Útmutató: A nyelvi eszköztár használata Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 306993 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk a Windows XP rendszer nyelvi eszköztárának használatát ismerteti. Ez az eszköztár rögzítetlenül jelenik meg automatikusan az asztalon minden olyan alkalommal, amikor a felhasználó szöveget szúr be kézírás-felismeréssel, szövegfelismeréssel vagy írásjegybevivő segédprogram (IME) használatával.

A nyelvi eszköztárral egyszerűen lehet váltani az egyes feladatok között, és a szövegbevitelhez kapcsolódó feladatok is könnyedén végrehajthatók. Ha például kézírásbevivő eszközzel ír be szöveget, a nyelvi eszköztár gombjaival megnyithatja az írópanelt, amelyből kézzel írt szöveget szúrhat be dokumentumaiba.

A nyelvi eszköztáron látható gombok és beállítási lehetőségek a szövegkezeléssel összefüggő telepített szolgáltatásoktól, valamint a pillanatnyilag aktív alkalmazástól függenek. A Microsoft Word 2002 program például lehetővé teszi a szövegfelismerést, a Jegyzettömb alkalmazás azonban nem. Ha mindkét alkalmazás meg van nyitva, akkor a szövegfelismerési szolgáltatás gombjai akkor jelennek meg, ha a Word aktív, de eltűnnek, mihelyst a Jegyzettömb lesz aktív. Második nyelv vagy billentyűzetkiosztás hozzáadásakor a tálcáról is megjeleníthető a nyelvi eszköztár.

A nyelvi eszköztár áthelyezhető a képernyő tetszőleges helyére, kisméretűvé kicsinyíthető a tálcán, de majdnem teljesen átlátszóvá is tehető. Ha nincs rá szükség, be is zárhatja. A szükségtelen szövegkezelési szolgáltatásokat célszerű eltávolítani, mert memóriafelhasználásuk hatással lehet a számítógép teljesítményére.

A nyelvi eszköztár megjelenítése

A nyelvi eszköztár az alábbi módon jeleníthető meg (a Vezérlőpult klasszikus nézetét használva).
 1. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára, majd duplán a Területi és nyelvi beállítások ikonra.
 2. Kattintson a Nyelvek lap Szövegbeviteli nyelvek és módszerek csoportjának Részletek gombjára.
 3. Kattintson a Beállítások csoport Nyelvi eszköztár gombjára.
 4. Jelölje be A nyelvi eszköztár megjelenítése az asztalon jelölőnégyzetet.
Megjegyzések:
 • A nyelvi eszköztár automatikusan megjelenik az asztalon a szöveggel kapcsolatos szolgáltatások (például kézírás-felismerés, szövegfelismerés vagy írásjegybevivő segédprogram) telepítésekor. Az eszköztár bezárása után ezzel a műveletsorral újból megjelenítheti.
 • Ha kisméretűvé állította az eszköztárat a tálcán, kattintson a tálca Nyelv ikonjára, majd A nyelvi eszköztár megjelenítése elemre.
 • Az eszköztár megjelenítését követően a jobb gombbal rákattintva helyi menü jeleníthető meg, amellyel módosíthatók az eszköztár beállításai, például a tálcára történő rögzítése, vagy akár szövegcímkék hozzáadása.

A nyelvi eszköztár elrejtése

Ha el szeretné rejteni a nyelvi eszköztárat, kattintson rá a jobb gombbal, majd válasszon az alábbi lehetőségek közül.
 • A nyelvi eszköztár tálcagombbá kicsinyítéséhez kattintson a Kis méret parancsra. Ez a művelet eltávolítja ugyan az eszköztárat az asztalról, de továbbra is aktív és elérhető marad a szolgáltatás.
 • A nyelvi eszköztár bezárása parancsra kattintva kikapcsolhatja az eszköztárat, eltávolítva azt az asztalról.
Megjegyzések:
 • Ha úgy szeretne a nyelvi eszköztárral kapcsolatos műveleteket végrehajtani, hogy közben nem látható az asztalon az eszköztár, kattintson a jobb gombbal az eszköztárra, majd kattintson a További ikonok a tálcán lehetőségre. Ezután kisméretűvé teheti a nyelvi eszköztárat, és végrehajthatja a szükséges műveleteket a szöveggel kapcsolatos szolgáltatások tálcaikonjaira kattintva.
 • A nyelvi eszköztár bezárása nem jelenti a szöveggel kapcsolatos szolgáltatások eltávolítását. Érdemes azonban valamennyi, pillanatnyilag nem használt szolgáltatást (például a kézírás- vagy a beszédfelismerést) eltávolítani, hiszen ezek a szolgáltatások memóriaigényesek, így hatással lehetnek a rendszer teljesítményére.
 • A nyelvi eszköztárat annak Kis méret parancsával is kisméretűvé teheti.
 • Ha a számítógépre írásjegybevivőt is telepített, a nyelvi eszköztár nem zárható be.

Szöveggel kapcsolatos szolgáltatások be- és kikapcsolása

A szöveggel kapcsolatos szolgáltatások az alábbi módon engedélyezhetők és tilthatók le (a Vezérlőpult klasszikus nézetét használva).
 1. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára, majd duplán a Területi és nyelvi beállítások ikonra.
 2. Kattintson a Nyelvek lap Szövegbeviteli nyelvek és módszerek csoportjának Részletek gombjára.
 3. Kattintson a Beállítások csoport Nyelvi eszköztár gombjára.
 4. A szolgáltatások letiltásához jelölje be A speciális szövegszolgáltatások kikapcsolása jelölőnégyzetet.
 5. A szolgáltatások bekapcsolásához törölje a jelölőnégyzet jelölését.
 6. Ha a választott lehetőségre vonatkozó kérdés jelenik meg, kattintson az Igen gombra.
Megjegyzések:
 • Ezzel az eljárással ideiglenesen kikapcsolhatja a szükségtelen kézírás- és beszédfelismerési szolgáltatásokat, valamint néhány kisegítő lehetőséget is. Ezek a szolgáltatások hatással lehetnek a számítógép teljesítményére, ezért ha az aktuális programhoz nincsen szükség rájuk, célszerű ideiglenesen kikapcsolni őket.
 • Amennyiben egyáltalán nincs szükség a szöveggel kapcsolatos valamely szolgáltatásra, távolítsa el azt.
 • A szöveggel kapcsolatos szolgáltatások kikapcsolása nincsen hatással a Szövegbeviteli nyelvek és módszerek párbeszédpanel Telepített szolgáltatások csoportjában látható telepített nyelvekre és billentyűzetkiosztásokra.Hivatkozások

A beszédfelismerés Windows XP rendszerbeli használatáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
306537 Útmutató: A beszédfelismerés telepítése és beállítása Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
278927 WD2002: 1. rész: Gyakran ismételt kérdések a beszéd- és kézírásfelismeréssel kapcsolatban (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Ha részletesebb információra van szüksége a Microsoft beszédfelismerési szolgáltatásáról, kattintson a nyelvi eszköztár Súgó elemére.

A Microsoft beszédfelismeréssel kapcsolatos legújabb fejlesztéseiről és kutatásairól a cég alábbi (angol nyelvű) webhelyén olvashat bővebben:
http://www.microsoft.com/speech/

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 306993 - Utolsó ellenőrzés: 2006. augusztus 14. - Verziószám: 1.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhowtomaster KB306993
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com