48 bites LBA- (Logical Block Addressing) támogatás Windows XP rendszerbeli engedélyezése ATAPI merevlemezeken

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 303013 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

BEVEZETŐ

Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan engedélyezheti az SP1 szervizcsomaggal bővített Microsoft Windows XP rendszer alatt a 48 bites LBA-támogatást, melynek segítségével kihasználhatja a 137 GB-ot meghaladó kapacitású merevlemezeket is.

Megjegyzés: Az SP1 szervizcsomagot nem tartalmazó Windows XP nem rendelkezik 48 bites LBA-támogatással. A 48 bites LBA-támogatás csak a Windows XP SP1-es vagy újabb változatával használható. A Windows XP Media Center Edition és a Windows XP Tablet PC Edition rendszerek már tartalmazzák az SP1 szervizcsomagot.

További információt a Windows XP legfrissebb szervizcsomagjáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
322389 A legfrissebb Windows XP szervizcsomag beszerzése

További információ

A Windows XP SP1 rendszer tartalmazza az ATAPI merevlemezek 48 bites LBA-támogatását, így lehetővé teszi a jelenlegi maximális 137 GB-nál nagyobb kapacitású merevlemezek használatát is. A támogatás alapértelmezés szerint be van kapcsolva az SP1 szervizcsomagban. Annak megállapításához, hogy rendszere tartalmazza-e az SP1 szervizcsomagot, kattintson jobb gombbal az asztalon levő Sajátgép ikonra, majd válassza a Tulajdonságok parancsot. Amennyiben a szervizcsomag telepítve van, az Általános lapon látható „Rendszer” rész alatt a „Szervizcsomag 1” kifejezés szerepel.

Hogy megállapítsa, a legfrissebb ATAPI illesztőprogrammal rendelkezik-e, ellenőrizze a %systemroot%\system32\drivers mappában található Atapi.sys fájlt (5.1.2600.1135 vagy újabb, illetve Windows XP 64-Bit Edition esetén 5.1.2600.1152 verziójú illesztőprogrammal kell rendelkeznie). Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Keresés parancsára, majd válassza a Fájl típusa listából a Minden mappa és fájl elemet.
 2. Írja be az Atapi.sys fájlnevet, majd kattintson a Keresés gombra.
 3. Ha nem sikerült megtalálni a %systemroot%\system32\Drivers mappában levő Atapi.sys fájlt, kattintson a kereső További beállítások elemére, majd jelölje be a Keresés rejtett fájlok és mappák között jelölőnégyzetet, és ismételje meg a 2. lépést.

  A rejtett és rendszerfájlok kereséséről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
  302347 Hogyan keresse a Rejtett- vagy Rendszerfájlokat a Windows Xp-ben
 4. Kattintson jobb gombbal a %systemroot%\System32\Drivers mappában levő Atapi.sys fájlra, majd válassza a megjelenő helyi menü Tulajdonságok parancsát.
 5. Ellenőrizze a fájl verzióját a Verzió lapon.
Ha az Atapi.sys fájl verziója nem 5.1.2600.1135 (vagy 5.1.2600.1152, Windows XP 64-Bit Edition esetében), szerezze be és telepítse a Microsoft Tudásbázis 331958-as számú cikkében ismertetett gyorsjavítást.

A gyorsjavításról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
331958 Készenléti vagy felfüggesztett üzemmódba lépéskor vagy memóriakiíratás végrehajtásakor a merevlemezen lévő adatok megsérülhetnek
A Windows XP Home Edition és Windows XP Professional első kiadása alapértelmezés szerint nem támogatja a 48 bites LBA-t. A 48 bites LBA-támogatás használatához számítógépének rendelkeznie kell az alábbiakkal:
 • 48 bites LBA-támogatással rendelkező BIOS
 • 137 GB-os, vagy azt meghaladó kapacitású merevlemez
 • Windows XP SP1 operációs rendszer
A Windows XP Home Edition és Windows XP Professional rendszereken tesztelési célból szintén bekapcsolható a 48 bites LBA. Ehhez be kell állítani az 1 értéket a következő rendszerleíró alkulcs EnableBigLba értékénél:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters\
Figyelmeztetés: Az alábbi körülmények bármelyike adatsérülést eredményezhet:
 • A fenti, 48 bites LBA engedélyezésére szolgáló rendszerleíró érték Windows XP Home Edition vagy Windows XP Professional rendszerek első kiadásán történő alkalmazása.
 • A Windows egy korábbi változatának telepítése egy 48 bites LBA-támogatással rendelkező operációs rendszer (például Windows XP SP1) által előzőleg készített 137 GB-os, vagy azt meghaladó kapacitású partícióra.
Megjegyzés: A fenti rendszerleíró kulcsot a Windows XP SP1 és az annál újabb rendszerek figyelmen kívül hagyják. Ha számítógépe nem felel meg a minimális követelményeknek, a Windows XP Home Edition vagy Windows XP Professional első kiadásán a 48 bites LBA-támogatással kapcsolatos rendszerleíró érték fenti módosítása az alábbi problémákat eredményezheti:
 • Az EnableBigLba rendszerleíró érték letiltása esetén: Ha számítógépében 48 bites LBA-támogatással rendelkező BIOS, illetve 137 GB-ot meghaladó kapacitású merevlemez található, a Windows csupán az első 137 GB-os területet fogja tudni megcímezni, vagyis a merevlemez többi része kihasználatlanul marad.
 • Ha engedélyezi az EnableBigLba rendszerleíró értéket, viszont a számítógépben levő BIOS nem rendelkezik 48 bites LBA-támogatással, valamint a merevlemez kapacitása nem haladja meg a 137 GB-ot:

  Ha a rendszerleíró adatbázis értékének módosításával bekapcsolja a 48 bites LBA-támogatást annak ellenére, hogy a számítógépben levő BIOS nem rendelkezik 48 bites LBA-támogatással, illetve a merevlemez kapacitása sem haladja meg a 137 GB-ot, a számítógép továbbra is megfelelően fog üzemelni, mivel a merevlemez működése ebben az esetben nem változik.
 • Ha engedélyezi az EnableBigLba rendszerleíró értéket annak ellenére, hogy a számítógépben levő BIOS nem rendelkezik 48 bites LBA-támogatással, és a számítógépben 137 GB-ot meghaladó kapacitású merevlemez található:

  Ha a rendszerleíró adatbázis módosításával bekapcsolja a 48 bites LBA-támogatást annak ellenére, hogy a számítógépben levő BIOS nem rendelkezik 48 bites LBA-támogatással, a Windows csupán az első 137 GB-os területet fogja tudni megcímezni, a merevlemez többi része kihasználatlanul marad.
A 48 bites LBA-támogatásnak a Microsoft rendszer-előkészítő eszközzel (Sysprep) végrehajtott felügyelet nélküli telepítés során történő engedélyezéséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Másolja az alábbi szöveget a Jegyzettömb alkalmazásba, majd mentse 48bitLba.inf néven:
  [version]
  signature="$CHICAGO$"
  SetupClass=BASE
  
  
  [DefaultInstall]
  AddReg=48bitlba.Add.Reg
  
  [48bitlba.Add.Reg]
  HKLM,"System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters","EnableBigLba",0x10001,1
 2. Készítsen egy Cmdlines.txt nevű fájlt, mely az alábbi sorokat tartalmazza:

  [Commands]
  "rundll32 setupapi,InstallHinfSection DefaultInstall 128 .\48BITLBA.INF"
 3. Keresse meg a Sysprep lemezképen található Sysprep\I386 mappát, majd hozzon létre benne egy $OEM$ almappát.
 4. Másolja a 48bitlba.inf és a Cmdlines.txt fájlt a Sysprep\I386\$OEM$ mappába.
 5. A Sysprep.inf fájl [Unattended] részénél hozzon létre egy
  InstallFilesPath
  kulcsot, majd adja hozzá a következő értéket: InstallFilesPath = "C:\sysprep\i386"
Az előző beállítások Riprep.exe programmal készített Images mappához történő hozzáadásához hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. A Riprep képfájlt tartalmazó távtelepítési kiszolgálón hozza létre a Sysprep\I386\$OEM$ mappát a következő mappában:
  RemoteInstall\Setup\Nyelv\Images\A_Riprep_könyvtárának_neve\I386\Mirror1\UserData
  Megjegyzés: A Nyelv mappa neve magyar nyelv esetén „Magyar”, a A_Riprep_könyvtárának_neve pedig a Riprep lemezkép egyedi neve.
 2. Másolja a 48bitlba.inf és a Cmdlines.txt fájlt az $OEM$ mappába.
 3. Módosítsa az alábbi mappában található Riprep.sif fájlt (valamint az ehhez a Riprep lemezképhez létrehozott többi sablonfájlt is):
  RemoteInstall\Setup\Nyelv\Images\A_Riprep_könyvtárának_neve\I386\Templates\Riprep.sif
  Adja hozzá az OemPreinstall és az InstallFilesPath kulcsokat és a kulcsokhoz tartozó értéket, az alábbiak szerint:

  [Unattended]
  OemPreinstall = "Yes"
  InstallFilesPath = "C:\sysprep\i386"
 4. Mentse, majd zárja be a fájlt.
Az eredeti berendezésgyártók ezt a támogatást a Microsoft Windows OEM előtelepítési készlet segítségével is bekapcsolhatják.

Az OEM előtelepítési készletről további információt a Microsoft következő webhelyén talál:
http://www.microsoft.com/oem

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 303013 - Utolsó ellenőrzés: 2004. július 22. - Verziószám: 6.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition
 • Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 Update Rollup 2
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP 64-Bit Edition Version 2002 SP1
Kulcsszavak: 
kbhowto kbregistry kbappcompatibility kbenv kbwinxpsp1fix KB303013
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com