Cikk azonosítója: 307874 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Bevezetés

A cikk olyan felhasználóknak szól, akik olyan számítógépet használnak, amely egy hálózat része, illetve amelyen egyél több felhasználói fiók van beállítva.

Windows XP-alapú számítógépeken alapértelmezés szerint engedélyezve van az egyszerű fájlmegosztás. Az egyszerű fájlmegosztás engedélyezése esetén a munkacsoport többi felhasználója hozzáférhet megosztott mappáihoz. Ha az egyszerű fájlmegosztás le van tiltva, a megosztott mappák nem érhetők el a munkacsoport tagjai számára, amíg nem oszt meg konkrét mappákat vagy meghajtókat kiválasztott felhasználókkal vagy csoportokkal.

Ha engedélyezve van az egyszerű fájlmegosztás, a Biztonság és a Megosztás lapok helyett az egyszerű fájlmegosztás felhasználói felülete jelenik meg. Alapértelmezés szerint Windows XP Home Edition és Windows XP Professional rendszerben egyaránt ez az új felhasználói felület látható, amennyiben Ön munkacsoport tagjaként használja a számítógépet. Ha letiltja az egyszerű fájlmegosztást, a klasszikus Biztonság és Megosztás lapok jelennek meg, ahol megadhatja, hogy mely felhasználók és csoportok férhetnek hozzá a számítógép megosztott mappáihoz.

Megjegyzés: Windows XP Home Edition rendszerben nem tiltható le az egyszerű fájlmegosztás.

Az egyszerű fájlmegosztás letiltása

Ha azt szeretné, hogy az egyszerű fájlmegosztás letiltása automatikusan történjen, ugorjon az „Automatikus javítás” című részhez. Ha a műveletet saját kezűleg kívánja elvégezni, ugorjon a „Kézi javítás” című részhez.

Automatikus javítás

Az egyszerű fájlmegosztás automatikus letiltásához kattintson A probléma javítása hivatkozásra. A Fájl letöltése párbeszédpanelen kattintson a Futtatás gombra, majd kövesse a varázsló lépéseit.

A probléma javítása
Microsoft Fix it 50053


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a varázsló csak angol nyelven jelenik meg. Az automatikus javítás azonban a Windows más nyelvi változatai esetében is használható.

Megjegyzés: Ha a jelen cikket nem azon a számítógépen tekinti meg, amelyen a problémát tapasztalja, mentse az automatikus javítást egy flash meghajtóra vagy CD lemezre, majd futtassa azon a számítógépen, amelyen a hiba jelentkezik.

Megoldódott a probléma?

 • Ellenőrizze, hogy megszűnt-e a hiba. Ha a probléma továbbra is fennáll, lépjen kapcsolatba a támogatási szolgálattal.
 • Szívesen várjuk visszajelzését. Ha az itt ismertetett megoldással kapcsolatban visszajelzést szeretne küldeni, illetve problémát szeretne bejelenteni, szóljon hozzá az automatikus javítással foglalkozó bloghoz, vagy küldjön egy e-mailt.

Kézi javítás

Az egyszerű fájlmegosztás manuális letiltásához végezze el a következő lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Sajátgép parancsára.
 2. Az Eszközök menüben kattintson a Mappa beállításai parancsra.
 3. Kattintson a Nézet fülre.
 4. A Speciális beállítások részben törölje a jelölést az Egyszerű fájlmegosztás használata (ajánlott) jelölőnégyzetből.
 5. Kattintson az OK gombra.

Megoldódott a probléma?

Ellenőrizze, hogy a probléma megoldódott-e. Ha a probléma továbbra is fennáll, lépjen kapcsolatba a támogatási szolgálattal.

Megosztott mappa engedélyeinek beállítása

Mappa vagy meghajtó megosztása adott felhasználókkal vagy csoportokkal

Megjegyzés: A mappák és meghajtók megosztásához az alábbi csoportok tagjaként kell bejelentkezni:
 • Rendszergazdák
 • Kiszolgálófelelősök
 • Kiemelt felhasználók
Mappa vagy meghajtó megadott felhasználókkal vagy felhasználói csoportokkal való megosztásához végezze el a következő lépéseket:
 1. Kattintson a jobb gombbal a Start gombra, válassza az Intéző parancsot, majd keresse meg a megosztani kívánt mappát vagy meghajtót.
 2. Kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy a meghajtóra, majd kattintson a Megosztás és biztonság parancsra.
 3. A Megosztás lapon jelölje be a Megosztva az alábbi néven választógombot.

  Megjegyzések
  • Amennyiben a mappa már meg van osztva, kattintson az Új megosztás gombra, majd írja be az új megosztási nevet.
  • Ha a Megosztás lap nem látható, olvassa el a „Hibaelhárítás” című részben írtakat.
 4. A megosztott mappa vagy meghajtó nevének módosításához írja be az új nevet a Megosztási név mezőbe. A többi felhasználó számára a megosztott mappához vagy meghajtóhoz való csatlakozáskor az új megosztási név jelenik meg. A mappa vagy meghajtó tényleges neve nem változik meg.

  Megjegyzés: A megosztott mappa elrejtéséhez a megosztási név végére írjon egy $ karaktert. A többi felhasználó így nem látja a megosztást, ha a Sajátgép vagy a Windows Intéző használatával keresik azt, de továbbra is átválthatnak a megosztott mappára.
 5. Ha megjegyzést akar hozzáfűzni a megosztott mappához vagy meghajtóhoz, írja be azt a Megjegyzés mezőbe.
 6. Amennyiben korlátozni kívánja a megosztott mappához vagy meghajtóhoz egyidejűleg kapcsolódó felhasználók számát, akkor a Felhasználói korlát csoportban jelölje be A felhasználók maximális száma jelölőnégyzetet, majd válassza ki vagy írja be a kívánt számot.

  Megjegyzés: Windows XP Professional rendszerben a felhasználók maximális száma 10-re van korlátozva.
 7. A megosztott mappára vagy meghajtóra vonatkozó engedélyek megadásához kattintson az Engedélyek gombra. Felhasználó vagy csoport hozzáadásához vagy eltávolításához kattintson a Hozzáadás vagy az Eltávolítás gombra, majd jelölje be a megfelelő jelölőnégyzetet a felhasználó vagy a csoport engedélyeinek megadásához vagy megtagadásához.
 8. A kapcsolat nélküli hozzáférés beállításához kattintson a Gyorsítótárazás gombra.
 9. Kattintson az OK gombra.
Megjegyzés: Ahhoz, hogy adott felhasználók számára engedélyezze a megosztott mappa elérését az egyszerű fájlmegosztás letiltását követően, egyaránt be kell állítania az NTFS-engedélyeket a megosztott mappa Biztonság lapján, illetve a megosztási engedélyeket a Megosztás lapon. NTFS-engedélyek beállítása csak NTFS fájlrendszerű partíciókon lehetséges. Ha az NTFS-engedélyek közül eltávolítja a Mindenki csoportot, a megosztott mappa a hálózaton keresztül nem lesz elérhető.

Az összes megosztott mappa kezelése egyetlen helyről

Ezt a módszert tapasztalt számítógép-felhasználóknak ajánljuk. Ha nem kíván önállóan próbálkozni a speciális hibaelhárítási módszerekkel, kérjen segítséget egy másik felhasználótól, vagy forduljon a támogatási szolgálathoz. Ennek módjáról a Microsoft következő webhelyén tájékozódhat:
http://support.microsoft.com/contactus
A megosztott mappákat a Megosztott mappák beépülő modul segítségével is kezelheti. Ezzel a beépülő modullal megosztott mappákat hozhat létre és kezelheti azokat, megtekintheti a hálózaton keresztül egy adott megosztott mappához csatlakozott távoli felhasználók listáját, bonthatja kapcsolatukat, valamint megtekintheti az általuk megnyitott fájlok listáját és bezárhatja a megnyitott fájlok valamelyikét, illetve az összes megnyitott fájlt. A Megosztott mappák beépülő modul indításához végezze el az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start gombra, majd a jobb gombbal kattintson a Sajátgép elemre.
 2. Kattintson a Kezelés parancsra, majd a Rendszereszközök csomópont alatt található Megosztott mappák csomópontra.

Hibaelhárítás

Ha a Megosztás lap nem látható

Indítsa el a Kiszolgáló szolgáltatást a Szolgáltatások beépülő modulból. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára.
 2. Kattintson a Teljesítmény és karbantartás, majd a Felügyeleti eszközök hivatkozásra. Kattintson duplán a Szolgáltatások ikonra.

  Megjegyzés: Ha a Vezérlőpult klasszikus nézetét használja, kattintson a Felügyeleti eszközök lehetőségre, majd kattintson duplán a Szolgáltatások ikonra.
 3. Kattintson a jobb gombbal a Kiszolgáló szolgáltatásra, majd kattintson az Indítás parancsra.

Következő lépések

Ha a fenti módszerek egyike sem működik, kérjen segítséget egy másik felhasználótól, az internetszolgáltatótól vagy a hálózati rendszergazdától. Emellett a probléma további megoldásainak keresése céljából felkeresheti a Microsoft ügyfél-támogatási szolgálatának webhelyét is. Néhány a Microsoft ügyfél-támogatási szolgálatának webhelye által nyújtott szolgáltatások közül:
 • Kereshető Tudásbázis: Műszaki támogatási információk és támogatási eszközök keresése Microsoft-termékekhez.
 • Megoldásközpont: Az egyes termékekkel kapcsolatos gyakori kérdések (GYIK) és az azokra adott válaszok.
 • Microsoft ügyfél-támogatási hírcsoportok: Kapcsolatfelvétel más felhasználókkal és a Microsoft által elismert (MVP) szakemberekkel.
 • Egyéb támogatási lehetőségek: Kérdések feltevése a weben keresztül, telefonos kapcsolatfelvétel az ügyfél-támogatási szolgáltatással, illetve visszajelzés küldése.
Ha nem talált megoldást a problémájára a Microsoft támogatási webhelyén, vagy a Microsoft fenti webhelyeinek tanulmányozása után továbbra is problémái vannak, az alábbi hivatkozásra kattintva kapcsolatba léphet az ügyfélszolgálattal:
http://support.microsoft.com/contactus

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 307874 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 6. - Verziószám: 10.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbmsifixme kbfixme kbacwsurvey kbhowtomaster KB307874
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com