FAT16 vagy FAT32 típusú kötet átalakítása NTFS fájlrendszerűvé Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 307881 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk azt ismerteti, hogy Windows XP rendszerben hogyan lehet NTFS fájlrendszerűvé átalakítani a FAT16 vagy FAT32 fájlrendszerű köteteket. A problémák minimalizálása érdekében először a fájlrendszer átalakításával kapcsolatos követelményeket vagy feltételeket közöljük. Ha az átalakítás során nehézségekbe ütközne, olvassa el a cikk végén található hibaelhárítási részt.

BEVEZETŐ

A Microsoft Windows XP merevlemezeken az alábbi három fájlrendszer használatát támogatja:
 • FAT16
 • FAT32
 • NTFS
Fokozott teljesítménye, biztonsága és megbízhatósága miatt Windows XP operációs rendszeren ajánlott NTFS fájlrendszert használni. Ez a cikk bemutatja, hogy miként lehet NTFS fájlrendszerűvé átalakítani a FAT16 vagy FAT32 fájlrendszerű köteteket.

Követelmények

Mielőtt FAT vagy FAT32 típusú kötetét NTFS fájlrendszerűvé alakítaná, vegye fontolóra az alábbi korlátozásokat és követelményeket:
 • Az UDF és a CDFS fájlrendszer kizárólag optikai adathordozókon használható, ezek nem alakíthatók NTFS fájlrendszerűvé.
 • Hajlékonylemezeken csak FAT12 fájlrendszer használható.
 • Néhány régebbi, nem Microsoft Windows NT 4.0 vagy Microsoft Windows 2000 rendszerre készült program teljesítménye csökkenhet a FAT32 típusú kötet NTFS fájlrendszerűvé alakítása után. NTFS fájlrendszerű tiszta partíción ez a hiba nem következik be.
 • Meglévő FAT vagy FAT32 köteteket a Convert.exe átalakító parancs használatával alakíthat NTFS fájlrendszerűvé. Mivel ezen átalakítás során (ellentétben a formázással) az összes fájl megőrződik, akkor használja a Convert.exe parancsot, ha a köteteken lévő fájlokat érintetlenül meg szeretné tartani.
 • Az NTFS fájlrendszerre történő áttérés csak egy irányban lehetséges. Miután egy meghajtót vagy partíciót NTFS rendszerűvé alakított, nem alakíthatja azt vissza FAT vagy FAT32 típusúvá. Ha egy köteten mégis vissza szeretné állítani az előző fájlrendszert, FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel újra kell formáznia azt. Ez a művelet az összes adatot törli a köteten – beleértve a programokat és a személyes fájlokat is. Ebben az esetben adatait vagy biztonsági másolatból kell visszaállítania, vagy újra kell telepítenie az operációs rendszert és a programokat.
 • A Convert.exe parancs használatához az átalakítandó meghajtón vagy partíción némi szabad területtel kell rendelkeznie. Ha a Convert.exe azt állapítja meg, hogy a köteten nincs elegendő mennyiségű szabad terület, nem hajtja végre az átalakítást.
 • Ha a Windows XP mellett más Microsoft Windows operációs rendszert is futtat a számítógépen, vegye figyelembe az alábbiakat:
  • Az NTFS fájlrendszeren lévő fájlokhoz csak Windows 2000 és Windows XP rendszerből lehet teljes jogosultságokkal hozzáférni.
  • Service Pack 4 (SP4) vagy újabb szervizcsomaggal bővített Windows NT 4.0 rendszerből elérhetők az NTFS típusú köteten található fájlok. A legújabb verziójú NTFS fájlrendszer szolgáltatásainak segítségével tárolt fájlok elérése azonban bizonyos korlátozásokba ütközik.
  • A Microsoft Windows Millennium Edition, a Microsoft Windows 98 Second Edition és más régebbi verziójú Windows rendszerből, valamint az MS-DOS rendszerből NTFS típusú köteten lévő fájlok nem érhetők el.

FAT16 vagy FAT32 típusú kötetek átalakítása NTFS fájlrendszerűvé

Megjegyzés: Jóllehet az átalakítás során az adatok megsérülésének és az adatvesztésnek csekély az esélye, a művelet megkezdése előtt ajánlatos az átalakítani kívánt köteten lévő adatokról biztonsági másolatot készíteni.

A FAT16 vagy FAT32 típusú kötetek NTFS fájlrendszerűvé alakításához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Mutasson a Start menü Minden program, majd Kellékek pontjára, és kattintson a Parancssor parancsra.
 2. A parancssorba írja be az alábbi parancsot, ahol a meghajtóbetűjel az átalakítani kívánt meghajtó betűjele:
  convert meghajtóbetűjel: /fs:ntfs
  Az „E” meghajtó NTFS fájlrendszerűvé alakításához például írja be a következőket:
  convert e: /fs:ntfs
  Megjegyzés: Ha az operációs rendszer az átalakítani kívánt meghajtón található, a rendszer egy üzenetben arra kéri, hogy a feladatot ütemezze a számítógép újraindítása idejére, mivel az átalakítás nem hajtható végre úgy, hogy közben fut az operációs rendszer. Az üzenet megjelenésekor kattintson az Igen gombra.
 3. Amikor a parancssorban megjelenik az alábbi üzenet, írja be az átalakítani kívánt meghajtó betűjelét, majd nyomja le az ENTER billentyűt:
  A fájlrendszer típusa: FAT.
  Írjon be kötetcímkét a következő meghajtó számára: meghajtóbetűjel
 4. Amikor a kötet NTFS fájlrendszerűvé alakítása befejeződik, a következő üzenet jelenik meg a parancssorban:
  A konvertálás véget ért.
 5. Zárja be a parancssort.

Hibaelhárítás

 • Amikor a kötetet NTFS fájlrendszerűvé szeretné alakítani, a következő hibaüzenet jelenik meg a parancssorban:
  A Convert program nem tud kizárólagos joggal hozzáférni a meghajtóhoz (meghajtóbetűjel), így az most nem konvertálható. Kívánja végrehajtani a meghajtó konvertálását a rendszer újraindításakor? <(I/N)>
  Ez a hiba akkor lép fel, ha az átalakítani kívánt kötet használatban van, például ha azon fut a Windows XP operációs rendszer.

  A probléma megoldásához írja be az I betűt a parancssorban. A kötetet vagy meghajtót a program a számítógép legközelebbi újraindításakor alakítja NTFS fájlrendszerűvé.
 • Amikor a kötetet NTFS fájlrendszerűvé szeretné alakítani, a következő hibaüzenet jelenik meg a parancssorban:
  A Convert nem futtatható, mert a kötetet egy másik folyamat használja. A Convert csak a kötet leválasztása után futtatható. A KÖTETHEZ MEGNYITOTT ÖSSZES LEÍRÓ ÉRVÉNZTELEN LESZ. Leválasztja a kötetet? <(I/N)>
  Ez a hiba akkor lép fel, ha egy, az átalakítani kívánt köteten lévő fájl használatban van. Ebbe beleértendők a hálózaton keresztül más felhasználók által elért fájlok is.

  A probléma az alább ismertetett módszerekkel oldható meg:
  • Zárja be a meghajtón lévő fájlokat használó összes programot, majd írja be az i betűt a parancssorban a kötet NTFS fájlrendszerűvé alakításához.
  • A parancssorba írja be: I.
A következő hibaüzenet jelenik meg:
A Convert program nem tud kizárólagos joggal hozzáférni a meghajtóhoz (meghajtóbetűjel), így az most nem konvertálható. Kívánja végrehajtani a meghajtó konvertálását a rendszer újraindításakor? <(I/N)>
Írja be a parancssorba az I betűt. A kötetet vagy meghajtót a program a számítógép legközelebbi újraindításakor alakítja NTFS fájlrendszerűvé.

Hivatkozások

Ha többet szeretne tudni a Convert.exe programról, az alábbi lépéseket követve jelenítse meg a paranccsal használható parancssori paramétereket:
 1. Mutasson a Start menü Minden program, majd Kellékek pontjára, és kattintson a Parancssor parancsra.
 2. Írja be a parancssorba a help convert parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
Megjelennek a Convert.exe parancssori paraméterei. Arról, hogy a FAT fájlrendszer NTFS fájlrendszerűvé alakításához mekkora szabad merevlemez-területre van szükség, a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
156560 A FAT fájlrendszer NTFS fájlrendszerré konvertálásához szükséges szabad lemezterület (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 307881 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 6. - Verziószám: 5.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbfilesystems kbtshoot kbhowtomaster kbenv KB307881
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com