Annak megadása vagy módosítása, hogy mely program induljon el egy fájlra duplán kattintva Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 307859 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.

A Windows biztonsági frissítéseinek folyamatos elérhetősége érdekében győződjön meg arról, hogy a Windows XP Service Pack 3 (SP3) rendszert futtatja. További tudnivalókért keresse fel a Microsoft következő weblapját: A Windows néhány verziójának támogatása megszűnt

Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

Amikor egy fájlra duplán kattint annak megnyitásához, a Windows XP megvizsgálja a fájl kiterjesztését. Ha a Windows XP felismeri a kiterjesztést, megnyitja a fájlt az adott fájlkiterjesztéshez társított programban.

Lehetőség van arra ugyanakkor, hogy módosítsa a felismert fájlnévkiterjesztésekhez társított programot annak érdekében, hogy a Windows XP az adott kiterjesztéssel rendelkező minden fájlt az újonnan társított programban nyisson meg. A jelen cikk ismerteti ennek módját.

A cikk továbbá azt is bemutatja, hogy miként társíthatja a Windows XP által fel nem ismert fájlnévkiterjesztéseket egy adott programmal. Ha a Windows XP nem ismer fel egy fájlnévkiterjesztést, az alábbi hibaüzenetet jeleníti meg:
A Windows nem tudja megnyitni ezt a fájlt:

fájlnév
A fájl megnyitásához a Windows rendszernek tudnia kell, hogy Ön milyen programmal szeretné azt megnyitni.

Ha megjelenik ez az üzenet, ugorjon a „Fájltársítások létrehozása nem társított fájltípusokhoz” című részhez.

További információ

Először győződjön meg arról, hogy láthatók a fájlnévkiterjesztések a Windows Intézőben. Ha nem jelennek meg a fájlnévkiterjesztések, kövesse „A fájlnévkiterjesztések megjelenítése” című bekezdésben felsorolt lépéseket.

A fájlnévkiterjesztések megjelenítése

A beállításoktól függően előfordulhat, hogy nem láthatók a fájlnévkiterjesztések. A fájlnévkiterjesztések megjelenítéséhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Nyissa meg a Sajátgép ablakot vagy a Windows Intézőt.
 2. Az Eszközök menüben kattintson a Mappa beállításai parancsra.
 3. Kattintson a Nézet fülre.
 4. A Speciális beállítások csoportban törölje az Ismert fájltípusok kiterjesztéseinek elrejtése jelölőnégyzet jelölését.
 5. Kattintson az OK gombra.

Annak módosítása, hogy mely program induljon el egy fájlra duplán kattintva

Megjegyzések
 • Ez a módszer nem használható a fájlnévkiterjesztés nélküli, illetve az .exe, .com vagy .bat kiterjesztésű fájlok esetében.
 • Ha módosítja azt a programot, amelyet a Windows használ egy adott típusú fájl megnyitásához, és azt a programot nem a fájlban lévő adattípusokhoz tervezték, előfordulhat, hogy a program nem megfelelően jeleníti meg a fájl tartalmát. Biztonság kedvéért jegyezze meg annak a programnak a nevét, amelyet a Windows korábban használt a fájltípus megnyitásához, így szükség esetén vissza tudja állítani a beállításokat.
Annak módosításához, hogy mely program induljon el egy fájlra duplán kattintva, kövesse az alábbi lépéseket:
 1. A Windows Intéző megnyitásához kattintson a jobb gombbal a Start gombra, majd válassza az Intéző parancsot.
 2. Kattintson egy olyan mappára, amelyben megtalálható egy olyan típusú fájl, amelyet be szeretne állítani arra, hogy a Windows az Ön által kiválasztott programmal nyissa meg.
 3. Kattintson a jobb gombbal a fájlra, és a számítógépen telepített programoktól függően hajtsa végre az alábbi lépések egyikét:
  • Kattintson a Társítás parancsra a kívánt program kiválasztásához.
  • Mutasson a Társítás pontra, majd kattintson a Program választása parancsra a kívánt program kiválasztásához.
 4. Ekkor megjelenik a Társítás párbeszédpanel. Az adott fájltípushoz használni kívánt program kijelöléséhez kövesse az alábbi módszerek egyikét:
  • Kattintson a használni kívánt programra a Programok listában.
  • A Tallózás gombra kattintva keresse meg a használni kívánt programot, majd kattintson a Megnyitás gombra.
  • Ha meg szeretné keresni az interneten a használni kívánt programot, kattintson a megkeresheti a kijelölt programot a weben hivatkozásra.
 5. Jelölje be Az ilyen fájlok megnyitása mindig a kijelölt programmal történjen jelölőnégyzetet.
 6. Kattintson az OK gombra.

  Megjegyzés: Ezt követően a Windows XP minden ilyen kiterjesztésű fájlt az Ön által kijelölt programban fog megnyitni. Ha módosítani szeretné ezt a beállítást, ismét végre kell hajtania a fenti lépéseket, majd egy másik programot kell társítania az adott fájlnévkiterjesztéssel.

Fájltársítások létrehozása nem társított fájltípusokhoz

Ha egy arról tájékoztató üzenet jelenik meg, hogy meg kell adnia, hogy egy adott fájl megnyitásához melyik programot szeretné használni, az alábbi lépésekkel hozhat létre társítást az ismeretlen fájlnévkiterjesztés és az ilyen kiterjesztésű fájlok megnyitására használni kívánt program között:
 1. Kattintson a jobb gombbal egy olyan kiterjesztésű fájlra, amelyet egy, a számítógépen megtalálható programmal szeretne társítani, majd kattintson a Megnyitás parancsra.

  Megjegyzés: Ha nem jelenik meg a Megnyitás parancs, válassza a Társítás parancsot, vagy kattintson duplán a fájlra.
 2. A Windows XP megjelenít egy arról tájékoztató párbeszédpanelt, hogy a Windows nem tudja megnyitni a fájlt. A párbeszédpanel két lehetőséget ajánl fel egy program kijelöléséhez:
  • A megfelelő program keresése webes szolgáltatás segítségével
  • A program kiválasztása listából
  Ha az adott fájltípus megnyitásához szükséges szoftvert nem szeretné megkeresni és letölteni, a programot válassza ki a listából.
 3. Válassza a Kiválasztom a listából lehetőséget, majd kattintson az OK gombra.
 4. Ekkor megjelenik a Társítás párbeszédpanel. Az adott fájltípushoz használni kívánt program kijelöléséhez kövesse az alábbi módszerek egyikét:
  • Kattintson a használni kívánt programra a Programok listában.
  • A Tallózás gombra kattintva keresse meg a használni kívánt programot, majd kattintson a Megnyitás gombra.
  • Ha meg szeretné keresni az interneten a használni kívánt programot, kattintson a megkeresheti a kijelölt programot a weben hivatkozásra.
 5. Jelölje be Az ilyen fájlok megnyitása mindig a kijelölt programmal történjen jelölőnégyzetet.
 6. Kattintson az OK gombra.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 307859 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 6. - Verziószám: 4.5
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Kulcsszavak: 
kbresolve kbhowtomaster KB307859
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com