ID članka: 307859 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

POVZETEK

Določite lahko, da računalnik vedno z istim programom odpre datoteke z določenimi datotečnimi priponami. Prav tako lahko spremenite obstoječo vrsto datoteke, tako da spremeni svojo povezavo s programom. S povezavami datotek lahko delate v Raziskovalcu ali v pogovornem oknu »Moj računalnik«. V tem članku je opisano, kako spremenite povezave datotek v operacijskem sistemu Microsoft Windows XP.

Spreminjanje povezav datotek

Morda želite spremeniti povezavo datotečne pripone iz enega programa v drugega. Morda želite na primer besedilne datoteke (.txt) odpirati s priljubljenim urejevalnikom besedil, tako da lahko oblikujete besedilo. Besedilne datoteke so privzeto povezane z Beležnico. Datotečne pripone za znane vrste datotek so kot privzeto skrite.

Ogled vseh datotečnih pripon

 1. V pogovornem oknu »Moj računalnik« ali v Raziskovalcu, v meniju Orodja kliknite Možnosti mape.
 2. Kliknite jeziček Pogled.
 3. Počistite potrditveno polje Skrij pripone za znane vrste datotek.

Spreminjanje povezav datotek

 1. Z desno tipko miške kliknite datoteko s pripono, ki ji želite spremeniti povezavo, in nato kliknite Za odpiranje uporabi.
 2. V pogovornem oknu Odpiranje s programom izberite program, s katerim želite odpreti datoteko, ali pa kliknite Prebrskaj, da poiščete želeni program.
 3. Potrdite polje Datoteke te vrste vedno odpri z izbranim programom.

Ustvarjanje povezav datotek za nepovezane vrste datotek

Morda želite ustvariti povezavo datoteko za vrsto datoteke, ki ni povezana s programom v računalniku. Za to dejanje obstajata dva splošna razloga:
 • Program, kot je na primer zbirka podatkov, ustvari poročila o datoteki s priponami, ki niso registrirane v operacijskem sistemu Windows XP.
 • V e-poštnem sporočilu prejmete priloge, ustvarjene s programom, ki ni nameščen v vašem računalniku, vendar pa je na voljo nameščeni program, ki lahko te datoteke prebere.
Če želite ustvariti povezavo datoteke:
 1. Z desno tipko miške kliknite datoteko s pripono, ki jo želite spremeniti, in nato kliknite Odpri, ali pa dvokliknite datoteko.
 2. Windows XP prikaže pogovorno okno, v katerem je prikazano, da s to datoteko ni povezan noben program. V pogovornem oknu sta na voljo dve možnosti za ustvarjanje povezave:
  • Uporaba spletne storitve, da poiščete ustrezen program
  • Program izberete na seznamu
  Priporočamo vam, da program izberete na seznamu, razen če želite poiskati in prenesti program, s katerim boste odprli to vrsto datoteke.

 3. Windows prikaže pogovorno okno, v katerem so prikazani programi, ki so nameščeni v vašem računalniku. Če programa, s katerim želite odpreti to vrsto datoteke, ni na seznamu, kliknite Prebrskaj, da poiščete ustrezen program. Potrdite polje Datoteke te vrste vedno odpri z izbranim programom.
Lastnosti

ID članka: 307859 - Zadnji pregled: 8. junij 2006 - Revizija: 2.1
VELJA ZA
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Ključne besede: 
kbhowto kbhowtomaster KB307859

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com