Cum se activează suportul Adresare bloc logic pe 48 de biți pentru unitățile de disc ATAPI în Windows XP

Traduceri articole Traduceri articole
ID articol: 303013 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

INTRODUCERE

Acest articol descrie suportul Adresare bloc logic (LBA) pe 48 de biți în Microsoft Windows XP Service Pack 1 (SP1) pentru unitățile de disc ATAPI (ATA Packet Interface) care poate crește capacitatea hard diskului peste limita curentă de 137 gigaocteți (GO).

Notă Windows XP nu dispune de suport LBA pe 48 de biți dacă nu se execută Windows XP SP1. Dacă doriți să utilizați suport LBA pe 48 biți, trebuie să aplicați Windows XP SP1 sau mai recent. Windows XP Media Center Edition și Windows XP Tablet PC Edition includ deja SP1.

Pentru informații suplimentare despre cel mai recent pachet Service Pack pentru Windows XP, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
322389 Cum se obține cel mai recent pachet Service Pack pentru Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză)

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Windows XP SP1 cuprinde suport LBA pe 48 biți pentru unități de disc ATAPI. Cu acest suport, se pot utiliza hard diskuri mai mari decât limita curentă de 137 GO. În mod implicit, suportul este activat în SP1. Pentru a stabili dacă executați SP1, faceți clic cu butonul din dreapta pe Computerul meu, apoi faceți clic pe Proprietăți. În fila General, Service Pack 1 va fi listat sub „Sistem”.

Pentru a stabili dacă dețineți cel mai recent driver ATAPI, verificați dacă aveți versiunea 5.1.2600.1135 sau mai recentă a fișierului Atapi.sys în folderul %systemroot%\system32\drivers. (Sau versiunea 5.1.2600.1152 pentru ediția Windows XP pe 64 biți.) Pentru aceasta, urmați pașii de mai jos:
 1. Faceți clic pe Start, faceți clic pe Căutare, apoi pe Toate fișierele și folderele.
 2. Tastați Atapi.sys, apoi faceți clic pe Căutare.
 3. Dacă nu găsiți fișierul Atapi.sys în folderul %systemroot%\system32\Drivers, faceți clic pe Opțiuni complexe în Asistentul căutare, pe Căutare fișiere și foldere ascunse, apoi repetați pasul 2.

  Pentru informații suplimentare despre cum se caută foldere ascunse și de sistem, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
  302347 Cum se caută fișiere ascunse și de sistem în Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză)
 4. Faceți clic cu butonul din dreapta pe Atapi.sys din folderul %systemroot%\System32\Drivers, apoi faceți clic pe Proprietăți.
 5. Rețineți versiunea de fișier din fila Versiune.
Dacă Atapi.sys nu este versiunea 5.1.2600.1135 (sau 5.1.2600.1152 pentru Windows XP, ediția pe 64 biți), obțineți și instalați remediul rapid descris în articolul 331958 din Baza de cunoștințe Microsoft.

Pentru informații suplimentare privind acest remediu rapid, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
331958 Hard diskul se poate deteriora la intrarea în starea de veghe sau hibernare, sau când scrie o imagine de memorie (articolul poate să fie în limba engleză)
În mod implicit, versiunile inițiale Windows XP Home Edition și Windows XP Professional nu dețin suport LBA pe 48 biți. Computerul trebuie să întrunească următoarele cerințe pentru a utiliza suportul LBA ATAPI pe 48 biți:
 • BIOS compatibil cu LBA pe 48 biți.
 • Hard disk de 137 GO sau mai mare.
 • Trebuie să aveți instalat Windows XP SP1.
Pentru versiunea originală de Windows XP Home Edition sau Windows XP Professional, LBA pe 48 biți se poate activa pentru testare. Pentru aceasta, setați valoarea de registry EnableBigLba la 1 în următoarea subcheie de registry:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters\
Avertisment Se poate produce coruperea datelor dacă una dintre următoarele condiții este adevărată:
 • Utilizați această valoare de registry pentru a activa suportul LBA pe 48 biți în versiunea originală de Windows XP Home Edition sau Windows XP Professional.
 • Instalați o versiune anterioară de Windows pe o partiție creață anterior de un sistem de operare cu capacitate de 48 biți, cum ar fi Windows XP SP1. Și acea partiție este egală sau mai mare decât limita adresabilă curentă, de 137 GO.
Notă Setarea anterioară de registry este ignorată în Windows XP SP1 și versiunile mai recente. Dacă încercați să activați suportul LBA ATAPI pe 48 biți din versiunea originală de Windows XP Home Edition sau Windows XP Professional editând setarea anterioară de registry și nu întruniți cerințele minime, pot apărea următoarele probleme:
 • Valoarea de registry EnableBigLba este dezactivată. Dacă aveți BIOS compatibil cu 48 biți care poate accepta un hard disk cu capacitate mai mare decât 137 GO, numai primii 137 GO de pe hard disk sunt adresabili. Restul hard diskului nu se utilizează.
 • Valoarea de registry EnableBigLba este activată, dar nu aveți BIOS compatibil cu LBA pe 48 biți, iar capacitatea hard diskului nu este mai mare decât 137 GO.

  Dacă activați suportul LBA ATAPI pe 48 de biți prin editarea setării de registry, dar nu aveți nici BIOS compatibil cu LBA pe 48 biți, nici hard disk cu capacitate mai mare de 137 GO, sistemul nu este modificat. Hard diskul continuă să funcționeze ca un hard disk standard.
 • Valoarea de registry EnableBigLba este activată fără BIOS compatibil cu LBA pe 48 biți, dar capacitatea hard diskului este mai mare de 137 GO.

  Dacă activați suportul ATAPI pe 48 biți în registry și aveți un hard disk cu capacitate mai mare decât 137 GO, dar nu aveți BIOS compatibil cu LBA pe 48 biți, numai primii 137 GO de pe hard disk sunt adresabili. Restul hard diskului nu se utilizează.
Pentru a activa suportul LBA pe 48 biți cu ajutorul unei instalări nesupravegheate cu instrumentul Microsoft System Preparation (Sysprep), urmații pașii de mai jos:
 1. Copiați următorul text în Notepad și salvați textul ca fișier 48bitLba.inf:
  [version]
  signature="$CHICAGO$"
  SetupClass=BASE
  
  
  [DefaultInstall]
  AddReg=48bitlba.Add.Reg
  
  [48bitlba.Add.Reg]
  HKLM,"System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters","EnableBigLba",0x10001,1
 2. Creați un fișier denumit Cmdlines.txt care conține următoarele linii:

  [Commands]
  "rundll32 setupapi,InstallHinfSection DefaultInstall 128 .\48BITLBA.INF"
 3. Căutați folderul Sysprep\I386 în imaginea Sysprep, apoi creați un subfolder $OEM$ în acest folder.
 4. Copiați fișierele 48bitlba.inf și Cmdlines.txt în folderul Sysprep\I386\$OEM$.
 5. În fișierul Sysprep.inf, adăugați o cheie denumită
  InstallFilesPath
  în secțiunea [Unattended]. Cheia trebuie să aibă următoarea valoare: InstallFilesPath = "C:\sysprep\i386"
Pentru a adăuga setările anterioare la folderul Images care a fost creat cu programul Riprep.exe, urmați pașii de mai jos:
 1. Pe serverul de instalare la distanță care conține imaginea Riprep, creați un folder Sysprep\I386\$OEM$ în următorul folder:
  RemoteInstall\Setup\Limbă\Images\nume_dir_Riprep\I386\Mirror1\UserData
  Notă Limbă este „Englez㔠pentru limba engleză, iar nume_dir_Riprep este numele unic selectat pentru imaginea Riprep.
 2. Copiați fișierele 48bitlba.inf și Cmdlines.txt în folderul $OEM$.
 3. Modificați fișierul Riprep.sif (și orice alte fișiere șablon pentru imaginea Riprep creată) din următorul folder:
  RemoteInstall\Setup\Limbă\Images\nume_dir_Riprep\I386\Templates\Riprep.sif
  Pentru aceasta, adăugați valorile OemPreinstall și InstallFilesPath:

  [Unattended]
  OemPreinstall = "Yes"
  InstallFilesPath = "C:\sysprep\i386"
 4. Închideți și salvați fișierul.
Producătorii de echipament original (OEM) pot activa acest suport cu ajutorul Kitului de preinstalare OEM Microsoft Windows.

Pentru mai multe informații, consultați Kitul de preinstalare OEM sau vizitați site-ul Web Microsoft:
http://www.microsoft.com/oem/rom/default.mspx

Proprietă?i

ID articol: 303013 - Ultima examinare: 15 mai 2006 - Revizie: 6.1
SE APLICĂ LA
 • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition
 • Microsoft Windows XP Media Center Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP 64-Bit Edition Version 2002 SP1
Cuvinte cheie: 
kbhowto kbregistry kbappcompatibility kbenv kbwinxpsp1fix KB303013

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com