A Windows XP Távsegítség szolgáltatásának áttekintése

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 300546 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A Távsegítség a Windows XP szolgáltatása, amellyel Windows XP rendszerbeli felhasználók segíthetik egymást az interneten keresztül. Az eszköz révén a „szakértő” felhasználónak lehetőség nyílik a „kezdő” felhasználó asztalát megtekinteni. A kezdő engedélyével a szakértő akár irányíthatja is annak számítógépét, így távolról végzett hibaelhárítást hajthat végre.

A távsegítség, pontosabban a Távoli segítség felajánlása szolgáltatás révén a technikai tanácsadó szakemberek segítséget nyújthatnak a hálózaton lévő felhasználóknak.

A Távoli segítség felajánlása szolgáltatásról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
301527 Távsegítség elfogadásának beállítása Windows Server 2003 és Windows XP rendszerben

További információ

A Távsegítség szolgáltatás követelményei

 • A kezdő és a szakértő számítógépén is Windows XP vagy Windows Server 2003 rendszernek kell futnia.
 • Mindkét számítógépnek közös hálózatra kell kapcsolódnia. Ez a közös hálózat lehet az internet.

  A lehetséges hálózati konfigurációkról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
  301529 A Távsegítség szolgáltatás támogatott kapcsolódási módszerei (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
 • A Windows XP Home Edition rendszerbeli kezdő felhasználónak tulajdonosi fiókkal kell rendelkezni.
 • Továbbá képesnek kell lennie arra, hogy fájlokat küldjön a szakértőnek. A Microsoft Outlook Express vagy a Windows Messenger programot használva a kezdő fájlokat küldhet a Súgó és támogatás szolgáltatáson keresztül, ezért ezek a programok beállításra szorulnak. A kezdő mentést is készíthet a fájlokról, majd eljuttathatja azokat a szakértő számára bármilyen egyéb fájlátviteli módon.
Megjegyzés: Ez a cikk azokat a távsegítséggel kapcsolatos helyzeteket ismerteti, amelyek során a kezdő meghívással kezdeményez távsegítségi munkamenetet a szakértővel. Egyazon tartomány számítógépein a szakértő távsegítséget ajánlhat fel a kezdő számára, így a kezdőnek nem kell meghívást küldenie a szakértőnek.

A távsegítség felajánlásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
301527 Távsegítség elfogadásának beállítása Windows Server 2003 és Windows XP rendszerben

Távsegítségi meghívás küldése

 1. Nyissa meg a Súgó és támogatás szolgáltatást a Start menü Súgó és támogatás parancsára kattintva.
 2. Kattintson a Segítség kérése szakaszban a Felkérés küldése egy barátnak, hogy a távsegítség használatával kapcsolódjon a számítógépéhez hivatkozásra.
 3. Megjelenik a Távoli segítségnyújtás lap. Kattintson a Meghívás segítségnyújtásra elemre.
 4. Háromféle módon veheti fel a kapcsolatot a segítővel: a Windows Messenger programmal, e-mailben vagy a meghívófájl mentésével. Válassza ki az egyik módszert, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. Az e-mail vagy a Meghívás mentése fájlként lehetőségek esetén a kezdő jelszóval védheti a munkamenetet, valamint meg kell adnia a meghívás automatikus elévülési idejét. A kezdő bármikor megszüntetheti a meghívás(ok) érvényességét a távoli segítségnyújtás lap harmadik lépésében található Felkérés állapotának megtekintése hivatkozásra kattintva.
 5. A meghívás megérkezése után a szolgáltatás a kezdő által beállított jelszó megadására kéri a szakértőt. A jelszó megadását követően a szakértő megkezdheti a távsegítségi munkamenetet.
 6. A munkamenet indítása után a kezdő számítógépe ellenőrzi a szakértő által beírt jelszót.
 7. A kezdő számítógépe ellenőrzi továbbá a meghívást, és azt, hogy a meghívási munkamenet folyamatban van-e még.
 8. Ha a meghívás folyamatban van és a jelszó helyes, a kezdő értesítést kap arról, hogy a szakértő munkamenetet kíván vele kezdeni, és a szolgáltatás a távsegítségi munkamenet indítására kéri a kezdőt.
 9. Ha a kezdő elindítja a munkamenetet, a kezdő felhasználó távsegítségi csevegőablaka megnyílik annak számítógépén, a távsegítség szakértői konzola pedig a szakértő számítógépén. Ekkor a szakértő valós időben lát mindent a kezdő számítógépén.
 10. A szakértő igényelheti a kezdő számítógépe feletti irányítás átvételét a szakértői konzol Távvezérlés átvétele gombjára kattintva. Ennek hatására egy üzenet jelenik meg a kezdő számítógépén, mely arról tájékoztat, hogy a szakértő a számítógép feletti vezérlést kéri. Az üzenetben az alábbi három módszerrel veheti el a kezdő a szakértőtől a számítógépe feletti irányítás jogát:
  Ha megnyomja az ESC billentyűt.
  Ha lenyomva tartja a CTRL billentyűt, majd megnyomja a C billentyűt.
  Ha a Vezérlés leállítása gombra kattint a kezdő csevegőablaka mellett.
 11. Ha a kezdő engedélyt ad a szakértőnek a számítógép vezérlésére, a kezdő és a szakértő osztozik a billentyűzet és az egér használatán. A kezdőnek nem ajánlott mozgatni az egeret vagy írni a billentyűzettel, amikor a szakértő is vezérli a számítógépet, hiszen a munkamenet mindkét felhasználó beviteli műveleteire reagál, ami az egér szabálytalan mozgásához vezet. Ha a kezdő leállítja a vezérlést, a távsegítségi munkamenet folytatódik, és a szakértő még mindig látja a kezdő asztalát.

A meghívásküldés módszereinek áttekintése

Windows Messenger

A Windows Messenger szolgáltatás felhasználói segítséget kérhetnek szakértőktől a Távsegítség szolgáltatással. Ajánlott a Windows Messenger szolgáltatást használni távsegítségi meghívás elküldéséhez a következő okok miatt:
 • Mivel a Windows Messenger valós időben működik, a kezdő látja, ha a szakértő online állapotban van.
 • A Windows Messenger további lehetőségeket biztosít a kezdő és a szakértő számára, hogy megtalálják egymást az interneten keresztül. Erre akkor van szükség, amikor a számítógépek nem közös hálózathoz kapcsolódnak, illetve az internetre kapcsolódnak tűzfalon vagy NAT-számítógépen keresztül.

  A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikke:
  301529 A Távsegítség szolgáltatás támogatott kapcsolódási módszerei (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A Windows Messenger szolgáltatás használatakor nincs szükség a Súgó és támogatás megnyitására. Úgy is küldhet meghívást, ha megnyitja a Windows Messenger szolgáltatást, majd végrehajtja a következő lépéseket:
 1. Kattintson az Eszközök menü Felkérés küldése parancsára.
 2. Kattintson a Távsegítség indítása parancsra.
 3. Kattintson arra a személyre, akitől távsegítséget kíván kérni.
A kijelölt személy kap egy távsegítségi munkamenet indítására felhívó üzenetet, amit a szakértő elfogadhat az Elfogadás vagy elutasíthat az Elutasítás gombra kattintva.

Távsegítségi munkamenetet úgy is lehet kezdeményezni, hogy a Windows Messenger programban a jobb gombbal kattint egy személyre, a Felkérés elemet választja, végül a Távsegítség indítása parancsra kattint.

E-mail

A távsegítséggel levelet is írhat, amely utána a szakértőhöz kerül. A levélhez csatolva van a meghívást tartalmazó melléklet. Amikor a szakértő megnyitja a mellékletet, mindkét fél előtt egy jelszót kérő üzenet jelenik meg, amely biztosítja azt, hogy a kezdő jelszót ad meg, és hogy a munkamenet a „Távsegítségi meghívás küldése” című résznek megfelelően folytatódik.

A távsegítség azt a levelezőprogramot használja, amelyik az InternetbeállításokProgramok lapján van megadva. Ha még nincs beállítva levelezőprogram, a távsegítség segíti a felhasználót annak beállításában. A távsegítség által használt levelezőprogram módosításához a Vezérlőpultban kattintson duplán az Internetbeállítások ikonra, majd a Programok lapon módosítsa az e-mail beállítást a kívánt levelezőprogramra.

A távsegítség az egyszerű MAPI révén segít a kezdőnek levelet írni. Néhány levelezőprogram nem támogatja ezt a szabványt, és az Internetbeállítások vezérlőpulti alkalmazásban sem jelenik meg beállításként.

Meghívás mentése fájlként

Ha a kezdő levelezőprogramja nem támogatja az egyszerű MAPI-t, vagy ha a kezdő más módon kívánja eljuttatni a meghívófájlt a szakértőnek, a kezdő választhatja azt a megoldást, hogy fájlként menti a meghívást.

E beállítás teszi lehetővé, hogy a kezdő az eredetileg mellékletnek szánt fájlt automatikusan a két fél helyi lemezére vagy hálózati megosztására mentse. Az egyszerű MAPI-t nem támogató levelezőprogrammal a kezdő mellékletként is csatolhatja a fájlt egy levélhez, illetve hálózati megosztásra, hajlékonylemezre vagy egyéb tárolóeszközökre helyezheti azt. Amikor a fájl megérkezik a szakértőhöz, dupla kattintással meg tudják nyitni a meghívást, és megkezdődhet a távsegítségi munkamenet.

Technikai áttekintés

A Távsegítség szolgáltatás technikai áttekintését megtalálja a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében:
300692 A Távsegítség szolgáltatás kapcsolódási folyamatának ismertetése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Megjegyzés: A Távsegítség eszköz DCOM szolgáltatást használ. A DCOM Windows XP rendszerbeli elérési útja a beállításjegyzékben a következő:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Ole
. Az EnableDCOM kulcs karakterláncértéke Y. Ha az érték „N” vagy nincs beállítva, a távsegítség nem működik.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 300546 - Utolsó ellenőrzés: 2006. október 11. - Verziószám: 2.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Kulcsszavak: 
kbinfo kbenv KB300546
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com