje iz FAT v NTFS, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
156560 Nezasedeni prostor, potreben za pretvarjanje iz FAT v NTFS (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)

Lastnosti

ID članka: 307881 - Zadnji pregled: 5. oktober 2006 - Revizija: 5.2
VELJA ZA
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Ključne besede: 
kbfilesystems kbtshoot kbhowtomaster kbenv KB307881

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com