A Microsoft Elosztott tranzakciók koordinátora szolgáltatás beállítása Windows Server 2003 rendszerű fürtön

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 301600 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk a Microsoft Elosztott tranzakciók koordinátora (MS DTC) szolgáltatás Windows Server 2003 rendszerű fürtökön történő telepítését ismerteti. A Microsoft csak fürtcsomópontokon, fürtözött erőforrásként támogatja az MS DTC futtatását. Az MS DTC telepítése két módon lehetséges.

Az MS DTC-erőforrásnak a Fürtfelügyelő vagy a Cluster.exe segítségével történő létrehozása előtt engedélyezni kell a DTC-alapú hálózati hozzáférést. A DTC-alapú hozzáférés engedélyezéséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
817064 DTC-alapú hálózati hozzáférés engedélyezése a Windows Server 2003 rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Megjegyzések
 • Az MS DTC-erőforrást mindaddig nem helyezheti online állapotba, amíg nem engedélyezte a DTC-alapú hálózati hozzáférést a Tudásbázis 817064. számú cikkében leírtak szerint.
 • Ha a fürt csomóponttöbbséget (MNS) használ, ne használja az MNS-erőforrást az MS DTC tárolóeszközeként. Az MS DTC olyan tárolóeszközt igényel, amilyen például a fizikai lemez.

További információ

Az MS DTC telepítéséhez használja az alábbi módszerek egyikét.

1. módszer: A Fürtfelügyelő használata

Ez a szakasz azt ismerteti, hogy miként telepíthető az MS DTC egy fürt minden csomópontján a Fürtfelügyelő segítségével. Az MS DTC szolgáltatást elegendő egyszer telepítenie a Fürtfelügyelőben. A szolgáltatás ezt követően a fürt minden csomópontján konfigurálva lesz. Az egyes csomópontokon nem szükséges az MS DTC szolgáltatást manuálisan telepíteni.
 1. Hajtsa végre a Tudásbázis 817064. számú cikkében ismertetett lépéseket.

  Megjegyzés: A DTC-alapú hálózati hozzáférés engedélyezése elhagyható, ha a fürt Microsoft Exchange Server rendszerhez van hozzárendelve.
 2. Indítsa el a Fürtfelügyelőt. Ehhez tegye a következőket:
  1. Mutasson a Start menü Minden program pontjára.
  2. Kattintson a Felügyeleti eszközök elem Fürtfelügyelő pontjára.
 3. Hozzon létre egy fizikai lemezt, hálózatnevet és IP-címet tartalmazó „MSDTC-csoport” nevű csoportot. Ehhez tegye a következőket:
  1. Válassza a Fájl menü Új parancsát, majd kattintson a Csoport elemre. Az új csoport létrehozására szolgáló varázsló jelenik meg.
  2. Az MSDTC-csoport létrehozásához kövesse a varázsló utasításait.
  Megjegyzés: Az MS DTC létrehozásakor erősen ajánlott az erőforráscsoportot az SQL Server és az Exchange Server csoporttól eltérő csoportba áthelyezni. Ha az MS DTC-erőforrást saját erőforráscsoportjában hozza létre, majd egy másik fürtcsoporthoz rendeli, azzal megőrzi az erőforrás elérhetőségi szintjét.

  Megjegyzés: Ha az erőforrást ugyanabban a fürtcsoportban hozza létre, akkor az A erőforrás feladatátvétele esetén a B erőforrás is feladatátvételt hajt végre. Ha azonban az erőforrást egy másik fürtcsoportban hozza létre, akkor a B erőforrás még az A erőforrás feladatátvétele esetén sem hajt végre feladatátvételt. A fürterőforrások eltérő fürtcsoportokban történő létrehozásával csökkenthető a fürterőforrások szükségtelen feladatátvételeinek száma.

  Fontos! Az MS DTC új csoportjának létrehozását követően létre kell hozni az Msdtc hálózati nevét, IP-címét és fizikai lemezét. Előfordulhat, hogy már rendelkezik az új csoportba helyezhető fizikailemez-erőforrással. Az MS DTC-csoport létrehozását követően létre kell hozni a hálózatinév-, az IP-cím- és a fizikailemez-erőforrást. Előfordulhat, hogy már rendelkezik olyan fizikailemez-erőforrással, amelyet át kell helyezni az új MS DTC-csoportba.
 4. IP-cím-erőforrás létrehozása:
  1. Kattintson a jobb gombbal az MS DTC-csoportra, majd válassza az Új\Erőforrás lehetőséget.
  2. Írjon be egy leíró nevet, például a következőt: MSDTC IP-cím.
  3. Az Erőforrás típusa listában kattintson az IP-cím elemre, és jelölje be az MSDTC-csoport jelölőnégyzetet, majd kattintson a Tovább gombra.
  4. A Lehetséges tulajdonosok lapon kattintson a Tovább gombra, feltéve, hogy az MS DTC szolgáltatást nem egy adott csomóponton szeretné futtatni.
  5. A Függőségek lapon ne adjon hozzá egyetlen függőséget sem, hanem kattintson a Tovább gombra.
  6. A TCP/IP-cím paraméterei lapon jelölje ki a nyilvános hálózatot, írja be az MS DTC egyedi, statikus IP-címét, majd kattintson a Tovább gombra.
  7. Az erőforrás elfogadásához kattintson a Befejezés, majd az OK gombra.
 5. Hálózatnév-erőforrás létrehozása:
  1. Kattintson a jobb gombbal az MS DTC-csoportra, majd válassza az Új\Erőforrás lehetőséget.
  2. Írjon be egy leíró nevet, például a következőt: MSDTC hálózati név.
  3. Az Erőforrás típusa listában kattintson a Hálózati név elemre, jelölje be az MSDTC-csoport jelölőnégyzetet, majd kattintson a Tovább gombra.
  4. A Lehetséges tulajdonosok lapon kattintson a Tovább gombra, feltéve, hogy az MS DTC szolgáltatást nem egy adott csomóponton szeretné futtatni.
  5. A Függőségek lapon erőforrás-függőségként adja hozzá az MS DTC IP-címét, majd kattintson a Tovább gombra.
  6. A Név lapon írja be az MS DTC-erőforrás hálózati nevét, majd kattintson a Tovább gombra.
  7. Az erőforrás elfogadásához kattintson a Befejezés, majd az OK gombra.
 6. Fizikailemez-erőforrás létrehozása

  Megjegyzés: Előfordulhat, hogy már rendelkezik fizikailemez-erőforrással. Ebben az esetben helyezze a fizikailemez-erőforrást az MS DTC-csoportba, és folytassa a következő lépéssel.
  1. Kattintson a jobb gombbal az MS DTC-csoportra, majd válassza az Új\Erőforrás lehetőséget.
  2. Írjon be egy leíró nevet, például a következőt: MSDTC fizikai lemez.
  3. Az Erőforrás típusa listában kattintson a Fizikai lemez elemre, és jelölje be az MSDTC-csoport jelölőnégyzetet, majd kattintson a Tovább gombra.
  4. A Lehetséges tulajdonosok lapon kattintson a Tovább gombra, feltéve, hogy az MS DTC szolgáltatást nem egy adott csomóponton szeretné futtatni.
  5. A Függőségek lapon ne adjon hozzá egyetlen függőséget sem, hanem kattintson a Tovább gombra.
  6. A Lemez paraméterei lapon jelölje ki az MS DTC szolgáltatáshoz használandó fizikai lemezt.
  7. Az erőforrás elfogadásához kattintson a Befejezés, majd az OK gombra.
 7. Kattintson a jobb gombbal az MS DTC-csoportra, majd válassza az Új\Erőforrás lehetőséget.
 8. Írjon be egy nevet, például a következőt: MSDTC-erőforrás.
 9. Az Erőforrás típusa listában jelölje be az Elosztott tranzakciók koordinátora elemet, ellenőrizze, hogy az MSDTC-csoport jelölőnégyzet be van jelölve, majd kattintson a Tovább gombra.
 10. A Lehetséges tulajdonosok lapon kattintson a Tovább gombra, feltéve, hogy az MS DTC szolgáltatást nem egy adott csomóponton szeretné futtatni.
 11. A Függőségek lapon nyomja le a CTRL billentyűt, és jelölje ki a 2. lépésben létrehozott fizikailemez- és hálózati nevet, majd kattintson a Hozzáadás gombra.
 12. Az erőforrás elfogadásához kattintson a Befejezés, majd az OK gombra.
 13. Kattintson a jobb gombbal az MSDTC-erőforrásra, majd kattintson az Online állapotba hozás parancsra.

2. módszer: A Cluster.exe használata

Ez a szakasz azt ismerteti, hogy miként telepíthető az Elosztott tranzakciók koordinátora (MS DTC) szolgáltatás a Cluster.exe segédprogrammal, amely optimálisan használható az MSDTC parancsfájlból, több fürtön történő telepítésére és beállítására. Az MS DTC szolgáltatást elegendő egyszer konfigurálnia egy fürtön, mert az ezt követően a fürt minden csomópontján frissülni fog.
 1. Hajtsa végre a Tudásbázis 817064. számú cikkében ismertetett lépéseket.

  Megjegyzés: A DTC-alapú hálózati hozzáférés engedélyezése elhagyható, ha a fürt Exchange Server rendszerhez van hozzárendelve.
 2. A parancssorból hozzon létre egy fizikai lemezt, hálózatnevet és IP-címet tartalmazó „MSDTC-csoport” nevű csoportot (vagy használjon egy meglévő csoportot).

  Megjegyzés: A Cluster.exe segítségével parancsfájlból is létrehozhatók csoportok és erőforrások. Olvassa el a „Súgó és támogatás” Cluster parancsokat áttekintő szakaszát.

  Megjegyzés: Ajánlott a Microsoft SQL Server rendszer esetén alkalmazott eljáráshoz hasonlóan a saját erőforráscsoportjában létrehozni az MS DTC-erőforrást. Az új csoport létrehozásához folytassa a 2. lépéssel. Ha ez nem hajtható végre, illetve könnyen kezelhető DTC-alapú környezettel, például Exchange Server rendszerhez rendelt fürttel rendelkezik, folytassa a 7. lépéssel, és tetszés szerint válassza ki a fürtcsoportot. Exchange Server-alapú fürtökön az MS DTC-erőforrást az alapértelmezett fürtcsoportba kell helyezni.
 3. Írja be a parancssorba a következőt:
  cluster fürtnév res "MSDTC-erőforrás" /CREATE /GROUP:"MSDTC-csoport" /TYPE:"Elosztott tranzakciók koordinátora"
  Ezzel a paranccsal létrejön az MS DTC-erőforrás.

  Megjegyzés: Ha meglévő fürtcsoportot használ, a csoport neve helyett használja az „MSDTC-csoport” nevet.
 4. Futtassa az alábbi parancsokat:
  cluster fürtnév res "MSDTC-erőforrás" /ADDDEP:"hálózat_neve"

  cluster fürtnév res "MSDTC-erőforrás" /ADDDEP:"Q_lemez:"
  ahol a hálózat_neve a megfelelő használt hálózatinév-erőforrás, a Q_lemez pedig az MSDTC-csoportban található fizikai lemez.

  Ezek a parancsok hozzáadják a megfelelő függőségeket.
 5. Az alábbi parancs beírásával helyezze online állapotba az MS DTC szolgáltatást:
  cluster fürtnév res "MSDTC-erőforrás" /ON
Megjegyzés: Az MS DTC szolgáltatás nem telepíthető vegyes üzemmódú fürtön. A módszerek használatához a fürt minden csomópontján Windows Server 2003 rendszert kell futtatni. További információt a „Súgó és támogatás” tartalmaz.

Hivatkozások

A hálózatinév- és az IP-cím-erőforrás létrehozásával kapcsolatos információkat tartalmazó virtuális kiszolgáló létrehozásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
257932 Virtuális kiszolgáló létrehozása a Microsoft Fürtkiszolgáló szolgáltatással (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 301600 - Utolsó ellenőrzés: 2007. május 22. - Verziószám: 21.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition (32-bit x86)
Kulcsszavak: 
kbhowto kbenv kbclustering KB301600
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com