ID članka: 307654 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

UVOD

Priporočamo vam, da uporabite obnovitveno konzolo, le če varni način in druge možnosti zagona ne delujejo. Priporočamo vam, da obnovitveno konzolo uporabite, le če ste izkušen uporabnik, ki zna z osnovnimi ukazi prepoznati in poiskati gonilnike in datoteke, ki povzročajo težave. Poleg tega morate biti skrbnik, če želite uporabljati obnovitveno konzolo.

Obnovitveno konzolo zaženete na dva načina:
 • Če ne morete zagnati sistema Windows in obnovitvena konzola še ni bila nameščena v računalnik, lahko obnovitveno konzolo zaženete z namestitvenega CD-ja.
  Če želite podrobnejše informacije, kliknite »Uporaba obnovitvene konzole«.
 • Obnovitveno konzolo lahko tudi namestite v računalnik, tako da je na voljo, če ne morete znova zagnati sistema Windows. Pri zagonu lahko nato na seznamu operacijskih sistemov, ki so na voljo, izberete možnost obnovitvene konzole.
  Če želite podrobnejše informacije, kliknite »Namestitev obnovitvene konzole«.


Dodatne informacije

Namestitev obnovitvene konzole

Obnovitveno konzolo lahko namestitev v računalnik, da je na voljo, če ne morete znova zagnati sistema Windows. Med zagonom lahko nato na seznamu operacijskih sistemov, ki so na voljo, izberete možnost obnovitvene konzole. Priporočamo, da obnovitveno konzolo namestite v pomembne strežnike in v delovne postaje osebja IT. V tem članku je opisana namestitev obnovitvene konzole v računalnik z operacijskim sistemom Windows XP. Če želite namestiti obnovitveno konzolo, morate biti prijavljeni kot skrbnik.

Čeprav lahko obnovitveno konzolo zaženete neposredno s CD-ja s sistemom Windows XP, je po navadi bolje, če jo nastavite kot možnost za zagon v zagonskem meniju. Če želite obnovitveno konzolo zagnati neposredno s CD-ja, glejte razdelek »Uporaba obnovitvene konzole«.

Če želite namestiti obnovitveno konzolo, sledite tem korakom:
 1. Vstavite CD s sistemom Windows XP v pogon CD.
 2. Kliknite Start in nato Zaženi.
 3. V polje Odpri vnesite d:\i386\winnt32.exe /cmdcons, kjer je črka d črka pogona za pogon CD. Za Microsoft Windows XP Professional x64 Edition vnesite d:\amd64\winnt32.exe /cmdcons, kjer je črka dčrka pogona za pogon CD.
 4. Prikaže se pogovorno okno za namestitev sistema Windows. V pogovornem oknu za namestitev sistema Windows je opisana možnost obnovitvene konzole. Če želite potrditi namestitev, kliknite Da. (Posnetek zaslona za ta korak je prikazan spodaj.)
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Posnetek zaslona za ta korak
 5. Znova zaženite računalnik. Ko naslednjič zaženete računalnik, se v zagonskem meniju prikaže obnovitvena konzola operacijskega sistema Microsoft Windows. (Posnetek zaslona za ta korak je prikazan spodaj.)
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Posnetek zaslona za ta korak
Namesto tega lahko uporabite povezavo, ki upošteva pravila konvencije za univerzalno poimenovanje (UNC), če želite namestiti obnovitveno konzolo z omrežnega mesta za skupno rabo.

Opomba Prikaže se morda sporočilo o napaki, ki je podobno temu:
Namestitev se ne more nadaljevati, ker je različica programa Windows v vašem računalniku novejša od različice na CD-ju.
V tem primeru kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
898594 Ko poskušate namestiti obnovitveno konzolo v računalnik s sistemom Microsoft Windows XP s servisnim paketom SP2, se prikaže sporočilo o napaki

Uporaba obnovitvene konzole

Lahko omogočite in onemogočite storitve, formatirate pogone, berete podatke z lokalnega pogona in jih zapisujete nanj (vključno s pogoni, ki so formatirani za uporabo datotečnega sistema NTFS) ter izvajate številna druga skrbniška opravila. Obnovitvena konzola je zelo uporabna, če morate popraviti računalnik tako, da kopirate datoteko z diska ali CD-ROM-a na trdi disk, ali če morate znova konfigurirati storitev, ki preprečuje pravilen zagon računalnika.

Če ne morete zagnati sistema Windows, lahko obnovitveno konzolo zaženete z zagonskih diskov sistema Windows XP ali CD-ROM-a s sistemom Windows XP.

Ko je Windows XP nameščen v računalniku, zaženite računalnik in uporabite obnovitveno konzolo. Potrebujete zagonske diske za Windows XP ali CD-ROM s sistemom Windows XP.

Če želite več informacij o tem, kako ustvariti zagonske disk za Windows XP (ti niso vključeni v Windows XP), kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
310994 Pridobitev zagonskih diskov za namestitev programa Windows XP
Opomba Če želite zagnati računalnik s pogona CD-ROM s sistemom Windows XP, morate konfigurirati BIOS računalnika za zagon s pogona CD-ROM.

Če želite zagnati obnovitveno konzolo z zagonskih diskov za Windows XP ali CD-ROM-a s sistemom Windows XP, sledite tem navodilom:
 1. Vstavite zagonski disk za Windows XP v diskovni pogon oz. vstavite CD-ROM z operacijskim sistemom Windows XP v pogon CD in znova zaženite računalnik.

  Po potrebi kliknite in izberite možnosti, ki so potrebne za zagon računalnika s pogona CD.
 2. Ko se prikaže zaslon s sporočilom »Dobrodošli v namestitvenem programu«, pritisnite R, da zaženete obnovitveno konzolo.
 3. Če imate računalnik z dvojnim ali večkratnim zagonom, v obnovitveni konzoli izberite namestitev, ki jo morate uporabiti.
 4. Ko vas sistem pozove, vnesite skrbniško geslo. Če je skrbniško geslo prazno, pritisnite tipko ENTER.
 5. V ukazni poziv vnesite ustrezne ukaze, da diagnosticirate in popravite namestitev sistema Windows XP.

  Če želite pridobiti seznam ukazov, ki so na voljo v obnovitveni konzoli, v ukazni poziv vnesite ukazi v obnovitveni konzoli ali pomoč in pritisnite ENTER.

  Če želite informacije o določenem ukazu, v ukazni poziv vnesite pomoč ime ukaza in pritisnite ENTER.
 6. Če želite zapreti obnovitveno konzolo in znova zagnati računalnik, v ukazni poziv vnesite zapri in pritisnite ENTER.

Uporaba ukaznega poziva za obnovitveno konzolo

Pri uporabi obnovitvene konzole delate s posebnim ukaznim pozivom in ne v navadnem ukaznem pozivu sistema Windows. Obnovitvena konzola ima lasten prevajalnik ukazov. Če želite odpreti ta prevajalnik ukazov, vas obnovitvena konzola pozove, da vnesete geslo lokalnega skrbnika.

Ko se obnovitvena konzola zažene, lahko pritisnete tipko F6, da namestite gonilnik SCSI ali RAID drugega izdelovalca, če potrebujete takšen gonilnik za dostop do trdega diska. Ta ukazni poziv deluje enako kot med namestitvijo operacijskega sistema.

Obnovitvena konzola potrebuje nekaj sekund za zagon. Ko se prikaže meni obnovitvene konzole, se prikaže oštevilčeni seznam namestitev sistema Windows v računalniku. (Po navadi je le c:\Windows.) Preden pritisnete ENTER, pritisnite številko, tudi če se prikaže le en vnos. Če pritisnete ENTER, ne da bi izbrali številko, se računalnik znova zažene in znova zažene postopek. (Posnetek zaslona za ta korak je prikazan spodaj.)
Zmanjšaj slikoRazširi sliko
Posnetek zaslona za ta korak

Ko se prikaže ukazni poziv za %SystemRoot% (običajno je to C:\Windows), lahko začnete uporabljati ukaze za obnovitveno konzolo, ki so na voljo.

Dejanja ukazov

 
Zmanjšaj slikoRazširi sliko
assets folding start collapsed
Na spodnjem seznamu so opisani razpoložljivi ukazi za obnovitveno konzolo
 • Attrib spremeni atribute v eni datoteki ali podimeniku.
 • Batch izvede ukaze, ki jih določite v besedilni datoteki »vhodna datoteka«. Izhodna datoteka zadrži izhod ukazov. Če spustite parameter izhodne datoteke, se izhod prikaže na zaslonu.
 • Bootcfg spremeni datoteko Boot.ini za konfiguracijo in obnovitev zagona.
 • CD (Chdir) deluje le v sistemskih imenikih trenutne namestitve programa Windows, izmenljivih medijih, korenskem imeniku na kateri koli particiji trdega diska ali lokalnih virih namestitve.
 • Chkdsk Stikalo /p zažene ukaz »chkdsk«, tudi če pogon ni več z zastavico označen kot umazan. Stikalo /r najde slabe sektorje in obnovi informacije, ki jih je mogoče prebrati. To stikalo vsebuje /p. Za ukaz »chkdsk« potrebujete »Autochk«. Ukaz »chkdsk« samodejno poišče datoteko Autochk.exe v zagonski mapi. Če ukaz »chkdsk« ne najde datoteke v zagonski mapi, poišče namestitveni CD-ROM s sistemom Windows 2000. Če ukaz »chkdsk« ne najde namestitvenega CD-ROM-a, ukaz »chkdsk« pozove uporabnika, da vnese mesto datoteke Autochk.exe.
 • Cls počisti zaslon.
 • Copy kopira eno datoteko na ciljno mesto. Privzeto cilj ne more biti izmenljivi medij in ni mogoče shraniti nadomestnih znakov. S kopiranjem stisnjene datoteke z namestitvenega CD-ROM-a s sistemom Windows 2000 samodejno raztegnete datoteko.
 • Del (Delete) izbriše eno datoteko. Deluje v sistemskih imenikih trenutne namestitve sistema Windows, izmenljivih medijih, korenskem imeniku na kateri koli particiji trdega diska ali lokalnih virih namestitve. Privzeto ni mogoče uporabiti nadomestnih znakov.
 • Dir prikaže seznam vseh datotek, tudi skritih in sistemskih.
 • Disable onemogoči storitev ali gonilnik sistema Windows. Spremenljivka service_or_driver je ime storitve ali gonilnika, ki ga želite onemogočiti. Kadar želite s tem ukazom onemogočiti storitev, ukaz prikaže prvotno vrsto zagona storitve, preden se spremeni vrsto v SERVICE_DISABLED. Zabeležite prvotno vrsto zagona, da boste z ukazom enable lahko znova zagnali storitev.
 • Diskpart upravlja particije na nosilcih trdih diskov. Možnost /add ustvari novo particijo. Možnost /delete izbriše obstoječo particijo. Spremenljiva naprava je ime naprave za novo particijo (kot je na primer \device\harddisk0). Spremenljivi pogon je črka pogona za particijo, ki jo želite izbrisati (na primer D). Particija je ime, ki temelji na particiji, za particijo, ki jo želite izbrisati (na primer: \device\harddisk0\partition1) in jo je mogoče uporabiti namesto spremenljivke pogona. Spremenljiva velikost je velikost v megabajtih nove particije.
 • Enable omogoči storitev ali gonilnik sistema Windows. Spremenljivka service_or_driver je ime storitve ali gonilnika, ki ga želite omogočiti in start_type je vrsta zagona omogočene storitve. Vrsta zagona uporabi eno od navedenih oblik:
  SERVICE_BOOT_START
  SERVICE_SYSTEM_START
  SERVICE_AUTO_START
  SERVICE_DEMAND_START
 • Exit zapre obnovitveno konzolo in nato znova zažene računalnik.
 • Expand raztegne stisnjeno datoteko. Spremenljivi vir je datoteka , ki jo želite raztegniti. Privzeto ni mogoče uporabiti nadomestnih znakov. Spremenljivi cilj je imenik za novo datoteko. Privzeto cilj ne more biti izmenljivi medij in ne more biti samo za branje. Z ukazom attrib lahko odstranite atribut samo za branje iz ciljnega imenika. Možnost /f:filespec potrebujete, če je v viru več datotek. Ta možnost omogoča uporabo nadomestnih znakov. Stikalo /y onemogoči poziv prepisa potrditve. Stikalo /d določi, da datoteke ne bodo raztegnjene in prikaže imenik datotek v viru.
 • Fixboot zapiše novi zagonski sektor v particijo sistema.
 • Fixmbr popravi glavno kodo zagona particije. Spremenljiva naprava je izbirno ime, ki določa napravo, ki potrebuje nov glavni zagonski zapis (BMR). To spremenljivko spustite, če je cilj zagonska naprava.
 • Format formatira disk. Stikalo /q izvede hitro formatiranje. Stikalo /fs določi datotečni sistem.
 • Pomoč Če z ukazno spremenljivko ne določite ukaza, pomoč navede vse ukaze, ki jih podpira obnovitvena konzola.
 • Listsvc prikaže vse storitve in gonilnike, ki so na voljo v računalniku.
 • Logon prikaže zaznane namestitve sistema Windows in zahteva geslo lokalnega skrbnika za te namestitve. S tem ukazom se premaknete na drugo namestitev ali podimenik.
 • Map prikaže trenutne dejavne preslikave naprav. Vključite možnost arc, da določite uporabo poti za Advanced RISC Computing (ARC) (oblika za Boot.ini) namesto poti za naprave sistema Windows.
 • MD (Mkdir) deluje le v sistemskih imenikih trenutne namestitve programa Windows, izmenljivih medijih, korenskem imeniku na kateri koli particiji trdega diska ali lokalnih virih namestitve.
 • More/Type prikaže določeno besedilno datoteko na zaslonu.
 • Rd (Rmdir) deluje le v sistemskih imenikih trenutne namestitve programa Windows, izmenljivih medijih, korenskem imeniku na kateri koli particiji trdega diska ali lokalnih virih namestitve.
 • Ren (Rename) deluje le v sistemskih imenikih trenutne namestitve programa Windows, izmenljivih medijih, korenskem imeniku na kateri koli particiji trdega diska ali lokalnih virih namestitve. Novega pogona ali poti ni mogoče kot cilja.
 • Set prikaže in nastavi spremenljivke okolja obnovitvene konzole.
 • Systemroot nastavi trenutni imenik na %SystemRoot%.
Zmanjšaj slikoRazširi sliko
assets folding end collapsed

Pravila za obnovitveno konzolo

Zmanjšaj slikoRazširi sliko
assets folding start collapsed
Ko delate v obnovitveni konzoli, velja nekaj pravil okolja. Vnesite set, če želite prikazati trenutno okolje. Privzeto so ta pravila:
 • AllowAllPaths = FALSE prepreči dostop do imenikov in podimenikov zunaj namestitve sistema, ki ste jo izbrali, ko ste vnesli obnovitveno konzolo.
 • AllowRemovableMedia = FALSE prepreči dostop do izmenljivih medijev kot cilja kopiranih datotek.
 • AllowWildCards = FALSE prepreči podporo za nadomestne znake za ukaze, kot so copy in del.
 • NoCopyPrompt = FALSE pomeni, da vas obnovitvena konzola pri prepisovanju obstoječe datoteke pozove k potrditvi.
Zmanjšaj slikoRazširi sliko
assets folding end collapsed

Brisanje obnovitvene konzole

Zmanjšaj slikoRazširi sliko
assets folding start collapsed
Če želite izbrisati obnovitveno konzolo:
 1. Znova zaženite računalnik, kliknite Start, klikniteMoj računalnik in nato dvokliknite trdi disk, kamor ste namestili obnovitveno konzolo.
 2. V meniju Orodja kliknite Možnosti mape in nato zavihek Pogled.
 3. Kliknite Prikaži skrite datoteke in mape, počistite polje Skrij zaščitene datoteke operacijskega sistema in kliknite V redu
 4. Iz korenske mape izbrišite mapo Cmdcons in datoteko Cmldr.
 5. V korenski mapi z desno tipko miške kliknite datoteko Boot.ini in nato kliknite Lastnosti.
 6. Počistite polje Samo za branje in kliknite V redu.

  Opozorilo: Če datoteke Boot.ini ne spremenite pravilno, morda ne boste mogli znova zagnati računalnika. Izbrišite le vnos za obnovitveno konzolo. Ko dokončate ta postopek, spremenite atribut datoteke Boot.ini spet na stanje samo za branje. Odprite datoteko Boot.ini v Beležnici in odstranite vnos za obnovitveno konzolo. Podoben je temu:
  C:\cmdcons\bootsect.dat="Microsoft Windows Recovery Console" /cmdcons
 7. Shranite datoteko in jo zaprite.
Zmanjšaj slikoRazširi sliko
assets folding end collapsed

Namestitev obnovitvene konzole med nespremljano namestitvijo

Zmanjšaj slikoRazširi sliko
assets folding start collapsed
Če želite namestiti obnovitveno konzolo med nespremljano namestitvijo operacijskega sistema Windows, morate uporabiti razdelek [GuiRunOnce] datoteke unattend.txt.
Command1="path\winnt32 /cmdcons /unattend"
Če želite več informacij o uporabi datoteke Unattend.txt, glejte Priročnik za načrtovanje aktiviranja v kompletu Windows 2000 Server Resource Kit.
Zmanjšaj slikoRazširi sliko
assets folding end collapsed

Sklici

S pravilnikom skupine lahko spremenite pravila in povečate moč, ki jo imate z obnovitveno konzolo.

Če želite več informacij o tem, kako to naredite, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
310497 Uporaba pravilnikov skupine za povečanje moči obnovitvene konzole

Če želite več informacij o uporabi obnovitvene konzole sistema Windows XP, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
314058 Opis obnovitvene konzole sistema Windows XP za napredne uporabnike

Lastnosti

ID članka: 307654 - Zadnji pregled: 8. marec 2014 - Revizija: 5.0
Velja za:
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Ključne besede: 
kbhowto kbcip KB307654

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com