Kopiranje podatkov na CD v operacijskem sistemu Windows XP

Prevodi člankov Prevodi člankov
ID članka: 306524 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

POVZETEK

Če imate v računalniku zapisovalnik CD-jev, lahko varnostno kopirate datoteke ali mape na zapisljiv disk CD-R in večkrat zapisljiv disk CD-RW. V tem članku je opisano varnostno kopiranje datotek ali map na CD-R ali CD-RW.


Kopiranje datotek in map na CD

Če želite kopirati datoteke in mape na CD:
 1. V zapisovalnik CD-jev vstavite prazen zapisljiv disk.
 2. Dvokliknite Moj računalnik in nato kliknite datoteke ali mape, ki jih želite kopirati na CD. Če želite izbrati več datotek, držite tipko CTRL med klikanjem želenih datotek.
 3. Kliknite eno od teh možnosti:
  • Kopiraj to datoteko
  • Kopiraj to mapo
  • Kopiraj izbrane elemente
 4. V pogovornem oknu Kopiraj elemente kliknite pogon zapisovalnika CD-jev in nato Kopiraj.
 5. V pogovornem oknu »Moj računalnik« dvokliknite pogon zapisovalnika CD-jev.

  Windows prikaže začasno območje, v katerem hrani datoteke, preden jih kopira na CD. Preverite, ali so datoteke in mape, ki jih želite kopirati na CD, prikazane v razdelku Datoteke, pripravljene na zapisovanje na CD.
 6. V razdelku Opravila zapisovanja CD-jev kliknite Zapiši na CD.
 7. Po zagonu čarovnika za pisanje CD-jev sledite navodilom čarovnika.
 8. Ko je postopek dokončan, čarovnik prikaže potrditveno polje, ki ga lahko potrdite, če želite ustvariti še en tak CD, ki ste ga pravkar ustvarili. Če želite ustvariti več kopij istega CD-ja, kliknite Da, te datoteke zapiši na drug CD in v zapisovalnik CD-jev vstavite drug prazen zapisljiv CD. Sledite navodilom v čarovniku. OPOMBA: Ko končate kopiranje datoteke ali mape na CD, si oglejte CD in se prepričate, ali je bilo kopiranje uspešno.

Brisanje začasnih datotek zapisovalnika CD-jev

Če želite izbrisati datoteke in mape iz začasnega območja za shranjevanje v zapisovalniku CD-jev:
 1. Dvokliknite Moj računalnik in nato pogon zapisovalnika CD-jev.

  Windows prikaže začasno območje za shranjevanje, v katerem hrani datoteke, preden jih kopira na CD. Datoteke ali mape, shranjene v začasnem območju za shranjevanje, so navedene v razdelku Datoteke, pripravljene na zapisovanje na CD.
 2. V razdelku Opravila zapisovanja CD-jev kliknite Izbriši začasne datoteke.

  Windows izbriše datoteke in mape iz začasnega območja za shranjevanje in jih premakne v koš. OPOMBA: Ko izbrišete vsebino začasnega območja za shranjevanje, bo to območje na voljo za drug nabor datotek in map, ki jih želite kopirati na CD. Datoteke niso izbrisane iz prvotnega mesta v računalniku ali iz CD-ja.

Odpravljanje težav

 • Starejši zapisovalniki CD-jev ne ustvarijo (ali »zapišejo«) večkrat zapisljivih diskov CD-RW. Če želite odpraviti to težavo, varnostno kopirajte podatke na zapisljive diske CD-R z zapisovalnikom CD-jev.
 • Večkrat zapisljive diske CD-RW lahko izbrišete in jih uporabite znova, vendar jih morda ne boste mogli predvajati v drugih napravah (na primer predvajalnikih CD-jev). Če želite odpraviti to težavo, varnostno kopirajte podatke na zapisljive diske CD-R z zapisovalnikom CD-jev. Na te diske je podatke mogoče zapisati le enkrat, vendar jih je mogoče predvajati v večini predvajalnikov CD-jev in na pogonih CD-ROM.
 • Zapisovanje na CD ni uspešno na nekaterih delih. To težavo odpravite na enega od teh načinov:
  • Redno defragmentirajte trdi disk. Če želite zagnati defragmentiranje diska, kliknite Start, pokažite na Vsi programi, Pripomočki, Sistemska orodja in kliknite Defragmentiranje diska.
  • Redno preverjajte, ali so na trdem disku nastale napake. Z orodjem za pregledovanje diska preverite, ali so v datotečnem sistemu nastale napake in ali so na trdem disku poškodovani deli.
   1. Dvokliknite Moj računalnik in kliknite lokalni disk, ki ga želite pregledati.
   2. V meniju Datoteka kliknite Lastnosti.
   3. Kliknite jeziček Orodja in nato v razdelku Pregled diska kliknite Preglej.
   4. V razdelku Možnosti preverjanja diska potrdite polje Poišči poškodovane sektorje in jih poskušaj popraviti.
  • Ne pozabite sprostiti dovolj nezasedenega prostora na trdem disku za datoteke, ki jih želite zapisati na CD. Z orodjem za čiščenje diska lahko sprostite prostor na trdem disku. Če želite odpreti orodje za čiščenje diska, kliknite Start, pokažite na Vsi programi, Pripomočki, Sistemska orodja in kliknite Čiščenje diska.
  • Preden začnete zapisovati, zaprite vse druge programe (na primer ohranjevalnike zaslonov in protivirusno programsko opremo) in se izogibajte zagonu programov, ki bi lahko motili postopek zapisovanja.
Lastnosti

ID članka: 306524 - Zadnji pregled: 16. maj 2011 - Revizija: 2.0
VELJA ZA:
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Ključne besede: 
kbhowtomaster kbhowto kbtshoot kbbackup KB306524

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com