ID articol: 306559 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

În această pagină

Rezumat

Acest articol explică cum se configurează Windows XP ca sistem care permite mai multe încărcări, cu următoarele sisteme de operare:
 • Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows NT 4.0 și Microsoft Windows NT 3.51
 • Microsoft Windows 95 OSR2, Microsoft Windows 98 și Microsoft Windows Millennium Edition (Me)
 • MS-DOS sau Microsoft Windows 3.x
Aveți posibilitatea să instalați mai multe sisteme de operare pe computer și să alegeți pe care dintre ele să-l utilizați de fiecare dată când porniți computerul. Această configurație este denumită deseori configurație cu încărcare duală sau cu încărcare multiplă (consultați glosarul de la sfârșitul acestui articol pentru definiții ale termenilor nefamiliari).

Volumele de disc și formatul de disc

Rețineți că sistemul de fișiere EFS nu este disponibil în Windows XP Home Edition.

Reformatarea și repararea hard diskului

Este posibil să fie necesară reformatarea și repartiționarea hard diskului, dacă:
 • Aveți un singur volum.

  Este necesar să instalați fiecare sistem de operare pe un volum separat al computerului, astfel încât fiecare instalare să rețină propriile fișiere și informații de configurare.
 • Partiția de încărcare nu este formatată cu sistemul de fișiere corect:
  • Dacă doriți să creați un sistem cu mai multe încărcări utilizând MS-DOS, Windows 95, Windows 98 sau Windows Me, trebuie să formatați partiția de sistem utilizând FAT16 sau FAT32, deoarece sistemul de operare nu poate porni dacă partiția de sistem este NTFS.
  • Dacă doriți să creați un sistem care permite mai multe încărcări utilizând Windows 95, Windows 98 sau Windows Me împreună cu Windows XP, trebuie să formatați partiția de încărcare utilizând FAT16, deoarece Windows 95, Windows 98 și Windows Me nu acceptă sistemul de fișiere NTFS.
  • Dacă doriți să instalați Windows 95, Windows 98 sau Windows Me cu Windows NT 4.0, Windows 2000 sau Windows XP, formatați partiția de încărcare utilizând FAT16, deoarece Windows NT 4.0 nu acceptă sistemul de fișiere FAT32.
  • Dacă doriți să creați un sistem care permite mai multe încărcări utilizând Windows 98 sau Windows Me cu Windows 2000 sau Windows XP, se poate formata partiția de încărcare utilizând FAT32.

   Notă Dacă formatați un volum Windows NT 4.0, Windows 2000 sau Windows XP cu orice alt sistem de fișiere în afară de NTFS, veți pierde toate caracteristicile specifice NTFS. Acestea includ anumite caracteristici Windows XP, cum ar fi securitatea sistemului de fișiere, setările EFS, cotele de disc și Spațiu de stocare la distanță (Remote Storage). În același mod, Windows 95, Windows 98 și Windows Me nu recunosc o partiție NTFS, identificând-o ca necunoscută. De aceea, dacă formatați o partiție Windows 98 sau Windows Me ca FAT și o partiție Windows XP ca NTFS, fișierele de pe partiția NTFS nu vor fi disponibile sau vizibile dacă încercați să le accesați în timp ce executați Windows 98 sau Windows Me.

Sisteme de fișiere acceptate

Următorul tabel enumeră sistemele de fișiere acceptate pentru sistemele de operare Microsoft:
  Sistem de operare  Sisteme de fișiere acceptate
  -----------------------------------------

  MS-DOS       FAT
  Windows 3.1    FAT
  Windows NT     FAT, NTFS
  Windows 95     FAT
  Windows 95 OSR2  FAT, FAT32
  Windows 98     FAT, FAT32
  Windows Me     FAT, FAT32
  Windows 2000    FAT, FAT32, NTFS
  Windows XP     FAT, FAT32, NTFS
				

Măsuri de precauție

Înainte să creați o configurație care acceptă mai multe încărcări cu Windows XP și alt sistem de operare, revizuiți următoarele măsuri de precauție:
 • Înainte de a încerca să creați un sistem care permite mai multe încărcări, creați o copie de rezervă a sistemului curent și toate fișierele de date.
 • Fiecare sistem de operare trebuie să fie instalat pe un volum separat. Microsoft nu acceptă instalarea mai multor sisteme de operare pe același volum.
 • Dacă aveți un singur volum pe computer, trebuie să reformatați și să repartiționați hard diskul astfel încât să aibă mai multe volume înainte să începeți crearea unei configurații care permite mai multe încărcări, în afara cazului în care doar instalați o altă copie de Windows XP.
 • Nu instalați Windows XP pe o unitate comprimată care nu a fost comprimată utilizând utilitarul de compresie NTFS.
 • Trebuie să utilizați un alt nume de computer pentru fiecare sistem de operare în cazul în care computerul este într-un domeniu securizat Windows 2000 sau Windows XP.
 • Instalați sistemele de operare în următoarea ordine:
  1. MS-DOS
  2. Windows 95, Windows 98 sau Windows Me
  3. Windows NT
  4. Windows 2000
  5. Windows XP

Crearea unui sistem care permite mai multe încărcări cu Windows XP și MS-DOS, Windows 95, Windows 98 sau Windows Me

Notă Într-o configurație cu mai multe încărcări, se poate instala o singură instanță de Windows 95, Windows 98 sau Windows Me. Nu este posibilă configurarea unui computer pentru încărcări multiple de Windows 95, Windows 98 sau Windows Me, deoarece fiecare dintre aceste platforme utilizează același fișier de încărcare. De exemplu, se poate utiliza combinația Windows 95, Windows 2000 și Windows XP, dar nu și combinația Windows 95, Windows 98 și Windows XP.

Windows XP trebuie instalat numai după instalarea MS-DOS, Windows 95, Windows 98 sau Windows Me, pentru a împiedica suprascrierea sectorului de încărcare Windows XP și a fișierelor de încărcare Windows XP de către aceste sisteme de operare.

Pentru a crea sisteme care permit mai multe încărcări cu Windows XP și MS-DOS, Windows 95, Windows 98 sau Windows Me:
 1. Asigurați-vă că hard diskul este formatat cu sistemul de fișiere corect.
 2. Instalați sistemele de operare multiple pe volume separate, în următoarea ordine: MS-DOS; Windows 95, Windows 98 sau Windows Me; apoi Windows XP.
 3. Alegeți una din următoarele variante:
  • Dacă doriți un sistem cu mai multe încărcări cu MS-DOS, Windows 95, Windows 98 sau Windows Me împreună cu Windows XP, instalați MS-DOS, apoi Windows 95, Windows 98 sau Windows Me, apoi instalați Windows XP.
  • Dacă doriți un sistem cu dublă încărcare cu Windows 95, Windows 98 sau Windows Me, împreună cu Windows XP, se recomandă să instalați fie Windows 95, Windows 98 sau Windows Me, apoi Windows XP.
  Instalați fiecare sistem de operare respectând procedura standard de instalare.

Pentru a crea un sistem cu mai multe încărcări cu Windows NT 4.0 și Windows XP

Utilizarea unui sistem care permite mai multe încărcări atât cu Windows NT 4.0, cât și cu Windows XP nu este recomandată ca soluție pe termen lung. Actualizarea NTFS din SP5 (pachetul service pack 5) pentru Windows NT 4.0 este furnizată numai pentru a ajuta la evaluarea și upgrade-ul la Windows XP.

Pentru a crea un sistem cu mai multe încărcări cu Windows NT 4.0 și Windows XP:
 1. Asigurați-vă că hard diskul este formatat cu sistemul de fișiere corect.
 2. Instalați Windows NT 4.0 și aplicați SP5, apoi instalați Windows XP pe un volum separat. Instalați fiecare sistem de operare respectând procedura standard de instalare.
Notă Dacă doriți să instalați mai multe sisteme de operare constând dintr-o combinație de Windows NT 4.0 cu Windows 2000 sau Windows XP ca singurele sisteme de operare instalate, trebuie să vă asigurați ați instalat SP5 pentru Windows NT 4.0. Windows XP face automat upgrade pentru orice partiții NTFS pe care le găsește pe sistem la versiunea de NTFS utilizată în Windows 2000 și Windows XP. Însă Windows NT 4.0 necesită SP5 pentru a citi și scrie fișiere pe un volum care este formatat cu versiunea de NTFS utilizată în Windows 2000 și Windows XP.

Instalarea programelor pe mai mult de un sistem de operare

Dacă instalați programe pe mai mult de un sistem de operare, trebuie să tratați fiecare sistem de operare ca o entitate separată. Orice programe și drivere pe care doriți să le utilizați trebuie să fie instalate pe fiecare sistem de operare în care doriți să le utilizați. De exemplu, dacă doriți să utilizați Microsoft Word pe același computer atât sub Windows 98, cât și sub Windows XP, trebuie să porniți Windows 98 și să instalați Microsoft Word, apoi să reporniți computerul în Windows XP și să instalați din nou Microsoft Word.

Notă Windows 95 sau Windows 98 pot reconfigura setări hardware la prima lor utilizare, fapt care poate provoca probleme de configurare când se pornește Windows XP.

Specificarea sistemului de operare implicit pentru pornire

Dacă aveți mai multe sisteme de operare pe computer, aveți posibilitatea să setați sistemul de operare pe care doriți să-l utilizați ca implicit pentru pornirea computerului:
 • Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Sistem.
 • În fila Complex, sub Pornire și recuperare, faceți clic pe Setări.
 • Sub Pornire sistem, în lista Sistem de operare implicit, faceți clic pe sistemul de operare care doriți să se pornească atunci când porniți sau reporniți computerul.
 • Bifați caseta de selectare Timp de afișare a sistemelor de operare, apoi tastați numărul de secunde în care să fie afișată lista înainte ca sistemul de operare să pornească automat.

  Pentru a edita manual fișierul cu opțiuni de încărcare, faceți clic pe Editare. Microsoft recomandă insistent să nu modificați fișierul cu opțiuni de încărcare (Boot.ini), deoarece acest lucru poate face computerul inutilizabil.

Depanarea problemelor

 • Când porniți Microsoft Internet Explorer, Explorer se poate închide și se poate primi un mesaj de eroare similar cu următorul:
  iexplore caused an Invalid Page Fault in module kernel32.dll
  Această eroare se poate produce dacă instalați mai multe sisteme de operare pe un singur volum.

  Pentru a rezolva această problemă, instalați fiecare sistem de operare pe un volum separat.
 • Nu este posibilă configurarea computerului pentru a porni atât Windows 95, cât și Windows 98 (sau Windows Me).

  Nu este posibilă configurarea unui computer pentru încărcări multiple de Windows 95 și Windows 98 (sau Windows Me), deoarece fiecare dintre aceste platforme utilizează același fișier de încărcare. De aceea, încărcarea multiplă a Windows 95, Windows 98 și Windows Me în același timp nu este acceptată.
 • Când porniți computerul, meniul de încărcare nu se apare și nu este posibilă pornirea Windows XP.

  Această problemă se poate produce dacă instalați Windows 95, Windows 98 sau Windows Me după ce instalați Windows XP.

  Pentru a rezolva această problemă, reparați sau reinstalați Windows XP.GlosarPartiție de încărcare
Partiția de încărcare conține sistemul de operare Windows și fișierele sale de suport. Partiția de încărcare poate fi, dar nu obligatoriu, aceeași cu partiția de sistem. Într-un sistem cu mai multe încărcări, va exista o partiție de sistem și numai una, dar va exista câte o partiție de încărcare pentru fiecare sistem de operare.

Notă Pe discurile dinamice, aceasta este cunoscută cu numele de volum de încărcare.

Pentru informații suplimentare privind stocarea pe disc în Windows XP, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
314343 Stocarea de bază versus stocarea dinamică în Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză)
Consultați și: Partiție de sistem, VolumÎncărcare duală
O configurație de computer care poate porni două sisteme de operare diferite.
Consultați și: Încărcare multiplăPartiție extinsă
Partițiile extinse au fost dezvoltate ca răspuns la nevoia de mai mult de patru partiții per unitate de disc. O partiție extinsă în sine poate conține mai multe partiții, iar acest lucru extinde numărul de partiții posibile pe o singură unitate. O partiție extinsă este un container pentru unități logice care sunt formatate și cărora li se atribuie litere de unități. Introducerea partițiilor extinse a fost determinată de capacitățile mărite ale noilor unități de hard disk.FAT (File Allocation Table)
Un sistem de fișiere care este utilizat de MS-DOS și de alte sisteme de operare bazate pe Windows pentru a organiza și gestiona fișiere. FAT (File Allocation Table) este o structură de date pe care Windows o creează atunci când formatați un volum utilizând sistemele de fișiere FAT sau FAT32. Windows stochează informații despre fiecare fișier în FAT, astfel încât să regăsească fișierul mai târziu.
Consultați și: FAT32, Sistem de fișiere, Sistemul de fișiere NTFSFAT32
Un derivat al sistemului de fișiere FAT. FAT32 acceptă dimensiuni mai mici de cluster și volume mai mari decât FAT, fapt care rezultă în alocarea mai eficientă a spațiului pe volumele FAT32.
Consultați și: FAT (File Allocation Table), Sistemul de fișiere NTFS, VolumSistem de fișiere
Într-un sistem de operare, sistemul de fișiere reprezintă structura generală în care fișierele sunt denumite, stocate și organizate. NTFS, FAT și FAT32 sunt tipuri de sisteme de fișiere.
Consultați și: Sistemul de fișiere NTFS, FAT, FAT32Partiție logică
Partițiile logice sunt acele partiții care sunt conținute într-o partiție extinsă. Din punct de vedere al utilizării, nu diferă de o partiție primară ne-extinsă. Numărul de unități logice care se pot crea într-o partiție extinsă este limitat la numărul de litere de unitate disponibile și la cantitatea de spațiu pe hard disk disponibilă pentru crearea de unități.Încărcare multiplă
O configurație de computer care poate porni două sisteme de operare diferite.
Consultați și: Încărcare dualăSistem de fișiere NTFS
Un sistem de fișiere complex care furnizează performanță, elemente de securitate (i.e., permisiuni de folder și fișiere), fiabilitate și caracteristici complexe care nu se găsesc în nicio versiune de FAT. De exemplu, NTFS garantează consistența de volum utilizând înregistrarea în jurnal a tranzacțiilor standard și tehnici de recuperare. Dacă un sistem cade, NTFS utilizează fișierul său jurnal și informațiile de punct de verificare pentru a restaura consistența sistemului de fișiere. In Windows 2000 și Windows XP, NTFS furnizează și caracteristici complexe, cum ar fi criptarea, puncte Reparse, fișiere Sparse, Jurnal USN și cote de disc.
Consultați și: FAT32, FAT (File Allocation Table), Sistem de fișierePartiție primară
O partiție utilizată pentru a porni un sistem de operare. Partițiile primare sunt partiții care ocupă unul dintre cele patru sloturi de partiții primare din tabelul de partiții ale unității de disc. De asemenea, se pot utiliza partiții primare care nu conțin sistemul de operare.Partiție de sistem
Partiția de sistem se referă la volumul de disc care conține fișierele specifice hardware necesare pentru pornirea Windows, cum ar fi Ntldr, Boot.ini și Ntdetect.com. Partiția de sistem poate fi același volum ca și partiția de încărcare, dar nu este obligatoriu.

Notă Pe discurile dinamice, aceasta este cunoscută ca volum de sistem.

Consultați și: Partiție de încărcare, VolumVolum
Un volum este o zonă de stocare de pe un hard disk care este fie o partiție primară, fie o unitate logică dintr-o partiție extinsă. Un volum este formatat utilizând un sistem de fișiere, cum ar fi FAT sau NTFS și are atribuită o literă de unitate. Conținutul unui volum se poate vedea făcând clic pe pictograma sa în Explorator Windows sau în Computerul meu. Un singur hard disk poate avea mai multe volume, iar volumele se pot întinde pe mai multe discuri.
Consultați și: FAT (File Allocation Table), Sistemul de fișiere NTFS
Proprietă?i

ID articol: 306559 - Ultima examinare: 26 septembrie 2013 - Revizie: 3.0
Se aplică la:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Cuvinte cheie: 
kbenv kbhowtomaster KB306559

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com