Cikk azonosítója: 307654 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

Azt javasoljuk, hogy a helyreállítási konzolt csak akkor használja, ha a csökkentett mód és az egyéb indítási lehetőségek nem működnek. A helyreállítási konzol használata csak az olyan tapasztalt felhasználóknak ajánlott, akik alapvető parancsok segítségével képesek azonosítani és megtalálni a problémás illesztőprogramokat és fájlokat. A helyreállítási konzol csak rendszergazdai jogosultságokkal használható.

A helyreállítási konzol kétféleképpen indítható el:
 • Ha nem tudja elindítani a Windows rendszert, és a helyreállítási konzolt még nem telepítette a számítógépen, futtathatja a helyreállítási konzolt a telepítési CD-ről.
  További részleteket A helyreállítási konzol használata című szakaszban olvashat.
 • Ha a helyreállítási konzolt telepíti a számítógépre, az akkor is rendelkezésre áll, ha a Windows esetleg nem indítható újra. Így újraindításkor a rendelkezésre álló operációs rendszerek listájából a helyreállítási konzolt is választhatja.
  További részleteket A helyreállítási konzol telepítése című szakaszban olvashat.


További információ

A helyreállítási konzol telepítése

Ha a helyreállítási konzolt telepíti a számítógépre, az akkor is rendelkezésre áll, ha a Windows esetleg nem indítható újra. Így újraindításkor a rendelkezésre álló operációs rendszerek listájából a helyreállítási konzolt is választhatja. A helyreállítási konzolt a fontos kiszolgálókon és az informatikusok munkaállomásain ajánlott telepíteni. A cikk a helyreállítási konzol Microsoft Windows XP-alapú számítógépre való telepítésének módját ismerteti. A helyreállítási konzol telepítéséhez rendszergazdaként kell bejelentkeznie.

Bár a Windows XP CD-ről közvetlenül is futtathatja a helyreállítási konzolt, általában kényelmesebb az indítómenüből elérhető indítási lehetőségként beállítani. A helyreállítási konzol közvetlenül a CD-ről történő futtatásának módját a cikk későbbi, A helyreállítási konzol használata című része ismerteti.

A helyreállítási konzol telepítéséhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Helyezze be a Windows XP telepítőlemezét a CD-meghajtóba.
 2. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára.
 3. A Megnyitás mezőbe írja be a d:\i386\winnt32.exe /cmdcons parancsot, ahol d a CD-meghajtó betűjele. Microsoft Windows XP Professional x64 Edition rendszer használata esetén írja be a d:\amd64\winnt32.exe /cmdcons parancsot, ahol d a CD-meghajtó betűjele.
 4. Megjelenik a Windows telepítő párbeszédpanele. A Windows telepítő párbeszédpanele a helyreállítási konzol beállítását írja le. A telepítés megerősítéséhez kattintson az Igen gombra. (A lépést ábrázoló képernyőfelvétel alább található.)
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  A lépést ábrázoló képernyőfelvétel
 5. Indítsa újra a számítógépet. A számítógép legközelebbi újraindításakor az indítómenüben megjelenik a „Microsoft Windows helyreállítási konzol” menüpont. (A lépést ábrázoló képernyőfelvétel alább található.)
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  A lépést ábrázoló képernyőfelvétel
Másik megoldásként egy hálózati megosztási pontról, az univerzális elnevezési konvenciónak (UNC) megfelelő elérési út megadásával is telepítheti a helyreállítási konzolt.

Megjegyzés: A következőhöz hasonló hibaüzenet jelenhet meg:
A telepítés nem folytatható, mert a számítógépen található Windows rendszer verziója újabb, mint a CD-n lévő.
Ha ez a probléma lépne fel, a szükséges információkat Microsoft Tudásbázis vonatkozó cikkében találja a cikk számára kattintva:
898594 Hibaüzenet jelenik meg, amikor a helyreállítási konzolt próbálja telepíteni egy Windows XP Service Pack 2 rendszert futtató számítógépre (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

A helyreállítási konzol használata

Lehetősége van szolgáltatások engedélyezésére és letiltására, meghajtók formázására, helyi meghajtókon lévő adatok olvasására és írására (beleértve az NTFS fájlrendszert használó meghajtókat is), valamint számos más felügyeleti feladatot hajthat végre. A helyreállítási konzol akkor különösen hasznos, ha a számítógépen lévő rendszer helyreállításához egy lemezről vagy CD-ROM-ról kell fájlokat másolni a merevlemezre, vagy egy olyan szolgáltatást kell újrakonfigurálni, amely miatt pillanatnyilag nem lehet megfelelően elindítani a számítógépet.

Amennyiben nem tudja újraindítani a számítógépet, a helyreállítási konzolt a Windows XP indítólemezeiről vagy a Windows XP CD-ROM-ról is futtathatja.

Miután a Windows XP rendszer telepítve van a számítógépen, indítsa el a számítógépet, és használja a helyreállítási konzolt. A Windows XP indítólemezei vagy a Windows XP CD-ROM szükségesek.

A Windows XP indítólemezek létrehozásáról (ezek a Windows XP telepítőkészletben nem szerepelnek) további tudnivalókat a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
310994 A Windows XP telepítő rendszerindító lemezeinek beszerzése
Megjegyzés: A számítógép Windows XP CD-ROM-ról történő indításához úgy kell beállítania a számítógép BIOS-át, hogy a CD-ROM meghajtóról töltse be a rendszert.

A helyreállítási konzolnak a Windows XP indítólemezeiről vagy a Windows XP CD-ROM-ról való futtatásához hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Helyezze be a Windows XP indítólemezét a hajlékonylemez-meghajtóba, vagy a Windows XP CD-ROM-ot a CD-meghajtóba, majd indítsa újra a számítógépet.

  Amikor a program erre kéri, válassza ki a számítógépnek a CD-meghajtóról történő indításához szükséges beállításokat.
 2. A telepítő üdvözlőképernyőjének megjelenésekor nyomja le a J billentyűt a helyreállítási konzol indításához.
 3. Ha a számítógépen több operációs rendszer van telepítve, válassza azt a rendszert, amelyhez a helyreállítási konzolról hozzá kíván férni.
 4. Amikor a rendszer kéri, adja meg a rendszergazdai jelszót. Ha a rendszergazdafiók jelszava üres, csak nyomja meg az ENTER billentyűt.
 5. A parancssorba írja be a megfelelő parancsokat a telepített Windows XP rendszer hibakereséséhez és javításához.

  A helyreállítási konzolban használható parancsok listájának megtekintéséhez írja be a parancssorba a recovery console commands vagy a help parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt.

  Egy adott parancsra vonatkozó információk megjelenítéséhez írja be a parancssorba a help parancs_neve parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 6. A helyreállítási konzolból való kilépéshez és a számítógép újraindításához írja be a parancssorba az exit parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt.

A helyreállítási konzol parancssorának használata

A helyreállítási konzol használata során nem a Windows szokásos parancssorát, hanem egy speciális parancssort használ. A helyreállítási konzol ugyanis saját parancsértelmezővel rendelkezik. Ahhoz, hogy beléphessen ebbe a parancsértelmezőbe, a helyreállítási konzol kéri a helyi rendszergazdai jelszót.

A helyreállítási konzol indulásakor az F6 billentyűt lenyomva telepíthet egy külső gyártótól származó SCSI- vagy RAID-illesztőprogramot, amennyiben az szükséges a merevlemez eléréséhez. Ez a parancssor ugyanúgy működik, mint az operációs rendszer telepítésekor.

A helyreállítási konzol indítása néhány másodpercet vesz igénybe. A helyreállítási konzol menüjében megjelenik a számítógépre telepített Windows rendszerek számozott listája (rendszerint csak egyetlen bejegyzés – c:\Windows – látható). Nyomja le a megfelelő számot (akkor is, ha csak egyetlen bejegyzés jelenik meg), majd az ENTER billentyűt. Ha ugyanis úgy nyomja le az ENTER billentyűt, hogy nem választott számot, a számítógép újraindul és elölről kezdi a folyamatot. (A lépést ábrázoló képernyőfelvétel alább található.)
A kép összecsukásaA kép kibontása
A lépést ábrázoló képernyőfelvétel

Amikor megjelenik a %SystemRoot% parancssora (általában C:\Windows), megkezdheti a helyreállítási konzolban elérhető parancsok használatát.

Parancsműveletek

 
A kép összecsukásaA kép kibontása
assets folding start collapsed
Az alábbi listában olvashatja a helyreállítási konzolban rendelkezésre álló parancsok leírását
 • Attrib – egy fájl vagy alkönyvtár attribútumainak módosítása.
 • Batch – a bemeneti_fájl paraméterben megadott szövegfájlban található parancsok végrehajtása. A parancsok kimenetét a kimeneti_fájl paraméterben megadott fájl tárolja. Amennyiben elhagyja a kimeneti_fájl paramétert, a kimenet a képernyőn jelenik meg.
 • Bootcfg – a Boot.ini fájl módosítása a rendszertöltés konfigurálásához és a rendszer helyreállításához.
 • CD (Chdir) – csak a jelenleg telepített Windows példány rendszerkönyvtáraiban, a cserélhető adathordozókon, a merevlemez-partíciók gyökérkönyvtáraiban és a helyi telepítési forrásokban működik.
 • Chkdsk – A /p kapcsolóval a Chkdsk akkor is futtatható, ha a meghajtó nincs inkonzisztensként megjelölve. A /r kapcsoló megadása esetén a program azonosítja a hibás szektorokat és helyreállítja az olvasható adatokat. A kapcsoló feltételezi a /p kapcsoló megadását. A Chkdsk parancshoz szükséges az Autochk program megléte. A Chkdsk parancs automatikusan megkeresi az Autochk.exe fájlt az indítási mappában. Amennyiben a Chkdsk nem találja az indítási mappát, a Windows 2000 telepítő CD-ROM-ot keresi. Ha a telepítő CD-ROM sem található, a Chkdsk kéri az Autochk.exe helyének megadását a felhasználótól.
 • Cls – a képernyő törlése.
 • Copy – egy fájl másolása a célhelyre. Alapértelmezés szerint a célhely nem lehet cserélhető adathordozó és nem használhatók helyettesítő karakterek sem. Amennyiben tömörített fájlt másol a Windows 2000 telepítő CD-ROM-ról, a program automatikusan kibontja a fájlt.
 • Del (Delete) – fájl törlése. A parancs csak a jelenleg telepített Windows példány rendszerkönyvtáraiban, a cserélhető adathordozókon, a merevlemez-partíciók gyökérkönyvtáraiban és a helyi telepítési forrásokban működik. Alapértelmezés szerint nem használhatók helyettesítő karakterek.
 • Dir – az összes fájl listájának megjelenítése, beleértve a rejtett és rendszerfájlokat is.
 • Disable – a Windows rendszer valamely szolgáltatásának vagy illesztőprogramjának letiltása. A szolgáltatás_vagy_illesztőprogram paraméter a letiltani kívánt szolgáltatás vagy illesztőprogram neve. Amikor a parancs segítségével letilt egy szolgáltatást, a parancs megjeleníti a szolgáltatás eredeti indítási típusát, mielőtt SERVICE_DISABLED értékre állítja a típust. Jegyezze fel az eredeti indítási típust, hogy az enable parancs használatával újraindíthassa azt.
 • Diskpart – merevlemezköteteken lévő partíciók kezelése. A /add kapcsolóval új partíciót hozhat létre. A /delete kapcsolóval törölhet egy meglévő partíciót. A device (eszköz) paraméter az új partíció eszközneve (például \device\harddisk0). A drive (meghajtó) paraméter a törölni kívánt partíció meghajtóbetűjele (például D). A partition (partíció) paraméter a törlendő partíció partícióalapú neve (például: \device\harddisk0\partition1), és a meghajtót jelölő változó helyén használható. A size (méret) paraméter az új partíció méretét adja meg megabájtban.
 • Enable – a Windows rendszer valamely szolgáltatásának vagy illesztőprogramjának engedélyezése. A szolgáltatás_vagy_illesztőprogram paraméter az engedélyezendő szolgáltatás vagy illesztőprogram neve, az indítási_típus pedig az engedélyezett szolgáltatás indítási típusa. Az indítási típus a következő formátumok valamelyikét használja:
  SERVICE_BOOT_START
  SERVICE_SYSTEM_START
  SERVICE_AUTO_START
  SERVICE_DEMAND_START
 • Exit – kilépés a helyreállítási konzolból, majd a számítógép újraindítása.
 • Expand – tömörített fájl kibontása. A source (forrás) változó a kibontandó fájlt adja meg. Alapértelmezés szerint nem használhatók helyettesítő karakterek. A destination (cél) változó az új fájl célkönyvtára. Alapértelmezés szerint a célhely nem lehet cserélhető adathordozó, illetve nem lehet írásvédett. Az attrib paranccsal távolítható el a célkönyvtár „írásvédett” attribútuma. Amennyiben a forrás több fájl tartalmaz, a /f:fájlspecifikáció kapcsolót meg kell adni. Ez a kapcsoló megengedi a helyettesítő karakterek használatát. A /y kapcsoló hatására a program nem kér megerősítést felülíráskor. A /d kapcsoló azt adja meg, hogy a fájlok nem lesznek kibontva, valamint a forrásban lévő fájlok listáját jeleníti meg.
 • Fixboot – új rendszerindító szektor írása a rendszerpartícióra.
 • Fixmbr – a rendszertöltő partíció fő rendszertöltési kódjának javítása. A device (eszköz) változó megadása nem kötelező; a változó annak az eszköznek a nevét határozza meg, amelyre új fő rendszertöltő rekordot kell írni. A változó elhagyása esetén a rendszerindító eszköz az alapértelmezett.
 • Format – lemezformázás. A /q kapcsoló megadása esetén a program gyorsformázást végez. A /fs kapcsoló a fájlrendszert adja meg.
 • Help – Amennyiben nem használja a command (parancs) változót a parancs megadásához, a help a helyreállítási konzolon használható összes parancs listáját jeleníti meg.
 • Listsvc – a számítógépen elérhető összes szolgáltatás és illesztőprogram listájának megjelenítése.
 • Logon – a talált Windows telepítések megjelenítése és ezen telepített rendszerek helyi rendszergazdai jelszavának bekérése. Ezzel a paranccsal léphet át egy másik telepített rendszerbe vagy alkönyvtárba.
 • Map – az aktuálisan aktív eszköz-hozzárendelések megjelenítése. Az arc paraméter megadásával adhatja meg az ARC- (Advanced RISC Computing) elérési utak használatát (a Boot.ini által használt formátum) a Windows-eszközútvonalak helyett.
 • MD (Mkdir) – csak a jelenleg telepített Windows példány rendszerkönyvtáraiban, a cserélhető adathordozókon, a merevlemez-partíciók gyökérkönyvtáraiban és a helyi telepítési forrásokban működik.
 • More/Type – a megadott szövegfájl megjelenítése a képernyőn.
 • RM (Rmdir) – csak a jelenleg telepített Windows példány rendszerkönyvtáraiban, a cserélhető adathordozókon, a merevlemez-partíciók gyökérkönyvtáraiban és a helyi telepítési forrásokban működik.
 • Ren (Rename) – csak a jelenleg telepített Windows példány rendszerkönyvtáraiban, a cserélhető adathordozókon, a merevlemez-partíciók gyökérkönyvtáraiban és a helyi telepítési forrásokban működik. Célként nem adhat meg új meghajtót vagy elérési utat.
 • Set – a helyreállítási konzol környezeti változóinak megjelenítése és beállítása.
 • Systemroot – hatására az aktuális könyvtár a %SystemRoot% könyvtár lesz.
A kép összecsukásaA kép kibontása
assets folding end collapsed

A helyreállítási konzol szabályai

A kép összecsukásaA kép kibontása
assets folding start collapsed
A helyreállítási konzol használata során számos környezetfüggő szabály érvényesül. Írja be a set parancsot az aktuális környezet megjelenítéséhez. Alapértelmezés szerint a szabályok a következők:
 • AllowAllPaths = FALSE – megakadályozza a helyreállítási konzolba történő belépéskor kiválasztott rendszertelepítésen kívüli könyvtárak és alkönyvtárak elérését.
 • AllowRemovableMedia = FALSE – megakadályozza a fájlok cserélhető adathordozóra másolását.
 • AllowWildCards = FALSE – megakadályozza a helyettesítő karakterek használatát a copy, a del és a hasonló parancsokban.
 • NoCopyPrompt = FALSE – hatására a helyreállítási konzol meglévő fájlok felülírása előtt megerősítést kér.
A kép összecsukásaA kép kibontása
assets folding end collapsed

A helyreállítási konzol eltávolítása

A kép összecsukásaA kép kibontása
assets folding start collapsed
A helyreállítási konzol eltávolításához tegye a következőket:
 1. Indítsa újra a számítógépet, kattintson a Start gombra, a Sajátgép parancsra, majd duplán arra a merevlemezre, amelyen telepítette a helyreállítási konzolt.
 2. Kattintson az Eszközök menü Mappa beállításai parancsára, majd a Nézet fülre.
 3. Válassza a Rejtett fájlok és mappák megjelenítése lehetőséget, törölje a jelet a Az operációs rendszer védett fájljainak elrejtése jelölőnégyzetből, majd kattintson az OK gombra.
 4. A gyökérmappából törölje a Cmdcons mappát és a Cmldr fájlt.
 5. A gyökérmappában kattintson a jobb gombbal a Boot.ini fájlra, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 6. Törölje a jelet az Írásvédett jelölőnégyzetből, majd kattintson az OK gombra.

  Figyelem! A Boot.ini fájl helytelen módosítása esetén előfordulhat, hogy a számítógép nem indul újra. Győződjön meg arról, hogy csak a helyreállítási konzolhoz tartozó bejegyzést törli. Továbbá az eljárás végeztével a Boot.ini fájl attribútumát állítsa vissza írásvédett állapotba. Nyissa meg a Boot.ini fájlt a Microsoft Windows Jegyzettömbben, és távolítsa el a helyreállítási konzolra vonatkozó bejegyzést. A bejegyzés az alábbihoz hasonló:
  C:\cmdcons\bootsect.dat="Microsoft Windows helyreállítási konzol" /cmdcons
 7. Mentse és zárja be a fájlt.
A kép összecsukásaA kép kibontása
assets folding end collapsed

A helyreállítási konzol felügyelet nélküli telepítése

A kép összecsukásaA kép kibontása
assets folding start collapsed
Ha a Windows felügyelet nélküli telepítésének részeként kívánja telepíteni a helyreállítási konzolt, az unattend.txt fájl [GuiRunOnce] szakaszát kell használnia.
Command1="path\winnt32 /cmdcons /unattend"
Az Unattend.txt fájl használatáról a Windows 2000 Server Resource Kit Deployment Planning Guide (Útmutató a központi telepítés tervezéséhez) című dokumentumában olvashat bővebben.
A kép összecsukásaA kép kibontása
assets folding end collapsed

Hivatkozások

A csoportházirendek segítségével módosíthatja a szabályokat és kiterjesztheti a helyreállítási konzolban rendelkezésre álló lehetőségeket.

További információt e műveletről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
310497 A helyreállítási konzol feladatkörének bővítése a Csoportházirend segítségével (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

A Windows XP helyreállítási konzoljáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál további információt:
314058 A Windows XP helyreállítási konzoljának ismertetése tapasztalt felhasználók számára

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 307654 - Utolsó ellenőrzés: 2014. március 25. - Verziószám: 11.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbcip KB307654
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com