Artikel ID: 306531 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Inleiding

In dit artikel wordt beschreven hoe u gecomprimeerde ('gezipte') mappen kunt maken of gebruiken in Windows XP. Door bestanden, mappen en programma's te comprimeren, verkleint u hun omvang en reduceert u de ruimte die ze in beslag nemen op uw schijven of verwisselbare opslagapparatuur.

Ook wordt in dit artikel besproken hoe u items kunt toevoegen aan en verwijderen uit een gecomprimeerde map en hoe u de map met een wachtwoord kunt beveiligen.

Dit artikel is bestemd voor beginnende tot enigszins ervaren computergebruikers. Wellicht kunt u de stappen beter volgen als u dit artikel afdrukt.

Meer informatie

Een gecomprimeerde map maken

Ga naar methode 1 als u een gecomprimeerde map wilt maken in een andere map. Ga naar methode 2 als u een gecomprimeerde map wilt maken op uw bureaublad.

Methode 1: deze computer gebruiken om de gecomprimeerde map te maken

Ga als volgt te werk om een gecomprimeerde map te maken met Deze computer.
 1. Dubbelklik op het bureaublad op Deze computer en open de map waarin u de gecomprimeerde map wilt maken. Als u bijvoorbeeld een gecomprimeerde map in de hoofdmap van station C wilt maken, dubbelklikt u op Deze computer en dubbelklikt u vervolgens op station C om de hoofdmap te openen.

  Opmerking Als het pictogram Deze computer niet op het bureaublad wordt weergegeven, klikt u op Start en vervolgens op Deze computer.
 2. Wijs in het menu Bestand de optie Nieuw aan en klik op Gecomprimeerde map.
 3. Typ een naam voor de nieuwe gecomprimeerde map en druk op ENTER. De nieuwe gecomprimeerde map wordt als een zip-pictogram weergegeven. Afhankelijk van welke opties u hebt ingesteld, wordt mogelijk ook een .zip-extensie weergegeven.

Methode 2: de gecomprimeerde map op het bureaublad of in een map maken

 1. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied op het bureaublad of in een geopende map, wijs Nieuw aan en klik vervolgens op Gecomprimeerde (gezipte) map.
 2. Typ een naam voor de nieuwe gecomprimeerde map en druk op ENTER. De nieuwe gecomprimeerde map wordt als een zip-pictogram weergegeven. Afhankelijk van uw voorkeuren wordt mogelijk ook een .zip-extensie weergegeven.

Bestanden en mappen van en naar een gecomprimeerde map verplaatsen

U kunt bestanden en mappen op dezelfde manier van en naar gecomprimeerde mappen verplaatsen als waarop u bestanden of mappen van of naar niet-gecomprimeerde mappen verplaatst. U kunt bijvoorbeeld bestanden of mappen naar de gecomprimeerde map slepen. Wanneer u een bestand of map naar een gecomprimeerde map verplaatst, wordt dat bestand automatisch gecomprimeerd. Een bestand dat vanuit een gecomprimeerde map wordt verplaatst, wordt automatisch gedecomprimeerd.

Bestanden uit een gecomprimeerde map uitpakken

Het uit een gecomprimeerde map halen van bestanden wordt 'uitpakken' genoemd. U kunt één bestand of map tegelijk uitpakken of meerdere bestanden of mappen. Ga als volgt te werk om één bestand of map uit te pakken:
 1. dubbelklik op de gecomprimeerde map om deze te openen.
 2. Sleep het bestand of de map vervolgens vanuit de gecomprimeerde map naar een nieuwe locatie.
Opmerking De originele, gecomprimeerde bestanden blijven in de gecomprimeerde map staan.

Gebruik de wizard Bestanden uitpakken om alle bestanden en mappen in een gecomprimeerde map uit te pakken. Ga als volgt te werk om de wizard Bestanden uitpakken te gebruiken:
 1. dubbelklik op de gecomprimeerde map om deze te openen. De opdracht Alle bestanden uitpakken wordt weergegeven in de lijst Maptaken.
 2. Klik op Alle bestanden uitpakken om de wizard Bestanden uitpakken te starten en klik vervolgens op Volgende om het uitpakken te starten.
 3. Wanneer u wordt gevraagd om een locatie te selecteren om de uitgepakte bestanden neer te zetten, selecteert u een locatie en klikt u vervolgens op Volgende. Standaard is Uitgepakte bestanden weergeven geselecteerd.
 4. Klik op Voltooien om de uitgepakte bestanden weer te geven.
Opmerking De originele, gecomprimeerde bestanden blijven in de gecomprimeerde map staan nadat u de wizard Bestanden uitpakken hebt gebruikt.

Een gecomprimeerde map beveiligen met een verplicht wachtwoord

U kunt de toegang tot bestanden en mappen in gecomprimeerde mappen beperken door middel van een verplicht wachtwoord.

Belangrijk Het wachtwoord voor een beveiligd, gecomprimeerd bestand kan niet worden hersteld. Als u het wachtwoord vergeet of kwijtraakt, kunt u het desbetreffende bestand niet meer openen.

Opmerking U kunt een lege gecomprimeerde map niet met een wachtwoord beveiligen.

Ga als volgt te werk om de inhoud van een gecomprimeerde map aan te passen:
 1. dubbelklik op de gecomprimeerde map die u wilt beveiligen.
 2. Klik in het menu Bestand op Wachtwoord toevoegen.
 3. Typ in het vak Wachtwoord het wachtwoord dat u wilt gebruiken. Typ hetzelfde wachtwoord in het vak Wachtwoord bevestigen en klik vervolgens op OK.
Opmerking Wanneer u probeert een bestand te verplaatsen of te openen dat met een wachtwoord is beveiligd, wordt het dialoogvenster Er is een wachtwoord nodig weergegeven. Typ het juiste wachtwoord in het vak Wachtwoord en klik op OK.
Opmerking Dit is een artikel voor snelle publicatie dat rechtstreeks is gemaakt vanuit de ondersteuningsorganisatie van Microsoft. De informatie in dit artikel wordt in de huidige vorm aangeboden in reactie op nieuw geconstateerde problemen. Aangezien artikelen van dit type zeer snel moeten worden gepubliceerd, kan de inhoud typografische fouten bevatten en kan de inhoud zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Raadpleeg de Gebruiksrechtovereenkomst voor overige aandachtspunten.

Eigenschappen

Artikel ID: 306531 - Laatste beoordeling: dinsdag 30 juli 2013 - Wijziging: 1.0
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Trefwoorden: 
kbhowtomaster kbui KB306531

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com